Kolacja we dwojeKuchnia włoskaKuchnie świataMakaronyMakarony z mięsemMakarony z seremMakarony z sosemObiadySpaghettiSpecjalne okazjeWalentynki

Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara to prawdziwy klasyk kuchni włoskiej! Aż dziwne, że dopiero teraz dodaję ten przepis na bloga… Uwielbiam spaghetti carbonara za smak, prostotę i czas przygotowania.

Makaron carbonara

Prawdziwa włoska carbonara powinna się składać tylko z kilku składników – bez żadnych śmietanek kremówek, pietruszek, czosnku i innych dodatków. Tutaj liczy się dobrej jakości makaron do spaghetti i przede wszystkim boczek – najczęściej we włoskich przepisach pojawia się guanciale lub pancetta. Ten rodzaj mięsa jest u nas mało popularny i przyznaję, że dość ciężko je dorwać. Ja kupuję zwykle we włoskich delikatesach. Ostatnio jednak udało mi się kupić pancettę w plasterkach w Auchanie (jest akurat tydzień włoski). Warto też patrzeć w Lidlu czy Biedronce, bo tam też często jest sporo włoskich produktów.

Spaghetti carbonara przepis

Makaron carbonara robi się bardzo szybciutko i satysfakcja z jego wykonania jest ogromna. Jedząc to danie możesz w kilka chwil przenieść się do Włoch! Spaghetti carbonara to jeden z moich ulubionych makaronów, które mogłabym jeść codziennie.

Jeśli szukasz podobnego przepisu na włoski makaron to koniecznie wypróbuj lasagne bolognese.

Przepis na: Spaghetti carbonara

 Przygotowanie: 20 min

Składniki:

  • 150 g makaronu spaghetti
  • 80 g pancetty, guanciale lub w ostateczności wędzonego boczku
  • 3 żółtka
  • 40 g startego parmezanu lub pecorino romano
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu świeżo mielonego

Makaron spaghetti do carbonary
Krok 1:

Zaczynamy od ugotowania makaronu w lekko osolonej wodzie. Dodajemy go do wrzątku i gotujemy według wskazań producenta na opakowaniu. Makaron ma być al dente.

Pod koniec gotowania odlewamy do kubka około 100 ml wody z garnka, w którym gotował się nasz makaron.

Resztę wylewamy odcedzając makaron.


jaki ser do carbonary
 Krok 2:

W miseczce roztrzepujemy przez kilka sekund żółtka (3 sztuki) za pomocą trzepaczki. Dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach parmezan (około 40 g). Oba te składniki mieszamy. Doprawiamy szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu czarnego.


jaki boczek do carbonary
Krok 3:

Pancettę lub guanciale (80 g) kroimy w cienkie plasterki lub kostkę. Smażymy na małej ilości oleju (2 łyżki) przez około 2-3 minuty (na małym lub średnim ogniu).


makaron carbonara
 Krok 4:

Dodajemy gorący makaron i smażymy przez chwilkę wraz z podsmażoną pancettą. Wlewamy wodę odlaną z gotującego się makaronu i lekko mieszamy. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy nasze żółtka wymieszane z parmezanem i całość szybko mieszamy aż powstanie kremowa, jednolita konsystencja sosu.

Pamiętaj, żeby te żółtka dodać po zdjęciu patelni z ognia, ponieważ w innym przypadku możesz uzyskać jajecznicę, a nie kremowy sos!

Od razu przekładamy na talerze – z przepisu wychodzą dwie dość spore porcje. Smacznego!

Jeśli po takim pysznym obiedzie chcesz się dalej cieszyć włoskim klimatem to na deser zrób tiramisu z truskawkami lub tiramisu w pucharku.


Jak zrobić carbonare?

Jak zrobić spaghetti carbonara?

Spaghetti carbonara prosty przepis

Spaghetti carbonara przepis

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 35

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Spaghetti carbonara przepis

Jeżeli chcesz przygotować idealny Włoski makaron, to ten przepis na spaghetti carbonara jest właśnie dla Ciebie! To pyszne danie w bardzo krótkim czasie podbiło serca milionów ludzi na całym świecie. Nic w tym dziwnego, danie jest pyszne i sycące. Pamiętajmy jednak, że prawdziwa carbonara nie zawiera śmietany, czosnku ani innych dodatków. Oryginalny przepis na spaghetti carbonara zawiera tylko 6 składników: makaronu, jajek, pancetty lub guanciale, parmezanu lub pecorino romano, soli i świeżo mielonego pieprzu. Nie popadajmy jednak w paranoję i jeżeli smakuje Ci wersja ze śmietaną, czosnkiem czy posiekaną natką pietruszki, to dodaj ją do przepisu! Przecież to Tobie ma smakować to danie 🙂

Spaghetti carbonara prosty przepis

Trzeba przyznać, że Włosi z kilku podstawowych składników są w stanie przygotować niezwykle smaczne potrawy. Przepis na spaghetti carbonara jest prosty, ale trzeba przestrzegać kilku ważnych reguł, aby przypadkiem nie powstała nam jajecznica z makaronem. Najważniejsze, aby za pierwszym razem nie śpieszyć się z przygotowaniem i dokładnie czytać instrukcję, które podałam krok po kroku. Ważne też, aby wybrać dobrej jakości składniki, ponieważ to one nadają tak naprawdę smak potraw. Gwarantuję Ci, że jeżeli przygotujesz spaghetti carbonara ze składników oznaczonych certyfikatem DOP, to będzie smakować zupełnie inaczej, niż jak wykorzystasz budżetowe produkty.

Spaghetti alla carbonara

Jeżeli szukasz sprawdzonego przepisu na szybki włoski obiad, to koniecznie wypróbuj ten przepis na spaghetti alla carbonara! Jest to wersja bez dodatku śmietany, ponieważ oryginalny przepis tego składnika nie posiada w swoim składzie. Wiem, że w Polsce zdarza się otrzymać wersję ze śmietaną, która potrafi być równie pyszna, ale jestem wielką fanką oryginalnego przepisu, który miałam okazję próbować podczas jednej z wycieczek do Rzymu. Na makaron spaghetti alla carbonara natkniemy się tam prawie w każdej restauracji, ale w każdej może smakować inaczej. Wszystko zależy jakie składniki wykorzystuje dana ristorante, trattoria czy osteria.

Jak zrobić spaghetti carbonara?

Jeżeli przymierzamy się do zrobienia spaghetti carbonara, to warto zacząć od wyboru dobrej jakości składników. Na szczęście coraz częściej możemy spotkać w większych miastach sklepy oferujące oryginalne Włoskie produkty, a dodatkowo w marketach też pojawia się ich coraz więcej. Nawet od czasu do czasu sklepy organizują specjalny tydzień kuchni włoskiej, gdzie gama produktów jest bardzo szeroka.

Zaczynając od wyboru makaronu, warto kupić ten jak najbardziej Włoski. Jak sama nazwa przepisu wskazuje (spaghetti carbonara), w przepisie używamy makaronu spaghetti, ale równie dobrze możemy użyć innego np. Bucatini, Rigatoni czy Penne. Jeżeli chodzi o wybór mięsa, to oryginalne przepisy opierają się o dojrzewający boczek wieprzowy (pancetta) lub dojrzewający policzek wieprzowy lub podgardle (guanciale). Moim zdaniem pancetta bardziej pasuje i jest mniej tłusta od guanciale. Jest też łatwiej dostępna w Polsce. Jeżeli jednak nie mamy dostępu do włoskich wędlin, to możemy ostatecznie wykorzystać wędzony boczek.

W spaghetti carbonara nie może również zabraknąć odpowiedniego, wyrazistego sera. Tutaj wybór może paść na ser pecorino romano lub parmezan. Ten pierwszy jest produkowany z mleka owczego, natomiast drugi z mleka krowiego. Według mnie obie wersje pasują idealnie, ale łatwiej dostaniemy parmezan, niż pecorino romano. Pozostałe składniki, czyli świeżo mielony pieprz, jajka oraz sól nie trzeba chyba opisywać 🙂

Jak zrobić carbonare?

Aby zrobić carbobare, zaczynamy od ugotowania makaronu spaghetti według uwag producenta. Ważne, aby makaron był al dente. Na koniec gotowania odlewamy 100 ml wody, w której gotuje się makaron spaghetti, a sam makaron odcedzamy. Następnie w miseczce roztrzepujemy same żółtka i dodajemy starty parmezan. Mieszamy i dajemy szczyptę soli oraz świeżo mielony pieprz.

W kolejnym kroku smażymy na małym ogniu pokrojoną w plasterki (lub drobną kostkę) Pancettę lub guanciale. Dodajemy do wędliny ugotowany makaron. Wlewamy odlaną wcześniej wodę i lekko mieszamy. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy masę jajeczną i energicznie całość mieszamy, aż sos lekko zgęstnieje od gorącego makaronu. Przekładamy na talerze i spaghetti carbonara gotowe! Wierzch możemy do smaku posypać startym parmezanem.

Back to top button