
Spaghetti carbonara to prawdziwy klasyk kuchni włoskiej! Aż dziwne, że dopiero teraz dodaję ten przepis na bloga… Uwielbiam spaghetti carbonara za smak, prostotę i czas przygotowania.
Makaron carbonara
Prawdziwa włoska carbonara powinna się składać tylko z kilku składników – bez żadnych śmietanek kremówek, pietruszek, czosnku i innych dodatków. Tutaj liczy się dobrej jakości makaron do spaghetti i przede wszystkim boczek – najczęściej we włoskich przepisach pojawia się guanciale lub pancetta. Ten rodzaj mięsa jest u nas mało popularny i przyznaję, że dość ciężko je dorwać. Ja kupuję zwykle we włoskich delikatesach. Ostatnio jednak udało mi się kupić pancettę w plasterkach w Auchanie (jest akurat tydzień włoski). Warto też patrzeć w Lidlu czy Biedronce, bo tam też często jest sporo włoskich produktów.
Spaghetti carbonara przepis
Makaron carbonara robi się bardzo szybciutko i satysfakcja z jego wykonania jest ogromna. Jedząc to danie możesz w kilka chwil przenieść się do Włoch! Spaghetti carbonara to jeden z moich ulubionych makaronów, które mogłabym jeść codziennie.
Jeśli szukasz podobnego przepisu na włoski makaron to koniecznie wypróbuj lasagne bolognese.
Przepis na: Spaghetti carbonara
Przygotowanie: 20 min
Składniki:
- 150 g makaronu spaghetti
- 80 g pancetty, guanciale lub w ostateczności wędzonego boczku
- 3 żółtka
- 40 g startego parmezanu lub pecorino romano
- szczypta soli
- szczypta pieprzu świeżo mielonego
Zaczynamy od ugotowania makaronu w lekko osolonej wodzie. Dodajemy go do wrzątku i gotujemy według wskazań producenta na opakowaniu. Makaron ma być al dente.
Pod koniec gotowania odlewamy do kubka około 100 ml wody z garnka, w którym gotował się nasz makaron.
Resztę wylewamy odcedzając makaron.
W miseczce roztrzepujemy przez kilka sekund żółtka (3 sztuki) za pomocą trzepaczki. Dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach parmezan (około 40 g). Oba te składniki mieszamy. Doprawiamy szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu czarnego.
Pancettę lub guanciale (80 g) kroimy w cienkie plasterki lub kostkę. Smażymy na małej ilości oleju (2 łyżki) przez około 2-3 minuty (na małym lub średnim ogniu).
Dodajemy gorący makaron i smażymy przez chwilkę wraz z podsmażoną pancettą. Wlewamy wodę odlaną z gotującego się makaronu i lekko mieszamy. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy nasze żółtka wymieszane z parmezanem i całość szybko mieszamy aż powstanie kremowa, jednolita konsystencja sosu.
Pamiętaj, żeby te żółtka dodać po zdjęciu patelni z ognia, ponieważ w innym przypadku możesz uzyskać jajecznicę, a nie kremowy sos!
Od razu przekładamy na talerze – z przepisu wychodzą dwie dość spore porcje. Smacznego!
Jeśli po takim pysznym obiedzie chcesz się dalej cieszyć włoskim klimatem to na deser zrób tiramisu z truskawkami lub tiramisu w pucharku.