Sałatka leśna polana

4.7/5 (209 ocen)

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

35 min

Sałatka leśna polana przepis

Sałatka leśna polana to bardzo ciekawa propozycja do zaserwowania dla Twoich gości. Wygląda nieco jak tort! Ta warstwowa sałatka z pewnością będzie się super prezentować na stole. Idealna na święta, uroczystość rodzinną czy Sylwestra.

Sałatka z marynowanymi pieczarkami

Na moim blogu jest już sporo pomysłów na domowe sałatki. Uwielbiam je robić, bo są smaczne i bardzo sycące. Sałatka leśna polana z marynowanymi pieczarkami to sałatka warstwowa składająca się z dużej ilości warzyw: ugotowanych ziemniaków, marchewek, pieczarek marynowanych, kukurydzy, ogórków konserwowych oraz selera konserwowego. Są w niej jednak także elementy mięsne. Wierzch mojej sałatki udekorowałam bardzo smaczną Polędwicą Łososiową marki Sokołów (to delikatna wędzonka surowa powstała z polędwicy wieprzowej), o miękkiej i lekko ciągliwej konsystencji. Stanowiła ona tutaj fajny element dekoracyjny. Z kolei jedną z warstw mojej sałatki była także Wędzonka Krotoszyńska marki Sokołów, która jest bardzo aromatyczna i delikatna w smaku. Całość stanowi fantastyczne połączenie smakowe i wizualne. Jestem pewna, że ta sałatka Wam bardzo posmakuje i zagości w Waszych kuchniach na dłużej.

Przepis na: Sałatka leśna polana

Składniki:

  • 1 duży słoik pieczarek marynowanych
  • szczypiorek
  • 5-6 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 duże marchewki
  • 3 duże ogórki konserwowe
  • 1 słoik selera konserwowego
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 90g Wędzonki Krotoszyńskiej Sokołów
  • 90g Polędwicy Łososiowej Sokołów

Dodatkowo:

  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1 duży ząbek czosnku
  • szczypta pieprzu i soli
Wyślij emailem

Sałatka leśna polana - przepis krok po kroku


Krok 1

Ziemniaki i marchewki obieramy. Następnie wkładamy do wrzątku i gotujemy przez ok. 25-30 minut do ich miękkości w lekko osolonej wodzie (poznasz to po tym jak pod koniec gotowania bez problemu włożysz widelec do ziemniaka czy marchewki i będzie gładko wchodzić). Przestygnięte marchewki i ziemniaki kroimy w kosteczkę.

Tortownicę (u mnie o średnicy 24 cm) wykładamy folią spożywczą lub folią aluminiową bardzo dokładnie, aby później łatwo było wyciągnąć i odwrócić sałatkę. Na dnie tortownicy układamy dość blisko siebie pieczarki marynowane. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.


Krok 2

Dodajemy połowę pokrojonych w kostkę ziemniaków i lekko dociskamy rękę, aby stworzyć równą warstwę. Smarujemy 2 łyżkami majonezu, wyrównujemy.


Krok 3

Następnie układamy pokrojoną drobno marchewkę i ogórki konserwowe. Lekko dociskamy dłonią lub łyżką.

W miseczce robimy sos czosnkowy. Mieszamy majonez z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu.


Krok 4

Nakładamy czubatą łyżkę sosu czosnkowego, wyrównujemy. 


Krok 5

Odciskamy seler konserwowy z nadmiaru soku i lekko siekamy.

Układamy warstwę odcedzonej kukurydzy konserwowej i selera, dociskamy. Znów nakładamy czubatą łyżkę sosu czosnkowego, wyrównujemy łyżką.

Wędzonkę Krotoszyńską (każdy plasterek) zwijamy w rulonik i dzielimy na 4 części. Układamy na selerze.  


Krok 6

Ostatnią warstwą są pozostałe pokrojone w kostkę ziemniaki. Znów lekko dociskamy i wstawiamy sałatkę na całą noc do lodówki.


Krok 7

Ostatnią warstwą są pozostałe pokrojone w kostkę ziemniaki. Znów lekko dociskamy i wstawiamy sałatkę na całą noc do lodówki.

Jeśli nie dociskałaś/eś po koli kolejnych warstw składników to po wyjęciu i odwróceniu z tortownicy może się ona nieco zdeformować.


Krok 8

Po wyciągnięciu sałatki z lodówki na jej wierzchu układamy talerz (o średnicy większej niż tortownica). Odwracamy sałatkę i zdejmujemy folię. Wierzch dekorujemy zwiniętymi plasterkami Polędwicy Łososiowej Sokołów.


*Wpis powstał w ramach współpracy z marką Sokołów.

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 209

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments