
Sałatka leśna polana to bardzo ciekawa propozycja do zaserwowania dla Twoich gości. Wygląda nieco jak tort! Ta warstwowa sałatka z pewnością będzie się super prezentować na stole. Idealna na święta, uroczystość rodzinną czy Sylwestra.
Sałatka z marynowanymi pieczarkami
Na moim blogu jest już sporo pomysłów na domowe sałatki. Uwielbiam je robić, bo są smaczne i bardzo sycące. Sałatka leśna polana z marynowanymi pieczarkami to sałatka warstwowa składająca się z dużej ilości warzyw: ugotowanych ziemniaków, marchewek, pieczarek marynowanych, kukurydzy, ogórków konserwowych oraz selera konserwowego. Są w niej jednak także elementy mięsne. Wierzch mojej sałatki udekorowałam bardzo smaczną Polędwicą Łososiową marki Sokołów (to delikatna wędzonka surowa powstała z polędwicy wieprzowej), o miękkiej i lekko ciągliwej konsystencji. Stanowiła ona tutaj fajny element dekoracyjny. Z kolei jedną z warstw mojej sałatki była także Wędzonka Krotoszyńska marki Sokołów, która jest bardzo aromatyczna i delikatna w smaku. Całość stanowi fantastyczne połączenie smakowe i wizualne. Jestem pewna, że ta sałatka Wam bardzo posmakuje i zagości w Waszych kuchniach na dłużej.
Przepis na: Sałatka leśna polana
Łącznie: 35 min
Składniki:
- 1 duży słoik pieczarek marynowanych
- szczypiorek
- 5-6 średniej wielkości ziemniaków
- 2 łyżki majonezu
- 2 duże marchewki
- 3 duże ogórki konserwowe
- 1 słoik selera konserwowego
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 90g Wędzonki Krotoszyńskiej Sokołów
- 90g Polędwicy Łososiowej Sokołów
Dodatkowo:
- 3-4 łyżki majonezu
- 1 duży ząbek czosnku
- szczypta pieprzu i soli
Sałatka leśna polana – przepis krok po kroku:
Ziemniaki i marchewki obieramy. Następnie wkładamy do wrzątku i gotujemy przez ok. 25-30 minut do ich miękkości w lekko osolonej wodzie (poznasz to po tym jak pod koniec gotowania bez problemu włożysz widelec do ziemniaka czy marchewki i będzie gładko wchodzić). Przestygnięte marchewki i ziemniaki kroimy w kosteczkę.
Tortownicę (u mnie o średnicy 24 cm) wykładamy folią spożywczą lub folią aluminiową bardzo dokładnie, aby później łatwo było wyciągnąć i odwrócić sałatkę. Na dnie tortownicy układamy dość blisko siebie pieczarki marynowane. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Dodajemy połowę pokrojonych w kostkę ziemniaków i lekko dociskamy rękę, aby stworzyć równą warstwę. Smarujemy 2 łyżkami majonezu, wyrównujemy.
Następnie układamy pokrojoną drobno marchewkę i ogórki konserwowe. Lekko dociskamy dłonią lub łyżką.
W miseczce robimy sos czosnkowy. Mieszamy majonez z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu.
Nakładamy czubatą łyżkę sosu czosnkowego, wyrównujemy.
Odciskamy seler konserwowy z nadmiaru soku i lekko siekamy.
Układamy warstwę odcedzonej kukurydzy konserwowej i selera, dociskamy. Znów nakładamy czubatą łyżkę sosu czosnkowego, wyrównujemy łyżką.
Wędzonkę Krotoszyńską (każdy plasterek) zwijamy w rulonik i dzielimy na 4 części. Układamy na selerze.
Ostatnią warstwą są pozostałe pokrojone w kostkę ziemniaki. Znów lekko dociskamy i wstawiamy sałatkę na całą noc do lodówki.
Ostatnią warstwą są pozostałe pokrojone w kostkę ziemniaki. Znów lekko dociskamy i wstawiamy sałatkę na całą noc do lodówki.
Jeśli nie dociskałaś/eś po koli kolejnych warstw składników to po wyjęciu i odwróceniu z tortownicy może się ona nieco zdeformować.
Po wyciągnięciu sałatki z lodówki na jej wierzchu układamy talerz (o średnicy większej niż tortownica). Odwracamy sałatkę i zdejmujemy folię. Wierzch dekorujemy zwiniętymi plasterkami Polędwicy Łososiowej Sokołów.
*Wpis powstał w ramach współpracy z marką Sokołów.