PrzekąskiPrzepisy na Boże NarodzeniePrzepisy świąteczneSałatki

Sałatka leśna polana

Sałatka leśna polana to bardzo ciekawa propozycja do zaserwowania dla Twoich gości. Wygląda nieco jak tort! Ta warstwowa sałatka z pewnością będzie się super prezentować na stole. Idealna na święta, uroczystość rodzinną czy Sylwestra.

Sałatka z marynowanymi pieczarkami

Na moim blogu jest już sporo pomysłów na domowe sałatki. Uwielbiam je robić, bo są smaczne i bardzo sycące. Sałatka leśna polana z marynowanymi pieczarkami to sałatka warstwowa składająca się z dużej ilości warzyw: ugotowanych ziemniaków, marchewek, pieczarek marynowanych, kukurydzy, ogórków konserwowych oraz selera konserwowego. Są w niej jednak także elementy mięsne. Wierzch mojej sałatki udekorowałam bardzo smaczną Polędwicą Łososiową marki Sokołów (to delikatna wędzonka surowa powstała z polędwicy wieprzowej), o miękkiej i lekko ciągliwej konsystencji. Stanowiła ona tutaj fajny element dekoracyjny. Z kolei jedną z warstw mojej sałatki była także Wędzonka Krotoszyńska marki Sokołów, która jest bardzo aromatyczna i delikatna w smaku. Całość stanowi fantastyczne połączenie smakowe i wizualne. Jestem pewna, że ta sałatka Wam bardzo posmakuje i zagości w Waszych kuchniach na dłużej.

Przepis na: Sałatka leśna polana

 Łącznie: 35 min

Składniki:

  • 1 duży słoik pieczarek marynowanych
  • szczypiorek
  • 5-6 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 duże marchewki
  • 3 duże ogórki konserwowe
  • 1 słoik selera konserwowego
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 90g Wędzonki Krotoszyńskiej Sokołów
  • 90g Polędwicy Łososiowej Sokołów

Dodatkowo:

  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1 duży ząbek czosnku
  • szczypta pieprzu i soli

Sałatka leśna polana – przepis krok po kroku:

Krok 1 

Ziemniaki i marchewki obieramy. Następnie wkładamy do wrzątku i gotujemy przez ok. 25-30 minut do ich miękkości w lekko osolonej wodzie (poznasz to po tym jak pod koniec gotowania bez problemu włożysz widelec do ziemniaka czy marchewki i będzie gładko wchodzić). Przestygnięte marchewki i ziemniaki kroimy w kosteczkę.

Tortownicę (u mnie o średnicy 24 cm) wykładamy folią spożywczą lub folią aluminiową bardzo dokładnie, aby później łatwo było wyciągnąć i odwrócić sałatkę. Na dnie tortownicy układamy dość blisko siebie pieczarki marynowane. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.


Krok 2 

Dodajemy połowę pokrojonych w kostkę ziemniaków i lekko dociskamy rękę, aby stworzyć równą warstwę. Smarujemy 2 łyżkami majonezu, wyrównujemy.


Krok 3 

Następnie układamy pokrojoną drobno marchewkę i ogórki konserwowe. Lekko dociskamy dłonią lub łyżką.

W miseczce robimy sos czosnkowy. Mieszamy majonez z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu.


Krok 4 

Nakładamy czubatą łyżkę sosu czosnkowego, wyrównujemy. 


Krok 5 

Odciskamy seler konserwowy z nadmiaru soku i lekko siekamy.

Układamy warstwę odcedzonej kukurydzy konserwowej i selera, dociskamy. Znów nakładamy czubatą łyżkę sosu czosnkowego, wyrównujemy łyżką.

Wędzonkę Krotoszyńską (każdy plasterek) zwijamy w rulonik i dzielimy na 4 części. Układamy na selerze.  


Krok 6 

Ostatnią warstwą są pozostałe pokrojone w kostkę ziemniaki. Znów lekko dociskamy i wstawiamy sałatkę na całą noc do lodówki.


Krok 7 

Ostatnią warstwą są pozostałe pokrojone w kostkę ziemniaki. Znów lekko dociskamy i wstawiamy sałatkę na całą noc do lodówki.

Jeśli nie dociskałaś/eś po koli kolejnych warstw składników to po wyjęciu i odwróceniu z tortownicy może się ona nieco zdeformować.


Krok 8 

Po wyciągnięciu sałatki z lodówki na jej wierzchu układamy talerz (o średnicy większej niż tortownica). Odwracamy sałatkę i zdejmujemy folię. Wierzch dekorujemy zwiniętymi plasterkami Polędwicy Łososiowej Sokołów.


 

*Wpis powstał w ramach współpracy z marką Sokołów.

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 30

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button