Piersi z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to szybki pomysł na obiad dla całej rodziny. Mięso jest bardzo soczyste, świetnie doprawione i aromatyczne. Kurczaka jemy praktycznie codziennie lub przynajmniej co drugi, więc staram się go jak najbardziej urozmaicać, aby za każdym razem smakował odrobinę inaczej.
Pewnie zauważyliście, że szpinak i suszone pomidory to mój ulubiony dodatek do mięsa. Naprawdę bardzo mi smakuje takie połączenie, a wraz z delikatnym sosem pasuje idealnie. Tym razem użyłam świeżych liści szpinaku, ale równie dobrze możecie użyć mrożonego, którego często mamy w swoim zamrażalniku.
Kurczak ze szpinakiem
Do piersi z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami możecie ugotować ryż, kaszę gryczaną, jaglaną… Na wiosnę polecam przygotować je z młodymi ziemniaczkami z koperkiem lub pieczonymi ziemniakami. Fajnie będzie tu pasować także surówka z młodej kapusty. Myślę, że bardzo Wam posmakują te piersi z kurczaka ze szpinakiem i zaproponowanymi przeze mnie dodatkami.
Przepis na: Piersi z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Składniki:
- dwie pojedyncze piersi z kurczaka
- 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 100 g świeżych liści szpinaku
- 50 g suszonych pomidorów
- 250 ml śmietanki 30 %
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- szczypta papryki słodkiej
- szczypta pieprzu ziołowego
- szczypta kurkumy lub curry
- opcjonalnie 50 g sera Cheddar
Dodatkowo:
- 150 g ryżu lub kaszy gryczanej
Zobacz również:
Piersi z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - przepis krok po kroku
Piersi z kurczaka ze szpinakiem – przepis krok po kroku:
Wykonanie:
Ryż gotujemy według wskazań producenta w osolonej wodzie. Każdą pierś z kurczaka kroimy wszerz tworząc płaskie filety. Przyprawiamy je przyprawą do kurczaka, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i podsmażamy na większej patelni na małej ilości oleju.
Do podsmażonego kurczaka dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz liście szpinaku.
Śmietankę kremówkę mieszamy z 1/2 łyżki mąki, mieszamy i wlewamy do podsmażonych piersi. Wsypujemy curry, słodką paprykę, pieprz ziołowy i opcjonalnie dodajemy starty ser Cheddar. Całość mieszamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem jeszcze przez 5-7 minut. Podajemy z ryżem lub kaszą. Smacznego!
Komentarze
Bardzo smaczne, zrobiłem obiad na towarzyskie spotkanie, wszystkim smakowało 😎 dziś robię tylko dla siebie
Cieszę się, że smakowało 🙂
Mam pytanie czy pomidory mają być z oleju czy suche? dziękuję 🙂
Z oleju 🙂
Kurczaczek super , zamiast mąki dodałam zblendowaną cieciorkę aby zagęścić sos i zamiast śmietany mleczko kokosowe.
Super 🙂 Cieszę się, że smakuje!
Bardzo smaczne 🙂 zdecydowanie polecam!
Dzięki za miłe słowo 🙂
Witam, czy kurczaka po dodaniu pomidorów i szpinaku dusimy jakiś czas czy to tylko ta chwila na zmieszanie śmietany i mąki?
Dusimy dopiero po dodaniu śmietany i maki 5-7 minut 🙂
Polecam, obłędny smak. Robiłam jako jedno z dań na rodzinnym obiedzie, zniknęło w mgnieniu oka 🙂
Bardzo się cieszę, że rodzince smakowało 🤗
Dziś miałam na obiad, pyszne i bardzo szybkie danie. A mam takie jeszcze pytanie, które z dań obiadowych na Pani stronie jest numer 1, takie które najchętniej serwuje Pani na bardziej uroczystych obiadach rodzinnych
A tak to nie mam jakiegos jednego faworyta 😛 Staram się zawsze przygotowywać coś innego 😛
Polecam polędwiczki (https://poprostupycha.com.p… 🙂 a do tego surówka z czerownej kapusty i pieczone ziemniaki 🙂
Zrobilam. Wyszło super. U mnie z makaron z czerowej soczewicy. Pozdrawiam