
Piersi z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to szybki pomysł na obiad dla całej rodziny. Mięso jest bardzo soczyste, świetnie doprawione i aromatyczne. Kurczaka jemy praktycznie codziennie lub przynajmniej co drugi, więc staram się go jak najbardziej urozmaicać, aby za każdym razem smakował odrobinę inaczej.
Pewnie zauważyliście, że szpinak i suszone pomidory to mój ulubiony dodatek do mięsa. Naprawdę bardzo mi smakuje takie połączenie, a wraz z delikatnym sosem pasuje idealnie.
Do piersi z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami możecie ugotować ryż, kaszę gryczaną, jaglaną… Na wiosnę polecam przygotować je z młodymi ziemniaczkami z koperkiem! Jakie to będzie dobre… 🙂
Przepis na: Piersi z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Składniki:
- dwie pojedyncze piersi z kurczaka
- 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 100 g świeżych liści szpinaku
- 50 g suszonych pomidorów
- 250 ml śmietanki 30 %
- 1 płaska łyżka lub 1/2 łyżki mąki
- szczypta papryki słodkiej
- szczypta pieprzu ziołowego
- szczypta kurkumy lub curry
- opcjonalnie 50 g sera Cheddar
Dodatkowo:
- 150 g ryżu lub kaszy gryczanej
Wykonanie:
Ryż gotujemy według wskazań producenta w osolonej wodzie. Każdą pierś z kurczaka kroimy wszerz tworząc płaskie filety. Przyprawiamy je przyprawą do kurczaka, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i podsmażamy na większej patelni na małej ilości oleju.
Do podsmażonego kurczaka dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz liście szpinaku.
Śmietankę kremówkę mieszamy z 1/2 łyżki mąki, mieszamy i wlewamy do podsmażonych piersi. Wsypujemy curry, słodką paprykę, pieprz ziołowy i opcjonalnie dodajemy starty ser Cheddar. Całość mieszamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem jeszcze przez 5-7 minut. Podajemy z ryżem lub kaszą. Smacznego!