
Dzisiaj po raz pierwszy przygotowywałam kotlety ziemniaczane z kurczakiem. Do tej pory kotlety przygotowywałam tylko w wersji jarskiej. Zazwyczaj dodawałam do środka same warzywa lub starty żółty ser. Tym razem postanowiłam pokombinować w kuchni przygotowując kotlety ziemniaczane z kurczakiem, roszponką, suszonymi pomidorami, czosnkiem i serem Feta.
Kotlety ziemniaczane z kurczakiem
Powiem Wam, że byłam pod wielkim wrażeniem tego eksperymentu! Zaserwowałam je jako niedzielny obiad, a mąż je skomentował słowami – “no po prostu pycha!” 🙂 Miód na moje uszy….! Jeśli szukasz inspiracji na pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny, to z pewnością mogę Ci je polecić.
Mój przepis na kotlety ziemniaczane jest banalnie prosty. Ziemniaki należy obrać, ugotować w osolonej wodzie. Następnie przygotowujemy nadzienie, do którego ja użyłam drobno posiekanego kurczaka, sera Feta, roszponki (możecie zastąpić rukolą), czosnek i suszone pomidory. Później je tylko zanurzamy w mące, roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Gotowe!
Do przygotowania nadziewanych kotletów ziemniaczanych użyłam mojego nowego zestawu do gotowania i smażenia, z powłoką nieprzywierającą CS Kochsysteme MARBURG ze sklepu Cookin.pl.
MARBURG CS Kochsysteme to seria naczyń kuchennych, które zostały wykonane z wysokiej jakości kutego aluminium typu food safe, pokryte nieprzywierającą trójwarstwową powłoką non-stick Procalon© (całkowicie wolna od PFOA, APEO i metali ciężkich) imitującą powłokę marmurkową oraz wyposażone w ergonomicznie ukształtowane, miękkie w dotyku nienagrzewające się uchwyty z tworzywa sztucznego.
Patelnia MARBURG posiada nieprzywierającą powłokę, dzięki której nie ma ryzyka przypalenia czy przywierania potraw. Zaś każdy garnek MARBURG jest wyposażony w praktyczną pokrywkę ze szkła hartowanego zaopatrzoną w zawór parowy.
Ważne jest to, że naczynia firmy MARBURG możesz stosować na każdej kuchence, łącznie z indukcyjną. Świetnie dystrybuują ciepło, a grube dno wzmocnione stalą nierdzewną posiada umiejętność magazynowania temperatury w naczyniu, co wpływa na energooszczędne, efektywniejsze gotowanie.
Naczynia MARBURG CS Kochsysteme są naprawdę w bardzo przystępnej cenie i na tle konkurencji wypadają bardzo fajnie. Są trwałe, wygodne w obsłudze i czyszczeniu. Pasują do każdego wystroju kuchni. Jeśli poszukujesz dla siebie fajnego zestawu nowych naczyń kuchennych, a może wybierasz się na wesele czy szukasz prezentu dla kogoś, to myślę, że to jeden z lepszych, bardzo uniwersalnych i praktycznych prezentów jakie przydadzą się każdemu.
Przepis na: Kotlety ziemniaczane z kurczakiem
Składniki:
Ciasto:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli, pieprzu
Nadzienie:
- 200 g piersi z kurczaka
- szczypta przyprawy do kurczaka
- 200 g roszponki lub rukoli
- 1 łyżka sera Feta
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
Dodatkowo:
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
Jak zrobić kotlety ziemniaczane z kurczakiem?
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do ich miękkości.
Przestudzone ziemniaki dusimy za pomocą praski do ziemniaków. Odstaw na chwilę do lekkiego przestygnięcia. Dodajemy jajko, mąkę, szczyptę soli i pieprzu do smaku, całość dokładnie mieszamy.
Piersi z kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę. Posypujemy przyprawą do kurczaka i smażymy na małym ogniu (na bardzo małej ilości oleju). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Gdy kurczak będzie już ładnie zarumieniony, wtedy dodajemy lekko posiekaną roszponkę, suszone pomidory i ser feta. Całość smażymy przez około 2-3 minuty, cały czas mieszając.
Do jednej miseczki wsypujemy mąkę, do drugiej roztrzepane jajka, a trzeciej bułkę tartą.
Nabieramy do ręki kopiatą łyżkę ziemniaków i spłaszczamy je w kształt większego koła. Na środek nakładamy łyżeczkę nadzienia.
Bokami ciasta ziemniaczanego przykrywamy nadzienie i dokładnie je sklejamy, aby farsz nie był widoczny.
Kotleciki zanurzamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron przez 2-3 minuty. Podajemy na ciepło. Smacznego!