
Placki z dyni i ziemniaków to pomysł na pyszny, jarski obiad dla całej rodziny. Wychodzą chrupiące i rozpływają się w ustach.
Placki z dyni i ziemniaków
Są to placki, które składają się głównie z ziemniaków oraz dyni (startych na tarce o średnich oczkach). Do ich przygotowania polecam użyć dyni zwyczajnej lub Hokkaido. Kiedyś próbowałam je wykonać z dyni piżmowej i również wyszły bardzo smaczne.
Warto dodać do nich także przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek, a także chrzan.
Ja użyłam chrzanu z firmy Manufaktura Wielkopolska, który jest niezastąpionym dodatkiem do wielu dań. Jest on bardzo intensywny w smaku powodując wyrazisty smak placuszków. Wierzch placuszków polecam także udekorować odrobiną chrzanu i świeżym koperkiem.
Moje placki z dyni i ziemniaków polecam podać z domowym sosem tzatziki lub czosnkowym.
Przepis na: Placki z dyni i ziemniaków
Łącznie: 15 min
Liczba porcji: 10
Składniki:
- 400 g dyni Hokkaido lub zwyczajnej
- 600 g ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 łyżka chrzanu firmy Manufaktura Wielkopolska
- 4 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej
- 1 łyżka świeżego koperku
- szczypta pieprzu ziołowego
- 1 płaska łyżeczka soli
- szczypta tymianku
- szczypta papryki ostrej
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- do podania chrzan firmy Manufaktura Wielkopolska
Jak zrobić placki z dyni i ziemniaków?
Dynię oraz ziemniaki obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tarce o średnich oczkach. Do miski dodajemy także jajka, mąkę, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, chrzan, a także przyprawy: sól, pieprz, tymianek i ostrą paprykę.
Mieszamy za pomocą łyżki do połączenia wszystkich składników.
Formujemy za pomocą łyżki okrągłe placuszki, smażymy na maśle klarowanym lub oleju z obu stron. Podajemy opcjonalnie z odrobiną chrzanu i świeżym koperkiem. Smacznego!
* wpis zawiera lokowanie produktu