
Jak dawno nie jadłam lasagne bolognese… Nawet nie pamiętam kiedy ostatnio miałam taką przyjemność ją zjeść. Dostałam ostatnio pytanie od jednej czytelniczki odnośnie przepisu na lasagne i doszłam do wniosku, że już w sumie od dawna za mną chodziła, więc muszę ją koniecznie wykonać.
Z tej okazji powstała moja kolejna propozycja na kolację we dwoje. Tym razem nie na słodko, ale bardziej wytrawnie. Przygotowałam świetną lasagne bolognese z mięskiem wołowym. Do takiej pysznej kolacji nie może przecież zabraknąć wina. Wybór padł na CiuCiu Bachus Rosso Piceno, ktore świetnie podkreśliło smak mojego dania. To wino eksploduje świeżą soczystą wiśnią, a także jest szczere, prostolinijne. Dodałam je również do farszu i całość wyszła naprawdę przeeepyszna.
Winayo! dzięki za pomoc w wyborze – wino pasowało idealnie!
Przepis na: Lasagne bolognese
Łącznie: 80 min
Składniki:
Sos bolognese:
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 1 większa marchewka
- 500 g mielonego mięsa wołowego (np. łopatki)
- 200 ml czerwonego wina wytrawnego np. CiuCiu Bachus Rosso Piceno 2016 ze sklepu Winayo
- 5 łyżek koncentratu lub przecieru pomidorowego
- 1 puszka passaty pomidorowej lub (pomidory z puszki ok. 400 g)
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- sól i czarny pieprz
Sos beszamelowy:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 500 ml mleka
- odrobina soli i pierzu
- szczypta gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
- 1 większe opakowanie makaronów lasagne
- 100 g starej mozzarelli
Wykonanie:
Sos bolognese:
W nieprzywierającym garnku lub większej patelni zeszklić na oleju drobno posiekaną cebulę, następnie dodać posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy oraz startą na drobnych oczkach marchewkę. Po 5 minutach dodajemy mielone mięsko, smażymy co chwilkę mieszając. Wlewamy wino i gotujemy na średnim ogniu przez kilka minut, po chwili wlewamy koncentrat pomidorowy, oraz passatę pomidorową. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem.
Sos beszamelowy:
W małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy przez 3 minuty ciągle mieszając. Stopniowo wlewamy mleko cały czas energicznie mieszając trzepaczką aż sos będzie gładki. Gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut aż zgęstnieje.Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Makaron:
Makaron lekko podgotowujemy w osolonej wodzie.
Przygotowujemy żaroodporną foremkę o wymiarach około 20 x 30 cm. Smarujemy ją masłem, układamy pierwszą warstwę płatów lasagne, a następnie nakładamy 1/5 sosu, posypujemy odrobiną startej mozzarelli. Czynność powtarzamy kilkukrotnie. Wierzch dekorujemy sosem beszamelowym oraz resztą mozzarelli.
Tak przygotowaną lasagne wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 30-35 minut . Podajemy z ulubionym winem.
Uwielbiana u nas w domciu ;p dzięki za super przepis!
Oj, ja też dawno nie jadłam lasagne. Twoja prezentuje się rewelacyjnie! Narobiłaś mi smaku 🙂
Świetna w smaku jest ta lazania ;;]
Pyszności, muszę sobie lazanię zrobić, bo dawno nie jadłam 🙂
Mam tu w domu wielbiciela lasagne…Wygląda przepysznie!!!
To grzech tak kusić jak ja taka godna w autobusie wracam do domu 🙁
Dzisiaj upieklam i się zakochałam w smaku ;d muszę jeszcze dorwać to winko!
kusisz kusisz i wykusiłas ;d dzisiaj ją piekłam i czekam aż troszkę ostygnie
Wygląda przepysznie, aż ślinka leci 😀
Mnie również ostatnio naszła ochota na lasagne! Co prawda zrobiłam warzywną, ale zaspokoiłam swoje kubki smakowe 😀
Pyszna lasagne, do tego lampka wina mniamm 🙂
Uwielbiam lasagne ostatnio robię je bardzo często ;p
Te warstwy wyglądają tak apetycznie 🙂
Aż zrobiłam się głodna 🙂
Ja tez nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam lasagne… ale mi narobiłaś smaka ;))))
Pyszności 🙂 uwielbiam takie makaronowe dania 🙂
ale dawno nie jadłam domowej lazanii, czas przyrządzić 🙂
Dzisiaj rano zrobilem i wyszla naprawdę super!
Wow, wygląda oblednie!
Idealna lasagne <33 moglabym ją jesc non stop