Lasagne bolognese to klasyk kuchni włoskiej. Uwielbiam przygotowywać i jeść to danie! Jest przepyszne, sycące i rozpływa się w ustach.
Lasagne
Domowa lasagne bolognese jest prosta do przygotowania, lecz najważniejszy jej element – sos bolognese wymaga nieco czasu, aby wyszedł naprawdę wyrazisty i niezwykle smaczny. Ważnym składnikiem jest wysokiej jakości mięso (ja używam zwykle wieprzowo-wołowe, ale równie dobrze można użyć samej wołowiny czy wieprzowiny), a także sery (u mnie starta mozzarella pomiędzy warstwami płatów makaronu i mięsa, a także na wierzchu parmezan).
Z tego przepisu wychodzą dwie mniejsze lub jedno większe naczynie żaroodporne domowej lasagne bolognese. Koniecznie ją wypróbuj!
Jeśli szukasz podobnych przepisów to polecam spaghetti bolognese lub lasagne ze szpinakiem.
Przepis na: Lasagne bolognese
Składniki:
Sos bolognese:
- 3 łyżki oleju
- 2 małe cebule
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 marchewki
- 800 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
- większa szczypta przyprawy do mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego
- 200 ml bulionu
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 1 puszka passaty pomidorowej lub (pomidory z puszki ok. 400 g)
- kilka listków świeżej bazylii
- sól i czarny pieprz
Sos beszamelowy:
- 40 g masła
- 2 płaskie łyżki mąki
- 300 ml mleka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta gałki muszkatałowej
- szczypta papryki słodkiej
- szczypta oregano
Dodatkowo:
- 1 większe opakowanie makaronów lasagne (około 200-250 g)
- 200 g mozzarelli
- opcjonalnie 50 g sera np. parmezan
Zobacz również:
Lasagne bolognese przepis krok po kroku:
Krok 1
Lasagne bolognese zaczynamy od przygotowania sosu bolognese.
Cebule (2 małe sztuki) i łodygę selera naciowego kroimy dość drobno. Marchewki (2 średnie sztuki) ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Krok 2
Sos bolognese:
W średniej wielkości garnku o nieprzywierającej powierzchni lub na większej patelni zeszklić na małej ilości oleju cebulę. Po chwili dodajemy marchewkę i selera.
*Ja podsmażyłam sobie warzywa na patelni, a osobno mięso i cały sos bolognese robiłam w garnku.
Krok 3
Smażymy na średnim ogniu przez 2 minuty co chwilę mieszając.
Krok 4
W garnku na małej ilości oleju smażymy mięso (około 700-800 g, u mnie wołowo-wieprzowe). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (2 większe ząbki) oraz przyprawę do mięsa wieprzowego (większa szczypta) i pieprz czarny (najlepiej świeżo zmielony (większa szczypta).
Gdy mięso będzie usmażone, wtedy dodajemy podsmażone warzywa. Całość mieszamy.
Krok 5
Wlewamy czerwone wino (200 ml) i gotujemy przez 2-3 minuty. W większym kubku mieszamy bulion (około 200 ml) z koncentratem pomidorowym (4-5 łyżek). Dodajemy także passatę pomidorową lub pomidory z puszki (około 400 g).
Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 45-60 minut.
Krok 6
Krok 7
Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy olejem.
Na jego dnie układamy warstwę płatów makaronu. Następnie równomiernie rozsmarowujemy warstwę sosu.
Krok 8
Posypujemy startym serem (około 2 łyżki).
Krok 9
Czynność powtarzamy kilkukrotnie do wypełnienia całego naczynia.
Krok 10
Sos beszamelowy
Teraz zabieramy się za sos beszamelowy. Na niewielkim ogniu roztapiamy 40 g masła w garnku.
Krok 11
Krok 12
Krok 13
Wierzch lasagne polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym parmezanem. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Podajemy po chwilowym przestudzeniu. Smacznego!
Komentarze
Czy można przygotować ją dzień przed imprezą, a na drugi dzień podgrzać w piekarniku ?
Oczywiście, że można tak zrobić. Tylko żeby nie obeschła to najlepiej po całkowitym wystygnięciu zawinąć ją szczelnie folią spożywczą 🙂
Dziękuję, a czy lepiej przełożyć lasagne, dać do lodówki i na drugi dzień upiec w piekarniku ? Czy normalnie jednego dnia upiec, a na drugi podgrzać ?
Szczerze to nigdy nie robiłam tak żeby “surowa” lasagne leżała w lodówce i dopiero następnego dnia do piekarnika… Zawsze robiłam na świeżo, bo wtedy jest najsmaczniejsza. To już lepiej ją normalnie upiec, a na drugi dzień odgrzać 🙂
Dziękuję! ☺️
Przepis OK, ale podstawą lasagne jest mięso wołowe, tylko uzupełnione (ok. 1/3 dosyć tłustym mięsem wieprzowym), więc nie może być wołowe LUB wieprzowe.
Do tego w oryginalnym, certyfikowanym przepisie (zatwierdzonym przez Włoską Akademię Smaku tak, jest coś takiego, choć nie wiem czy prawidłowo przetłumaczyłem na polski) zwykle dodaje się surowy dojrzewany boczek pancetta
Wino jest białe, a nie czerwone (tak wiem – teoretycznie do wołowiny czerwone, ale tutaj w oryginale jest inaczej), warto dodać więcej bulionu i dusić dłużej – min. 2, a nawet 3h, dolewając bulionu w razie potrzeby.
Pod koniec duszenia warto dodać szklankę słodkiego mleka i zredukować – nadaje aksamitności wsadowi.
Ale ogólnie ten przepis jest OK.
Przepraszam, ale w kroku 7 nie pisze by makaron ugotować. Kłaść sztywne płaty makaronu?
No właśnie są różne szkoły, jedni podgotowują, a inni kładą surowe… 🙂
Trochę zależy od makaronu. Bezpieczniej jest odrobinę zaparzyć, choć oryginalny przepis tego nie przewiduje.
Przepraszam ale gotowanie oddzielnie makarony to strata czasu i właśnie tak się tego nie robi. Kluczem jest tak mokry sos że makaron ugotuje się w lasagne wsysajac do środka całą wodę z sosu. Ludzie którzy gotują oddzielnie makaron i przez to robią 3h lasagne robią sobie krzywdę a lasagne wychodzi potem rozgotowana w środku
Lasagne i tak robi się ze 4 godziny (bo oryginalny przepis na sam sos to ok. 3,5 godziny gotowania) 😛
Ta strona to odkrycie roku. Dania W KOŃCU zaczęły mi wychodzić! To lasagne zrobiłam wczoraj, facet pod wrażeniem 🙂
Bardzo mi w takim razie miło! ❤️ Cieszę się, że przepisy smakują 🤗 pozdrawiam serdecznie!
Czy makaron gotujemy
Tak, krok 7:)
Zrobiłam wczoraj na obiad, pierwszy raz, wyszła przepyszna 🤤😄
Bardzo się cieszę, że smakowała ❤️
Uwielbiana u nas w domciu ;p dzięki za super przepis!
Oj, ja też dawno nie jadłam lasagne. Twoja prezentuje się rewelacyjnie! Narobiłaś mi smaku 🙂
Świetna w smaku jest ta lazania ;;]
Wow, wygląda oblednie!
Pyszności, muszę sobie lazanię zrobić, bo dawno nie jadłam 🙂
Mam tu w domu wielbiciela lasagne…Wygląda przepysznie!!!
To grzech tak kusić jak ja taka godna w autobusie wracam do domu 🙁
Dzisiaj upieklam i się zakochałam w smaku ;d muszę jeszcze dorwać to winko!
kusisz kusisz i wykusiłas ;d dzisiaj ją piekłam i czekam aż troszkę ostygnie
Wygląda przepysznie, aż ślinka leci 😀
Mnie również ostatnio naszła ochota na lasagne! Co prawda zrobiłam warzywną, ale zaspokoiłam swoje kubki smakowe 😀
Pyszna lasagne, do tego lampka wina mniamm 🙂
Idealna lasagne <33 moglabym ją jesc non stop
Uwielbiam lasagne ostatnio robię je bardzo często ;p
Te warstwy wyglądają tak apetycznie 🙂
Aż zrobiłam się głodna 🙂
Ja tez nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam lasagne… ale mi narobiłaś smaka ;))))
Pyszności 🙂 uwielbiam takie makaronowe dania 🙂
ale dawno nie jadłam domowej lazanii, czas przyrządzić 🙂
Dzisiaj rano zrobilem i wyszla naprawdę super!