Lasagne bolognese

4.9/5 (141 ocen)
Lasagne bolognese to klasyczne włoskie danie, które zachwyca swoim smakiem i aromatem, a jej przygotowanie jest prostsze niż się wydaje na pierwszy rzut oka. Jeśli szukasz przepisu na pyszne i efektowne danie, to lasagna bolognese jest dla Ciebie.

Ilość porcji

6-8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

80 min

Lasagne bolognese

Lasagne bolognese to klasyk kuchni włoskiej. Uwielbiam przygotowywać i jeść to danie! Jest przepyszne, sycące i rozpływa się w ustach.

Lasagne

Domowa lasagne bolognese jest prosta do przygotowania, lecz najważniejszy jej element – sos bolognese wymaga nieco czasu, aby wyszedł naprawdę wyrazisty i niezwykle smaczny. Ważnym składnikiem jest wysokiej jakości mięso (ja używam zwykle wieprzowo-wołowe, ale równie dobrze można użyć samej wołowiny czy wieprzowiny), a także sery (u mnie starta mozzarella pomiędzy warstwami płatów makaronu i mięsa, a także na wierzchu parmezan).

Z tego przepisu wychodzą dwie mniejsze lub jedno większe naczynie żaroodporne domowej lasagne bolognese. Koniecznie ją wypróbuj!

Jeśli szukasz podobnych przepisów to polecam spaghetti bolognese lub lasagne ze szpinakiem.

Przepis na: Lasagne bolognese

Składniki:

Sos bolognese:

  • 3 łyżki oleju
  • 2 małe cebule
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 800 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
  • większa szczypta przyprawy do mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego
  • 200 ml bulionu
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka passaty pomidorowej lub (pomidory z puszki ok. 400 g)
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól i czarny pieprz

Sos beszamelowy:

  • 40 g masła
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 300 ml mleka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta oregano

Dodatkowo:

  • 1 większe opakowanie makaronów lasagne (około 200-250 g)
  • 200 g mozzarelli
  • opcjonalnie 50 g sera np. parmezan
Wyślij emailem

Lasagne bolognese przepis krok po kroku:


Krok 1

lazania bolognese

Lasagne bolognese zaczynamy od przygotowania sosu bolognese.

Cebule (2 małe sztuki) i łodygę selera naciowego kroimy dość drobno. Marchewki (2 średnie sztuki) ścieramy na tarce o średnich oczkach.


Krok 2

lazania bolognese

Sos bolognese:

W średniej wielkości garnku o nieprzywierającej powierzchni lub na większej patelni zeszklić na małej ilości oleju cebulę. Po chwili dodajemy marchewkę i selera.

*Ja podsmażyłam sobie warzywa na patelni, a osobno mięso i cały sos bolognese robiłam w garnku.


Krok 3

przepis na lazanię

Smażymy na średnim ogniu przez 2 minuty co chwilę mieszając.  


Krok 4

pomysł na obiad

W garnku na małej ilości oleju smażymy mięso (około 700-800 g, u mnie wołowo-wieprzowe). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (2 większe ząbki) oraz przyprawę do mięsa wieprzowego (większa szczypta) i pieprz czarny (najlepiej świeżo zmielony (większa szczypta).

Gdy mięso będzie usmażone, wtedy dodajemy podsmażone warzywa. Całość mieszamy.  


Krok 5

lazania

Wlewamy czerwone wino (200 ml) i gotujemy przez 2-3 minuty. W większym kubku mieszamy bulion (około 200 ml) z koncentratem pomidorowym (4-5 łyżek). Dodajemy także passatę pomidorową lub pomidory z puszki (około 400 g).

Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 45-60 minut.


Krok 6

lasagne bolognese przepis

Sos bolognese doprawiamy do smaku solą, pieprzem, a także opcjonalnie można dodać suszone lub świeże zioła (ja najczęściej dodaję drobno pokrojone listki bazylii).  


Krok 7

przepis na lasagne

Lasagne bolognese można przygotować w dwóch mniejszych naczyniach żaroodpornych jak ja (lub w jednym większym).

Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy olejem.

Na jego dnie układamy warstwę płatów makaronu. Następnie równomiernie rozsmarowujemy warstwę sosu.  


Krok 8

lasagne przepis

Posypujemy startym serem (około 2 łyżki).  


Krok 9

lazania przepis

Czynność powtarzamy kilkukrotnie do wypełnienia całego naczynia.


Krok 10

jak zrobić sos beszamelowy

Sos beszamelowy

Teraz zabieramy się za sos beszamelowy. Na niewielkim ogniu roztapiamy 40 g masła w garnku.


Krok 11

sos beszamelowy przepis

Kiedy masło całkowicie się rozpuści, dodajemy 2 płaskie łyżki mąki i natychmiast mieszamy trzepaczką energicznie przez 10 sekund. Następnie wlewamy 300 ml mleka o temperaturze pokojowej i przyprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, papryki słodkiej, pieprzu i soli. Całość gotujemy na małym ogniu, nieustannie mieszając, aż sos zgęstnieje.


Krok 12

beszamel

Sos powinien zgęstnieć do konsystencji zbliżonej do kisielu w ciągu 4-7 minut, ale zalecam ciągłe mieszanie, aby kontrolować jego gęstość. Po ostygnięciu sos stanie się jeszcze gęstszy. Jeśli jednak uważasz, że sos jest zbyt gęsty, możesz dodać trochę więcej mleka i gotować przez dodatkowe 2 minuty, dokładnie mieszając.


Krok 13

Lasagne bolognese

Wierzch lasagne polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym parmezanem. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni.

Podajemy po chwilowym przestudzeniu. Smacznego!


Lasagne

Lasagne bolognese

Lasagne bolognese

Lasagne bolognese

 

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 141

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
32 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Leszek
Leszek
5 miesięcy temu

Przepis OK, ale podstawą lasagne jest mięso wołowe, tylko uzupełnione (ok. 1/3 dosyć tłustym mięsem wieprzowym), więc nie może być wołowe LUB wieprzowe.
Do tego w oryginalnym, certyfikowanym przepisie (zatwierdzonym przez Włoską Akademię Smaku tak, jest coś takiego, choć nie wiem czy prawidłowo przetłumaczyłem na polski) zwykle dodaje się surowy dojrzewany boczek pancetta
Wino jest białe, a nie czerwone (tak wiem – teoretycznie do wołowiny czerwone, ale tutaj w oryginale jest inaczej), warto dodać więcej bulionu i dusić dłużej – min. 2, a nawet 3h, dolewając bulionu w razie potrzeby.
Pod koniec duszenia warto dodać szklankę słodkiego mleka i zredukować – nadaje aksamitności wsadowi.

Ale ogólnie ten przepis jest OK.

Anna
Anna
7 miesięcy temu

Przepraszam, ale w kroku 7 nie pisze by makaron ugotować. Kłaść sztywne płaty makaronu?

Leszek
Leszek
5 miesięcy temu

Trochę zależy od makaronu. Bezpieczniej jest odrobinę zaparzyć, choć oryginalny przepis tego nie przewiduje.

Michał
Michał
11 miesięcy temu

Przepraszam ale gotowanie oddzielnie makarony to strata czasu i właśnie tak się tego nie robi. Kluczem jest tak mokry sos że makaron ugotuje się w lasagne wsysajac do środka całą wodę z sosu. Ludzie którzy gotują oddzielnie makaron i przez to robią 3h lasagne robią sobie krzywdę a lasagne wychodzi potem rozgotowana w środku

Leszek
Leszek
5 miesięcy temu
Reply to  Michał

Lasagne i tak robi się ze 4 godziny (bo oryginalny przepis na sam sos to ok. 3,5 godziny gotowania) 😛

Patrycja
Patrycja
1 rok temu

Ta strona to odkrycie roku. Dania W KOŃCU zaczęły mi wychodzić! To lasagne zrobiłam wczoraj, facet pod wrażeniem 🙂

Monika
Monika
1 rok temu

Czy makaron gotujemy

Kasia
Kasia
1 rok temu

Zrobiłam wczoraj na obiad, pierwszy raz, wyszła przepyszna 🤤😄

Marlena
Marlena
6 lat temu

Uwielbiana u nas w domciu ;p dzięki za super przepis!

Agnieszka Wieczorek
Agnieszka Wieczorek
6 lat temu

Oj, ja też dawno nie jadłam lasagne. Twoja prezentuje się rewelacyjnie! Narobiłaś mi smaku 🙂

Pawel
Pawel
6 lat temu

Świetna w smaku jest ta lazania ;;]

Karolinka
Karolinka
6 lat temu

Wow, wygląda oblednie!

Beti
Beti
6 lat temu

Pyszności, muszę sobie lazanię zrobić, bo dawno nie jadłam 🙂

Malgorzata Haggu
Malgorzata Haggu
6 lat temu

Mam tu w domu wielbiciela lasagne…Wygląda przepysznie!!!

Magdalena R.
Magdalena R.
6 lat temu

To grzech tak kusić jak ja taka godna w autobusie wracam do domu 🙁

Agnieszka N.
Agnieszka N.
6 lat temu

Dzisiaj upieklam i się zakochałam w smaku ;d muszę jeszcze dorwać to winko!

Aleksandra
Aleksandra
6 lat temu

kusisz kusisz i wykusiłas ;d dzisiaj ją piekłam i czekam aż troszkę ostygnie

Healthy food explorer
Healthy food explorer
6 lat temu

Wygląda przepysznie, aż ślinka leci 😀

Gosia www.rabarbarowo.pl
Gosia www.rabarbarowo.pl
6 lat temu

Mnie również ostatnio naszła ochota na lasagne! Co prawda zrobiłam warzywną, ale zaspokoiłam swoje kubki smakowe 😀

Małgorzata
Małgorzata
6 lat temu

Pyszna lasagne, do tego lampka wina mniamm 🙂

Marcelina
Marcelina
6 lat temu

Idealna lasagne <33 moglabym ją jesc non stop

Kosmetyko Fanki
Kosmetyko Fanki
6 lat temu

Uwielbiam lasagne ostatnio robię je bardzo często ;p

Angelika_Monika Candy Pandas
Angelika_Monika Candy Pandas
6 lat temu

Te warstwy wyglądają tak apetycznie 🙂

Magda
Magda
6 lat temu

Aż zrobiłam się głodna 🙂

Joanna Machynia Swoszowska
Joanna Machynia Swoszowska
6 lat temu

Ja tez nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam lasagne… ale mi narobiłaś smaka ;))))

marzena
marzena
6 lat temu

Pyszności 🙂 uwielbiam takie makaronowe dania 🙂

Magdalena G
Magdalena G
6 lat temu

ale dawno nie jadłam domowej lazanii, czas przyrządzić 🙂

Robert
Robert
6 lat temu

Dzisiaj rano zrobilem i wyszla naprawdę super!