Dania jarskieObiadySosyZapiekanki

Sos beszamelowy

Przygotowałam dla Was przepis na uniwersalny sos beszamelowy, który możecie użyć do wielu zapiekanek, lasagne czy po prostu jako szybki sos do makaronu.

Przepis na sos beszamelowy

Prosty przepis na sos beszamelowy składa się z mleka (najlepiej o temperaturze pokojowej), a także masła, mąki i przypraw (lub jak wolisz – świeżych ziół). Ja zazwyczaj dodaję sól, pieprz, gałkę muszkatałową, słodką paprykę, a także oregano.

Jeżeli szukasz pysznego przepisu na danie z użyciem beszamelu to polecam wypróbować lasagne bolognese.

Przepis na: Sos beszamelowy

Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 10 min

Składniki:

  • 40 g masła
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 300 ml mleka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta oregano

Jak zrobić sos beszamelowy?

Wykonanie:

jak zrobić sos beszamelowy
Krok 1:

W garnku rozpuszczamy masło na bardzo małym ogniu.


sos beszamelowy przepis
Krok 2:

Gdy się rozpuści, wtedy wsypujemy mąkę i mieszamy szybko trzepaczką (przez 10 sekund). Po tym czasie wlewamy mleko (najlepiej w temperaturze pokojowej), a także dodajemy przyprawy (ja proponuję gałkę muszkatałową, paprykę słodką, pieprz i sól). Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając trzepaczką aż sos zacznie gęstnieć.


beszamel
Krok 3:

Sos powinien zgęstnieć (do konsystencji kisielu) w przeciągu 4-7 minut, jednak proponuję go ciągle mieszać żeby kontrolować jego konsystencję.

Sos po ostygnięciu będzie jeszcze gęstszy.

Gdyby jednak sos wyszedł Wam zbyt gęsty to po prostu wlej odrobinę więcej mleka i dokładnie wymieszaj gotując przez 2 minutki.


Sos beszamelowy

sos beszamel

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 12

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button