Sos beszamelowy

4.5/5 (52 ocen)

Poziom trudno┼Ťci

Łatwy

Czas przygotowania

10 min

Sos beszamelowy przepis

Przygotowałam dla Was przepis na uniwersalny sos beszamelowy, który możecie użyć do wielu zapiekanek, lasagne czy po prostu jako szybki sos do makaronu.

Przepis na sos beszamelowy

Prosty przepis na sos beszamelowy sk┼éada si─Ö z mleka (najlepiej o temperaturze pokojowej), a tak┼╝e mas┼éa, m─ůki i przypraw (lub jak wolisz – ┼Ťwie┼╝ych zi├│┼é). Ja zazwyczaj dodaj─Ö s├│l, pieprz, ga┼ék─Ö muszkata┼éow─ů, s┼éodk─ů papryk─Ö, a tak┼╝e oregano.

Je┼╝eli szukasz pysznego przepisu na danie z u┼╝yciem beszamelu to polecam wypr├│bowa─ç lasagne bolognese.

Przepis na: Sos beszamelowy

Składniki:

  • 40 g mas┼éa
  • 2 p┼éaskie ┼éy┼╝ki m─ůki
  • 300 ml mleka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta ga┼éki muszkata┼éowej
  • szczypta papryki s┼éodkiej
  • szczypta oregano
Wy┼Ťlij emailem

Jak zrobi─ç sos beszamelowy?


Krok 1

jak zrobi─ç sos beszamelowy

W garnku rozpuszczamy masło (40 g) na bardzo małym ogniu.


Krok 2

sos beszamelowy przepis

Gdy si─Ö rozpu┼Ťci, wtedy wsypujemy m─ůk─Ö (2 p┼éaskie ┼éy┼╝ki) i mieszamy szybko trzepaczk─ů (przez 10 sekund). Po tym czasie wlewamy 300 ml mleka (najlepiej w temperaturze pokojowej), a tak┼╝e dodajemy przyprawy (ja proponuj─Ö po szczypcie ga┼éki muszkata┼éowej, papryki s┼éodkiej, pieprzu i soli). Gotujemy na ma┼éym ogniu, ci─ůgle mieszaj─ůc trzepaczk─ů a┼╝ sos zacznie g─Östnie─ç.


Krok 3

beszamel

Sos powinien zg─Östnie─ç (do konsystencji kisielu) w przeci─ůgu 4-7 minut, jednak proponuj─Ö go ci─ůgle miesza─ç ┼╝eby kontrolowa─ç jego konsystencj─Ö.

Sos po ostygni─Öciu b─Ödzie jeszcze g─Östszy.

Gdyby jednak sos wyszed┼é Wam zbyt g─Östy to po prostu wlej odrobin─Ö wi─Öcej mleka i dok┼éadnie wymieszaj gotuj─ůc przez 2 minutki.


Sos beszamelowy

sos beszamel

┼Ürednia ocena 4.5 / 5. Ilo┼Ť─ç g┼éos├│w: 52

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Patrycja
Patrycja
1 rok temu

Co mogę dodać zamiast masła?

Joanka
Joanka
8 miesi─Öcy temu
Reply to  Patrycja

Zast─ůpi─ç mo┼╝na olejem ro┼Ťlinnym. 100g mas┼éa to 3-4 ┼éy┼╝ki oleju.

Ewa
Ewa
3 lat temu

Sosik wypr├│bowany – pychota! Mozna jesc lyzka z garnka ­čÖé

Justyna
Justyna
3 lat temu

Ten beszamel po zapieczeniu jest obledny ­čśÇ zawsze dawalam zolty ser na wierzch, a teraz juz zawsze bede robic beszamel

Elizzka
Elizzka
3 lat temu
Reply to  Justyna

robi─Ö tak samo, ten sos ┼Ťwietnie smakuje jak si─Ö lekko zrumieni na zapiekance.

Aga
Aga
3 lat temu

Najlepsze proporcje na sos beszamelowy. Juz dwa razy go uzylam do zapiekanki i lasagne :PP