Przygotowałam dla Was przepis na uniwersalny sos beszamelowy, który możecie użyć do wielu zapiekanek, lasagne czy po prostu jako szybki sos do makaronu.
Przepis na sos beszamelowy
Prosty przepis na sos beszamelowy składa się z mleka (najlepiej o temperaturze pokojowej), a także masła, mąki i przypraw (lub jak wolisz – świeżych ziół). Ja zazwyczaj dodaję sól, pieprz, gałkę muszkatałową, słodką paprykę, a także oregano.
Jeżeli szukasz pysznego przepisu na danie z użyciem beszamelu to polecam wypróbować lasagne bolognese.
Przepis na: Sos beszamelowy
Składniki:
- 40 g masła
- 2 płaskie łyżki mąki
- 300 ml mleka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta gałki muszkatałowej
- szczypta papryki słodkiej
- szczypta oregano
Zobacz również:
Jak zrobić sos beszamelowy?
Krok 2
Krok 3
Sos po ostygnięciu będzie jeszcze gęstszy.
Gdyby jednak sos wyszedł Wam zbyt gęsty to po prostu wlej odrobinę więcej mleka i dokładnie wymieszaj gotując przez 2 minutki.
Komentarze
Co mogę dodać zamiast masła?
Zastąpić można olejem roślinnym. 100g masła to 3-4 łyżki oleju.
Słyszałam, że niektórzy zastępują masłem kokosowym, ale sama nie próbowałam takiej wersji, więc nie chciałabym wprowadzić w błąd.
Sosik wypróbowany – pychota! Mozna jesc lyzka z garnka 🙂
Ten beszamel po zapieczeniu jest obledny 😀 zawsze dawalam zolty ser na wierzch, a teraz juz zawsze bede robic beszamel
robię tak samo, ten sos świetnie smakuje jak się lekko zrumieni na zapiekance.
Najlepsze proporcje na sos beszamelowy. Juz dwa razy go uzylam do zapiekanki i lasagne :PP