Ciasto pychotka bez pieczenia

4.4/5 (77 ocen)
Szukasz pysznego deseru, który nie wymaga pieczenia? W takim razie ciasto Pychotka będzie idealnym wyborem! Składa się z kilku warstw herbatników, pysznego kremu budyniowego i kremu śmietankowego.

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

60 min + chłodzenie 4 h

Ciasto pychotka bez pieczenia

Opis przepisu

Ciasto pychotka bez pieczenia to nieco przerobiona wersja znanej Pani Walewskiej. Można je przygotować na jasnych lub kakaowych herbatnikach maślanych. Smakuje naprawdę świetnie! Słodycz ciasta przełamuje nieco kwaśna konfitura z czarnej porzeczki – no po prostu pycha!

Przepis na: Ciasto pychotka bez pieczenia

Porady na start

Ciasto pychotka najlepiej przygotować dzień przed planowaną imprezą czy po prostu degustacją, aby herbatniki zdążyły zmięknąć i całość się ładnie kroiła.

W przepisie użyłam domowej roboty małe bezy (z białek, które zostały mi z kremu budyniowego), ale jeśli chcesz to użyj gotowych bez ze sklepu/cukierni (lub ten składnik w cieście pomiń).

Wierzch ciasta polecam posypać pokruszonymi bezami oraz podprażonymi płatkami migdałowymi dopiero przed krojeniem ciasta (pod wpływem kremu zaczną mięknąć i nie będą już tak chrupiące).

W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 18 x 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Krem budyniowy:
  • 750 ml mleka
  • 4 żółka
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 150 g cukru białego
  • 130 g mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (40g)
  • 150 g masła

Krem śmietankowy:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 250 g mascarpone
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • gęsta konfitura z czarnej porzeczki
  • kilka bezików
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 280 g herbatników maślanych
Wyślij emailem

Jak zrobić ciasto pychotka bez pieczenia?


Krok 1

krem budyniowy

Zaczynamy od przygotowania kremu budyniowego.

Krem budyniowy

W misce miksujemy mleko (250 ml) z żółtkami (4 szt), cukrem (150 g), cukrem z prawdziwą wanilią (20 g, lub wanilinowym), mąką (130 g), a także sypkim budyniem (40 g). Tylko do połączenia się składników.

Do garnka wlewamy 500 ml mleka i gotujemy na średnim ogniu. Gdy mleko nam się zagotuje, wtedy wlewamy jajeczną masę i całość mieszamy. Gotujemy na malutkim ogniu ciągle mieszając. Po chwili mieszania powinien się budyń zagęszczać, powstawać małe grudki, potem coraz większe, aż na końcu powstanie dość gęsty, gładki budyń. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.


Krok 2

ucieranie miękkiego masła w misce

Miękkie masło (150 g) ucieramy na wysokich obrotach miksera. Po chwili dodajemy po łyżce budyniu w temperaturze pokojowej, cały czas miksując.

Jeśli krem Ci się zwarzył to głównym błędem będzie różnica temperatury masła w stosunku do budyniu – np. jeżeli budyń będzie jeszcze ciepły/gorący i zmiksujesz z masłem (zimnym czy nawet w temperaturze pokojowej) to niestety może się zwarzyć i ciężko go odratować.

Dzielimy na dwie równe części.


Krok 3

konfitura z czarnej porzeczki na herbatnikach

Do składania tego ciasta w całość użyłam blaszki prostokątnej z otwieranymi bokami o wymiarach 18 x 28 cm.

Na dno blaszki wykładamy pierwszą część herbatników. Nakładamy około 3 płaskie łyżki gęstej konfitury z czarnej porzeczki i ją rozsmarowujemy (rzadkiego dżemu nie polecam do tego ciasta).


Krok 4

konfitura z czarnej porzeczki z pokruszonymi bezami na herbatnikach

Posypujemy pokruszonymi bezami. Można przygotować domowe beziki na bazie pozostałych białek z kremu budyniowego – przepis klik>>.

Jeśli wolisz to można kupić w większych sklepach/cukierniach gotowe małe bezy.

Ewentualnie ten etap pomiń. 


Krok 5

warstwa kremu budyniowego

Teraz będziemy nakładać warstwę kremu budyniowego.

Nakładamy w odstępach po łyżce kremu, delikatnie rozsmarowujemy, starając się żeby krem nie połączył się z konfiturą- jednak to wpłynie jedynie na aspekt wizualny, a nie smakowy.  


Krok 6

druga warstwa herbatników oraz konfitury z czarnej porzeczki

Nakładamy kolejną warstwę herbatników oraz smarujemy drugą warstwę konfitury.


Krok 7

druga warstwa pokruszonych bez oraz kremu budyniowego

Posypujemy kilkoma pokruszonymi małymi bezikami. Ponownie nakładamy równomiernie w odstępach krem budyniowy i delikatnie rozsmarowujemy.


Krok 8

trzecia warstwa herbatników

Przykrywamy warstwą herbatników. 


Krok 9

krem śmietankowy z pokruszonymi bezami i podprażonymi płatkami migdałowymi

W misce miksujemy schłodzoną śmietankę kremówkę, mascarpone oraz cukier puder – do momentu powstania sztywnego kremu.

Nakładamy krem na herbatniki i rozsmarowujemy. Posypujemy pokruszonymi bezikami oraz podprażonymi płatkami migdałowymi.

Wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego!

Zachęcam do wypróbowania moich innych ciast bez pieczenia 


pychotka bez pieczenia

Przepis na ciasto pychotka na herbatnikach

 

Pani Walewska bez pieczenia

Ciasto pychotka bez pieczenia

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 77

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
15 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Daria
Daria
13 dni temu

W przepisie na masę zabrakło mąki, która jest w składnikach 😉 ja jako początkujaca w kuchni tego nie wychwyciłam i nie dodałam, bo “w przepisie nie było” 😉 ale moja mama weteranka się uparła i miała rację 🙂

Anna
Anna
14 dni temu

Witam. Z jakiej firmy użyliście konfitury?

Gosia
Gosia
15 dni temu

Czy ciasto jest mocno słodkie?

Aniela
Aniela
1 miesiąc temu

Kocham takie przepisy!!! To jest pyszneee. Ja dałam trochę mniej cukru. Polecam Kobitki ciacho wychodzi obłędne!

Gosia
Gosia
15 dni temu
Reply to  Aniela

O ile zmniejszyłaś ilość cukru?

Kasia
Kasia
1 miesiąc temu

Ciasto przepyszne ! Mimo bardzo prostego składu, bardzo bogaty smak .Jestem zachwycona i na pewno będę robić częściej .
Beziki kupiłam gotowe.

IMG_0246
Gosia
Gosia
1 miesiąc temu

Polecam

IMG_3916
Gosia
Gosia
1 miesiąc temu

Zrobione, bardzo dobre, jutro będzie lepsze 😋😋 na całości nie ma bezików, bo będę dodawać na świeżo, żeby nie zmiękły 🙂

Ciasto Pani Walewska bez pieczenia

Są takie ciasta, które mają różne nazwy w zależności od regionu czy tradycji. Jednym z takich ciast jest Pani Walewska, która rozpoznawana jest również pod nazwą pychotka. Obie wersje są tym samym ciastem, a różnice między nimi mogą wynikać jedynie z różnych przepisów, gdzie najczęściej używane są po prostu różne gramatury. Więc jeżeli mówimy, że przygotowujemy ciasto Pan Walewska bez pieczenia, to równie dobrze możemy powiedzieć, że robimy pychotkę bez pieczenia. Jest to moja wariacja klasycznego przepisu, który robiony jest na kruchym cieście.

Wiele osób (w tym i ja oczywiście) lub przygotowywać ciasta bez pieczenia, zwłaszcza w upalne dni, kiedy nie chcemy dodatkowo ogrzewać sobie mieszkania piekarnikiem. Z tej właśnie okazji przygotowałam Ciasto Pani Walewska bez pieczenia, w której zastąpiłam ciasto kruche herbatnikami i delikatnie zmodyfikowałam. Moim zdaniem ta pychotka bez pieczenia wyszła rewelacyjna! Znikła też u mnie w tempie błyskawicznym, więc niech to będzie zachętą do jej przygotowania 🙂

RozwińZwiń