Opis przepisu
Ciasto pychotka bez pieczenia to nieco przerobiona wersja znanej Pani Walewskiej. Można je przygotować na jasnych lub kakaowych herbatnikach maślanych. Smakuje naprawdę świetnie! Słodycz ciasta przełamuje nieco kwaśna konfitura z czarnej porzeczki – no po prostu pycha!
Przepis na: Ciasto pychotka bez pieczenia
Porady na start
Ciasto pychotka najlepiej przygotować dzień przed planowaną imprezą czy po prostu degustacją, aby herbatniki zdążyły zmięknąć i całość się ładnie kroiła.
W przepisie użyłam domowej roboty małe bezy (z białek, które zostały mi z kremu budyniowego), ale jeśli chcesz to użyj gotowych bez ze sklepu/cukierni (lub ten składnik w cieście pomiń).
Wierzch ciasta polecam posypać pokruszonymi bezami oraz podprażonymi płatkami migdałowymi dopiero przed krojeniem ciasta (pod wpływem kremu zaczną mięknąć i nie będą już tak chrupiące).
W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 18 x 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
- 750 ml mleka
- 4 żółka
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- 150 g cukru białego
- 130 g mąki pszennej
- 1 budyń waniliowy bez cukru (40g)
- 150 g masła
Krem śmietankowy:
- 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 250 g mascarpone
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- gęsta konfitura z czarnej porzeczki
- kilka bezików
- 4 łyżki płatków migdałowych
- 280 g herbatników maślanych
Zobacz również:
Jak zrobić ciasto pychotka bez pieczenia?
Krok 1
Zaczynamy od przygotowania kremu budyniowego.
Krem budyniowy
W misce miksujemy mleko (250 ml) z żółtkami (4 szt), cukrem (150 g), cukrem z prawdziwą wanilią (20 g, lub wanilinowym), mąką (130 g), a także sypkim budyniem (40 g). Tylko do połączenia się składników.
Do garnka wlewamy 500 ml mleka i gotujemy na średnim ogniu. Gdy mleko nam się zagotuje, wtedy wlewamy jajeczną masę i całość mieszamy. Gotujemy na malutkim ogniu ciągle mieszając. Po chwili mieszania powinien się budyń zagęszczać, powstawać małe grudki, potem coraz większe, aż na końcu powstanie dość gęsty, gładki budyń. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Krok 2
Miękkie masło (150 g) ucieramy na wysokich obrotach miksera. Po chwili dodajemy po łyżce budyniu w temperaturze pokojowej, cały czas miksując.
Jeśli krem Ci się zwarzył to głównym błędem będzie różnica temperatury masła w stosunku do budyniu – np. jeżeli budyń będzie jeszcze ciepły/gorący i zmiksujesz z masłem (zimnym czy nawet w temperaturze pokojowej) to niestety może się zwarzyć i ciężko go odratować.
Dzielimy na dwie równe części.
Krok 3
Do składania tego ciasta w całość użyłam blaszki prostokątnej z otwieranymi bokami o wymiarach 18 x 28 cm.
Na dno blaszki wykładamy pierwszą część herbatników. Nakładamy około 3 płaskie łyżki gęstej konfitury z czarnej porzeczki i ją rozsmarowujemy (rzadkiego dżemu nie polecam do tego ciasta).
Krok 4
Jeśli wolisz to można kupić w większych sklepach/cukierniach gotowe małe bezy.
Ewentualnie ten etap pomiń.
Krok 5
Nakładamy w odstępach po łyżce kremu, delikatnie rozsmarowujemy, starając się żeby krem nie połączył się z konfiturą- jednak to wpłynie jedynie na aspekt wizualny, a nie smakowy.
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Krok 9
Nakładamy krem na herbatniki i rozsmarowujemy. Posypujemy pokruszonymi bezikami oraz podprażonymi płatkami migdałowymi.
Wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Zachęcam do wypróbowania moich innych ciast bez pieczenia.
Komentarze
Po prostu pycha 🤤
Ciacho wyszło pięknie 🙂
A z ciekawości czym przełożyła Pani ciastko na samym środku (brązowa masa)?
Do tej pory robiłam fajną ale piekłam, teraz zabawy czas zacząć, wygląda rewelacyjnie 🙂
Polecam, moim zdaniem naprawdę warto spróbować w takiej wersji 🙂
Świetne ciasto. Nie jest za słodkie,proste do przygotowania i pyszne 😁
Bardzo się cieszę, że posmakowało! 😍
Wyszło super! Dziękuję za przepis 😋 Bezy również zrobiłam👌🏼😉
Cieszę się 🙂 Smacznego!
W przepisie na masę zabrakło mąki, która jest w składnikach 😉 ja jako początkujaca w kuchni tego nie wychwyciłam i nie dodałam, bo “w przepisie nie było” 😉 ale moja mama weteranka się uparła i miała rację 🙂
No to dobrze, że ktoś czuwał 🙂
Witam. Z jakiej firmy użyliście konfitury?
Niestety nie pamiętam, tak naprawdę pierwszą lepszą ze sklepu – byle była gęsta.
Czy ciasto jest mocno słodkie?
Niestety ciężko mi zawsze jednoznacznie odpowiedzieć na takie pytanie, ponieważ każdy z nas ma inny stopień słodkości i dla jednego będzie coś za słodkie, a dla innego za mało słodkie 🙂 Moim zdaniem nie jest za słodkie, a dodatkowo konfitura przełamuje słodycz, ale jak Pani ma ochotę, to można oczywiście dodać mniej cukru 🙂
Kocham takie przepisy!!! To jest pyszneee. Ja dałam trochę mniej cukru. Polecam Kobitki ciacho wychodzi obłędne!
O ile zmniejszyłaś ilość cukru?
Super, że smakowało 🙂
Ciasto przepyszne ! Mimo bardzo prostego składu, bardzo bogaty smak .Jestem zachwycona i na pewno będę robić częściej .
Beziki kupiłam gotowe.
Bardzo miło mi to czytać! 🙂 Ciacho wyszło świetnie.
Polecam
Wyszło rewelacyjnie 🙂
Zrobione, bardzo dobre, jutro będzie lepsze 😋😋 na całości nie ma bezików, bo będę dodawać na świeżo, żeby nie zmiękły 🙂
Super pomysł! 🙂