Opis przepisu
Ciasto Pani Walewska to pyszny wypiek, który piekę od wielu lat. Składa się z kruchego ciasta, warstwy konfitury z czarnej porzeczki, bezy i domowego kremu budyniowego o smaku waniliowym. Całość smakuje naprawdę świetnie!
Ciasto Pychotka
Pani Walewska jest znana także pod nazwą pychotka. Moim zdaniem to ciasto jest naprawdę uniwersalne. Można je upiec zarówno na święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc, imieniny czy jako zwykły, weekendowy wypiek do kawy. Jeśli nie miałaś/eś okazji jej wypróbować to koniecznie trzeba to nadrobić!
Przepis opisałam z dużą ilością zdjęć krok po kroku, dzięki czemu nie powinniście mieć najmniejszego problemu z jej przygotowaniem.
Kruchy spód oraz krem budyniowy przygotowałam na bazie masła Ekstra KREMOWE marki Lumiko. Jest świetne zarówno do wypieków, jak i do smarowania kanapek. Wyróżnia się na tle innych maseł swoją unikalną zawartością tłuszczu na poziomie 85%. To o 3% więcej niż większość maseł na rynku (82%). Dzięki wieloletniemu doświadczeniu, technolodzy Lumiko ulepszyli proces produkcji, w którym masło KREMOWE nabiera wyjątkowych cech. Produkowane jest przez polską mleczarnię w Łukowie na Równinie Łukowskiej – jednego z najczystszych regionów Polski.
Przepis na: Pani Walewska
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 22 x 34 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 250 g masła np. Ekstra Kremowe Lumiko
- 1/2 szklanki cukru pudru (60 g)
- 2 płaskie łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 białek
- 240 g cukru
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
- opcjonalnie kilka kropel soku z cytryny
- garść płatków migdałowych
- 750 ml mleka
- 4 żółka
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- 150 g cukru białego
- 130 g mąki pszennej
- 1 budyń waniliowy bez cukru (40g)
- 150 g masła np. Ekstra Kremowe Lumiko
- konfitura z czarnej porzeczki
Zobacz również:
Ciasto Pani Walewska przepis krok po kroku:
Krok 1
Kruche ciasto
Do miski wsypujemy mąkę pszenną (500 g), cukier puder (1/2 szklanki), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), a także dodajemy żółtka (3 szt.), śmietanę (2 płaskie łyżki) oraz pokrojone w kostkę zimne masło (250 g).
Krok 2
Krok 3
Ciasto Pani Walewska składa się z dwóch takich samych warstw ciasta kruchego, konfitury z porzeczki i bezy. Jeśli masz dwie identyczne blaszki to możesz je piec jednocześnie. Wtedy od razu wykładasz do obu blaszek kruche ciasto, smarujesz konfiturą i przygotowujesz bezę od razu z 6 białek. Z pewnością przyśpieszy to wykonanie całego placka.
Ja pokażę sposób, gdy nie masz takich samych blaszek, bo pewnie takich osób jest więcej i pojawiłoby się sporo pytań odnośnie prawidłowego przygotowania ciasta.
Jedną kulkę kruchego ciasta będę wykładać na dno foremki – u mnie prostokątna o wymiarach 22 x 34 cm. Drugą najlepiej owinąć folią spożywczą i zostawić na blacie (ewentualnie włóż je na chwilę do lodówki).
Krok 4
Ja ciasto kruche rozprowadzam po foremce ręcznie, naciskając palcami lub kostkami. Możesz jednak wcześniej rozwałkować wstępnie ciasto i dopiero później rozprowadzić je ręcznie.
Nakłuwamy delikatnie ciasto za pomocą widelca w kilku miejscach.
Krok 5
Nałożyłam około 3 płaskie łyżkie konfitury i równomiernie rozsmarowałam. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni.
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Krok 9
Całość powtarzamy – czyli pieczemy drugi blat ciasta, nakładamy konfiturę, pieczemy, przygotowujemy bezę i pieczemy ponownie.
Krok 10
Krem budyniowy
W misce miksujemy mleko (250 ml) z żółtkami (4 szt), cukrem (150 g), cukrem z prawdziwą wanilią (20 g, lub wanilinowym), mąką (130 g), a także sypkim budyniem (40 g). Tylko do połączenia się składników.
Do garnka wlewamy 500 ml mleka i gotujemy na średnim ogniu. Gdy mleko nam się zagotuje, wtedy wlewamy jajeczną masę i całość mieszamy. Gotujemy na malutkim ogniu ciągle mieszając. Po chwili mieszania powinien się budyń zagęszczać, powstawać małe grudki, potem coraz większe, aż na końcu powstanie dość gęsty, gładki budyń. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Krok 11
Jeśli krem Ci się zwarzył to głównym błędem będzie różnica temperatury masła w stosunku do budyniu – np. jeżeli budyń będzie jeszcze ciepły/gorący i zmiksujesz z masłem (zimnym czy nawet w temperaturze pokojowej).
Krok 12
Krok 13
Jeśli beza w trakcie nakładania kremu się nieco pokruszy to nic się nie dzieje.
Krok 14
Pani Walewska gotowa! Przechowujemy ją w lodówce, jednak przed nałożeniem na talerzyki wyciągamy szybciej z lodówki – bo kruche ciasta przechowywane w lodówce zawsze twardnieją (a po wyciągnięciu nieco miękną i lepiej się kroją). Smacznego!
Komentarze
Uwielbiam to ciasto. To było chyba pierwsze ciasto jakie upiekłam, przepis miałam ze starego zeszytu mojej mamy 😀 Zeszyt gdzieś zaginął, ale wydaje mi się, że przepis był bardzo zbliżony do Twojego ❤️ To ciasto to dla mnie taka podróż sentymentalna 😉
Ooo ekstra! 🙂 No to nie zaczęła Pani swojej przygody z pieczeniem od prostego wypieku, tylko od razu wyzwanie… Super!
Czy kruche z bezą można upiec na jednej dużej blaszce a później przekroić na pół? Czy przekrojeniu jest wykonalne?
Można by było spróbować 🙂