Jestem przekonania, że mięsko na obiad musi być! Oczywiście nie pogardzę od czasu do czasu obiadem jarskim, ale dobrze przyrządzone mięsko wraz z ryżem lub pieczonymi ziemniaczkami (koniecznie wypróbuj z mojego przepisu ziemniaki z piekarnika w pysznej marynacie) serwuję w swojej kuchni najczęściej.
Przepis na soczyste żeberka pieczone w piekarniku
Ostatnio w mięsnym rzuciły mi się w oczy bardzo ładne, chude żeberka, a że naprawdę dawno ich nie jadłam to postanowiłam je kupić i upiec. Przygotowałam soczyste żeberka pieczone w piekarniku wraz z pieczonymi ziemniakami i surówką colesław. Wyszły naprawdę przeeeepyszne, a mąż stwierdził, że to najlepsze żeberka jakie jadł do tej pory. Myślę, że dużą zasługą ich smaku była marynata, w której powinny być minimum pół godziny. Dodałam do niej miód, olej, musztardę i przyprawę Vegeta Natur do soczystych żeberek. Naturalna kompozycja słodkiej i wędzonej papryki, cebuli i pomidorów, rozmarynu i majeranku z nutą imbiru i chili plus łyżka miodu to to co lubią żeberka!
Nie masz pomysłu na OBIAD? Tutaj znajdziesz mnóstwo inspiracji na domowe, szybkie obiady klik>>
Przepis na: Soczyste żeberka pieczone w piekarniku
Składniki:
- 1 kg żeberek surowych
- 5 łyżek oleju słonecznikowego
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżeczki przyprawy do soczystych żeberek Vegeta Natur
- 1 łyżka musztardy
- 2 czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- 100 ml piwa jasnego lub bulionu
Dodatkowo:
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
- surówka colesław
Zobacz również:
Soczyste żeberka pieczone w piekarniku - przepis krok po kroku
Jak zrobić soczyste żeberka z piekarnika?
Krok 1
Przygotowujemy marynatę do żeberek: w miseczce mieszamy ze sobą olej, miód, musztardę i mieszankę przyprawową do soczystych żeberek. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, marynujemy i odstawiamy na pół godziny.
Krok 2
W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy w połówki lub ćwiartki. Najpierw gotujemy przez 20 minut w osolonej wodzie, a następnie przekładamy do osobnego naczynia żaroodpornego, posypujemy przyprawą do ziemniaków i pieczemy przez 20 minut.
Soczyste żeberka podajemy z pieczonymi ziemniakami i np. surówką colesław.
Komentarze
Po 1,5h pieczenia żeberka zupełnie niedorobione. Mięso twarde i nie odchodzi od kości. Tak coś czułam, że nie zdążą się zrobić :/ spokojnie 2 godziny to minimum. Oby tylko wyszły smaczne… jak coś to dam znać
Ale w przepisie napisałam, że pieczemy minimum przez 90 minut, do miękkości mięsa.
Dużo zależy od tego jakie kupimy żeberka, czy są to głównie kości z małą ilością mięsa, czy samo mięso. Dodatkowo w jak duże kawałki je pokroimy, więc tak jak jest napisane w przepisie – pieczemy je do miękkości przez minimum 90 minut 🙂
Jeśli wyszły twarde to znaczy, ze logiczne, że potrzebują dłuższego czasu pieczenia, aby łatwo odchodziły od kości, więc musi je Pani ponownie włożyć do piekarnika.
Tak z ciekawości: po co pani dodawała jasne piwo? 🙂
Marynata lepsza wychodzi, jak się doda świeży czosnek, sól morską i szczyptę chili. Te gotowe nie każdemu smakują (dla mnie Vegeta w każdej formie jest wstrętna), ale reszta przepisu perfect. Glazura piękna z miodu wyszła. Dzięki
Akurat ta Vegeta do żeberek ma dobry skład: Sól morska, czosnek 14% , cukier, słodka papryka 11,6%, suszona cebula 8%, suszone pomidory, czarny pieprz 3%, kolendra, wędzona słodka papryka, imbir, rozmaryn, papryka chili, majeranek. Różni się bardzo od klasycznej Vegety, której też nie jestem fanką. Oczywiście nie mam zamiaru przekonywać nikogo i można zamienić na swoje ulubione przyprawy 🙂 Pozdrawiam serdecznie i cieszę się, że żeberka posmakowały ❤️
Mozna zamarynowac dzien wczesniej?
Pewnie 🙂
Piekarnik na termoobieg czy grzałka czy…
Góra dół 🙂 Jeżeli w przepisach nie podaję informacji o termoobiegu, to zawsze góra-dół 🙂
Super przepis. Żeberka wyszły mięciutkie po 90 minutach w piekarniku na 180 stopni.
Cieszę się 🙂
mozna bez przykrycia bo nie mam a nie chce jechać specjalnie kupić
Robiłam w rękawie foliowym. Przepyszne. Pod koniec pieczenia można rozciąć, ja dodałam miodu już do marynaty i kombinalam sama przyprawę. Pierwszy raz korzystam z przepisu z tego blogu….I byl efekt WOW
Dzięki wielkie za miłe słowa 🙂
Jasne, to warto przykryć wierzch chociaż folią aluminiową żeby się zbytnio nie przypiekły z wierzchu 🙂
Zrobiłam wszystko wg przepisu i niestety nawet się nie zarumieniły… minął już czas pieczenia, a one wciąż twarde i bardziej jakby lekko ugotowane niż upieczone… 🙁
Żeberka pieczone ponad 1,5 godziny już nie powinny być twarde… Może miała Pani jakieś żylaste mięso? Każdy piekarnik piecze też nieco inaczej, więc trzeba było piec po prostu dłużej do miękkości mięsa 🙂
Czy można zamiast piwa podlać bulionem lub wodą?
Tak można 🙂
Kurde ja dałem czosnek do marynaty i teraz nie wiem co z tego wyjdzie.
Mam nadzieje, że wyszły 🙂
Najlepszy przepis na żeberka. Mąż jest zawsze zachwycony ❤️
Najlepsza marynata na swiecie – zeberka wychodzą obłędne 🙂
Myslalam, ze to sciema, ze mogą zeberka wyjsc soczyste, ale muszę zwrocic honor do kieszeni, bo wyszły boskie
Ja dzisiaj pieklam te zeberka pod przykryciem i wyszły tak soczyste, ze az nie moglam w to uwierzyc! Jestem normalnie zachwycona tym smakiem <3
Czy żeberka pieczemy pod przykryciem czy otwarte?
Najlepiej większość czasu pod przykryciem, a np 15 minut przed koncem pieczenia ściągnąć pokrówkę od naczynia żaroodpornego 🙂
Mój ulubiony przepis na zeberka 😀 ja je piekę w naczyniu zaroodpornym takim lepszym i kurcze wychodzi mieso tak mieciutkie, ze az rozplywa się w ustach
Ostatnio kupilam w miesnym zeberka samo mieso i zrobiłam z Twojego przepisu – petarda! Szkoda, ze tak ciezko u mnie w miescie znalezc ładne zeberka… 🙁
Tłuste też są dobre
Pierwszy raz wyszły mi tak smaczne żeberka…. Dziękuję za super przepisik!