
Jestem przekonania, że mięsko na obiad musi być! Oczywiście nie pogardzę od czasu do czasu obiadem jarskim, ale dobrze przyrządzone mięsko wraz z ryżem lub pieczonymi ziemniaczkami (koniecznie wypróbuj z mojego przepisu ziemniaki z piekarnika w pysznej marynacie) serwuję w swojej kuchni najczęściej.
Przepis na soczyste żeberka pieczone w piekarniku
Ostatnio w mięsnym rzuciły mi się w oczy bardzo ładne, chude żeberka, a że naprawdę dawno ich nie jadłam to postanowiłam je kupić i upiec. Przygotowałam soczyste żeberka pieczone w piekarniku wraz z pieczonymi ziemniakami i surówką colesław. Wyszły naprawdę przeeeepyszne, a mąż stwierdził, że to najlepsze żeberka jakie jadł do tej pory. Myślę, że dużą zasługą ich smaku była marynata, w której powinny być minimum pół godziny. Dodałam do niej miód, olej, musztardę i przyprawę Vegeta Natur do soczystych żeberek. Naturalna kompozycja słodkiej i wędzonej papryki, cebuli i pomidorów, rozmarynu i majeranku z nutą imbiru i chili plus łyżka miodu to to co lubią żeberka!
Przepis na: Soczyste żeberka pieczone w piekarniku
Łącznie: 110 min
Liczba porcji: 2-4
Składniki:
- 1 kg żeberek surowych
- 5 łyżek oleju słonecznikowego
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżeczki przyprawy do soczystych żeberek Vegeta Natur
- 1 łyżka musztardy
- 2 czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- 100 ml piwa jasnego lub bulionu
Dodatkowo:
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
- surówka colesław
Jak zrobić soczyste żeberka z piekarnika?
Wykonanie:
Krok 1
Przygotowujemy marynatę do żeberek: w miseczce mieszamy ze sobą olej, miód, musztardę i mieszankę przyprawową do soczystych żeberek. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, marynujemy i odstawiamy na pół godziny.
Krok 2
Zamarynowane żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wkładamy także pokrojone w ćwiartki dwie cebule czerwone, ząbki czosnku. Podlewamy jasnym piwem. W trakcie pieczenia odwracamy żeberka na drugą stronę i opcjonalnie dolewamy więcej piwa. Piec przez minimum 90 minut w temp. 180 stopni. Tak 10 minut przed końcem pieczenia smarujemy wierzch żeberek odrobiną miodu, dzięki czemu zrobi się taka chrupiąca glazura.
W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy w połówki lub ćwiartki. Najpierw gotujemy przez 20 minut w osolonej wodzie, a następnie przekładamy do osobnego naczynia żaroodpornego, posypujemy przyprawą do ziemniaków i pieczemy przez 20 minut.
Soczyste żeberka podajemy z pieczonymi ziemniakami i np. surówką colesław.