Soczyste żeberka pieczone w piekarniku

4.3/5 (486 ocen)

Ilość porcji

2-4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

110 min

Soczyste żeberka pieczone w piekarniku

Jestem przekonania, że mięsko na obiad musi być! Oczywiście nie pogardzę od czasu do czasu obiadem jarskim, ale dobrze przyrządzone mięsko wraz z ryżem lub pieczonymi ziemniaczkami (koniecznie wypróbuj z mojego przepisu ziemniaki z piekarnika w pysznej marynacie) serwuję w swojej kuchni najczęściej.

Przepis na soczyste żeberka pieczone w piekarniku

Ostatnio w mięsnym rzuciły mi się w oczy bardzo ładne, chude żeberka, a że naprawdę dawno ich nie jadłam to postanowiłam je kupić i upiec. Przygotowałam soczyste żeberka pieczone w piekarniku wraz z pieczonymi ziemniakami i surówką colesław. Wyszły naprawdę przeeeepyszne, a mąż stwierdził, że to najlepsze żeberka jakie jadł do tej pory. Myślę, że dużą zasługą ich smaku była marynata, w której powinny być minimum pół godziny. Dodałam do niej miód, olej, musztardę i przyprawę Vegeta Natur do soczystych żeberek. Naturalna kompozycja słodkiej i wędzonej  papryki, cebuli i pomidorów, rozmarynu i majeranku  z nutą imbiru i chili plus łyżka miodu to to co lubią żeberka!

Nie masz pomysłu na OBIAD? Tutaj znajdziesz mnóstwo inspiracji na domowe, szybkie obiady klik>>

Przepis na: Soczyste żeberka pieczone w piekarniku

Składniki:

  • 1 kg żeberek surowych
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżeczki przyprawy do soczystych żeberek Vegeta Natur
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml piwa jasnego lub bulionu

Dodatkowo:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
  • surówka colesław
Wyślij emailem

Soczyste żeberka pieczone w piekarniku - przepis krok po kroku


Jak zrobić soczyste żeberka z piekarnika?

Krok 1

Soczyste żeberka pieczone w piekarniku 2

Przygotowujemy marynatę do żeberek: w miseczce mieszamy ze sobą olej, miód, musztardę i mieszankę przyprawową do soczystych żeberek. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, marynujemy i odstawiamy na pół godziny.


Krok 2

Soczyste żeberka pieczone w piekarniku 3

Zamarynowane żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wkładamy także pokrojone w ćwiartki dwie cebule czerwone, ząbki czosnku. Podlewamy jasnym piwem. W trakcie pieczenia odwracamy żeberka na drugą stronę i opcjonalnie dolewamy więcej piwa. Piec przez minimum 90 minut w temp. 180 stopni. Tak 10 minut przed końcem pieczenia smarujemy wierzch żeberek odrobiną miodu, dzięki czemu zrobi się taka chrupiąca glazura.

W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy w połówki lub ćwiartki. Najpierw gotujemy przez 20 minut w osolonej wodzie, a następnie przekładamy do osobnego naczynia żaroodpornego, posypujemy przyprawą do ziemniaków i pieczemy przez 20 minut.

Soczyste żeberka podajemy z pieczonymi ziemniakami i np. surówką colesław.


Soczyste żeberka pieczone w piekarniku 4

Soczyste żeberka pieczone w piekarniku 5

Soczyste żeberka pieczone w piekarniku 6

Średnia ocena 4.3 / 5. Ilość głosów: 486

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
28 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ania
Ania
7 miesięcy temu

Marynata lepsza wychodzi, jak się doda świeży czosnek, sól morską i szczyptę chili. Te gotowe nie każdemu smakują (dla mnie Vegeta w każdej formie jest wstrętna), ale reszta przepisu perfect. Glazura piękna z miodu wyszła. Dzięki

Ola
Ola
10 miesięcy temu

Mozna zamarynowac dzien wczesniej?

Dawid
Dawid
10 miesięcy temu

Piekarnik na termoobieg czy grzałka czy…

Zbigniew
Zbigniew
11 miesięcy temu

Super przepis. Żeberka wyszły mięciutkie po 90 minutach w piekarniku na 180 stopni.

16867598912197788561207402991797.jpg
Romek atomek
Romek atomek
11 miesięcy temu

mozna bez przykrycia bo nie mam a nie chce jechać specjalnie kupić

Mada
Mada
3 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Romek atomek

Robiłam w rękawie foliowym. Przepyszne. Pod koniec pieczenia można rozciąć, ja dodałam miodu już do marynaty i kombinalam sama przyprawę. Pierwszy raz korzystam z przepisu z tego blogu….I byl efekt WOW

Edyta
Edyta
1 rok temu

Zrobiłam wszystko wg przepisu i niestety nawet się nie zarumieniły… minął już czas pieczenia, a one wciąż twarde i bardziej jakby lekko ugotowane niż upieczone… 🙁

Barbara
Barbara
1 rok temu

Czy można zamiast piwa podlać bulionem lub wodą?

agt
agt
2 lat temu

Kurde ja dałem czosnek do marynaty i teraz nie wiem co z tego wyjdzie.

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
W odpowiedzi do  agt

Mam nadzieje, że wyszły 🙂

Anna Wu
Anna Wu
2 lat temu

Najlepszy przepis na żeberka. Mąż jest zawsze zachwycony ❤️

Robert
Robert
4 lat temu

Najlepsza marynata na swiecie – zeberka wychodzą obłędne 🙂

Karina Dwor
Karina Dwor
4 lat temu

Myslalam, ze to sciema, ze mogą zeberka wyjsc soczyste, ale muszę zwrocic honor do kieszeni, bo wyszły boskie

Alla
Alla
4 lat temu

Ja dzisiaj pieklam te zeberka pod przykryciem i wyszły tak soczyste, ze az nie moglam w to uwierzyc! Jestem normalnie zachwycona tym smakiem <3

MAT strefa
MAT strefa
4 lat temu

Czy żeberka pieczemy pod przykryciem czy otwarte?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  MAT strefa

Najlepiej większość czasu pod przykryciem, a np 15 minut przed koncem pieczenia ściągnąć pokrówkę od naczynia żaroodpornego 🙂

Kamila
Kamila
4 lat temu

Mój ulubiony przepis na zeberka 😀 ja je piekę w naczyniu zaroodpornym takim lepszym i kurcze wychodzi mieso tak mieciutkie, ze az rozplywa się w ustach

Weronika
Weronika
4 lat temu

Ostatnio kupilam w miesnym zeberka samo mieso i zrobiłam z Twojego przepisu – petarda! Szkoda, ze tak ciezko u mnie w miescie znalezc ładne zeberka… 🙁

Mirek
Mirek
8 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Weronika

Tłuste też są dobre

emilka
emilka
4 lat temu

Pierwszy raz wyszły mi tak smaczne żeberka…. Dziękuję za super przepisik!