Opis przepisu
Gulasz wieprzowy to pełne smaku danie. Jest to pomysł na bardzo sycący, jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Mięso wychodzi soczyste, mięciutkie, a sos niezwykle smaczny. Często przygotowuję taki większy garnek gulaszu, aby mieć go na kilka dni do przodu.
Ten gulasz z mięsem wieprzowym przygotowałam z dodatkiem boczku, marchewek oraz pieczarek. Jeśli tylko chcesz to dodaj także paprykę czerwoną, żółtą czy zieloną, marynowane pieczarki czy podkręć smak wędzoną papryką.
Przepis na: Gulasz wieprzowy
Składniki:
Marynata do mięsa:
- 1 kg łopatki wieprzowej lub szynki
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs
- 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- szczypta curry
- 2 ząbki czosnku
Dodatkowo:
- 2 duże cebule
- 2 łyżki oleju lub masła klarowanego
- 200 g parzonego boczku
- 400 ml bulionu
- 2 małe marchewki
- 100 g pieczarek
- świeża natka pietruszki
- 4-5 kulek ziela angielskiego
- 4-5 liści laurowych
- 200 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 lekko czubata łyżka mąki pszennej
Zobacz również:
Jak zrobić gulasz wieprzowy?
Krok 1
Według mnie gulasz wieprzowy wychodzi najlepszy w smaku, gdy mięso wcześniej zamarynujemy i zostawimy w przyprawach na minimum 12 godzin w lodówce.
Możesz użyć zarówno mięsa z szynki, jak i łopatki wieprzowej.
W moim przypadku łopatkę wieprzową (1 kg) kroimy w mniejszą kostkę (pozbywając się jakiś większych kawałków tłuszczyku). Przekładamy np. do szczelnie zamykanego pojemnika plastikowego lub jakiejś zwykłej miski.
Marynata do mięsa:
Do miseczki dodajemy składniki marynaty: oliwę (2-3 łyżki), przyprawę do mięs (1/2 łyżeczki), paprykę słodką (1 płaska łyżeczka), paprykę ostrą (szczypta), curry (szczypta), a także przeciśnięte przez praskę 2 większe ząbki czosnku. Mieszamy i przekładamy do mięsa. Dłońmi mieszamy dokładnie mięso z marynatą, aby ją równomiernie rozprowadzić. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
Krok 2
Krok 3
Mięso ma być praktycznie w całości zanurzone w bulionie, ale kawałki mięsa widoczne. W zależności od użytego naczynia może być potrzebna inna ilość płynu (to nie ma być zupa gulaszowa, więc nie przesadzajmy z jego ilością). Gotujemy na małym lub średnim ogniu przez około 90-100 minut.
Krok 4
Gulasz wieprzowy może być z dodatkiem różnych warzyw – ja tym razem postawiłam na klasyk, czyli pokroiłam w kostkę marchewki (2 małe szt.) oraz w plasterki pieczarki (100 g).
Do gotującego się mięsa dodajemy pokrojone warzywa, a także posiekaną natkę pietruszki (2 łyżki). Dalej gotujemy na małym ogniu przez około godzinę do miękkości mięsa.
Krok 5
Czas gotowania gulaszu będzie zależy od wielkości pokrojonych kawałków mięsa, rodzaju użytego mięsa itp.
Gdy mięso będzie już prawie gotowe (dość miękkie po spróbowaniu), wtedy w szklance mieszamy koncentrat pomidorowy (1 czubata łyżka) z mąką pszenną (1 lekko czubata łyżka) oraz około 150 ml wody. Mieszamy i wlewamy do garnka. Dodajemy także passatę pomidorową (200 ml).
Gotujemy jeszcze przez około 5-10 minut. Po chwili sos powinien wyraźnie zgęstnieć.
Krok 6
Gulasz wieprzowy gotowy! Świetnym dodatkiem do gulaszu mogą być np. duszone lub pieczone ziemniaki, placki ziemniaczane, ugotowana kasza, ryż czy nawet placki z cukinii. Równie dobrze, możesz to danie podać z kromkami świeżego chleba. Smacznego!
Zapraszam także do wypróbowania mojego gulaszu z indyka czy gulaszu wołowego.
Komentarze