Gulasz wieprzowy

4.8/5 (9 ocen)
Mięso w tym gulaszu wieprzowym wychodzi mięciutkie i świetnie pasuje do aromatycznego sosu. Niezależnie od tego, czy jako dodatek wybierzesz ziemniaki, kaszę czy świeży chleb, ten gulasz wieprzowy zawsze smakuje obłędnie.

Ilość porcji

6-8

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

200 min + marynowanie

Gulasz wieprzowy

Opis przepisu

Gulasz wieprzowy to pełne smaku danie. Jest to pomysł na bardzo sycący, jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Mięso wychodzi soczyste, mięciutkie, a sos niezwykle smaczny. Często przygotowuję taki większy garnek gulaszu, aby mieć go na kilka dni do przodu.

Ten gulasz z mięsem wieprzowym przygotowałam z dodatkiem boczku, marchewek oraz pieczarek. Jeśli tylko chcesz to dodaj także paprykę czerwoną, żółtą czy zieloną, marynowane pieczarki czy podkręć smak wędzoną papryką.

Przepis na: Gulasz wieprzowy

Składniki:

Marynata do mięsa:

  • 1 kg łopatki wieprzowej lub szynki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • szczypta curry
  • 2 ząbki czosnku

Dodatkowo: 

  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki oleju lub masła klarowanego
  • 200 g parzonego boczku
  • 400 ml bulionu
  • 2 małe marchewki
  • 100 g pieczarek
  • świeża natka pietruszki
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • 4-5 liści laurowych
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 lekko czubata łyżka mąki pszennej
Wyślij emailem

Jak zrobić gulasz wieprzowy?


Krok 1

marynowanie kawałków wieprzowiny na gulasz

Według mnie gulasz wieprzowy wychodzi najlepszy w smaku, gdy mięso wcześniej zamarynujemy i zostawimy w przyprawach na minimum 12 godzin w lodówce.

Możesz użyć zarówno mięsa z szynki, jak i łopatki wieprzowej.

W moim przypadku łopatkę wieprzową (1 kg) kroimy w mniejszą kostkę (pozbywając się jakiś większych kawałków tłuszczyku). Przekładamy np. do szczelnie zamykanego pojemnika plastikowego lub jakiejś zwykłej miski.

Marynata do mięsa:

Do miseczki dodajemy składniki marynaty: oliwę (2-3 łyżki), przyprawę do mięs (1/2 łyżeczki), paprykę słodką (1 płaska łyżeczka), paprykę ostrą (szczypta), curry (szczypta), a także przeciśnięte przez praskę 2 większe ząbki czosnku. Mieszamy i przekładamy do mięsa. Dłońmi mieszamy dokładnie mięso z marynatą, aby ją równomiernie rozprowadzić. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.


Krok 2

podsmażanie na patelni cebuli, wieprzowiny i boczku

Przygotowujemy sobie dużą, głęboką patelnię. Na rozgrzanym oleju smażymy drobno posiekane cebule (2 sztuki) – najlepiej na małym lub średnim ogniu do ich lekkiego zeszklenia. Po tym czasie cebule przesuwamy na bok patelni. Wlewamy odrobinę oleju, nieco zwiększamy ogień i smażymy mięso przez około 5 minut, co chwilkę mieszając. Aż będzie wyraźnie usmażone. Dodajemy także pokrojony w kostkę boczek (około 200 g). Smażymy jeszcze przez około 5 minut.


Krok 3

dodanie bulionu do garnka

Wlewamy bulion (400 ml) – możesz użyć zarówno rosołu jak i gotowego bulionu ze słoiczka, który rozpuszcza się w wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Dodajemy także kulki ziela angielskiego (4-5 szt.) i liście laurowe (4-5 szt.).

Mięso ma być praktycznie w całości zanurzone w bulionie, ale kawałki mięsa widoczne. W zależności od użytego naczynia może być potrzebna inna ilość płynu (to nie ma być zupa gulaszowa, więc nie przesadzajmy z jego ilością). Gotujemy na małym lub średnim ogniu przez około 90-100 minut. 


Krok 4

pokrojona marchewka, pieczarki i natka pietruszki

Gulasz wieprzowy może być z dodatkiem różnych warzyw – ja tym razem postawiłam na klasyk, czyli pokroiłam w kostkę marchewki (2 małe szt.) oraz w plasterki pieczarki (100 g).

Do gotującego się mięsa dodajemy pokrojone warzywa, a także posiekaną natkę pietruszki (2 łyżki). Dalej gotujemy na małym ogniu przez około godzinę do miękkości mięsa.


Krok 5

dodanie do gulaszu koncentratu pomidorowego i passaty

Czas gotowania gulaszu będzie zależy od wielkości pokrojonych kawałków mięsa, rodzaju użytego mięsa itp.

Gdy mięso będzie już prawie gotowe (dość miękkie po spróbowaniu), wtedy w szklance mieszamy koncentrat pomidorowy (1 czubata łyżka) z mąką pszenną (1 lekko czubata łyżka) oraz około 150 ml wody. Mieszamy i wlewamy do garnka. Dodajemy także passatę pomidorową (200 ml).

Gotujemy jeszcze przez około 5-10 minut. Po chwili sos powinien wyraźnie zgęstnieć.


Krok 6

dodanie posiekanej natki pietruszki do gulaszu wieprzowego

Doprawiamy ewentualnie do smaku solą, pieprzem lub dodatkową porcją posiekanej natki pietruszki.

Gulasz wieprzowy gotowy! Świetnym dodatkiem do gulaszu mogą być np. duszone lub pieczone ziemniaki, placki ziemniaczane, ugotowana kasza, ryż czy nawet placki z cukinii. Równie dobrze, możesz to danie podać z kromkami świeżego chleba. Smacznego!

Zapraszam także do wypróbowania mojego gulaszu z indyka czy gulaszu wołowego.  


Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy

przepis na Gulasz wieprzowy

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 9

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Gulasz wieprzowy przepis

Od jakiegoś czasu miałam straszną ochotę na gulasz i postanowiłam podzielić się na blogu moim starym, sprawdzonym przepisem na gulasz wieprzowy. To danie, które zawsze się udaje i nie wymaga skomplikowanych składników. Wystarczy dobrej jakości mięso, kilka warzyw i aromatyczne przyprawy, aby stworzyć pyszny, domowy obiad. Przepis jest bardzo uniwersalny i z łatwością można w nim modyfikować używane składniki. Np. można zrobić ten gulasz z szynki wieprzowej, ale równie dobrze możesz przygotować gulasz z łopatki wieprzowej. Jeżeli masz tylko ochotę, to możesz dodać swoje ulubione warzywa lub przyprawy i podkręcić smak np. papryczką chilli lub wędzoną. Wszystko zależy od Twojej wyobraźni.

Miękki gulasz wieprzowy

Wiele osób zastawia się jak przygotować miękki gulasz wieprzowy. W końcu chyba nikt z nas nie lubi tego uczucia twardego, żylastego mięsa podczas przeżuwania. Kluczem do sukcesu jest odpowiedni czas duszenia – tutaj nie ma drogi na skróty. Wieprzowina potrzebuje cierpliwości. Duszenie na małym ogniu przez co najmniej 1,5 do 2 godzin sprawia, że mięso nabiera idealnej struktury i dosłownie rozpływa się w ustach. Dodatkowo wcześniej polecam zamarynować mięso i trzymać je w zamkniętym pojemniku przez minimum 12 godzin. W tym czasie mięso będzie miało czas, aby nasiąknąć marynatą, przez co gulasz wieprzowy będzie jeszcze smaczniejszy!

RozwińZwiń