Schab w sosie pomidorowym to pomysł na bardzo smaczny, sycący obiad dla całej rodziny. Jest niezwykle prosty do przygotowania. To danie można zrobić śmiało na kilka dni do przodu, aby nie martwić się codziennym szykowaniem obiadu. Pasują tu różne dodatki jak pieczone, gotowane ziemniaki, frytki, ryż czy kasza. Do tego ulubiona surówka… Coś pysznego!
Przepis na: Schab w sosie pomidorowym
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- olej do smażenia
- 2 duże cebule
- 500 ml bulionu lub rosołu
- kilka listków laurowych
- kilka kulek ziela angielskiego
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta papryki ostrej
- 300 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 150 ml śmietanki kremówki 30% lub śmietany 18%
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- opcjonalnie świeży koperek lub natka pietruszki
Zobacz również:
Schab w sosie pomidorowym przepis krok po kroku:
Krok 1
Schab w sosie pomidorowym zaczynamy od pokrojenia mięsa w plastry o grubości 1-2 cm. Rozbijamy te plastry tłuczkiem. Ja rozbijam naprawdę lekko, nie tak jak w przypadku kotletów schabowych.
Po tym czasie posypujemy równomiernie mięso mąką (około 1 łyżeczka).
Krok 2
Na dużej (najlepiej nieco głębszej), dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju (lub masła klarowanego, około 3-4 łyżki) smażymy plastry schabu – raczej na większym ogniu. Mięso ma być ładnie rumiane z obu stron. Nie ma się gotować, tylko smażymy partiami (ja smażyłam niecałe 2 minuty z każdej strony).
Zdejmujemy usmażone plastry na talerz.
Krok 3
Cebule (2 większe sztuki, posiekane w grubsze piórka) smażymy na tej samej patelni, na której smażyliśmy mięso. Po około 3-4 minutach cebule powinny zmięknąć i nieco się zrumienić.
Mięso wkładamy ponownie na patelnię, mieszamy z cebulą.
Krok 4
Około 500 ml wlewam na patelnię wraz z kilkoma listkami liści laurowych, kilkoma kulkami ziela angielskiego, papryką słodką (1 płaska łyżeczka), przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 duże ząbki), pieprzem (1/2 płaskiej łyżeczki), papryką ostrą, gałką muszkatołową (szczypta). Opcjonalnie można dodać świeżą lub suszoną natkę pietruszki (1 płaska łyżeczka).
Całość mieszamy. Dusimy pod przykryciem przez minimum godzinę (na małym lub średnim ogniu).
Krok 5
W kubku mieszamy około 150 ml śmietanki z mąką pszenną (2 płaskie łyżki). Dodajemy do mięsa i całość dokładnie mieszamy. Dusimy w dalszym ciągu pod przykryciem, do momentu aż sos nieco zgęstnieje, a mięso zrobi się miękkie – to powinno zająć około 10 minut (co chwilę mieszamy). Najlepiej ułamać sobie widelcem kawałek mięsa i spróbować czy już jest soczyste, rozpływające się w ustach, czy jeszcze twarde, zbite. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, a także posiekanym świeżym koperkiem czy natką pietruszki.
Schab w sosie pomidorowym można podawać z wieloma dodatkami jak np. pieczone, gotowane ziemniaki, frytki, ryż, czy ulubiona kasza. Dodatkowo fajnie będzie pasować domowa surówka coleslaw.
Komentarze