Schab w sosie pomidorowym

4.9/5 (12 ocen)
Jeżeli szukasz prostego, ale również pysznego przepisu na obiad, to ten przepis na schab w sosie pomidorowym będzie idealnym wyborem. Mięso wychodzi mięciutkie, soczyste, a w połączeniu z aromatycznym sosem pomidorowym zachwyca swoim smakiem.

Ilość porcji

3-4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

80 min

Schab w sosie pomidorowym

Schab w sosie pomidorowym to pomysł na bardzo smaczny, sycący obiad dla całej rodziny. Jest niezwykle prosty do przygotowania. To danie można zrobić śmiało na kilka dni do przodu, aby nie martwić się codziennym szykowaniem obiadu. Pasują tu różne dodatki jak pieczone, gotowane ziemniaki, frytki, ryż czy kasza. Do tego ulubiona surówka… Coś pysznego!

Przepis na: Schab w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • olej do smażenia
  • 2 duże cebule
  • 500 ml bulionu lub rosołu
  • kilka listków laurowych
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta papryki ostrej
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 ml śmietanki kremówki 30% lub śmietany 18%
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • opcjonalnie świeży koperek lub natka pietruszki
Wyślij emailem

Schab w sosie pomidorowym przepis krok po kroku:


Krok 1

schab pokrojony w plastry i posypany mąką

Schab w sosie pomidorowym zaczynamy od pokrojenia mięsa w plastry o grubości 1-2 cm. Rozbijamy te plastry tłuczkiem. Ja rozbijam naprawdę lekko, nie tak jak w przypadku kotletów schabowych.

Po tym czasie posypujemy równomiernie mięso mąką (około 1 łyżeczka).


Krok 2

usmażone plastry schabu

Na dużej (najlepiej nieco głębszej), dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju (lub masła klarowanego, około 3-4 łyżki) smażymy plastry schabu – raczej na większym ogniu. Mięso ma być ładnie rumiane z obu stron. Nie ma się gotować, tylko smażymy partiami (ja smażyłam niecałe 2 minuty z każdej strony).

Zdejmujemy usmażone plastry na talerz.


Krok 3

podsmażona cebula z plastrami schabu na patelni

Cebule (2 większe sztuki, posiekane w grubsze piórka) smażymy na tej samej patelni, na której smażyliśmy mięso. Po około 3-4 minutach cebule powinny zmięknąć i nieco się zrumienić.

Mięso wkładamy ponownie na patelnię, mieszamy z cebulą.


Krok 4

schab z bulionem

Do przygotowania sosu używam zwykle domowego bulionu (np. domowego rosołu lub kupne buliony w słoiczkach o dobrym składzie).

Około 500 ml wlewam na patelnię wraz z kilkoma listkami liści laurowych, kilkoma kulkami ziela angielskiego, papryką słodką (1 płaska łyżeczka), przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 duże ząbki), pieprzem (1/2 płaskiej łyżeczki), papryką ostrą, gałką muszkatołową (szczypta). Opcjonalnie można dodać świeżą lub suszoną natkę pietruszki (1 płaska łyżeczka).

Całość mieszamy. Dusimy pod przykryciem przez minimum godzinę (na małym lub średnim ogniu).


Krok 5

dodanie do schabu passaty pomidorowej

Po tym czasie dodajemy passata pomidorową (300 ml) oraz koncentrat pomidorowy (2 lekko czubate łyżki). Lekko mieszamy i gotujemy przez kilka minut na małym ogniu.

W kubku mieszamy około 150 ml śmietanki z mąką pszenną (2 płaskie łyżki). Dodajemy do mięsa i całość dokładnie mieszamy. Dusimy w dalszym ciągu pod przykryciem, do momentu aż sos nieco zgęstnieje, a mięso zrobi się miękkie – to powinno zająć około 10 minut (co chwilę mieszamy). Najlepiej ułamać sobie widelcem kawałek mięsa i spróbować czy już jest soczyste, rozpływające się w ustach, czy jeszcze twarde, zbite. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, a także posiekanym świeżym koperkiem czy natką pietruszki.

Schab w sosie pomidorowym można podawać z wieloma dodatkami jak np. pieczone, gotowane ziemniaki, frytki, ryż, czy ulubiona kasza. Dodatkowo fajnie będzie pasować domowa surówka coleslaw


schab w pomidorach

Schab w sosie pomidorowym przepis

schabowe w sosie pomidorowym

schab w sosie pomidorowym

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 12

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Schabowe w sosie pomidorowym

Jeżeli znudziły Ci się klasyczne kotlety schabowe lub po prostu nie chcesz spędzać za dużo czasu w kuchni, to te schabowe w sosie pomidorowym będą świetną alternatywą! Nie trzeba ich panierować, więc w kuchni mniej też nabrudzimy 🙂 Wystarczy podsmażyć plastry schabu i cebulę, dodać do tego bulion oraz pozostałe składniki i dusić przez ok. godzinkę. Następnie dodajemy passatę oraz śmietankę kremówkę z mąką (aby uzyskać bardziej kremowy smaku sosu), chwilę jeszcze podusić i schabowe w sosie pomidorowym gotowe! W taki sposób przy niewielkim wysiłku uzyskujemy pyszny, sycący obiad dla całej rodziny.

Schab w pomidorach

Muszę przyznać, że lubię w swojej kuchni przygotowywać dania z użyciem schabu. To bardzo wdzięczne mięso i łatwo doprowadzić do odpowiedniej miękkości np. podczas duszenia. Jest też stosunkowo mało kaloryczny, co jest na pewno istotne dla osób dbających o linie. Schab w pomidorach to jeden z moich ulubionych przepisów z jego wykorzystaniem. Jest bardzo uniwersalny i pasuje do naprawdę wielu dodatków takich jak ziemniaki, ryż itd. ale również do wielu surówek np. colesław czy klasyczne buraczki.

RozwińZwiń