Lubisz nieco pikantne dania? Podrzucam Wam przepis na sycące i niesamowicie smaczne chili con carne. To danie z kuchni meksykańskiej, które jest bardzo aromatyczne i wyraziste w smaku. Jego przygotowanie jest bardzo proste i stosunkowo szybkie. W 30 minut możesz wyczarować genialny obiad dla całej rodziny.
Do przygotowania domowego chili con carne będziesz przede wszystkim potrzebować dobrej jakości mielonego mięsa wołowego. Ważna jest też czerwona fasola, jednak mi osobiście bardzo smakuje dodatek kukurydzy konserwowej (dodajecie ją opcjonalnie).
Żeby nadać pikantności, możecie dodać drobno posiekanej papryczki chili lub po prostu tą w sproszkowanej postaci czy paprykę ostrą.
Jeżeli szukasz przepisu na podobne danie, tylko w nieco innej formie to polecam przygotować zapiekaną tortillę z kurczakiem.
Przepis na: Chili con carne
Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 1 większa czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 600 g mielonej wołowiny
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej lub chili
- 1/2 łyżeczki oregano lub ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 3 małe pomidory
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 czerwonej papryki
- opcjonalnie 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
- 150 g czerwonej fasoli (z puszki)
- 150 ml bulionu lub wody
- sól, pieprz
Do podania:
- ryż biały, tortilla lub nachosy
Zobacz również:
Chili con carne przepis krok po kroku:
Krok 1
Do przygotowania chili con carne będzie nam potrzebna większa, głębsza patelnia lub garnek z nieprzywierającą powierzchnią.
Na rozgrzaną patelnię nalewamy olej (około 2 łyżki) i dodajemy drobno posiekaną cebulę (ja użyłam większej sztuki). Smażymy na średnim ogniu przez około 3 minuty do jej lekkiego zeszklenia. Dodajemy mięso mielone (około 600 g) i zwiększamy ogień. Posypujemy przyprawami- paprykę ostrą lub chili w zależności jaką lubicie ostrość dań (1/2 płaskiej łyżeczki), oregano (1/2 łyżeczki), paprykę słodką (1/2 łyżeczki) oraz kmin (1/2 łyżeczki). Smażymy co chwilę mieszając do momentu aż mięso nie będzie już surowe.
Krok 2
Dodajemy drobno pokrojoną paprykę (około 3/4 sztuki) oraz pomidory pokrojone w kosteczkę – jeśli wolisz możesz użyć krojonych pomidorów z puszki. Wsypujemy cukier (1 łyżeczka), a także większą szczyptę pieprzu oraz soli. Można dodać opcjonalnie 1 łyżkę gęstego przecieru pomidorowego. Dusimy pod przykryciem przez około 25 minut na średnim ogniu, co chwilę mieszając. Po tym czasie wlewamy gorący bulion (150-200 ml) lub ostatecznie gorącą wodę. Ja dodaję dla podkreślenia smaku także posiekaną świeżą kolendrę (około 1 łyżka). Gotujemy już bez pokrywki, przez około 5-10 minut.
Krok 3
Na samym końcu dodajemy ugotowaną fasolę czerwoną (odcedzamy ją z zalewy). Całość mieszamy i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty pod przykryciem.
Krok 4
Chili con carne gotowe! Doprawiamy ewentualnie do smaku szczyptą soli, pieprzu czy papryki słodkiej/ostrej.
Podajemy np. z ugotowanym białym ryżem, czy nachosami. Wierzch można posypać jeszcze odrobiną posiekanej świeżej kolendry. Smacznego!
Zapraszam także do wypróbowania quesadilli z kurczakiem oraz naleśników po meksykańsku. Obie propozycje będą świetnym pomysłem na sycący obiad dla całej rodziny.
Komentarze
Tylko na zdjęciach jest wieprzowina a nie wołowina 😄
Użyłam rozmrożonej wołowiny, więc nie ma tak intensywnego koloru.