Dania mięsneObiady

Chili con carne

Lubisz nieco pikantne dania? Podrzucam Wam przepis na sycące i niesamowicie smaczne chili con carne. To danie z kuchni meksykańskiej, które jest bardzo aromatyczne i wyraziste w smaku. Jego przygotowanie jest bardzo proste i stosunkowo szybkie. W 30 minut możesz wyczarować genialny obiad dla całej rodziny.

Do przygotowania domowego chili con carne będziesz przede wszystkim potrzebować dobrej jakości mielonego mięsa wołowego. Ważna jest też czerwona fasola, jednak mi osobiście bardzo smakuje dodatek kukurydzy konserwowej (dodajecie ją opcjonalnie).

Żeby nadać pikantności, możecie dodać drobno posiekanej papryczki chili lub po prostu tą w sproszkowanej postaci czy paprykę ostrą.

Jeżeli szukasz przepisu na podobne danie, tylko w nieco innej formie to polecam przygotować zapiekaną tortillę z kurczakiem.

Przepis na: Chili con carne

Czas przygotowania Łącznie: 30 min

Liczba porcji Liczba porcji: 3-4

Składniki:

  • 600 g mielonej wołowiny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa wołowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/4 łyżeczki chilli w proszku lub ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • szczypta soli, pieprzu

Dodatkowo:

  • ryż biały, tortilla lub nachosy

Wykonanie: 

Do większej, rozgrzanej patelni nalewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy posiekaną w drobną kosteczkę 1 cebulę i doprowadzamy do jej zeszklenia. Dodajemy także posiekaną drobno 1 paprykę i smażymy przez minutę. Po tym czasie dodajemy 600 g mielonej wołowiny i przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku.

Następnie wsypujemy 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa wołowego (może być uniwersalna do mięs), a także 1/4 łyżeczki chili, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego i 1 łyżeczkę ziół prowansalskich. Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez 3-4 minut na średnim ogniu. Po tym czasie wlewamy 400 ml passaty pomidorowej. Dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. Opcjonalnie wlewamy 100 ml wody. Następnie dodajemy 1/2 puszki kukurydzy i 1 puszkę czerwonej fasoli. Ponownie dusimy pod przykryciem przez 3-4 minuty. Doprawiamy do smaku 1 łyżką posiekanej kolendry, szczyptą soli i pieprzu. Ma powstać gęsty sos, więc zbyt długo go nie gotujcie.

Podajemy z ugotowanym ryżem, tortillą lub nachosami.


chili con carne

chili con carne

con carne

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 38

Oceń ten post jako pierwszy!

Chili con carne

Domowe chili con carne to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. To klasyk kuchni meksykańskiej. Chili con carne wychodzi wyraziste w smaku, a dodatkowo jest niesamowicie sycące. W niecałe 30 minut jesteś w stanie wyczarować naprawdę genialny obiad, który warto przygotować w podwojonej porcji i cieszyć się przepysznym obiadem przez kilka dni do przodu. Ważne jest wysokiej jakości mięso wołowe, które należy zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Obowiązkowym składnikiem jest także czerwona fasola, jednak dla mnie warto też dodać kukurydzę konserwową i posiekaną drobno kolendrę.

Con carne

Najlepsze chili con carne wychodzi z dodatkiem drobno posiekanej papryczki chili, jednak możesz dodać sproszkowane chili czy paprykę ostrą. Pamiętaj jednak, że ostrość dania należy powoli stopniować, żeby później nie było zbyt ostre, a nawet niejadalne (jeśli zwykle jesz łagodne potrawy). Jeśli tylko szukasz przepisu zawijane danie w tortilli, jednak w nieco innej formie to polecam przygotować zapiekaną tortillę z kurczakiem. To kolejna moja propozycja na ciekawy i oryginalny obiadek.

Back to top button