Quesadilla z kurczakiem

4.6/5 (59 ocen)

Ilość porcji

2

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

25 min

Quesadilla z kurczakiem przepis

Quesadilla z kurczakiem to popularne meksykańskie danie, które często jest serwowane w restauracjach. To tak naprawdę nic innego jak podsmażone placki tortilli z mięsno-warzywnym farszem w środku. Do tego ciągnący się ser… No coś pysznego!

Quesadilla

Do tej pory robiłam juz w kilku możliwych wariantach smakowych quesadillę. Jednak tym razem do farszu dodałam pieczone piersi z kurczaka, paprykę zieloną, świeżą kolendrę oraz czerwoną cebulę. Zamiast sosu pomidorowego/salsy pomidorowej posmarowałam moje placki tortilli domowym guacamole i to był strzał w dziesiątkę. Całość smakowała idealnie, a smaki się świetnie uzupełniały! Zainspirowałam się tym przepisem klik>>.

Quesadilla z kurczakiem najlepiej smakuje jak lekko przestygnie. Wtedy ser fajnie łączy, a nawet “spaja” farsz i po jej przekrojeniu nic nie wypada.

Poniżej znajdziecie przepis na dwie quesadillas z kurczakiem.

Przepis na: Quesadilla z kurczakiem

Składniki:

  • 4 sztuki tortilli pszennej
  • 400g piersi z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 szt czerwonej cebuli
  • 2 małe papryki zielone lub czerwone
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej kolendry
  • 100g sera cheddar
  • 4 łyżki domowego guacamole
Wyślij emailem

Jak zrobić Quesadillę z kurczakiem?


Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni. Piersi z kurczaka (ok. 400g) kroimy w kostkę, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki) i posypujemy przyprawą do kurczaka (1/2 łyżeczki). Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut (z termoobiegiem).

W tym czasie na rozgrzaną patelnię nalewamy olej (2 łyżki). Smażymy drobno posiekaną czerwoną cebulę (ok. 1,5 szt) wraz z posiekanymi paprykami (ja użyłam dwie małe zielone sztuki). Co chwilę mieszamy, żeby się warzywa nie przypaliły (najlepiej smażyć na średnim ogniu). Smażymy tylko ok. 2-3 minuty, zdejmujemy z ognia.

Quesadilla z kurczakiem i serem

Na osobnej, rozgrzanej, większej patelni (najlepiej użyć patelni o średnicy podobnej do wielkości naszej tortilli) nakładamy pierwszy placek tortilli i smarujemy go 2 łyżkami domowego guacamole (guacamole – przepis >>). Następnie układamy szybko połowę upieczonego kurczaka i połowę podsmażonych warzyw. Całość posypujemy połową startego sera i świeżą kolendrą. Przykrywamy drugim plackiem tortilli i smażymy pod przykryciem przez 1-2 minuty na średnim ogniu. Jeśli ser się ładnie rozpuści, wtedy przewracamy delikatnie tortillę na drugą stronę. Ja sobie pomagam za pomocą dużej łopatki do naleśników lub nawet podkładamy deseczkę do krojenia żeby podczas przewracania nie wysypał się farsz. Jeśli nie masz wprawy w przewracaniu tortilli czy naleśników to smaż tortillę tylko z jednej strony, tylko koniecznie pod przykryciem.

Nakładamy na większy talerz. Tak samo postępujemy z dwoma pozostałymi plackami tortilli. Podajemy np. z domowym sosem czosnkowym czy salsą pomidorową.

Smacznego!


Quesadilla z kurczakiem

Quesadilla z kurczakiem

Quesadilla z kurczakiem

Quesadilla z kurczakiem

pomysł na obiad

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 59

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Quesadilla z kurczakiem

Quesadilla jest to popularne meksykańskie danie, na które składają się z podpieczone placki tortilli z roztopionym serem (queso – ser) i opcjonalnymi dodatkami. Dla mnie najsmaczniejsza jest quesadilla z kurczakiem i warzywnym farszem w środku

Przepis na quesadillas z kurczakiem i serem

Sposób przyrządzenia Quesadilla różni się w zależności od regionu meksyku, w którym jest przygotowywana. Jak to zwykle bywa w regionalnych potrawach, do jej przygotowania używane były produkty łatwo dostępne w danej lokalizacji. Podstawowa wersja zawiera ser, ale może rozszerzona o inne dodatki, takie jak kurczak, wołowinę czy nawet owoce morza.

RozwińZwiń