
Quesadilla z kurczakiem to nic innego jak podsmażone placki tortilli z mięsno-warzywnym farszem w środku. Dodałam do niej piersi z kurczaka, paprykę czerwoną, oliwki, kukurydzę, a farsz z tortillą złączyłam za pomocą startego sera mozzarella. Polecam podać ją z domowym sosem czosnkowym! Coś pysznego 🙂
Przepis na: Quesadilla z kurczakiem
Łącznie: 25 min
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 4 sztuki tortilli (u mnie pełnoziarnista, ale może być zwykła)
- 300 g piersi z kurczaka
- 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 3 łyżki oliwek czarnych Fragata Stovit
- 3 łyżki kukurydzy
- 50 g startej mozzarelli
Na patelni podsmażamy kurczaka, posypujemy przyprawą do kurczaka. Dodajemy także drobno pokrojoną paprykę, oliwki oraz kukurydzę, smażymy przez kilka minut.
Na drugiej, większej i suchej (bez tluszczu) patelni kładziemy 1 placek tortilli, szybko nakładamy połowę farszu, posypujemy połową startego sera (odrobinę sera zostawiamy do posypania wierzchu), przykrywamy drugim plackiem tortilli i posypujemy odrobinką zostawionego sera. Smażymy na bardzo małym ogniu do momentu roztopienia się sera i złączenia farszu z plackami. Przewracamy na drugą stronę i nakładamy na większy talerz. Tak samo postępujemy z dwoma pozostałymi plackami tortilli. Podajemy np. z domowym sosem czosnkowym.
Smacznego!