Tortilla z kurczakiem na ciepło

4.5/5 (83 ocen)

Ilość porcji

4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min

Tortilla z kurczakiem przepis

Tortilla z kurczakiem na ciepło to przepyszna propozycja na obiad. Jest bardzo prosta i stosunkowo szybka do przygotowania. Farsz składa się z podsmażonego kurczaka, pieczarek, suszonych pomidorów, czerwonej kapusty, kukurydzy i mozzarelli. Bardzo mi smakował ten spontaniczny obiad z serii – dałam co miałam w lodówce!

Tortilla z kurczakiem

Farsz można zawinąć w pszenną lub pełnoziarnistą tortillę. Będąc dzisiaj na zakupach w Lidlu kupiłam przez przypadek piadinę (zamiast tortilli) i równie fajnie tu pasowała, choć jest nieco grubsza oraz mniej elastyczna niż zwykła tortilla.

Przepis na: Tortilla z kurczakiem na ciepło

Składniki:

  • 4 tortille pszenne
  • 350 g filetu z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki przyprawy gyros
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g pieczarek
  • 6 pomidorów suszonych
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1/4 małej czerwonej kapusty
  • 150 g mozzarelli
Wyślij emailem

Tortilla z kurczakiem – przepis krok po kroku


Krok 1

kurczak do tortilli

Na rozgrzaną patelnię nalewamy odrobinę oleju. Smażymy pokrojonego w kostkę kurczaka (350 g). Posypujemy przyprawą gyros (1/2 łyżeczki), a także dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (2 szt). Gdy kurczak będzie usmażony, wtedy dodajemy pokrojone pieczarki (200 g) i suszone pomidory (6 szt). Dusimy pod przykryciem przez 3 minuty co chwilę mieszając.


Krok 2

jak zrobić tortille z kurczakiem

Dodajemy posiekaną czerwoną kapustę (ja użyłam ćwiartki z mniejszej sztuki), a także kukurydzę (3 łyżki). Mieszamy i ponownie dusimy pod przykryciem około 5 minut (na małym ogniu). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Krok 3

farsz do tortilli z kurczakiem

Na środek tortilli nakładamy farsz. Posypujemy startą mozzarellą i delikatnie mieszamy, aby ser był równomiernie rozłożony.  


Krok 4

domowa tortilla z kurczakiem

Dolną i górną część tortilli delikatnie podwijamy (żeby składniki nie wypadały w trakcie jedzenia) i zwijamy w rulon.


Krok 5

domowa tortilla z kurczakiem

Nasze ułożone tortille układamy na gorącej patelni do grillowania (ja polewam patelnię minimalną ilością oleju). Najlepiej najpierw położyć na patelni tortillę od strony jej łączenia. Zarumieniamy z obu stron.

Tortilla z kurczakiem na ciepło smakuje najlepiej, bo wtedy ser jest ciągnący. Podajemy z ulubionym sosem np. czosnkowym. Smacznego!


Tortilla z kurczakiem na ciepło

Tortilla z kurczakiem

wrapy z kurczakiem

przepis na tortille z kurczakiem

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 83

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Tortilla z kurczakiem

Jeśli nie wiesz co zrobić na obiad, to od teraz odpowiedź powinna być prosta – tortilla. Przepis krok po kroku znajdziesz wyżej, a jeśli ciekawi Cię fenomen tej potrawy, to koniecznie czytaj dalej! Na początku lat 2000. wrapy z kurczakiem zyskały dużą popularność – głównie dzięki znanej, amerykańskiej sieci restauracji fast-food, McDonald’s. Obecnie tortilla z kurczakiem to znane danie kuchni meksykańskiej, które na stałe zagościło na stołach polskich domów. W czym tkwi sekret tego dania? Otóż przepis jest bardzo prosty i wymaga jedynie kilku składników.

Prosty przepis na nadzienie

Podstawowym składnikiem nadzienia do tortilli jest mięso – najczęściej drobiowe, lecz może być to także wieprzowina lub wołowina. Tortilla z kurczakiem to prosty i sycący obiad. Nawet na większy głód idealnym wyborem będzie właśnie to danie. Przepis obejmuje szeroki wybór składników – od awokado po znienawidzoną przez niektórych kolendrę. Tutaj sami możemy zdecydować co dodać, według własnych upodobań i kubków smakowych. Zwykle do nadzienia dodawany jest ser żółty lub mozzarella oraz spora ilość warzyw. Głównie czerwona fasola, kukurydza, papryka, cebula oraz pieczarki i suszone pomidory. Przepis na nadzienie do tortilli jest bardzo prosty – wystarczy wymieszać ulubione składniki z przecierem pomidorowym. Do farszu warto dodać także przyprawy, na przykład oregano, pieprz, sól czy czosnek granulowany.

Historia tortilli

Tortilla to płaski, okrągły placek o średnicy w granicach od 6 do 30 cm, który wywodzi się z kuchni meksykańskiej. Najczęściej jest on przygotowany z mąki pszennej lub kukurydzanej. Tortilla z kurczakiem to jedna z najstarszych potraw tego regionu. Sam placek tortilli stanowi uniwersalną bazę do wielu meksykańskich dań, jak na przykład: quesadilla, tacos, enchiladas, burrito czy wrap. Warto też wiedzieć, że z kawałków tortilli przyrządzane są również chipsy tortilla oraz słynna przekąska – nachosy (totopos). Niektóre przepisy na tortille bazują na wersji hiszpańskiej, więc należy zwrócić na to uwagę. Hiszpańska tortilla bardziej przypomina omlet – smażona jest z dodatkiem ziemniaków i innych warzyw oraz mięsa lub ryb.

Wartości odżywcze tortilli

Zaletą tortilli z kurczakiem jest wysoka wartość odżywcza. Sam placek tortilli, nawet ten kupiony w sklepie, także niesie za sobą wiele korzyści dla zdrowia. Pszenna tortilla, zwłaszcza pełnoziarnista, jest dobrym źródłem węglowodanów. Jedna tortilla średniej wielkości (ok. 32 cm) posiada 104 kcal. Przepis na tortille jest łatwy w wykonaniu i co najważniejsze – jest to pełnowartościowy posiłek, który zapewni nam energię na cały dzień.

RozwińZwiń