Tortilla z kurczakiem
Jeśli nie wiesz co zrobić na obiad, to od teraz odpowiedź powinna być prosta – tortilla. Przepis krok po kroku znajdziesz wyżej, a jeśli ciekawi Cię fenomen tej potrawy, to koniecznie czytaj dalej! Na początku lat 2000. wrapy z kurczakiem zyskały dużą popularność – głównie dzięki znanej, amerykańskiej sieci restauracji fast-food, McDonald’s. Obecnie tortilla z kurczakiem to znane danie kuchni meksykańskiej, które na stałe zagościło na stołach polskich domów. W czym tkwi sekret tego dania? Otóż przepis jest bardzo prosty i wymaga jedynie kilku składników.
Prosty przepis na nadzienie
Podstawowym składnikiem nadzienia do tortilli jest mięso – najczęściej drobiowe, lecz może być to także wieprzowina lub wołowina. Tortilla z kurczakiem to prosty i sycący obiad. Nawet na większy głód idealnym wyborem będzie właśnie to danie. Przepis obejmuje szeroki wybór składników – od awokado po znienawidzoną przez niektórych kolendrę. Tutaj sami możemy zdecydować co dodać, według własnych upodobań i kubków smakowych. Zwykle do nadzienia dodawany jest ser żółty lub mozzarella oraz spora ilość warzyw. Głównie czerwona fasola, kukurydza, papryka, cebula oraz pieczarki i suszone pomidory. Przepis na nadzienie do tortilli jest bardzo prosty – wystarczy wymieszać ulubione składniki z przecierem pomidorowym. Do farszu warto dodać także przyprawy, na przykład oregano, pieprz, sól czy czosnek granulowany.
Historia tortilli
Tortilla to płaski, okrągły placek o średnicy w granicach od 6 do 30 cm, który wywodzi się z kuchni meksykańskiej. Najczęściej jest on przygotowany z mąki pszennej lub kukurydzanej. Tortilla z kurczakiem to jedna z najstarszych potraw tego regionu. Sam placek tortilli stanowi uniwersalną bazę do wielu meksykańskich dań, jak na przykład: quesadilla, tacos, enchiladas, burrito czy wrap. Warto też wiedzieć, że z kawałków tortilli przyrządzane są również chipsy tortilla oraz słynna przekąska – nachosy (totopos). Niektóre przepisy na tortille bazują na wersji hiszpańskiej, więc należy zwrócić na to uwagę. Hiszpańska tortilla bardziej przypomina omlet – smażona jest z dodatkiem ziemniaków i innych warzyw oraz mięsa lub ryb.
Wartości odżywcze tortilli
Zaletą tortilli z kurczakiem jest wysoka wartość odżywcza. Sam placek tortilli, nawet ten kupiony w sklepie, także niesie za sobą wiele korzyści dla zdrowia. Pszenna tortilla, zwłaszcza pełnoziarnista, jest dobrym źródłem węglowodanów. Jedna tortilla średniej wielkości (ok. 32 cm) posiada 104 kcal. Przepis na tortille jest łatwy w wykonaniu i co najważniejsze – jest to pełnowartościowy posiłek, który zapewni nam energię na cały dzień.
Komentarze