Tortilla z kurczakiem i krążkami cebulowymi to pomysł na pyszny i oryginalny obiad. Jestem pewna, że posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Domowa tortilla z kurczakiem jest bardzo prosta do zrobienia. Co więcej możesz do niej dodać takie warzywa jakie tylko chcesz.
Wrap z kurczakiem
Wrap z kurczakiem to jeden z moich ulubionych pomysłów na szybki obiad. Uwierzcie mi, że jego smak jest totalnie inny niż w wielu znanych fast foodach, gdzie tłuste sosy wylewają się z zawiniętej tortilli. Serio! Ja często serwuję tortillę z grillowanym kurczakiem na małej ilości oleju, papryką czerwoną, ogórkiem, sałatą i lekkim sosem czosnkowym (na bazie jogurtu naturalnego, czosnku i majonezu).
Tortilla z kurczakiem przepis
Ostatnio jadłam u koleżanki tortillę z dodatkiem onion rings (krążkami cebulowymi) jako przekąskę imprezową. No powiem Wam, że dodatek chrupiących krążków był idealnym wykończeniem tego pysznego dania! Kiedy marka Aviko zaprosiła mnie do stworzenia przekąski imprezowej z okazji kończącego się karnawału to nie było innej opcji żeby nie pokazać Wam tego przepisu. Często korzystałam z frytek Aviko jako dodatek do obiadu. Gdy się dowiedziałam, że mają w asortymencie także między innymi onion rings to wiedziałam, że trzeba je koniecznie wypróbować. Palce lizać! Onion rings marki Aviko sprawdzą się świetnie jako przekąska imprezowa nawet bez jakichkolwiek dodatków (no może jakiś fajny sos do nich np. salsa pomidorowa).
Przepis na: Tortilla z kurczakiem i krążkami cebulowymi
Składniki:
- 4 tortille pszenne
- 350 g filetu z kurczaka
- 1/2 łyżeczki przyprawy gyros
- papryka czerwona
- długi ogórek
- sałata np. masłowa, pekińska lub lodowa
- 1 czerwona cebula
- Onion rings marki Aviko
Sos czosnkowy:
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- szczypta soli i pieprzu
- 2 łyżki majonezu
Zobacz również:
Jak zrobić tortillę z kurczakiem?
Krok 1
Do każdej tortilli wkładamy po 3 krążki cebulowe, więc jeżeli robimy 4 tortille to łącznie trzeba upiec 12 szt onion rings.
Krok 2
Paprykę kroimy w paseczki, cebulę w piórka lub krążki, a ogórka w cienkie plasterki.
W osobnej miseczce mieszamy przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez i jogurt naturalny do powstania jednolitego sosu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 3
Na środek tortilli nakładamy sałatę (np. masłową, lodową czy pekińską), ogórka, paprykę, cebulę, kurczaka, krążki cebulowe i polewamy łyżką sosu czosnkowego.
Dolną część tortilli delikatnie podwijamy (żeby składniki nie wypadały w trakcie jedzenia) i zwijamy w rulon. Ja zazwyczaj zawijam dół tortilli za pomocą sreberka, dzięki czemu zawinięta tortilla bardzo ładnie się trzyma i nie rozwija w trakcie jedzenia.
*Wpis powstał przy współpracy z marką Aviko.
Komentarze