Tortilla na omlecie to pomysł na bardzo smaczne i sycące śniadanie. Oryginalne i naprawdę ciekawie wyglądające. Równie dobrze może to być przekąska imprezowa na ciepło, którą zrobisz raz, dwa.
Ja swoją tortillę wypełniłam szpinakiem i serem feta, ale równie dobrze możesz użyć dowolnych innych składników, które masz do dyspozycji. Może być to np. szynka, ser żółty, papryka, pieczarki, cebula, kukurydza czy pomidor.
Przepis na: Tortilla na omlecie
Składniki:
- 4 jajka
- 3 płaskie łyżki mozzarelli
- 1 płaska łyżeczka masła
- 1 tortilla pszenna
- 2 garści świeżego szpinaku
- 40 g sera fety
- szczypta pieprzu czarnego
Zobacz również:
Jak zrobić tortillę na omlecie?
Krok 1
Zaczynamy od roztrzepania 4 jajek w miseczce.
Krok 2
Ustawiamy średnią moc palnika. Rozptapiamy masło i nalewamy jajka. Rozprowadzamy je równomiernie po całej patelni. Wsypujemy około 2 łyżki startego sera mozzarella (może być też np. gouda, cheddar itp.). Smażymy na średnim ogniu przez około minutę (pod przykryciem).
Krok 3
Następnie nakładamy placek tortilli. Ponownie smażymy pod przykryciem przez około 2-3 minuty na małym lub średnim ogniu. Omlet będzie gotowy, gdy ładnie będzie odchodził od spodu patelni.
Krok 4
Odwracamy na drugą stronę za pomocą łopatki (tortilla teraz ma być teraz na dnie patelni, a omlet na wierzchu).
Krok 5
Krok 6
Po około 30 sekundach składamy całość na pół.
Krok 7
Zdejmujemy z patelni i kroimy na dwie części. Omlet na tortilli gotowy!
Można go podawać opcjonalnie z domowym sosem czosnkowym. Smacznego!
Komentarze
Ile ma kcal? Nie widzę informacji a jest oznaczony jako fit.
super
dzięki 🙂