Śniadanie

Przepis na omlet pizza

Ten mój przepis na omlet z pewnością przypadnie Ci do gustu. Uwielbiam go przygotowywać na śniadanie czy kolację. Najlepiej smakuje podany na ciepło z ciągnącym się żółtym serem (możecie użyć mozzarelli, cheddar czy nawet parmezanu).

Puszysty omlet

Na samym początku warto napisać jaki wpływ na efekt końcowy mają przede wszystkim jajka… To przecież kluczowy składnik w omlecie! Najlepiej wyciągnąć jajka chwilę szybciej na blat, aby nabrały temperatury pokojowej. Ja korzystam najczęściej z wiejskich jajek i muszę przyznać, że rzadko kupuje je w marketach. Smażę omlety na maśle, nigdy na oleju, dzięki czemu mają później taki smaczny maślany smak.

Jeśli szukasz innych inspiracji na omlety to polecam Wam wypróbować przepis na puchaty omlet serowo-warzywny lub omlet na słodko.

Przepis na: Przepis na omlet pizza

Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 10 min

Składniki:

  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1 łyżka masła

Dodatkowo:

  • 100 g pieczarek
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1/4 papryki zielonej
  • 1 łyżka oliwek zielonych
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki startego sera mozzarella

Jak zrobić omlet?

Wykonanie:

szybkie śniadanie
Krok 1:

Na rozgrzaną patelnię nalewamy odrobinę oleju. Podsmażamy na niej umyte i pokrojone pieczarki (100g), a także paprykę czerwoną (1/4 sztuki) i zieloną (1/4 sztuki). Dodajemy także kilka oliwek i przecier pomidorowy. (1 łyżka). Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia.

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Oddzielamy białka od żółtek (pamiętaj żeby to zrobić bardzo dokładnie, bo jak wpadnie chociaż odrobinę żółtka do białek to nie ubije się sztywna piana). Ja użyłam 4 średniej wielkości jajek.

W wysokiej misce ubijamy białka wraz ze szczyptą soli na wysokich obrotach miksera.

Gdy białka będą odpowiednio ubite, a masa sztywna, wtedy dodajemy żółtka i przez chwilkę miksujemy na średnich obrotach miksera. Następnie dodajemy mąkę pszenną (płaska łyżka) i mieszamy za pomocą trzepaczki.

Na mniejszą, rozgrzaną patelnię nakładamy masło (płaska łyżka). Nakładamy puszystą masę jajeczną i smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Smażymy z obu stron przez około 3-4 minuty na bardzo małym ogniu. Na połówce omleta nakładamy warzywny farsz i posypujemy startym serem (ja użyłam mozzarelli). Przykrywamy farsz drugą połówką omleta i lekko dociskamy przez 30 sekund, aby rozpuszczony ser złączył ładnie omlet (można go na chwilę przykryć przykrywką od patelni). Przekładamy na talerz. Podajemy z pieczywem.


Przepis na omlet

puszysty omlet

puszysty omlet

pomysł na śniadanie

omlet na słono

omlet z warzywami

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 2

Oceń ten post jako pierwszy!

Jak zrobić omlet

Nie masz pomysłu na śniadanie? Przychodzę Ci z pomocą! Też często mam tak, że kompletnie nie wiem co zaserwować moim bliskim. Otwieram lodówkę i wydaje mi się, że nic z tych produktów nie da się przygotować. Ja należę do osób, które koniecznie muszą zjeść śniadanie przed wyjściem z domu. Najlepiej gdy jest sycące, kolorowe i dość szybkie do zrobienia. W takim wypadku świetnym rozwiązaniem jest omlet na słono. To genialne sprzątanie lodówki z zalegających resztek warzyw czy wędlin (oczywiście rozumiem przez to świeże, nadające się do spożycia resztki typu połówka papryki, cebuli itp). Jak zrobić omlet? To bardzo proste i szybkie. Kluczowe jest odpowiednie ubicie białek aż powstanie sztywna piana. Następnie dodajemy żółtka i mąkę pszenną i delikatnie mieszamy.

Omlet na słono

Omlet na słono z dodatkiem podsmażonych pieczarek, papryki i oliwek jest bardzo smaczny. Uwielbiam go wraz z ciągnącym się żółtym serem. Taki omlet z warzywami najlepiej smakuje podany wraz ze świeżym pieczywem jak kajzerki, proste bułki śniadaniowe czy z prostym chlebem pszennym. Równie dobrze możecie zaserwować omlet na słono bez pieczywa. To naprawdę przepyszny pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Omlet biszkoptowy na bazie dobrze ubitych białek wychodzi puchaty, delikatny w smaku i mięciutki.

Puszysty omlet

Domowy, puszysty omlet można podać także z ulubionymi wędlinami i króciutko je podsmażyć wraz z pieczarkami i paprykami. Można też dodać posiekaną cebulę czy przeciśnięty przez praskę czosnek. Ostatnio robiłam omlet z szynką (bez warzywnych dodatków) i też był bardzo smaczny. Koniecznie wypróbuj mój omlet puszysty z warzywami i ciągnącym się serem. Z pewnością Ci posmakuje i będziesz go robić naprawdę często. Ciężko mu się oprzeć!
Back to top button