Ten mój przepis na omlet z pewnością przypadnie Ci do gustu. Uwielbiam go przygotowywać na śniadanie czy kolację. Najlepiej smakuje podany na ciepło z ciągnącym się żółtym serem (możecie użyć mozzarelli, cheddar czy nawet parmezanu).
Omlet a’la pizza
Na samym początku warto napisać jaki wpływ na efekt końcowy mają przede wszystkim jajka… To przecież kluczowy składnik w omlecie! Najlepiej wyciągnąć jajka chwilę szybciej na blat, aby nabrały temperatury pokojowej. Ja korzystam najczęściej z wiejskich jajek i muszę przyznać, że rzadko kupuje je w marketach. Smażę omlety na maśle, nigdy na oleju, dzięki czemu mają później taki smaczny maślany smak.
Jeśli szukasz innych inspiracji na omlety to polecam Wam wypróbować przepis na puchaty omlet serowo-warzywny lub omlet na słodko.
Przepis na: Przepis na omlet pizza
Składniki:
- 4 jajka (osobno białka i żółtka)
- szczypta soli
- 1 płaska łyżka mąki
- 1 łyżka masła
Dodatkowo:
- 100 g pieczarek
- 1/4 papryki czerwonej
- 1/4 papryki zielonej
- 1 łyżka oliwek zielonych
- szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki startego sera mozzarella
Zobacz również:
Jak zrobić omlet a’la pizza?
Krok 1
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Oddzielamy białka od żółtek (pamiętaj żeby to zrobić bardzo dokładnie, bo jak wpadnie chociaż odrobinę żółtka do białek to nie ubije się sztywna piana). Ja użyłam 4 średniej wielkości jajek.
W wysokiej misce ubijamy białka wraz ze szczyptą soli na wysokich obrotach miksera.
Gdy białka będą odpowiednio ubite, a masa sztywna, wtedy dodajemy żółtka i przez chwilkę miksujemy na średnich obrotach miksera. Następnie dodajemy mąkę pszenną (płaska łyżka) i mieszamy za pomocą trzepaczki.
Na mniejszą, rozgrzaną patelnię nakładamy masło (płaska łyżka). Nakładamy puszystą masę jajeczną i smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Smażymy z obu stron przez około 3-4 minuty na bardzo małym ogniu. Na połówce omleta nakładamy warzywny farsz i posypujemy startym serem (ja użyłam mozzarelli). Przykrywamy farsz drugą połówką omleta i lekko dociskamy przez 30 sekund, aby rozpuszczony ser złączył ładnie omlet (można go na chwilę przykryć przykrywką od patelni). Przekładamy na talerz. Podajemy z pieczywem.
Komentarze