Puchaty omlet serowo-warzywny

4.7/5 (127 ocen)

Ilość porcji

1

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min

omlet

Jaka jest Wasza definicja idealnego śniadanka? Ja nie mam na to jednoznacznej odpowiedzi. Z jednej strony bardzo lubię wszelkiego rodzaju placuszki z wszelakimi dodatkami, zaś z drugiej jajecznica czy omlet również może stanowić wypasione śniadanko. Omlety robię dość rzadko, ale tym razem postawiłam na sporo dodatków warzywnych, kiełbaskę. Omlet serowo-warzywny wyszedł bardzo puchaty, delikatny i co najważniejsze nie rozwalający się. Takie śniadanie potrafi na długo sprawić uczucie sytości w żołądku!

Omlet przepis

Ten prosty omlet przygotowałam z trzech jajek, jednak równie dobrze można pomnożyć wszystkie składniki razy dwa czy trzy w zależności na ile osób szykujesz śniadanie 🙂 Szczerze mówiąc najczęściej szykuję omlety z wiejskich jajek, z których najprostsza jajecznica smakuje sto razy lepiej! To dla mnie bez wątpienia jeden z najlepszych pomysłów na śniadanie jakie tylko mogą być.

Jeśli tylko wolisz śniadania na słodko, to polecam wypróbować mój sprawdzony przepis na omlet na słodko.

Przepis na: Puchaty omlet serowo-warzywny

Składniki:

  • 3 jajka (osobno białka i żółtka)
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 cebuli
  • 1/3 papryki czerwonej
  • kilka pieczarek
  • kilka plasterków kiełbasy
  • 1 łyżka startej mozzarelli
  • odrobina szczypiorku
  • opcjonalnie czerwona cebulka Stovit
Wyślij emailem

Puchaty omlet serowo-warzywny - przepis krok po kroku


Jak zrobić omlet?

Krok 1

omlet serowo-warzywny

Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, paprykę, kiełbaskę, pieczarki. Gdy całość będzie rumiana wtedy przekładamy warzywa do małej miseczki.

W misce ubijamy białka wraz ze szczyptą soli na wysokich obrotach. Po chwili dodajemy żółtka oraz mąkę, całość jeszcze chwilkę ubijamy.

Masę jajeczną wylewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła (koniecznie pod przykryciem!). Smażymy ok 5 minut na małym ogniu. Na połowę omleta nakładamy warzywa, posypujemy odrobiną starego sera, przykrywamy drugą częścią omleta. Smażymy jeszcze przez 2 minutki pod przykryciem. Przekładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem.


omlet

pomysł na śniadanie

omlet przepis

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 127

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Julita
Julita
1 rok temu

Pierwszy raz robiłam taki puszysty omlet i wyszedł genialnie! Super przepis!

Werix
Werix
5 lat temu

Czy omleta trzeba obracać w trakcie smażenia? 🙂

Omlet

Uwielbiam celebrować śniadania. Niestety w dni robocze mam mniej czasu niż w weekendy, więc jeśli tylko znajduję dłuższą chwilę, wtedy decyduję się na zaserwowanie omletów. Jeszcze jeśli mam tylko wiejskie jajka, to  jest to najlepszy pomysł na śniadanie jaki tylko może być. Już sama najprostsza jajecznica smakuje z nich wybornie! Omlet to posiłek, który mogłabym jeść codziennie. Serio! Do tej pory zrobiłam już chyba wszystkie możliwe warianty smakowe omletów, ponieważ nienawidzę monotonii i jedzenia ciągle tego samego. Jak dla mnie każdy omlet powinien się chociaż delikatnie różnić poprzez dodanie różnych dodatków.

Omlet na słono

Omlet na słono lubimy z mężem najbardziej. Często przygotowuję także wersję na słodko, jednak jeśli miałabym wybrać ulubione śniadanie na słodko, to z pewnością wskazałabym na puszyste pancakes z nutellą w środku lub placuszki bananowe. Omlet serowo-warzywny wyszedł bardzo puchaty, delikatny i co najważniejsze nie rozwalający się. Takie śniadanie potrafi na długo sprawić uczucie sytości w żołądku!

Jak zrobić omlet?

Przed Wami przepis na bardzo wypasione śniadanie. Pewnie się nie raz zastanawiałaś jak zrobić omlet idealny… To takie proste! Wystarczy się zastosować do kilku prostych wskazówek.Ten wypasiony i sycący omlet przygotowałam z trzech jajek, jednak równie dobrze można pomnożyć w zależności dla ilu osób szykujesz śniadanie. Pamiętaj jednak, że jeśli zdecydujesz się na zrobienie omletu z 6 jajek na jednej patelni to powinna być ona po pierwsze duża, a po  drugie może Wam się rozwalić podczas obracania. Lepiej podzielić sobie ubite jajka na dwie mniejsze patelnie i smażyć na bardzo małym ogniu na dwóch patelniach. Jeśli tylko wolisz śniadania na słodko, to polecam wypróbować mój sprawdzony przepis na omlet na słodko.

RozwińZwiń