Jaka jest Wasza definicja idealnego śniadanka? Ja nie mam na to jednoznacznej odpowiedzi. Z jednej strony bardzo lubię wszelkiego rodzaju placuszki z wszelakimi dodatkami, zaś z drugiej jajecznica czy omlet również może stanowić wypasione śniadanko. Omlety robię dość rzadko, ale tym razem postawiłam na sporo dodatków warzywnych, kiełbaskę. Omlet serowo-warzywny wyszedł bardzo puchaty, delikatny i co najważniejsze nie rozwalający się. Takie śniadanie potrafi na długo sprawić uczucie sytości w żołądku!
Omlet przepis
Ten prosty omlet przygotowałam z trzech jajek, jednak równie dobrze można pomnożyć wszystkie składniki razy dwa czy trzy w zależności na ile osób szykujesz śniadanie 🙂 Szczerze mówiąc najczęściej szykuję omlety z wiejskich jajek, z których najprostsza jajecznica smakuje sto razy lepiej! To dla mnie bez wątpienia jeden z najlepszych pomysłów na śniadanie jakie tylko mogą być.
Jeśli tylko wolisz śniadania na słodko, to polecam wypróbować mój sprawdzony przepis na omlet na słodko.
Przepis na: Puchaty omlet serowo-warzywny
Składniki:
- 3 jajka (osobno białka i żółtka)
- szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 1/2 cebuli
- 1/3 papryki czerwonej
- kilka pieczarek
- kilka plasterków kiełbasy
- 1 łyżka startej mozzarelli
- odrobina szczypiorku
- opcjonalnie czerwona cebulka Stovit
Zobacz również:
Puchaty omlet serowo-warzywny - przepis krok po kroku
Jak zrobić omlet?
Krok 1
W misce ubijamy białka wraz ze szczyptą soli na wysokich obrotach. Po chwili dodajemy żółtka oraz mąkę, całość jeszcze chwilkę ubijamy.
Masę jajeczną wylewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła (koniecznie pod przykryciem!). Smażymy ok 5 minut na małym ogniu. Na połowę omleta nakładamy warzywa, posypujemy odrobiną starego sera, przykrywamy drugą częścią omleta. Smażymy jeszcze przez 2 minutki pod przykryciem. Przekładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem.
Komentarze
pycha – polecam – pierwszy raz udał mi się omlet 🙂
Bardzo miło mi to czytać! 🙂
Pierwszy raz robiłam taki puszysty omlet i wyszedł genialnie! Super przepis!
Czy omleta trzeba obracać w trakcie smażenia? 🙂