
Omlet cesarski to pomysł na pyszne śniadanie, które serwuje się na słodko. Zwykle przygotowuję go na weekendzie wraz z pysznymi, słodkimi dodatkami. Uwielbiam omlet cesarski ze świeżymi owocami i ulubioną konfiturą. Genialnie pasuje tu także roztopiona czekolada mleczna, którą można polać z wierzchu.
Kaiserschmarrn
Może się zastanawiacie skąd taka nazwa jak omlet cesarski? Kaiserschmarrn jest to taki austriacki deser. Składa się z puszystego omletu (naleśnika), który w trakcie smażenia tnie się na małe kawałki. Omlet cesarski jest w Austrii często serwowany jako słodkie danie główne. Przyrządzany jest z mleka, mąki pszennej, jaj, cukru pudru i odrobiny soli. Najczęściej podawany jest z rodzynkami i sosem śliwkowym.
Omlet na słodko
Czy jest coś lepszego niż omlet na słodko? Nie sądzę! Jak dla mnie domowy omlet cesarski to jedno z ciekawszych propozycji śniadaniowych jakie mam na moim blogu. Osobiście bardzo lubię także przygotowywać mini placuszki oraz puszyste pancakes z nutellą w środku. W tygodniu, gdy nie mam czasu na robienie czasochłonnych śniadań, wtedy najczęściej serwuję sobie moją ulubioną owsiankę na mleku.
Z przepisu wychodzi porcja dla 2-3 osób.
Przepis na: Omlet cesarski
Łącznie: 10 min
Składniki:
Omlet cesarski:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- opcjonalnie szczypta proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki masła do smażenia
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
- kilka truskawek
- kilka borówek
- ulubiona konfitura
- opcjonalnie kilka kostek roztopionej czekolady mlecznej
Omlet cesarski – przepis krok po kroku:
Białka oddzielamy dokładnie od żółtek.
Ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę przez około 4-5 minut na wysokich obrotach miksera.
Żółtka miksujemy z mlekiem (100 ml), mąką pszenną (3 łyżki, ok. 1/2 szklanki), a także cukrem pudrem (2 płaskie łyżki). Dodajemy opcjonalnie szczyptę proszku do pieczenia. Do masy jajecznej dodajemy ubite na sztywno białka.
Całość delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki jedynie do momentu połączenia się składników.
Na większej patelni lub dwóch mniejszych rozgrzewamy masło (ok. 2 płaskich łyżek). Rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni. Wylewamy delikatnie naszą masę jajeczną, wyrównujemy i smażymy przez około 4-5 minut na małym ogniu pod przykryciem. Gdy od spodu omlet będzie ładnie zarumieniony, wtedy przewracamy go na drugą stronę (tutaj najlepiej się do tego sprawdza dłuższa, szersza łopatka).
Gdy go obrócimy, wtedy rozrywamy omlet na mniejsze kawałki za pomocą np. twardszej łopatki (do obracania omletu).Następnie te kawałki omletu przewracamy i obsmażamy z każdej strony. To nie powinno trwać zbyt długo, ale warto sprawdzić jeden kawałek i zobaczyć czy w środku nie jest już surowe ciasto.
Przygotowany omlet przekładamy na talerze. Oprószamy lekko cukrem pudrem i podajemy z ulubionymi dodatkami.