Omlet cesarski to pomysł na pyszne śniadanie, które serwuje się na słodko. Zwykle przygotowuję go na weekendzie wraz z pysznymi, słodkimi dodatkami. Uwielbiam omlet cesarski ze świeżymi owocami i ulubioną konfiturą. Genialnie pasuje tu także roztopiona czekolada mleczna, którą można polać z wierzchu.
Kaiserschmarrn
Może się zastanawiacie skąd taka nazwa jak omlet cesarski? Kaiserschmarrn jest to taki austriacki deser. Składa się z puszystego omletu (naleśnika), który w trakcie smażenia tnie się na małe kawałki. Omlet cesarski jest w Austrii często serwowany jako słodkie danie główne. Przyrządzany jest z mleka, mąki pszennej, jaj, cukru pudru i odrobiny soli. Najczęściej podawany jest z rodzynkami i sosem śliwkowym.
Omlet na słodko
Czy jest coś lepszego niż omlet na słodko? Nie sądzę! Jak dla mnie domowy omlet cesarski to jedno z ciekawszych propozycji śniadaniowych jakie mam na moim blogu. Osobiście bardzo lubię także przygotowywać mini placuszki oraz puszyste pancakes z nutellą w środku. W tygodniu, gdy nie mam czasu na robienie czasochłonnych śniadań, wtedy najczęściej serwuję sobie moją ulubioną owsiankę na mleku.
Z przepisu wychodzi porcja dla 2-3 osób.
Przepis na: Omlet cesarski
Składniki:
Omlet cesarski:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- opcjonalnie szczypta proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki masła do smażenia
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
- kilka truskawek
- kilka borówek
- ulubiona konfitura
- opcjonalnie kilka kostek roztopionej czekolady mlecznej
Zobacz również:
Omlet cesarski - przepis krok po kroku
Krok 1
Ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę przez około 4-5 minut na wysokich obrotach miksera.
Żółtka miksujemy z mlekiem (100 ml), mąką pszenną (3 łyżki, ok. 1/2 szklanki), a także cukrem pudrem (2 płaskie łyżki). Dodajemy opcjonalnie szczyptę proszku do pieczenia. Do masy jajecznej dodajemy ubite na sztywno białka.
Krok 2
Krok 3
Gdy go obrócimy, wtedy rozrywamy omlet na mniejsze kawałki za pomocą np. twardszej łopatki (do obracania omletu).Następnie te kawałki omletu przewracamy i obsmażamy z każdej strony. To nie powinno trwać zbyt długo, ale warto sprawdzić jeden kawałek i zobaczyć czy w środku nie jest już surowe ciasto.
Przygotowany omlet przekładamy na talerze. Oprószamy lekko cukrem pudrem i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Komentarze
Pyszne 🙂
Dzięki 🙂