Piernik świąteczny

4.7/5 (503 ocen)
Czy wyobrażasz sobie święta Bożego Narodzenia bez piernika? Ja zdecydowanie nie! U mnie co roku pojawia się piernik świąteczny przekładany masą grysikową oraz powidłami śliwkowymi, a udekorowany z wierzchu polewą czekoladową i płatkami migdałowymi. Smakuje i wygląda naprawdę rewelacyjnie!

Ilość porcji

12-16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min + 45 min pieczenia

piernik świąteczny

Opis przepisu

Piernik świąteczny to genialny wypiek, który będzie się pięknie prezentować na wigilijnym stole. Mam na blogu sporo przepisów na domowe, proste do przygotowania pierniki (klik), ale ten przełożony masą grysikową i powidłami śliwkowymi smakuje mi jeszcze bardziej.

Pięknie pachnie przyprawami korzennymi, świetnie się kroi i bardzo szybko znika z talerzy. Jest mięciutki i puszysty. Robiłam go kiedyś z masą budyniową, jednak w moim odczuciu masa grysikowa pasuje tu jeszcze bardziej. Najlepiej go wykonać 1-2 dni przed Wigilią, bo ze względu na użyty krem grysikowy oraz powidła, ten piernik poleży według mnie do 5-7 dni po jego przygotowaniu.

Przepis na piernik świąteczny

To zdecydowanie najlepszy przepis na piernik świąteczny! Piekłam go już kilkanaście (a może nawet więcej) razy i zawsze smakuje rewelacyjnie. Jest naprawdę bardzo prostu do przygotowania, a co więcej możecie pominąć masę grysikową i przełożyć go po prostu dwa razy powidłami śliwkowymi.

Jednak moim zdaniem w wersji oryginalnej smakuje zdecydowanie najlepiej i liczę na to, że go wypróbujesz!

Jeżeli szukasz innych świątecznych przepisów to zapraszam do odwiedzenia mojego wpisu z listą na 12 potraw wigilijnych (klik).

Przepis na: Piernik świąteczny

Składniki:

Ciasto piernikowe:

  • 120 g masła
  • 120 g cukru białego
  • 4 płaskie łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 czubata łyżka przyprawy do piernika
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 bardzo płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 330 g mąki pszennej

Masa grysikowa:

  • 40 g kaszy manny
  • 60 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 80 g miękkiego masła

Polewa czekoladowa:

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 30 g płatków migdałowych

Dodatkowo:

  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
Wyślij emailem

Jak zrobić piernik świąteczny?


Krok 1

składniki na piernik świąteczny

Wszystkie składniki na piernik świąteczny powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki. Najlepiej go wykonać 1-2 dni przed Wigilią, bo ze względu na użyty krem grysikowy oraz powidła, ten piernik poleży według mnie do 5-7 dni po jego przygotowaniu.

W małym garnku roztapiamy masło (120 g) – ustawiamy małą moc palnika. Gdy się roztopi, wtedy dodajemy cukier (120 g), miód (4 płaskie łyżki), powidła śliwkowe (2 łyżki), przyprawę do piernika (1 łyżka), kakao (3 łyżki) oraz cynamon (1/2 łyżeczki).


Krok 2

przygotowanie piernika

Podgrzewamy cały czas na małym ogniu i mieszamy do momentu połączenia się składników. Nie doprowadzamy do wrzenia, bo masa może się zwarzyć.

Zdejmujemy z palnika i odstawiamy na 5 minut do lekkiego przestygnięcia.  


Krok 3

dwa jajka w miseczce do roztrzepania

W tym czasie dwa jajka roztrzepujemy w miseczce przez dosłownie minutkę.


Krok 4

masa na piernik

Do lekko przestudzonej masy wlewamy mleko w temperaturze pokojowej (około 200 ml). Całość mieszamy za pomocą łyżki.


Krok 5

mąka pszenna z proszkiem do pieczenia

Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną np. tortową (330 g) oraz proszek do pieczenia (2 bardzo płaskie łyżeczki).


Krok 6

masa na piernik

Do sypkich składników dodajemy roztrzepane wcześniej jajka oraz przestudzoną masę czekoladową.

Mieszamy bardzo delikatnie za pomocą łyżki jedynie do połączenia się składników.


Krok 7

piernik świąteczny przed upieczeniem

Przelewamy do keksówki – moja o długości 28 cm. Pieczemy przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka).


Krok 8

masa grysikowa

Masa grysikowa

W tym czasie przygotowujemy masę grysikową. W małym garnku podgrzewamy mleko (200 g). Gdy zaczną pojawiać się pierwsze bąbelki, wtedy wsypujemy kaszę manną (40 g) oraz cukier (około 60 g). Gotujemy na malutkim ogniu przez chwilkę (ciągle mieszając), a gdy masa nieco zgęstnieje, wtedy od razu zdejmujemy z palnika. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.


Krok 9

masa grysikowa z masłem

Miękkie masło (80 g) miksujemy na jasny puch.  


Krok 10

krem grysikowy

Dodajemy po łyżce wystudzonej masy. Całość miksujemy po powstania jednolitego kremu. Wkładamy go do lodówki.


Krok 11

trzy blaty na piernik świąteczny

Po całkowitym przestudzeniu ciasto piernikowe dzielimy na trzy blaty. Ja użyłam do tego noża do krojenia biszkopta z ząbkami, ale możesz użyć również zwykłego noża.


Krok 12

piernik z powidłami śliwkowymi

Na dolny blat nakładamy gęste powidła śliwkowe, rozsmarowujemy. 


Krok 13

piernik z masą grysikową

Przykrywamy środkowym blatem ciasta. Nakładamy warstwę masy grysikowej z lodówki i rozsmarowujemy. Przykrywamy górnym blatem ciasta. Lekko dociskamy od góry.


Krok 14

piernik świąteczny z polewą czekoladową

Polewa czekoladowa

W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (80 ml). Zdejmujemy z palnika i wsypujemy drobno posiekaną czekoladę (120 g). Mieszamy do momentu powstania jednolitej polewy, a następnie odstawiamy ją do przestygnięcia (powinna wtedy też lekko zgęstnieć).

Polewamy wierzch piernika.


Krok 15

piernik z polewą czekoladową i płatkami migdałowymi

Płatki migdałowe lekko podprażamy na suchej patelni. Gdy przestygną, wtedy posypujemy nimi wierzch ciasta.

Piernik świąteczny wkładamy do lodówki na godzinę zanim zaczniemy go kroić.

Przechowujemy w lodówce.

Zapraszam także do wypróbowania moich innych ciast na Boże Narodzenie.  


piernik świąteczny

przepis na piernik świąteczny

świąteczny piernik z powidłami i masą grysikową

piernik na święta

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 503

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
70 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Mania
Mania
26 dni temu

Jak zawsze wyszlo pysznie 🥰

1000039240
Sssylwka
Sylwia
26 dni temu

Pierwszy raz robilam ten piernik 😊 wyszedł pyszny. Było to ciasto nie planowane więc pominęłam masę grysikową i przełożyłam 2 razy powidłami. Następnym razem zrobię wszystko tak jak w przepisie 😊.

20241223_202054
Ewelina team Przemyśl:)
Ewelina team Przemyśl:)
28 dni temu

Z zewnątrz piekny w środku wyszedl trochę za twardy. Podejrzewam siebie o zbyt długie mieszanie bo piekłam dwa na raz a miska była za mala🫢ale kolejny będzie już na pewno lepszy🤗

20241223_105332
Joanna
Joanna
28 dni temu

Robiłam pierwszy raz dzień przed Wigilią i wyszedł pyszny.Sernik też z pani przepisu 🙂

IMG_3143
Zosia
Zosia
28 dni temu

Mój ulubiony piernik przekładany 😎

Ela
Ela
30 dni temu

Zrobiłam wczoraj pierwszy mój w życiu piernik z Pani przepisu wyszedł pyszny dość syty.Troche mało dałam powideł ale i tak w smaku wyszedł pyszny🤗Życzę spokojnych zdrowych i Wesołych Świąt🌲

1000004725
Monika
Monika
1 miesiąc temu

Czy mogę dziś upiec piernik, a jutro go przekładać?

Monia
Monia
1 miesiąc temu

Piernik wyszedł idealnie 😁, zamiast masy grysikowej dałam krem z dr. oetkera waniliowy 😊, i posypkę kolorową. Robiłam 1 raz piernik , i nie spodziewałam się że wyjdzie tak idealnie. Jest to moja najlepsza strona z przepisami na ciasta 🥰

Monia
Monia
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Poprostu cudo!🥰
Mój mąż nie mógł się oprzeć i musiał spróbować, mówi że przepysznyy 🥰

IMG_20241221_183119
Beata
Beata
1 miesiąc temu

Mój dzisiejszy ❤️

1000002670
Andrea
Andrea
1 miesiąc temu

Czy można piernik upiec wcześniej i szczelnie owinąć folia kilka dni wcześniej, a później przełożyć?

Patrycja
Patrycja
1 miesiąc temu

Witam! Czy piernik ma byc schłodzony przed polaniem czekoladạ̣̣̣̣…. zawsze mam z tym problem ze czekolada mi spływa po ciescie

Justyna
Justyna
1 miesiąc temu

Pani Asiu czy mogę zrobić piernik na dużej blaszcze oczywiście zwiększając proporcje składników?

Jan
Jan
1 miesiąc temu

Ile mniej więcej gramów ciasta wychodzi z tego przepisu?

Dorota
Dorota
1 miesiąc temu

Czy do ciasta mogę użyć margarynę Kasię zamiast masła?

Paulina
Paulina
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Dorota

Witam,próbowała Pani? Jak wyszło?

Jan
Jan
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Dorota

A dlaczego chciałaby pani użyć margaryny zamiast masła?

Gosia
Gosia
1 miesiąc temu

Dobry wieczór, dzisiaj upiekłam ten piernik i wyszedł naprawdę super 🙂 troszkę niższy bo miałam długą keksowke, ale jestem bardzo zadowolona

Maria
Maria
1 miesiąc temu

Dzień dobry, też się zastanawiam co mogłam zrobić nie tak, bo ciasto wyszło zbite trochę twarde. Jedynie czego nie zrobiłam to nie dodałam przesianej mąki. Czy to aby mogło mieć wpływ? Chyba, że faktycznie masa dolewana do mąki była za ciepła.

Gosia
Gosia
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Maria

Kiedyś wyszedł mi trochę zbity jak za długo mieszałam ciasto z białkami, w ogóle mi się wydaje, że zbyt słabo były wtedy ubite. Za drugim razem wyszedł mi już idealnie 🙂

Marso
Marso
1 miesiąc temu

Puszysty mi nie wyszedł,…. ale i tak jest wspaniały.

Oliwia
Oliwia
1 miesiąc temu

Jak długo ciasto z takim kremem
Można przechowywać ? Kiedy najlepiej smakuje?

aneta
aneta
2 miesięcy temu

czy w przypadku tortownicy 26 cm czas pieczenia sie zmienia i ilosc składnikow?

Ula
Ula
2 miesięcy temu

Hej.Wczoraj piekłam pierwszy raz i wyglada super jeszcze nie próbowałam w całokształcie ale samo ciasto ok.
Mam kilka pytanek
czy twój piernik tez jest taki zbity czy raczej puszysty bo na zdjeciu wyglada na mieciutki a moj jest twardy i wygląda jak ten ze zdjecia p.Elizy.
Masy grysikowej z tych proporcji wyszło sporo i warstwa jest gdzies o połowe wyzsza od twojej nie wkładałas wszystkiego?niby mojak keksówka ma 26cm niewiele mniej no i ponownie kwestia ciasta niebardzo spoiło sie z powidłami i masą tak jakby było za twarde i sie z nimi nie spoiło zwłaszcza warstwa z powidłami przy krojeniu sie odłącza.Czy masa grysikowa robi sie bardzo zwarta w pierniku czy raczej zostaje miekka?
Moze wpływ ma mój piekarnik ze wyszedł taki zbity…no nie wiem składniki wyjełam z lodówki wczesniej chyba ze kolejnosc czy koniecznie trzeba mase kakaowa dodac do sypkich a nie mozna na odwrót?

PS.Jakich powideł użyłaś?:)

malgosia
malgosia
2 miesięcy temu

Witam,czy ten piernik jest takim ciastem “babkowym”,ucieranym czy jest zblizony do staropolskiego?(czyli bardziej zwarte i ciezkie ciasto)

Asia
Asia
1 rok temu

Pyszny i świetnie prezentujący się na Świątecznym stole Piernik😀

ELIZA
ELIZA
1 rok temu

Robiłam pierwszy raz i wyszedł przepyszny. Pomyliłam tylko kolejność warst 😀 na pewno zrobię ten piernik ponownie.

20231224_123025
Joanna
Joanna
1 rok temu

Dziś robiłam piernik , wyszedł super i pięknie pachnie ! Ja przełożyłam go tylko powidłami 😉 polecam ten przepis, jeśli robi się wszystko zgodnie z przepisem i podanymi wskazówkami wychodzi tak jak na zdjęciu 😊 pozdrawiam ❤️

Kasia
Kasia
1 rok temu

Kurcze, mi cały popękał i opadl. Dlaczego? 😞😞

Kasia
Kasia
1 rok temu
W odpowiedzi do  Kasia

Mam podobnie, wierzch napekl i ciężko będzie przekroic na trzy blaty. Czekam aż ostygnie i zobaczymy co dalej. U mnie składniki były wczesniej wyjęte z lodówki

Daria
Daria
1 rok temu

Jaki dokładny wymiar keksowki?

Oskar
Oskar
1 rok temu

Cześć, notka ode mnie. Może niektórym się przyda. Raczej nie polecam robić tego w większych foremkach, chyba że ktoś ma dobry sposób na równy piernik. W keksówce nawet jeśli to ciasto wyrośnie, to nie będzie widać takiej różnicy. Osobiście miałem problem z równym poziomie w mojej formie (23×23), wydaje mi się że była to kwestia zbyt dużej ilości proszku do pieczenia, plus może to być niedoskonałość mojego piekarnika. Polecam też kontrolować ciasto, nie u każdego sprawdzi się temperatura 180 stopni, warto sprawdzić np. po 30 minutach czy ciasto nie jest już czasem gotowe. Ostatnia porada, lepiej mieć więcej powideł i masy grysikowej, w przypadku większych foremek, nie polecam też rozkładać masy grysikowej kiedy jest za długo w lodówce, będzie twarda i będzie się ją ciężko rozsmarowywać.

Kamila
Kamila
1 rok temu

Pyszny pierniczek zrobiłam od razu dwa🙃
Masa grysikowa i powidła śliwkowe dopełniły całość 😋
Polecam😊

inbound2188189841690166156.jpg
Aleksandra
Aleksandra
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Czy w przypadku pieczenia dwóch keksówek na raz w piekarniku czas pieczenia i temperatura piekarnia powinna pozostać bez zmian? 🤔

Katarzyna
Katarzyna
1 rok temu
W odpowiedzi do  Aleksandra

Piekłam ostatnio dwie keksówki jednocześnie i ustawiłam taką samą temperaturę i piekłam 50 minut (jeśli jest podany przedział czasowy, to ja zawsze wybieram większy, ale to akurat kwestia mojego piekarnika), więc praktycznie bez zmian 🙂

Marta
Marta
1 rok temu

Witam. Jakbym chciała upiec ten piernik w blaszce 35×25 to o ile bym musiała powiększyć składniki???

Aleksandra
Aleksandra
1 rok temu

Dzień dobry ile wcześniej przed świętami należy zrobić piernik aby był dobry na swieta

Natalia
Natalia
2 lat temu

Kolejne święta z tym piernikiem ! Z roku na rok jeszcze bardziej smakuje 😉

IMG_20221225_181919.jpg
Ania05214
Ania05214
2 lat temu

Ciasto wyszło fenomenalne! Najlepszy piernik jaki jadłam 🙂

agnieszka
agnieszka
2 lat temu

Czym mogę zastapic mąke pszenną?

Anna
Anna
2 lat temu

Jak długo i w jakich warunkach przechowywać piernik?

Monika
Monika
2 lat temu

Ten piernik jest rewelacyjny,poprostu pycha😋

IMG_20221127_113124335.jpg
Katarzyna
Katarzyna
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dzień dobry a na keksowke 35 podwoić czy półtorej razy?

Piernik z powidłami

Piernik może mieć różne oblicza i różnie wyglądać. Może być taki zwykły klasyczny piernik, piernik staropolski, długodojrzewający ale również piernik z powidłami. Każdy rodzaj jest pyszny, ma swój wyjątkowy i pięknie pachnie (zwłaszcza podczas pieczenie w domu aż ciężko wytrzymać! 🙂 ) Muszę jednak przyznać, że świąteczny piernik z powidłami to jeden z moich ulubionych. Ja przekładam go dodatkowo jeszcze masą grysikową.

Przepis na piernik świąteczny.

Przepis na piernik świąteczny nie jest skomplikowany, ale wymaga od nas trochę czasu. Najpierw musimy zacząć od przygotowania masy grysikowej i odstawienia jej do wystudzenia. W tym czasie zabieramy się za ciasto piernikowe. W tym celu mieszamy wszystkie składniki w rondelku i pieczemy w keksówce. Następnie nasz piernik świąteczny po upieczeniu i wystygnięciu kroimy w poziomie na 3 części. Jedną z nich smarujemy powidłami śliwkowymi, a drugą część przygotowaną przez nas masą grysikową. Wierzch dekorujemy polewą czekoladową, posypujemy płatkami migdałowymi i przepis na piernik świąteczny gotowy!

RozwińZwiń