Opis przepisu
Piernik świąteczny to genialny wypiek, który będzie się pięknie prezentować na wigilijnym stole. Mam na blogu sporo przepisów na domowe, proste do przygotowania pierniki (klik), ale ten przełożony masą grysikową i powidłami śliwkowymi smakuje mi jeszcze bardziej.
Pięknie pachnie przyprawami korzennymi, świetnie się kroi i bardzo szybko znika z talerzy. Jest mięciutki i puszysty. Robiłam go kiedyś z masą budyniową, jednak w moim odczuciu masa grysikowa pasuje tu jeszcze bardziej. Najlepiej go wykonać 1-2 dni przed Wigilią, bo ze względu na użyty krem grysikowy oraz powidła, ten piernik poleży według mnie do 5-7 dni po jego przygotowaniu.
Przepis na piernik świąteczny
To zdecydowanie najlepszy przepis na piernik świąteczny! Piekłam go już kilkanaście (a może nawet więcej) razy i zawsze smakuje rewelacyjnie. Jest naprawdę bardzo prostu do przygotowania, a co więcej możecie pominąć masę grysikową i przełożyć go po prostu dwa razy powidłami śliwkowymi.
Jednak moim zdaniem w wersji oryginalnej smakuje zdecydowanie najlepiej i liczę na to, że go wypróbujesz!
Jeżeli szukasz innych świątecznych przepisów to zapraszam do odwiedzenia mojego wpisu z listą na 12 potraw wigilijnych (klik).
Przepis na: Piernik świąteczny
Składniki:
Ciasto piernikowe:
- 120 g masła
- 120 g cukru białego
- 4 płaskie łyżki miodu
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 1 czubata łyżka przyprawy do piernika
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 bardzo płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 330 g mąki pszennej
Masa grysikowa:
- 40 g kaszy manny
- 60 g cukru
- 200 ml mleka
- 80 g miękkiego masła
Polewa czekoladowa:
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 120 g gorzkiej czekolady
- 30 g płatków migdałowych
Dodatkowo:
- 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
Zobacz również:
Jak zrobić piernik świąteczny?
Krok 1
Wszystkie składniki na piernik świąteczny powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki. Najlepiej go wykonać 1-2 dni przed Wigilią, bo ze względu na użyty krem grysikowy oraz powidła, ten piernik poleży według mnie do 5-7 dni po jego przygotowaniu.
W małym garnku roztapiamy masło (120 g) – ustawiamy małą moc palnika. Gdy się roztopi, wtedy dodajemy cukier (120 g), miód (4 płaskie łyżki), powidła śliwkowe (2 łyżki), przyprawę do piernika (1 łyżka), kakao (3 łyżki) oraz cynamon (1/2 łyżeczki).
Krok 2
Podgrzewamy cały czas na małym ogniu i mieszamy do momentu połączenia się składników. Nie doprowadzamy do wrzenia, bo masa może się zwarzyć.
Zdejmujemy z palnika i odstawiamy na 5 minut do lekkiego przestygnięcia.
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną np. tortową (330 g) oraz proszek do pieczenia (2 bardzo płaskie łyżeczki).
Krok 6
Mieszamy bardzo delikatnie za pomocą łyżki jedynie do połączenia się składników.
Krok 7
Przelewamy do keksówki – moja o długości 28 cm. Pieczemy przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka).
Krok 8
Masa grysikowa
W tym czasie przygotowujemy masę grysikową. W małym garnku podgrzewamy mleko (200 g). Gdy zaczną pojawiać się pierwsze bąbelki, wtedy wsypujemy kaszę manną (40 g) oraz cukier (około 60 g). Gotujemy na malutkim ogniu przez chwilkę (ciągle mieszając), a gdy masa nieco zgęstnieje, wtedy od razu zdejmujemy z palnika. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Krok 9
Krok 10
Krok 11
Po całkowitym przestudzeniu ciasto piernikowe dzielimy na trzy blaty. Ja użyłam do tego noża do krojenia biszkopta z ząbkami, ale możesz użyć również zwykłego noża.
Krok 12
Krok 13
Krok 14
Polewa czekoladowa
W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (80 ml). Zdejmujemy z palnika i wsypujemy drobno posiekaną czekoladę (120 g). Mieszamy do momentu powstania jednolitej polewy, a następnie odstawiamy ją do przestygnięcia (powinna wtedy też lekko zgęstnieć).
Polewamy wierzch piernika.
Krok 15
Piernik świąteczny wkładamy do lodówki na godzinę zanim zaczniemy go kroić.
Przechowujemy w lodówce.
Zapraszam także do wypróbowania moich innych ciast na Boże Narodzenie.
Komentarze
Jak zawsze wyszlo pysznie 🥰
Pierwszy raz robilam ten piernik 😊 wyszedł pyszny. Było to ciasto nie planowane więc pominęłam masę grysikową i przełożyłam 2 razy powidłami. Następnym razem zrobię wszystko tak jak w przepisie 😊.
Z zewnątrz piekny w środku wyszedl trochę za twardy. Podejrzewam siebie o zbyt długie mieszanie bo piekłam dwa na raz a miska była za mala🫢ale kolejny będzie już na pewno lepszy🤗
Robiłam pierwszy raz dzień przed Wigilią i wyszedł pyszny.Sernik też z pani przepisu 🙂
Mój ulubiony piernik przekładany 😎
Zrobiłam wczoraj pierwszy mój w życiu piernik z Pani przepisu wyszedł pyszny dość syty.Troche mało dałam powideł ale i tak w smaku wyszedł pyszny🤗Życzę spokojnych zdrowych i Wesołych Świąt🌲
Czy mogę dziś upiec piernik, a jutro go przekładać?
Tak 🙂
Piernik wyszedł idealnie 😁, zamiast masy grysikowej dałam krem z dr. oetkera waniliowy 😊, i posypkę kolorową. Robiłam 1 raz piernik , i nie spodziewałam się że wyjdzie tak idealnie. Jest to moja najlepsza strona z przepisami na ciasta 🥰
Jejku dziękuję za miłe słowa 🙂
Poprostu cudo!🥰
Mój mąż nie mógł się oprzeć i musiał spróbować, mówi że przepysznyy 🥰
Ekstra! ❤️ Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakował! 🙂
Mój dzisiejszy ❤️
Super!
Czy można piernik upiec wcześniej i szczelnie owinąć folia kilka dni wcześniej, a później przełożyć?
To nie jest dobry pomysł. Prędzej z piernikiem dojrzewającym tak można postępować, a nie z tym 🙂
Witam! Czy piernik ma byc schłodzony przed polaniem czekoladạ̣̣̣̣…. zawsze mam z tym problem ze czekolada mi spływa po ciescie
Witam, nie musi być w lodówce przed oblaniem go polewą.
Bardziej pewnie tkwi problem w tym, że polewa wychodzi Pani zbyt rzadka i dlatego spływa. Może warto dać nieco mniej śmietanki, a dodatkowo tak jak napisałam w przepisie- gotową polewę odstawiamy do przestygnięcia (powinna wtedy też lekko zgęstnieć) i dopiero wtedy wylewamy na wierzch piernika 🙂
Pani Asiu czy mogę zrobić piernik na dużej blaszcze oczywiście zwiększając proporcje składników?
Ile mniej więcej gramów ciasta wychodzi z tego przepisu?
Około 1700 g 🙂
Czy do ciasta mogę użyć margarynę Kasię zamiast masła?
Witam,próbowała Pani? Jak wyszło?
A dlaczego chciałaby pani użyć margaryny zamiast masła?
Można spróbować 🙂
Dobry wieczór, dzisiaj upiekłam ten piernik i wyszedł naprawdę super 🙂 troszkę niższy bo miałam długą keksowke, ale jestem bardzo zadowolona
Cieszę się 🙂
Dzień dobry, też się zastanawiam co mogłam zrobić nie tak, bo ciasto wyszło zbite trochę twarde. Jedynie czego nie zrobiłam to nie dodałam przesianej mąki. Czy to aby mogło mieć wpływ? Chyba, że faktycznie masa dolewana do mąki była za ciepła.
Kiedyś wyszedł mi trochę zbity jak za długo mieszałam ciasto z białkami, w ogóle mi się wydaje, że zbyt słabo były wtedy ubite. Za drugim razem wyszedł mi już idealnie 🙂
Dużo szczegółów ma właśnie znaczenie. Począwszy od użytej mąki, przesiania jej, wlewania ostygniętej masy z rondelka, długość mieszania, czy składniki wyjęte szybciej z lodówki itp. Czasem komuś wydaje się, że robi wszystko według przepisu, a póżniej się okazuje, że jednak nie.
Puszysty mi nie wyszedł,…. ale i tak jest wspaniały.
Jak długo ciasto z takim kremem
Można przechowywać ? Kiedy najlepiej smakuje?
Napisałam już na samym początku wpisu: “Najlepiej go wykonać 1-2 dni przed Wigilią, bo ze względu na użyty krem grysikowy oraz powidła, ten piernik poleży według mnie do 5-7 dni po jego przygotowaniu.” 🙂
czy w przypadku tortownicy 26 cm czas pieczenia sie zmienia i ilosc składnikow?
Skoro ten piernik był pieczony w małej keksowce to oczywiście zwiększając foremkę trzeba będzie zwiększyć proporcje 🙂
Podrzucam przelicznik foremek – https://poprostupycha.com.pl/przelicznik-foremek/
Czas pieczenia będzie delikatnie dłuższy, ale tak na oko to ciężko oszacować o ile dłużej.
Hej.Wczoraj piekłam pierwszy raz i wyglada super jeszcze nie próbowałam w całokształcie ale samo ciasto ok.
Mam kilka pytanek
czy twój piernik tez jest taki zbity czy raczej puszysty bo na zdjeciu wyglada na mieciutki a moj jest twardy i wygląda jak ten ze zdjecia p.Elizy.
Masy grysikowej z tych proporcji wyszło sporo i warstwa jest gdzies o połowe wyzsza od twojej nie wkładałas wszystkiego?niby mojak keksówka ma 26cm niewiele mniej no i ponownie kwestia ciasta niebardzo spoiło sie z powidłami i masą tak jakby było za twarde i sie z nimi nie spoiło zwłaszcza warstwa z powidłami przy krojeniu sie odłącza.Czy masa grysikowa robi sie bardzo zwarta w pierniku czy raczej zostaje miekka?
Moze wpływ ma mój piekarnik ze wyszedł taki zbity…no nie wiem składniki wyjełam z lodówki wczesniej chyba ze kolejnosc czy koniecznie trzeba mase kakaowa dodac do sypkich a nie mozna na odwrót?
PS.Jakich powideł użyłaś?:)
Cześć, jeśli wyszedł zbity i twardy to niestety został źle przygotowany. Tak jak widać na zdjęciach ma wyjść puszysty i wilgotny, więc tutaj mogło pojawić się kilka błędów po drodze jak dodanie zbyt ciepłej masy z rondelka, zbyt długie mieszanie całości za pomocą trzepaczki czy łyżki, czy nawet zbyt długie pieczenie. Kolejność dodawania składników ma znaczenie, więc jak się wprowadza swoje ingerencje w przepis to czasem może jednak coś pójść nie tak jak trzeba.
Ciężko mi jednoznacznie określić 🙂
Jeśli ciasto wyszło zbite to faktycznie mogłyby się warstwy nie zlepić.
Zwykle używam swojej roboty powideł, ale jeśli takich ze sklepu to wybieram raczej pierwsze lepsze.
Witam,czy ten piernik jest takim ciastem “babkowym”,ucieranym czy jest zblizony do staropolskiego?(czyli bardziej zwarte i ciezkie ciasto)
Witam, tak jak napisałam w opisie – jest mięciutki i puszysty 🙂 Bardziej przypomina w konsystencji murzynka, niż piernik staropolski, jednak ogólnie ciężko porównać.
Pyszny i świetnie prezentujący się na Świątecznym stole Piernik😀
Miło mi to czytać 🙂
Robiłam pierwszy raz i wyszedł przepyszny. Pomyliłam tylko kolejność warst 😀 na pewno zrobię ten piernik ponownie.
Dziś robiłam piernik , wyszedł super i pięknie pachnie ! Ja przełożyłam go tylko powidłami 😉 polecam ten przepis, jeśli robi się wszystko zgodnie z przepisem i podanymi wskazówkami wychodzi tak jak na zdjęciu 😊 pozdrawiam ❤️
Cieszę się, że smakuje! 🙂
Kurcze, mi cały popękał i opadl. Dlaczego? 😞😞
Mam podobnie, wierzch napekl i ciężko będzie przekroic na trzy blaty. Czekam aż ostygnie i zobaczymy co dalej. U mnie składniki były wczesniej wyjęte z lodówki
Ciężko powiedzieć, a czy składniki byly wyciągnięte szybciej z lodówki?
Jaki dokładny wymiar keksowki?
Cześć, notka ode mnie. Może niektórym się przyda. Raczej nie polecam robić tego w większych foremkach, chyba że ktoś ma dobry sposób na równy piernik. W keksówce nawet jeśli to ciasto wyrośnie, to nie będzie widać takiej różnicy. Osobiście miałem problem z równym poziomie w mojej formie (23×23), wydaje mi się że była to kwestia zbyt dużej ilości proszku do pieczenia, plus może to być niedoskonałość mojego piekarnika. Polecam też kontrolować ciasto, nie u każdego sprawdzi się temperatura 180 stopni, warto sprawdzić np. po 30 minutach czy ciasto nie jest już czasem gotowe. Ostatnia porada, lepiej mieć więcej powideł i masy grysikowej, w przypadku większych foremek, nie polecam też rozkładać masy grysikowej kiedy jest za długo w lodówce, będzie twarda i będzie się ją ciężko rozsmarowywać.
Fajnie, że napisałeś taki poradnikowy komentarz 🙂 Jak dobrze zauważyłeś, lepiej je robić jak ja w keksówce, bo faktycznie uzyskanie równych blatów jest dość problematyczne 🙂
Pyszny pierniczek zrobiłam od razu dwa🙃
Masa grysikowa i powidła śliwkowe dopełniły całość 😋
Polecam😊
Pięknie wyszedł 🙂 Dziękuję za zdjęcie pierniczka!
Czy w przypadku pieczenia dwóch keksówek na raz w piekarniku czas pieczenia i temperatura piekarnia powinna pozostać bez zmian? 🤔
Piekłam ostatnio dwie keksówki jednocześnie i ustawiłam taką samą temperaturę i piekłam 50 minut (jeśli jest podany przedział czasowy, to ja zawsze wybieram większy, ale to akurat kwestia mojego piekarnika), więc praktycznie bez zmian 🙂
Witam. Jakbym chciała upiec ten piernik w blaszce 35×25 to o ile bym musiała powiększyć składniki???
Na taką dużą blaszkę to wszystkie składniki razy 2 🙂
Dzień dobry ile wcześniej przed świętami należy zrobić piernik aby był dobry na swieta
Ten piernik można zrobić 1-3 dni przed świętami 🙂 On nie potrzebuje leżakowania ani nic w tym stylu.
Kolejne święta z tym piernikiem ! Z roku na rok jeszcze bardziej smakuje 😉
No i wyszedł rewelacyjnie! 🙂
Ciasto wyszło fenomenalne! Najlepszy piernik jaki jadłam 🙂
Cieszę się! 🙂
Czym mogę zastapic mąke pszenną?
Nie robiłam z inną mąką niż pszenną ale jak już, to spróbowałabym z mąką orkiszową białą.
Jak długo i w jakich warunkach przechowywać piernik?
Najlepiej w lodówce bezpiecznie 2-3 dni 🙂
Ten piernik jest rewelacyjny,poprostu pycha😋
Piękny wyszedł! 😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że smakuje 🙂
Dzień dobry a na keksowke 35 podwoić czy półtorej razy?
Raczej x 1.25 jeżeli ma szerokość ok. 11 cm 🙂