Opis przepisu
Piernik świąteczny to genialny wypiek, który będzie się pięknie prezentować na wigilijnym stole. Mam na blogu sporo przepisów na domowe, proste do przygotowania pierniki (klik), ale ten przełożony masą grysikową i powidłami śliwkowymi smakuje mi jeszcze bardziej.
Pięknie pachnie przyprawami korzennymi, świetnie się kroi i bardzo szybko znika z talerzy. Robiłam go kiedyś z masą budyniową, jednak w moim odczuciu masa grysikowa pasuje tu jeszcze bardziej. Najlepiej go wykonać 1-2 dni przed Wigilią, bo ze względu na użyty krem grysikowy oraz powidła, ten piernik poleży według mnie do 5-7 dni po jego przygotowaniu.
Przepis na piernik świąteczny
To zdecydowanie najlepszy przepis na piernik świąteczny! Piekłam go już kilkanaście (a może nawet więcej) razy i zawsze smakuje rewelacyjnie. Jest naprawdę bardzo prostu do przygotowania, a co więcej możecie pominąć masę grysikową i przełożyć go po prostu dwa razy powidłami śliwkowymi.
Jednak moim zdaniem w wersji oryginalnej smakuje zdecydowanie najlepiej i liczę na to, że go wypróbujesz!
Jeżeli szukasz innych świątecznych przepisów to zapraszam do odwiedzenia mojego wpisu z listą na 12 potraw wigilijnych (klik).
Przepis na: Piernik świąteczny
Składniki:
Ciasto piernikowe:
- 120 g masła
- 120 g cukru białego
- 4 płaskie łyżki miodu
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 1 czubata łyżka przyprawy do piernika
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 bardzo płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 330 g mąki pszennej
Masa grysikowa:
- 40 g kaszy manny
- 60 g cukru
- 200 ml mleka
- 80 g miękkiego masła
Polewa czekoladowa:
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 120 g gorzkiej czekolady
- 30 g płatków migdałowych
Dodatkowo:
- 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
Zobacz również:
Jak zrobić piernik świąteczny?
Krok 1
Wszystkie składniki na piernik świąteczny powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki. Najlepiej go wykonać 1-2 dni przed Wigilią, bo ze względu na użyty krem grysikowy oraz powidła, ten piernik poleży według mnie do 5-7 dni po jego przygotowaniu.
W małym garnku roztapiamy masło (120 g) – ustawiamy małą moc palnika. Gdy się roztopi, wtedy dodajemy cukier (120 g), miód (4 płaskie łyżki), powidła śliwkowe (2 łyżki), przyprawę do piernika (1 łyżka), kakao (3 łyżki) oraz cynamon (1/2 łyżeczki).
Krok 2
Podgrzewamy cały czas na małym ogniu i mieszamy do momentu połączenia się składników. Nie doprowadzamy do wrzenia, bo masa może się zwarzyć.
Zdejmujemy z palnika i odstawiamy na 5 minut do lekkiego przestygnięcia.
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną np. tortową (330 g) oraz proszek do pieczenia (2 bardzo płaskie łyżeczki).
Krok 6
Mieszamy bardzo delikatnie za pomocą łyżki jedynie do połączenia się składników.
Krok 7
Przelewamy do keksówki – moja o długości 28 cm. Pieczemy przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka).
Krok 8
Masa grysikowa
W tym czasie przygotowujemy masę grysikową. W małym garnku podgrzewamy mleko (200 g). Gdy zaczną pojawiać się pierwsze bąbelki, wtedy wsypujemy kaszę manną (40 g) oraz cukier (około 60 g). Gotujemy na malutkim ogniu przez chwilkę (ciągle mieszając), a gdy masa nieco zgęstnieje, wtedy od razu zdejmujemy z palnika. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Krok 9
Krok 10
Krok 11
Po całkowitym przestudzeniu ciasto piernikowe dzielimy na trzy blaty. Ja użyłam do tego noża do krojenia biszkopta z ząbkami, ale możesz użyć również zwykłego noża.
Krok 12
Krok 13
Krok 14
Polewa czekoladowa
W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (80 ml). Zdejmujemy z palnika i wsypujemy drobno posiekaną czekoladę (120 g). Mieszamy do momentu powstania jednolitej polewy.
Polewamy wierzch piernika.
Krok 15
Piernik świąteczny wkładamy do lodówki na godzinę zanim zaczniemy go kroić.
Przechowujemy w lodówce.
Zapraszam także do wypróbowania moich innych ciast na Boże Narodzenie.
Komentarze
Pyszny i świetnie prezentujący się na Świątecznym stole Piernik😀
Miło mi to czytać 🙂
Robiłam pierwszy raz i wyszedł przepyszny. Pomyliłam tylko kolejność warst 😀 na pewno zrobię ten piernik ponownie.
Dziś robiłam piernik , wyszedł super i pięknie pachnie ! Ja przełożyłam go tylko powidłami 😉 polecam ten przepis, jeśli robi się wszystko zgodnie z przepisem i podanymi wskazówkami wychodzi tak jak na zdjęciu 😊 pozdrawiam ❤️
Cieszę się, że smakuje! 🙂
Kurcze, mi cały popękał i opadl. Dlaczego? 😞😞
Mam podobnie, wierzch napekl i ciężko będzie przekroic na trzy blaty. Czekam aż ostygnie i zobaczymy co dalej. U mnie składniki były wczesniej wyjęte z lodówki
Ciężko powiedzieć, a czy składniki byly wyciągnięte szybciej z lodówki?
Jaki dokładny wymiar keksowki?
Cześć, notka ode mnie. Może niektórym się przyda. Raczej nie polecam robić tego w większych foremkach, chyba że ktoś ma dobry sposób na równy piernik. W keksówce nawet jeśli to ciasto wyrośnie, to nie będzie widać takiej różnicy. Osobiście miałem problem z równym poziomie w mojej formie (23×23), wydaje mi się że była to kwestia zbyt dużej ilości proszku do pieczenia, plus może to być niedoskonałość mojego piekarnika. Polecam też kontrolować ciasto, nie u każdego sprawdzi się temperatura 180 stopni, warto sprawdzić np. po 30 minutach czy ciasto nie jest już czasem gotowe. Ostatnia porada, lepiej mieć więcej powideł i masy grysikowej, w przypadku większych foremek, nie polecam też rozkładać masy grysikowej kiedy jest za długo w lodówce, będzie twarda i będzie się ją ciężko rozsmarowywać.
Fajnie, że napisałeś taki poradnikowy komentarz 🙂 Jak dobrze zauważyłeś, lepiej je robić jak ja w keksówce, bo faktycznie uzyskanie równych blatów jest dość problematyczne 🙂
Pyszny pierniczek zrobiłam od razu dwa🙃
Masa grysikowa i powidła śliwkowe dopełniły całość 😋
Polecam😊
Pięknie wyszedł 🙂 Dziękuję za zdjęcie pierniczka!
Czy w przypadku pieczenia dwóch keksówek na raz w piekarniku czas pieczenia i temperatura piekarnia powinna pozostać bez zmian? 🤔
Piekłam ostatnio dwie keksówki jednocześnie i ustawiłam taką samą temperaturę i piekłam 50 minut (jeśli jest podany przedział czasowy, to ja zawsze wybieram większy, ale to akurat kwestia mojego piekarnika), więc praktycznie bez zmian 🙂
Witam. Jakbym chciała upiec ten piernik w blaszce 35×25 to o ile bym musiała powiększyć składniki???
Na taką dużą blaszkę to wszystkie składniki razy 2 🙂
Dzień dobry ile wcześniej przed świętami należy zrobić piernik aby był dobry na swieta
Ten piernik można zrobić 1-3 dni przed świętami 🙂 On nie potrzebuje leżakowania ani nic w tym stylu.
Kolejne święta z tym piernikiem ! Z roku na rok jeszcze bardziej smakuje 😉
No i wyszedł rewelacyjnie! 🙂
Ciasto wyszło fenomenalne! Najlepszy piernik jaki jadłam 🙂
Cieszę się! 🙂
Czym mogę zastapic mąke pszenną?
Nie robiłam z inną mąką niż pszenną ale jak już, to spróbowałabym z mąką orkiszową białą.
Jak długo i w jakich warunkach przechowywać piernik?
Najlepiej w lodówce bezpiecznie 2-3 dni 🙂
Ten piernik jest rewelacyjny,poprostu pycha😋
Piękny wyszedł! 😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że smakuje 🙂