Murzynki i piernikiPrzepisy na Boże NarodzeniePrzepisy świąteczneSłodkości

Piernik świąteczny

Piernik świąteczny to genialny wypiek, który będzie się pięknie prezentować na wigilijnym stole. Lubię tradycyjnego piernika z orzechami (klik), ale ten przełożony masą grysikową i powidłami śliwkowymi smakuje mi jeszcze bardziej.

Pięknie pachnie przyprawami korzennymi, świetnie się kroi i bardzo szybko znika z talerzy. Robiłam go kiedyś z masą budyniową, jednak w moim odczuciu masa grysikowa pasuje tu jeszcze bardziej.

Przepis na piernik świąteczny

To zdecydowanie najlepszy przepis na piernik świąteczny! Piekłam go już kilkanaście (a może nawet więcej) razy i zawsze smakuje rewelacyjnie. Jest naprawdę bardzo prostu do przygotowania, a co więcej możecie pominąć masę grysikową i przełożyć go po prostu dwa razy powidłami śliwkowymi.

Jednak moim zdaniem w wersji oryginalnej smakuje zdecydowanie najlepiej i liczę na to, że go wypróbujesz!

Jeżeli szukasz innych świątecznych przepisów to zapraszam do odwiedzenia mojego wpisu z listą na 12 potraw wigilijnych (klik).

Przepisy Kulinarne - Po Prostu Pycha Przygotowanie: 30 min Wypieki - Po Prostu Pycha Pieczenie: 45 min Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 75 min

Przepis na: Piernik świąteczny

Składniki:

Ciasto piernikowe:

  • 120 g masła
  • 180 g cukru białego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 czubata łyżka przyprawy do piernika
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 330 g mąki pszennej

Masa grysikowa:

  • 4 płaskie łyżki kaszy manny
  • 1/3 szklanki cukru
  • 250 ml mleka
  • 80 g miękkiego masła

Polewa czekoladowa:

  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 30 g płatków migdałowych

Dodatkowo:

  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych

Jak zrobić piernik świąteczny?

Wykonanie:

Masa grysikowa:

W garnku gotujemy mleko na małym ogniu. Wsypujemy cukier oraz kaszę manną i mieszamy aż masa zacznie gęstnieć. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Miękkie masło miksujemy, stopniowo dodając po łyżce gęstej masy.

Ciasto piernikowe:

W rondelku rozpuszczamy masło. Po chwili wsypujemy cukier, mieszamy i dodajemy kakao, przyprawę do piernika, cynamon, miód oraz powidła śliwkowe. Całość ponownie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Po chwili wlewamy mleko i dokładnie mieszamy. Jajka roztrzepujemy w miseczce. Do większej miski przekładamy ciepłą masę z rondelka, mąkę, proszek do pieczenia oraz roztrzepane jajka. Dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.

Ciasto przelewamy do keksówki (u mnie o długości 26 cm) i pieczemy w temp. 180 stopni przez 45 minut do tzw. suchego patyczka.

Polewa czekoladowa:

W małym rondelku gotujemy na małym ogniu śmietankę kremówkę. Dodajemy po chwili posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy aż powstanie gładka polewa czekoladowa.

Po przestygnięciu piernika kroimy go w poprzek na trzy części. Na dolny blat ciasta piernikowego nakładamy warstwę powideł śliwkowych i je równomiernie rozsmarowujemy. Następnie nakładamy ciasto piernikowe, masę grysikową i przekładamy ostatnim blatem ciasta. Wierzch polewamy polewą czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi. Smacznego!!


świąteczny piernik z powidłami

 

Piernik z czekoladą i masą grysikową

Przepis na piernik świąteczny.

Piernik świąteczny

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 113

Oceń ten post jako pierwszy!

Piernik z powidłami

Piernik może mieć różne oblicza i różnie wyglądać. Może być taki zwykły klasyczny piernik, piernik staropolski, długodojrzewający ale również piernik z powidłami. Każdy rodzaj jest pyszny, ma swój wyjątkowy i pięknie pachnie (zwłaszcza podczas pieczenie w domu aż ciężko wytrzymać! 🙂 ) Muszę jednak przyznać, że świąteczny piernik z powidłami to jeden z moich ulubionych. Ja przekładam go dodatkowo jeszcze masą grysikową.

Przepis na piernik świąteczny.

Przepis na piernik świąteczny nie jest skomplikowany, ale wymaga od nas trochę czasu. Najpierw musimy zacząć od przygotowania masy grysikowej i odstawienia jej do wystudzenia. W tym czasie zabieramy się za ciasto piernikowe. W tym celu mieszamy wszystkie składniki w rondelku i pieczemy w keksówce. Następnie nasz piernik świąteczny po upieczeniu i wystygnięciu kroimy w poziomie na 3 części. Jedną z nich smarujemy powidłami śliwkowymi, a drugą część przygotowaną przez nas masą grysikową. Wierzch dekorujemy polewą czekoladową, posypujemy płatkami migdałowymi i przepis na piernik świąteczny gotowy!

Back to top button