Ostatnio miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z Pawłem Małeckim, organizowanych przez Lidl Polska. Byłam nimi zachwycona ponieważ nareszcie miałam okazję podszkolić się w dziedzinie cukiernictwie i to na dodatek u samego mistrza cukiernictwa!
Przygotowywaliśmy różne słodkości lecz moim zdaniem najlepszy był staropolski piernik. Paweł Małecki przekonał mnie, że nie trzeba przygotowywać piernika kilka tygodni wcześniej. Można upiec równie pyszny i aromatyczny piernik, przygotowując go w jeden dzień. Oczywiście najlepszy jest do spożycia w drugi lub dopiero trzeci dzień. Koniecznie muszę więc podzielić się z Wami tym odkryciem i mam nadzieję, że zagości on na wielu świątecznych stołach 🙂
Jeżeli jednak szukasz bardziej tradycyjnego piernika to kliknij tutaj.
Przepis na: Staropolski piernik
Łącznie: 70 min
Składniki :
Ciasto:
- 200 g masła
- 150 g miodu
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 15 g kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 jajka
- 50 g cukru
- 180 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
Dekoracja:
- 250 g powideł śliwkowych
- 100 g czekolady mlecznej
- 20 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka kakao
- 30 g miodu
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 70 g grubo posiekanych orzechów włoskich
W rondelku roztapiamy masło razem z miodem, dodajemy przyprawy: piernikową, kakao, cynamon. Całość mieszamy i podgrzewamy do temperatury 60 C stopni. Następnie odstawiamy na bok i studzimy.
Mąkę oraz sodę i proszek do pieczenia mieszamy razem w misce. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, łączymy z mąką. Dodajemy wystudzoną mieszankę maślaną i dokładnie mieszamy. Na końcu wsypujemy posiekane orzechy.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem małej keksówki i pieczemy w temp. 160 C stopni (z termoobiegiem) lub 170 C stopni (bez termoobiegu) na ok. 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do wystudzenia. Kiedy piernik się wystudzi, przekrawamy go na 3 części i smarujemy go powidłami.
Przygotowujemy polewę: śmietankę zagotowujemy z miodem, następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy rózgą (trzepaczką) do momentu, aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy rondel z palnika i dodajemy masło. Mieszamy, by uzyskać gładką polewę. Polewamy piernik czekoladą, a na końcu posypujemy z wierzchu posiekanymi orzechami. Przechowujemy w lodówce.
W smaku bardzo dobry jednak w środku zrobiła się duża dziura zakalcowa 🙂
Keksówka o jakich wymiarach będzie najlepsza?
Hej 🙂 Właściwie każda keksówka będzie właściwa, a najlepsza to ta, którą mamy w domu 🙂 Nie ma większego znaczenia czy wybierzemy 12 x 20 cm czy 10 x 35 cm. Piernik będzie albo szerszy, krótszy i wyższy, albo węższy, dłuższy i niższy. Na smak natomiast to nie wpłynie 🙂 Pozdrawiam!
Zrobię na te święta z pewnością. Dzięki za przepis 😀
Mistrzowski wypiek! 🙂 Wykwintnie i bogato – będzie wspaniałą ozdobą stołu wigilijnego 🙂
Hej 🙂 Właściwie każda keksówka będzie właściwa, a najlepsza to ta, którą mamy w domu 🙂 Nie ma większego znaczenia czy wybierzemy 12 x 20 cm czy 10 x 35 cm. Piernik będzie albo szerszy, krótszy i wyższy, albo węższy, dłuższy i niższy. Na smak natomiast to nie wpłynie 🙂 Pozdrawiam!
Zrobię na te święta z pewnością. Dzięki za przepis 😀
Mistrzowski wypiek! 🙂 Wykwintnie i bogato – będzie wspaniałą ozdobą stołu wigilijnego 🙂