Piernik staropolski jest niezwykle smaczny i aromatyczny. To co roku hit na świątecznym stole. Uprzedzam, że nie jest to tradycyjny wypiek, ponieważ ciasto dojrzewa przez 4-6 tygodni. Dlatego zaczynamy go przygotowywać w pierwszej połowie listopada. Ciasto przechowujemy w lodówce, a pieczemy około tydzień przed świętami. Zanim się za niego zabierzecie to przeczytajcie cały poniższy opis.
Piernik
Domowy piernik staropolski najczęściej przekładam gęstymi, aromatycznymi powidłami śliwkowymi. Można jednak wykonać jedno przełożenie np. kremem z kaszy manny czy kremem orzechowym. Dekoracja jest także dobrowolna – ja polecam polewę czekoladową i posiekane orzechy (pekan, włoskie, nerkowca itp), czy podprażone płatki migdałowe.
Szukasz przepisu na ekspresowy piernik, który zrobisz raz, dwa i będzie można go od razu zaserwować na stole? W takim razie polecam mój piernik z orzechami lub piernik świąteczny.
Przepis na: Staropolski piernik
Składniki:
Ciasto:
- 230 g masła
- 550 g miodu
- 200 g cukru
- 35 g przyprawy do piernika
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżka kakao
- 1 kg mąki pszennej
- 3 duże jajka
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 ml mleka
- większa szczypta soli
Dodatkowo:
- 700 g powideł śliwkowych
Polewa czekoladowa:
- 200 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g orzechów włoskich
Zobacz również:
Piernik staropolski przepis krok po kroku:
Krok 1
CZĘŚĆ 1 – WYKONUJEMY 4-6 TYGODNI PRZED ŚWIĘTAMI!
W rondelku podgrzewamy na małym ogniu masło (230 g), prawdziwy miód (550 g, np. wielokwiatowy, lipowy) oraz cukier (200 g). Składniki mają się rozpuścić i połączyć (cały czas mieszamy). Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy do całkowitego przestygnięcia.
Krok 2
Do miski przekładamy przesianą mąkę (1 kg) z solą (większa szczypta). Sodę (3 płaskie łyżeczki) rozpuszczamy w mleku (150 ml).
Krok 3
Do większej miski z mąką i solą dodajemy mleko z sodą, jajka (3 sztuki), przyprawę do piernika (35 g), kakao (1 płaska łyżka), cynamon (1 płaska łyżeczka) oraz przestudzoną masę z rondelka.
Ciasto miksujemy przez dosłownie chwilkę na małych obrotach miksera jedynie do połączenia się składników. Równie dobrze możesz wymieszać wszystko za pomocą łyżki.
Krok 4
Krok 5
Ja przełożyłam ciasto do dużej szklanej miski i z wierzchu owinęłam je folią spożywczą (można zastąpić zwykłą ścierką kuchenną). Wkładamy do lodówki na 4-6 tygodni.
Krok 6
CZĘŚĆ 2 – PIECZEMY OKOŁO 3-7 DNI PRZED WIGILIĄ
Będziemy potrzebować dużej blachy dołączonej do zestawu piekarnika (wykładamy ją papierem do pieczenia).
Ciasto wyjmujemy z lodówki, aby nabrało nieco temperatury pokojowej. Dzielimy je 3 równe części.
Krok 7
Pieczemy partiami. Każdą rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm (sporo urośnie w trakcie pieczenia).
Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. W tym czasie blaty piernikowe powinny podwoić swoją objętość i być ładnie rumiane. Delikatnie wyjmujemy ciasto z blachy, odstawiamy do przestudzenia.
Tak samo pieczemy pozostałe dwa blaty piernikowe.
Krok 8
Przekładamy je podgrzanymi powidłami śliwkowymi. Odstawiamy na 3 dni (w tym czasie piernik nieco zmięknie).
Krok 9
Po tych trzech dniach można podzielić całość np. na trzy równe pierniki.
Krok 10
Każdy dekorujemy polewą czekoladową i posypujemy posiekanymi orzechami.
Ciasta na Święta
Zapraszam także do wypróbowania moich innych ciast na BOŻE NARODZENIE.
Komentarze
Smak obłędny, super przepis. Piernik będzie już tradycją co roku na stole w Święta 😊
Niezwykle miło mi to czytać 🙂 Dziękuję za komentarz i zdjęcie swojego wypieku!
Piernik można zrobić przed świętami i będzie mięciutki czy trzeba go zrobić wczesciej?
Ten akurat piernik najlepszy jest do spożycia w drugi lub dopiero trzeci dzień, więc warto wcześniej zrobić w miarę możliwości 🙂
Ale bym zjadła takiego piernika, nie ma co długi weekend będzie pieczony 🤤🤤
Super! ❤ W takim razie życzę udanych wypieków i czekam na foteczkę 🙂
W smaku bardzo dobry jednak w środku zrobiła się duża dziura zakalcowa 🙂
Keksówka o jakich wymiarach będzie najlepsza?
Hej 🙂 Właściwie każda keksówka będzie właściwa, a najlepsza to ta, którą mamy w domu 🙂 Nie ma większego znaczenia czy wybierzemy 12 x 20 cm czy 10 x 35 cm. Piernik będzie albo szerszy, krótszy i wyższy, albo węższy, dłuższy i niższy. Na smak natomiast to nie wpłynie 🙂 Pozdrawiam!
Zrobię na te święta z pewnością. Dzięki za przepis 😀
Mistrzowski wypiek! 🙂 Wykwintnie i bogato – będzie wspaniałą ozdobą stołu wigilijnego 🙂