Staropolski piernik

4.8/5 (104 ocen)

Ilość porcji

36-40

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

70 min

staropolski piernik

Piernik staropolski jest niezwykle smaczny i aromatyczny. To co roku hit na świątecznym stole. Uprzedzam, że nie jest to tradycyjny wypiek, ponieważ ciasto dojrzewa przez 4-6 tygodni. Dlatego zaczynamy go przygotowywać w pierwszej połowie listopada. Ciasto przechowujemy w lodówce, a pieczemy około tydzień przed świętami. Zanim się za niego zabierzecie to przeczytajcie cały poniższy opis.

Piernik

Domowy piernik staropolski najczęściej przekładam gęstymi, aromatycznymi powidłami śliwkowymi. Można jednak wykonać jedno przełożenie np. kremem z kaszy manny czy kremem orzechowym. Dekoracja jest także dobrowolna – ja polecam polewę czekoladową i posiekane orzechy (pekan, włoskie, nerkowca itp), czy podprażone płatki migdałowe.

Szukasz przepisu na ekspresowy piernik, który zrobisz raz, dwa i będzie można go od razu zaserwować na stole? W takim razie polecam mój piernik z orzechami lub piernik świąteczny.

Przepis na: Staropolski piernik

Składniki:

Ciasto:

  • 230 g masła
  • 550 g miodu
  • 200 g cukru
  • 35 g przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 duże jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 ml mleka
  • większa szczypta soli

Dodatkowo:

  • 700 g powideł śliwkowych

Polewa czekoladowa:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g orzechów włoskich
Wyślij emailem

Piernik staropolski przepis krok po kroku:


Krok 1

ciasta na boże narodzenie

Piernik staropolski to jedyny w swoim rodzaju wypiek, który przygotowuje się kilka tygodni przed świętami. Ciasto dojrzewa w lodówce przez 4-6 tygodni, więc najlepiej zacząć je początkiem listopada. Koniec listopada to ostatni dzwonek na wyrobienie ciasta, aby zdążyło sobie dojrzeć w lodówce.

CZĘŚĆ 1 – WYKONUJEMY 4-6 TYGODNI PRZED ŚWIĘTAMI!

W rondelku podgrzewamy na małym ogniu masło (230 g), prawdziwy miód (550 g, np. wielokwiatowy, lipowy) oraz cukier (200 g). Składniki mają się rozpuścić i połączyć (cały czas mieszamy). Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy do całkowitego przestygnięcia. 


Krok 2

ciasta świąteczne

Przygotowujemy pozostałe składniki – powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miski przekładamy przesianą mąkę (1 kg) z solą (większa szczypta). Sodę (3 płaskie łyżeczki) rozpuszczamy w mleku (150 ml).  


Krok 3

Piernik staropolski

Do większej miski z mąką i solą dodajemy mleko z sodą, jajka (3 sztuki), przyprawę do piernika (35 g), kakao (1 płaska łyżka), cynamon (1 płaska łyżeczka) oraz przestudzoną masę z rondelka.

Ciasto miksujemy przez dosłownie chwilkę na małych obrotach miksera jedynie do połączenia się składników. Równie dobrze możesz wymieszać wszystko za pomocą łyżki.


Krok 4

pierniki

Ma powstać jednolite ciasto (bez grudek), dość gęste i klejące.


Krok 5

piernik

Ciasto na piernik staropolski przekładamy do szklanej miski lub większego, zamykanego plastikowego pojemnika.

Ja przełożyłam ciasto do dużej szklanej miski i z wierzchu owinęłam je folią spożywczą (można zastąpić zwykłą ścierką kuchenną). Wkładamy do lodówki na 4-6 tygodni.


Krok 6

CZĘŚĆ 2 – PIECZEMY OKOŁO 3-7 DNI PRZED WIGILIĄ

Będziemy potrzebować dużej blachy dołączonej do zestawu piekarnika (wykładamy ją papierem do pieczenia).

Ciasto wyjmujemy z lodówki, aby nabrało nieco temperatury pokojowej. Dzielimy je 3 równe części.  


Krok 7

Pieczemy partiami. Każdą rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm (sporo urośnie w trakcie pieczenia).

Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. W tym czasie blaty piernikowe powinny podwoić swoją objętość i być ładnie rumiane. Delikatnie wyjmujemy ciasto z blachy, odstawiamy do przestudzenia.

Tak samo pieczemy pozostałe dwa blaty piernikowe.  


Krok 8

Przekładamy je podgrzanymi powidłami śliwkowymi. Odstawiamy na 3 dni (w tym czasie piernik nieco zmięknie).


Krok 9

Po tych trzech dniach można podzielić całość np. na trzy równe pierniki.


Krok 10

staropolski piernik

Każdy dekorujemy polewą czekoladową i posypujemy posiekanymi orzechami.

Ciasta na Święta

Zapraszam także do wypróbowania moich innych ciast na BOŻE NARODZENIE.


staropolski piernik

staropolski piernik

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 104

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
11 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
Kasia
11 miesięcy temu

Smak obłędny, super przepis. Piernik będzie już tradycją co roku na stole w Święta 😊

received_924633732572040
Ewelina
Ewelina
2 lat temu

Piernik można zrobić przed świętami i będzie mięciutki czy trzeba go zrobić wczesciej?

Ewelina
Ewelina
2 lat temu

Ale bym zjadła takiego piernika, nie ma co długi weekend będzie pieczony 🤤🤤

magdalena brzezińska
magdalena brzezińska
4 lat temu

W smaku bardzo dobry jednak w środku zrobiła się duża dziura zakalcowa 🙂

Marta
Marta
6 lat temu

Keksówka o jakich wymiarach będzie najlepsza?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
6 lat temu
W odpowiedzi do  Marta

Hej 🙂 Właściwie każda keksówka będzie właściwa, a najlepsza to ta, którą mamy w domu 🙂 Nie ma większego znaczenia czy wybierzemy 12 x 20 cm czy 10 x 35 cm. Piernik będzie albo szerszy, krótszy i wyższy, albo węższy, dłuższy i niższy. Na smak natomiast to nie wpłynie 🙂 Pozdrawiam!

Marcel
Marcel
6 lat temu

Zrobię na te święta z pewnością. Dzięki za przepis 😀

amanda-butikzprzepisami
amanda-butikzprzepisami
7 lat temu

Mistrzowski wypiek! 🙂 Wykwintnie i bogato – będzie wspaniałą ozdobą stołu wigilijnego 🙂