Ciasto piernik z kremem orzechowym

4.9/5 (94 ocen)

Ilość porcji

12-14

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

60 min

Ciasto piernik

Ciasto piernik z kremem orzechowym i powidłami jest przepyszne oraz proste do przygotowania. To moja najnowsza słodka propozycja na zbliżające się święta Bożego Narodzenia!

Ciasto piernikowe

Przyznaję, że wszelkiego rodzaju pierniki szykuję tylko w grudniu. Moim zdaniem dzięki temu smakują tak wyjątkowo. Piernik z powidłami robiłam już wiele razy, ale dzisiaj wpadłam na pomysł żeby je udekorować kremem orzechowym i posiekanymi orzechami pekan (chociaż można także je zastąpić włoskimi, nerkowca czy nawet w ostateczności orzeszkami ziemnymi). Całość wyszła bardzo smaczna i bez problemu się kroiła.

Pamiętaj, że jeśli tylko chcesz to możesz to ciasto piernikowe przełożyć samymi powidłami, a ten krem orzechowy pominąć!

Piernik świąteczny

Koniecznie wypróbuj to ciasto piernik z kremem orzechowym! Jeśli szukasz podobnych przepisów to polecam odwiedzić mój wpis – CIASTA NA BOŻE NARODZENIE. W tym zestawieniu znajdziesz sporo pysznych inspiracji na słodkie wypieki, które będą się świetnie prezentować na świątecznym stole.

 

Przepis na: Ciasto piernik z kremem orzechowym

Składniki:

Ciasto piernik:

  • 200 g masła
  • 180 g cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 płaska łyżka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 100 ml mleka
  • 4 duże jajka
  • 340 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g orzechów np. pekan, włoskich

Krem:

  • 400 g mascarpone
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki masy kajmakowej np. orzechowej lub masła orzechowego

Dodatkowo:

  • 3/4 słoiczka gęstych powideł śliwkowych
  • 50 g orzechów np. pekan, włoskich
Wyślij emailem

Krok 1

przyprawa do piernika

Wszystkie składniki na ciasto piernik powinny być w temperaturze pokojowej.

W rondelku rozpuszczamy masło (200 g) na malutkim ogniu.  


Krok 2

piernik z powidłami

Gdy się rozpuści, wtedy dodajemy cukier (180 g), kakao (3 łyżki), przyprawę do piernika (1 płaska łyżka) i miód (2 łyżki).

Gotujemy na małym ogniu (nie doprowadzamy do wrzenia!), ciągle mieszając aż powstanie jednolita masa.  


Krok 3

przepis na piernik świąteczny

Zdejmujemy z palnika i wlewamy jeszcze mleko (100 ml). Mieszamy za pomocą łyżki.


Krok 4

ciasta na boże narodzenie

Odstawiamy do przestygnięcia.


Krok 5

ciasta na boże narodzenie

Żółtka oddzielamy dokładnie od białek.

4 białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Mi to zajmuje około 3-4 minuty.


Krok 6

piernik na boże narodzenie

Do osobnej miski wsypujemy mąkę pszenną (około 340 g), a także dodajemy proszek do pieczenia (1 łyżeczka), przestygniętą masę kakaową i żółtka (4 szt).


Krok 7

sprawdzony przepis na pierniki

Miksujemy przez kilka sekund na małych obrotach miksera do połączenia się składników.


Krok 8

sprawdzony przepis na piernik

Dodajemy stopniowo ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki do połączenia się wszystkich składników.


Krok 9

ciasta piernik

Wsypujemy posiekane orzechy (około 60 g) i lekko mieszamy trzepaczką.


Krok 10

piernik świąteczny

Ciasto przelewamy do blaszki (u mnie w rozmiarze 18×28 cm, ale możecie też użyć tortownicy o średnicy 24 cm). Wstawiamy do nagrzanego do 170°C piekarnika i pieczemy ok. 40-45 minut.

Odstawiamy piernik do całkowitego przestygnięcia.


Krok 11

ciasta piernik

Ciasto piernik kroimy w poprzek na dwie równe części. 


Krok 12

ciasto piernikowe

Nakładamy warstwę powideł – u mnie około 3/4 słoiczka domowych, gęstych powideł. Przykrywamy górnym blatem ciasta piernikowego.

Tak przygotowany piernik możesz udekorować z wierzchu domową polewą czekoladową lub tak jak kremem orzechowym.


Krok 13

piernik świąteczny

W misce miksujemy schłodzone mascarpone (około 400-450 g) z cukrem pudrem (1 płaska łyżka) oraz masą kajmakową (3 łyżki, u mnie orzechowa, choć można użyć masła orzechowego tylko wtedy trzeba dodać do smaku nieco więcej cukru pudru).


Krok 14

piernik przepis

Miksujemy przez chwilkę, tylko do momentu powstania gęstego kremu. 


Krok 15

przepis na piernik

Wierzch ciasta dekorujemy kremem oraz posiekanymi orzechami -możesz je zblendować za pomocą blendera ręcznego lub tylko delikatnie posiekać nożem.

Ciasto przechowujemy w lodówce. 


Ciasto piernik

przepis na piernika

ciasto piernik

ciasto piernik przepis

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 94

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Aurelia
Aurelia
6 miesięcy temu

Piernik na samym proszku do pieczenia bez sody? to nie jest piernik