Ciasto piernik z kremem orzechowym i powidłami jest przepyszne oraz proste do przygotowania. To moja najnowsza słodka propozycja na zbliżające się święta Bożego Narodzenia!
Ciasto piernikowe
Przyznaję, że wszelkiego rodzaju pierniki szykuję tylko w grudniu. Moim zdaniem dzięki temu smakują tak wyjątkowo. Piernik z powidłami robiłam już wiele razy, ale dzisiaj wpadłam na pomysł żeby je udekorować kremem orzechowym i posiekanymi orzechami pekan (chociaż można także je zastąpić włoskimi, nerkowca czy nawet w ostateczności orzeszkami ziemnymi). Całość wyszła bardzo smaczna i bez problemu się kroiła.
Pamiętaj, że jeśli tylko chcesz to możesz to ciasto piernikowe przełożyć samymi powidłami, a ten krem orzechowy pominąć!
Piernik świąteczny
Koniecznie wypróbuj to ciasto piernik z kremem orzechowym! Jeśli szukasz podobnych przepisów to polecam odwiedzić mój wpis – CIASTA NA BOŻE NARODZENIE. W tym zestawieniu znajdziesz sporo pysznych inspiracji na słodkie wypieki, które będą się świetnie prezentować na świątecznym stole.
Przepis na: Ciasto piernik z kremem orzechowym
Składniki:
Ciasto piernik:
- 200 g masła
- 180 g cukru
- 3 łyżki miodu
- 1 płaska łyżka przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- 100 ml mleka
- 4 duże jajka
- 340 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g orzechów np. pekan, włoskich
Krem:
- 400 g mascarpone
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- 3 łyżki masy kajmakowej np. orzechowej lub masła orzechowego
Dodatkowo:
- 3/4 słoiczka gęstych powideł śliwkowych
- 50 g orzechów np. pekan, włoskich
Zobacz również:
Krok 1
Wszystkie składniki na ciasto piernik powinny być w temperaturze pokojowej.
W rondelku rozpuszczamy masło (200 g) na malutkim ogniu.
Krok 2
Gotujemy na małym ogniu (nie doprowadzamy do wrzenia!), ciągle mieszając aż powstanie jednolita masa.
Krok 3
Zdejmujemy z palnika i wlewamy jeszcze mleko (100 ml). Mieszamy za pomocą łyżki.
Krok 4
Krok 5
4 białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Mi to zajmuje około 3-4 minuty.
Krok 6
Do osobnej miski wsypujemy mąkę pszenną (około 340 g), a także dodajemy proszek do pieczenia (1 łyżeczka), przestygniętą masę kakaową i żółtka (4 szt).
Krok 7
Krok 8
Krok 9
Krok 10
Odstawiamy piernik do całkowitego przestygnięcia.
Krok 11
Ciasto piernik kroimy w poprzek na dwie równe części.
Krok 12
Tak przygotowany piernik możesz udekorować z wierzchu domową polewą czekoladową lub tak jak kremem orzechowym.
Krok 13
Krok 14
Krok 15
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Komentarze
Piernik na samym proszku do pieczenia bez sody? to nie jest piernik
Przecież w proszku do pieczenia jest soda 🙂