Polędwiczki w sosie pieczarkowym to pomysł na przepyszny obiad. Rozpływające się mięso, a do tego kremowy sos… Jak dla mnie coś pysznego.
Polędwiczki wieprzowe w sosie
To danie naprawdę nie jest trudne do przygotowania, a smakuje jak z jakiejś dobrej restauracji. Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym można opcjonalnie wzbogacić kilkoma suszonymi grzybami np. borowikami czy podgrzybkami, aby sos był jeszcze bardziej wyrazisty. Fajnie podbija tu także smak świeża natka pietruszki (jeśli chcesz to zastąp ją świeżym rozmarynem). Koniecznie wypróbujcie!
Szukasz innych pomysłów na danie z użyciem polędwiczek wieprzowych? W takim razie koniecznie wypróbuj rozpływające się w ustach polędwiczki w sosie grzybowo-musztardowym lub polędwiczki w sosie kurkowym.
Przepis na: Polędwiczki w sosie pieczarkowym
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa (łącznie ok. 700 g)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs
- większa szczypta pieprzu czarnego
- większa szczypta soli
- 2 łyżki oleju lub masła klarowanego
- 300 g pieczarek
- 1 duża cebula
- świeża natka pietruszki
- 200 ml bulionu np. warzywnego
- 150-200 ml śmietanki 18% lub 30%
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól i świeżo mielony pieprz (do smaku)
Zobacz również:
Polędwiczki w sosie pieczarkowym przepis krok po kroku:
Krok 1
Mięso wyciągamy chwilę szybciej z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej.
Polędwiczkę wieprzową kroimy na plastry około 1,5-2 cm grubości. Posypujemy je większą szczyptą soli i pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego), a także przyprawą do mięs (około 1/2 łyżeczki). Polewamy odrobiną oliwy lub oleju i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki).
Krok 2
Krok 3
Po około 10-15 minutach zaczynamy kroić pieczarki (około 250-300 g) w plasterki lub kostkę.
Ja pieczarek nie obieram, tylko je porządnie myję przed krojeniem.
Krok 4
Mięso w tym czasie powinno już przestygnąć.
Krok 5
Cebulę siekamy nożem i przekładamy na rozgrzaną patelnię (jeśli jest potrzeba to dodaj odrobinę oleju). Gdy się zeszkli, wtedy wsypujemy pieczarki. Smażymy przez około 3-4 minuty na średnim ogniu.
Krok 6
Krok 7
Po tym czasie, w kubku lub miseczce mieszamy śmietankę (150-200 ml) wraz z mąką pszenną (1 łyżka), a także wywarem z mięsa (można odlać chochelką np. 50 ml z patelni). Wlewamy całość do mięsa.
Krok 8
Dodajemy opcjonalnie drobno posiekaną natkę pietruszki (1 łyżeczka).
Po dodaniu śmietanki cały czas mieszamy do momentu aż sos nam się nieco zagęści. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem.
Polędwiczki w sosie podajemy z ulubionymi dodatkami. Fajnie pasują tu ziemniaki duszone lub pieczone czy nawet pyry z gzikiem. Myślę, że fajnym dodatkiem byłby także pieczony kalafior. Do tego domowa surówka np. surówka z kapusty pekińskiej lub z czerwonej kapusty. Smacznego!
Komentarze
Czy dla większej porcji po prostu podwoić wszystkie składniki ?
Dokładnie, można podwoić, potroić ilość składników w każdym daniu… 🙂
Pyszne 😍
Cieszę się 🙂
To danie jest naprawdę pyszne. Mąż je uwielbia.
Super! Dzięki za miłe słowa 🙂
Idę robić!
Super! ❤️ Życzę w takim razie smacznego 🙂
Polędwiczki z tego przepisu są przepyszne, Ja podaję je z makaronem tagliatelle
Super, miło mi to czytać 🙂
Polędwiczki rozpływają się w ustach. Przepyszne
Polędwiczki w sosie pieczarkowym są po prostu obłędne, rozpływają się w ustach.
Cieszę się 🙂
Pycha. Polecam
Cieszę się, że smakują ❤️
To danie to klasyka polskiej kuchni i rzeczywiście nie jedna dobra restauracja ceni je sobie. Zazwyczaj takie polędwiczki podawane są w sosie borowikowym, pychota 🙂
W sosie borowikowym jak najbardziej wychodzą pyszne, ale niestety borowiki są trudniej dostępne niż pieczarki 🤗
Przepis świetny. Bardzo lubię Pani przepisy, wszystko co przyrządzałam wychodziło bardzo smaczne. Wcisnęłam przypadkowo mniej gwiazdek za te poledwiczki i nie mogę teraz poprawić, ale oceniam oczywiście na 5. Pozdrawiam i dziękuję .
Bardzo dziękuję za tak miły komentarz 🙂