Polędwiczki w sosie pieczarkowym

4.5/5 (189 ocen)
Jeśli szukasz pomysłu na prosty i szybki obiad dla całej rodziny, to polecam polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie pieczarkowym. To pyszne i sycące danie, które zadowoli każde podniebienie.

Ilość porcji

3-4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

35 min

Polędwiczki w sosie pieczarkowym

Polędwiczki w sosie pieczarkowym to pomysł na przepyszny obiad. Rozpływające się mięso, a do tego kremowy sos… Jak dla mnie coś pysznego.

Polędwiczki wieprzowe w sosie

To danie naprawdę nie jest trudne do przygotowania, a smakuje jak z jakiejś dobrej restauracji. Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym można opcjonalnie wzbogacić kilkoma suszonymi grzybami np. borowikami czy podgrzybkami, aby sos był jeszcze bardziej wyrazisty. Fajnie podbija tu także smak świeża natka pietruszki (jeśli chcesz to zastąp ją świeżym rozmarynem). Koniecznie wypróbujcie!

Szukasz innych pomysłów na danie z użyciem polędwiczek wieprzowych? W takim razie koniecznie wypróbuj rozpływające się w ustach polędwiczki w sosie grzybowo-musztardowym lub polędwiczki w sosie kurkowym

Przepis na: Polędwiczki w sosie pieczarkowym

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa (łącznie ok. 700 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • większa szczypta pieprzu czarnego
  • większa szczypta soli
  • 2 łyżki oleju lub masła klarowanego
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • świeża natka pietruszki
  • 200 ml bulionu np. warzywnego
  • 150-200 ml śmietanki 18% lub 30%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól i świeżo mielony pieprz (do smaku)
Wyślij emailem

Polędwiczki w sosie pieczarkowym przepis krok po kroku:


Krok 1

Polędwiczki w sosie pieczarkowym, 1

Polędwiczki w sosie pieczarkowym można opcjonalnie wzbogacić kilkoma suszonymi grzybami np. podgrzybkami czy borowikami.

Mięso wyciągamy chwilę szybciej z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej.

Polędwiczkę wieprzową kroimy na plastry około 1,5-2 cm grubości. Posypujemy je większą szczyptą soli i pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego), a także przyprawą do mięs (około 1/2 łyżeczki). Polewamy odrobiną oliwy lub oleju i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki).


Krok 2

Polędwiczki w sosie pieczarkowym, 2

Na oleju lub maśle klarowanym smażymy plastry mięsa. Najlepiej robić to na średnim lub dużym ogniu na rumiany kolor (z obu stron – to nie powinno zająć dużo czasu). Mięso smażymy partiami na większej patelni (ma się smażyć, a nie gotować, więc nie nakładamy zbyt dużo plastrów za jednym zamachem). Następnie zdejmujemy je widelcem z patelni na jakiś głębszy talerz. Odkładamy na bok.


Krok 3

Polędwiczki w sosie pieczarkowym, 3

Po około 10-15 minutach zaczynamy kroić pieczarki (około 250-300 g) w plasterki lub kostkę.

Ja pieczarek nie obieram, tylko je porządnie myję przed krojeniem. 


Krok 4

Polędwiczki w sosie pieczarkowym, 4

Mięso w tym czasie powinno już przestygnąć.


Krok 5

Polędwiczki w sosie pieczarkowym, 5

Do przygotowania sosu będziemy używać tej samej patelni, na której smażyliśmy mięso.

Cebulę siekamy nożem i przekładamy na rozgrzaną patelnię (jeśli jest potrzeba to dodaj odrobinę oleju). Gdy się zeszkli, wtedy wsypujemy pieczarki. Smażymy przez około 3-4 minuty na średnim ogniu.


Krok 6

Polędwiczki w sosie pieczarkowym, 6

Do podsmażonych pieczarek dodajemy mięso oraz posiekaną natkę pietruszki (1 łyżeczka). Wlewamy bulion i gotujemy przez około 15-20 minut.


Krok 7

Polędwiczki w sosie pieczarkowym, 7

Po tym czasie, w kubku lub miseczce mieszamy śmietankę (150-200 ml) wraz z mąką pszenną (1 łyżka), a także wywarem z mięsa (można odlać chochelką np. 50 ml z patelni). Wlewamy całość do mięsa.

 


Krok 8

Polędwiczki w sosie pieczarkowym, 8

Dodajemy opcjonalnie drobno posiekaną natkę pietruszki (1 łyżeczka).

Po dodaniu śmietanki cały czas mieszamy do momentu aż sos nam się nieco zagęści. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem.

Polędwiczki w sosie podajemy z ulubionymi dodatkami. Fajnie pasują tu ziemniaki duszone lub pieczone czy nawet pyry z gzikiem. Myślę, że fajnym dodatkiem byłby także pieczony kalafior. Do tego domowa surówka np. surówka z kapusty pekińskiej lub z czerwonej kapusty. Smacznego!


Polędwiczki w sosie pieczarkowym, 9

Polędwiczki w sosie pieczarkowym, 10

Polędwiczki w sosie pieczarkowym, 11

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 189

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
13 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Zosia
Zosia
12 dni temu

Idę robić!

Edyta
Edyta
2 miesięcy temu

Polędwiczki z tego przepisu są przepyszne, Ja podaję je z makaronem tagliatelle

Kasia
Kasia
11 miesięcy temu

Polędwiczki rozpływają się w ustach. Przepyszne

Monika4151
Monika4151
1 rok temu

Polędwiczki w sosie pieczarkowym są po prostu obłędne, rozpływają się w ustach.

Justyna1986
Justyna1986
1 rok temu

Pycha. Polecam

Kulinarna Gosia
Kulinarna Gosia
1 rok temu

To danie to klasyka polskiej kuchni i rzeczywiście nie jedna dobra restauracja ceni je sobie. Zazwyczaj takie polędwiczki podawane są w sosie borowikowym, pychota 🙂

Agata
Agata
1 rok temu

Przepis świetny. Bardzo lubię Pani przepisy, wszystko co przyrządzałam wychodziło bardzo smaczne. Wcisnęłam przypadkowo mniej gwiazdek za te poledwiczki i nie mogę teraz poprawić, ale oceniam oczywiście na 5. Pozdrawiam i dziękuję .

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym to danie, które z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom mięsnych potraw oraz pieczarek. Polędwiczki wieprzowe to delikatne, soczyste kawałki mięsa, które doskonale komponują się z aromatycznym, kremowym sosem na bazie pieczarek. Ja osobiście najbardziej lubię podawać je z ziemniakami i lekką surówką (np. z marchewki) lub mizerią. Alternatywnie, możesz podać je z gotowanym ryżem lub ulubioną kaszą, a także z dodatkiem innych warzyw. Jeśli lubisz pikantne smaki, można dodać do sosu pieczarkowego odrobinę papryki chili lub pieprzu cayenne, aby dodać mu pikantnego charakteru. Można również dodać do sosu ulubione zioła, takie jak oregano czy tymianek, aby wzmocnić smak dania.

Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie

Polędwiczki wieprzowe to mięso o delikatnym smaku i miękkiej konsystencji, które doskonale nadają się do szybkiego i prostego obiadu. W połączeniu z kremowym sosem pieczarkowym, które dodaje nutkę słodyczy i intensywności smaku, danie staje się bardziej aromatyczne i sycące. Aby przygotować ten posiłek, potrzebujesz tylko kilku prostych składników i około 30 minut czasu. To pyszne i łatwe do przygotowania danie z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie i będzie doskonałym pomysłem na szybki obiad. Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie pieczarkowym to również doskonałe danie do podania na specjalne okazje, takie jak urodziny czy imieniny. Można je wtedy podać w bardziej elegancki sposób, np. na talerzach ozdobionych świeżymi ziołami lub z dekoracyjnymi dodatkami.

RozwińZwiń