
Jestem pewna, że przyda Wam się jakiś niezawodny, “odświętny obiad” w momencie gdy spodziewasz się gości na niedzielnym obiedzie. Tym razem mam dla Was genialny przepis, który podbije Wasze kubki smakowe – polędwiczki w sosie kurkowym! Do tego pieczone ziemniaki, które przygotowałam nieco inaczej niż zwykle, a mianowicie najpierw je lekko podgotowałam, przełożyłam do naczynia żaroodpornego, a na wierzchu ułożyłam obfitą warstwę czerwonej cebuli, czosnku i koperku, która sprawia, że po upieczeniu ziemniaki są bardzo aromatyczne i ciekawe w smaku.
Pomysł na obiad
Mój sprawdzony przepis na polędwiczki w sosie kurkowym to bardzo smaczny pomysł na obiad dla całej rodziny. Sprawdzi się świetnie na uroczysty obiad na rodzinny obiad, a w szczególności gdy spodziewasz się np. teściów i chcesz popisać się swoimi zdolnościami kulinarnymi.
Do przygotowania tego pysznego dania użyłam polędwiczek z systemem certyfikowanej jakości żywności QAFP. Robiąc swoje zakupy zwracam uwagę przede wszystkim na jakość mięsa, a system QAFP obejmuje swoim zasięgiem wszystkie ogniwa łańcucha produkcyjnego w ramach koncepcji „ od pola do stołu”.
Cele QAFP:
- wyróżnienie produkcji żywności o najwyższej jakości;
- budowanie wartości dodanej na każdym etapie łańcucha produkcji;
- współpraca w tworzeniu i efektywnej promocji jakości;
- połączenie wiedzy i doświadczenia w systemowym podejściu do jakości;
- tworzenie łańcucha powiązań integrującego branżę w budowaniu jej wiarygodności.
Pewnie się zastanawiasz gdzie kupić mięso z certyfikatem QAFP… Można je oczywiście kupić w wielu miastach w różnych sklepach spożywczych. Dokładną mapkę z lokalizacjami znajdziesz tutaj klik >>.
Przepis na: Polędwiczki w sosie kurkowym
Łącznie: 50 min
Składniki:
Pieczone ziemniaki:
- 1,2 kg ziemniaków
- 3 większe ząbki czosnku
- 2 duże czerwone cebule
- 3 łyżeczki oliwy
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 płaska łyżeczka soli
- szczypta ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka rozmarynu lub koperku
- szczypta pieprzu ziołowego
- 50 g masła
Polędwiczki w sosie:
- 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 500 g)
- 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs
- szczypta pieprzu
- 2-3 łyżki oliwy lub oleju
- 2 ząbki czosnku
- 20 g suszonych grzybów np. podgrzybków
- 250 g kurek lub w ostateczności pieczarek
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżka posiekanego koperku lub kolendry
Jak zrobić polędwiczki w sosie?
Wykonanie:
Ziemniaki (ok. 1 kg) obieramy, kroimy w połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości ziemniaków). Gotujemy je w osolonej wodzie przez 10-12 minut.
Do miseczki wlewamy 3 łyżeczki oliwy, dodajemy szczyptę ziół prowansalskich, 1 łyżeczkę listków rozmarynu, 1/4 łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżeczkę soli, przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, pieprz ziołowy i całość dokładnie mieszamy.
Ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego i dokładnie nacieramy je marynatą. Na wierzchu układamy równomiernie zimne masło pokrojone w małą kosteczkę i przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki). Opcjonalnie można ułożyć także 2 większe gałązki koperku. Następnie nakładamy obfitą warstwę pokrojonej w piórka czerwonej cebuli (2 większe lub 3 mniejsze).
Pieczemy przez 30 minut w temp. 190 stopni pod pokrywką naczynia żaroodpornego, a po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy ponownie przez 20 minut w temp. 190 stopni.
Suszone grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na 20-30 minut.
Polędwiczkę (ok. 500 g) należy umyć, usunąć ewentualne błonki i pokroić na ok. 1,5 cm plasterki. Posyp przyprawą do mięs (1/2 łyżeczki) oraz świeżo zmielonym pieprzem i przełóż na rozgrzaną patelnię z olejem. Smaż z obu stron na małym ogniu przez około 10 minut.
Po tym czasie dodaj pokrojone kurki (250 g), a także przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki) i smaż przez 2-3 minuty. Zawartość patelni podlej 100 ml wody i duś pod przykryciem przez 10 minut. Namoczone suszone grzyby odcedź i dodaj do mięsa. Do większego kubka lub miseczki nalej przynajmniej 50 ml wrzącej wody i wymieszaj z 200 ml śmietanki (w temp. pokojowej), a także 1 łyżeczką mąki. Całość wymieszaj i dodaj do mięsa.
Po tym czasie dodaj 2 łyżki musztardy, posiekany koperek i duś pod przykryciem przez około 4-5 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Po tym czasie sprawdź czy mięso jest już miękkie. Opcjonalnie dopraw do smaku solą, pieprzem.
obi z ulubionymi dodatkami np. ugotowanymi lub pieczonym ziemniakami i surówką np. z czerwonej kapusty.
Wpis realizowany w ramach kampanii “Jakość z polskim certyfikatem” finansowanej z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.