Wieprzowina po chińsku z mango to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. To aromatyczne i rozgrzewające danie jest niesamowicie smaczne, a co więcej – jak choć raz je spróbujesz i zobaczysz w jaki prosty sposób można je przyrządzić, to z pewnością będziesz często powracać do tego przepisu. Jak dla mnie to prawdziwa uczta dla podniebienia.
W czasie obecnie trwającej kwarantanny w Polsce, jak i wielu państwach na świecie, jesteśmy narażeni na duże ryzyko zachorowań. Musimy teraz szczególnie uważać na siebie i swoich bliskich. Warto pamiętać o częstym myciu rąk, unikaniu kontaktów towarzyskich czy zachowaniu odstępów między innymi osobami w sklepach, ale także zwracać uwagę na to, co kupujemy i co jemy!
Czy zwracasz uwagę na jakość produktów z jakich przyrządzasz swoje posiłki? Ja wybieram sprawdzone produkty ze znakiem jakości QAFP.. Na stronie internetowej Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP (klik) znajdziecie mapę sklepów, w których można kupić mięso z tym certyfikatem.
Układ odpornościowy właściwie funkcjonuje przy dobrze zbilansowanej i prawidłowo skomponowanej diecie. Pewne produkty żywnościowe zawierają substancje bioaktywne, które stymulują odporność organizmu. Budowanie odporności polega m.in. na zwiększeniu wytwarzania przeciwciał i leukocytów, które trafiają do naszego krwioobiegu.
Poniżej znajdziesz kilka produktów, które wzmacniają naszą odporność:
- Warzywa i owoce – źródło witaminy C i ß-karotenu
Warzywa i owoce są źródłem licznych składników mineralnych i witamin, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Bardzo ważne jest włączenie do diety owoców i warzyw, które w swoim składzie zawierają witaminę C i ß-karoten takich jak np. marchewka, szczaw, szczypiorek, brukselka, chrzan, jarmuż, papryka czerwona i zielona, natka pietruszki, szpinak, kalafior i kalarepa oraz porzeczki czarne, morele, śliwki, brzoskwinie, truskawki, poziomki, kiwi, cytryna, grejpfrut czy pomarańcze. - Warzywa cebulowe – źródło siarczków organicznych
Warzywami cebulowymi są cebula, czosnek, por i szczypiorek. Zawierają one związki siarkowe, a także witaminy C, A, E oraz witaminy z grupy B, składniki mineralne: siarkę, selen, magnez, żelazo i olejki eteryczne. Są one bardzo ważne w diecie, ponieważ zawierają fitoncydy, które wykazują działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. - Kiszonki
Od dawnych czasów kiszenie jest naturalną metodą konserwowania żywności, w wyniku której cukry proste ulegają rozkładowi do kwasu mlekowego. Kwas mlekowy stwarza idealne warunki dla rozwoju korzystnych bakterii jelitowych. Ponadto zapobiega on rozwojowi bakterii gnilnych. Taka zmiana w mikroflorze jelit dobrze wpływa na odporność. Wspomniane bakterie (tzw. szczepy probiotyczne) wytwarzają podczas fermentacji witaminę C. Dlatego też kiszonki zawierają o wiele więcej tej witaminy niż produkt surowy, niepoddany kiszeniu. Istotne jest, aby nie mylić kapusty kiszonej z kapustą kwaszoną. Są to dwa produkty o zupełnie innych wartościach prozdrowotnych. - Witamina D3
Niedobór witaminy D3 wiąże się z licznymi chorobami – nowotworowymi, autoimmunologicznymi, a także infekcyjnymi. Witamina D3 wpływa na komórki układu immunologicznego i ma właściwości bakteriobójcze. Jakie produkty zawierają witaminę D3? Z pewnością tran i tłuste ryby morskie takie jak śledzie, łosoś czy sardynki. Wskazana jest suplementacja tą witaminą.
Przepis na: Wieprzowina po chińsku z mango + kilka produktów wzmacniających odporność!
Składniki:
- 1 większa polędwiczka wieprzowa (ok. 550g)
- 3 łyżki oleju
- szczypta przyprawy do gulaszu lub wieprzowiny
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 2 mniejsze czerwone papryki
- 1 dojrzałe mango
- szczypta papryki ostrej lub 1 mała papryczka chili
- 4 cm kawałek imbiru
Dodatkowo:
- 5 łyżek wody
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 150 g ryżu
Zobacz również:
Jak zrobić wieprzowinę po chińsku z mango?
Krok 1
W tym czasie gotujemy ryż w osolonej wodzie.
Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju dodajemy pokrojoną w piórka lub drobną kosteczkę czerwoną cebulę. Gdy się lekko zeszkli, wsypujemy cukier trzcinowy i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki mango, dwie papryki, przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na drobnych oczkach imbir, a także szczyptę papryki ostrej. Smażymy przez około 4 minutki na średnim ogniu. Zdejmujemy z patelni i przekładamy do miseczki.
Krok 2
W miseczce mieszamy wodę, sos sojowy i cukier trzcinowy. Wlewamy na patelnię i całość smażymy jeszcze przez 3-4 minuty.
Podajemy na ciepło z ryżem.
Smacznego!
Post realizowany w ramach kampanii “Jakość z polskim certyfikatem” finansowanej z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
Komentarze