Dania mięsneObiady

Wieprzowina po chińsku z mango + kilka produktów wzmacniających odporność!

Wieprzowina po chińsku z mango to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. To aromatyczne i rozgrzewające danie jest niesamowicie smaczne, a co więcej – jak choć raz je spróbujesz i zobaczysz w jaki prosty sposób można je przyrządzić, to z pewnością będziesz często powracać do tego przepisu. Jak dla mnie to prawdziwa uczta dla podniebienia.

W czasie obecnie trwającej kwarantanny w Polsce, jak i wielu państwach na świecie, jesteśmy narażeni na duże ryzyko zachorowań. Musimy teraz szczególnie uważać na siebie i swoich bliskich. Warto pamiętać o częstym myciu rąk, unikaniu kontaktów towarzyskich czy zachowaniu odstępów między innymi osobami w sklepach, ale także zwracać uwagę na to, co kupujemy i co jemy!

Czy zwracasz uwagę na jakość produktów z jakich przyrządzasz swoje posiłki? Ja wybieram sprawdzone produkty ze znakiem jakości QAFP.. Na  stronie internetowej Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP (klik) znajdziecie mapę sklepów, w których można kupić mięso z tym certyfikatem.

Układ odpornościowy właściwie funkcjonuje przy dobrze zbilansowanej i prawidłowo skomponowanej diecie. Pewne produkty żywnościowe zawierają substancje bioaktywne, które stymulują odporność organizmu. Budowanie odporności polega m.in. na zwiększeniu wytwarzania przeciwciał i leukocytów, które trafiają do naszego krwioobiegu.

Poniżej znajdziesz kilka produktów, które wzmacniają naszą odporność:

 

  • Warzywa i owoce – źródło witaminy C i ß-karotenu

 

Warzywa i owoce są źródłem licznych składników mineralnych i witamin, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Bardzo ważne jest włączenie do diety owoców i warzyw, które w swoim składzie zawierają witaminę C i ß-karoten takich jak np. marchewka, szczaw, szczypiorek, brukselka, chrzan, jarmuż, papryka czerwona i zielona, natka pietruszki, szpinak, kalafior i kalarepa oraz porzeczki czarne, morele, śliwki, brzoskwinie, truskawki, poziomki, kiwi, cytryna, grejpfrut czy pomarańcze.

 

  • Warzywa cebulowe – źródło siarczków organicznych 

 

Warzywami cebulowymi są cebula, czosnek, por i szczypiorek. Zawierają one związki siarkowe, a także witaminy C, A, E oraz witaminy z grupy B, składniki mineralne: siarkę, selen, magnez, żelazo i olejki eteryczne. Są one bardzo ważne w diecie, ponieważ zawierają fitoncydy, które wykazują działanie bakteriobójcze i grzybobójcze.

 

  • Kiszonki

 

Od dawnych czasów kiszenie jest naturalną metodą konserwowania żywności, w wyniku której cukry proste ulegają rozkładowi do kwasu mlekowego. Kwas mlekowy stwarza idealne warunki dla rozwoju korzystnych bakterii jelitowych. Ponadto zapobiega on rozwojowi bakterii gnilnych. Taka zmiana w mikroflorze jelit dobrze wpływa na odporność. Wspomniane bakterie (tzw. szczepy probiotyczne) wytwarzają podczas fermentacji witaminę C. Dlatego też kiszonki zawierają o wiele więcej tej witaminy niż produkt surowy, niepoddany kiszeniu. Istotne jest, aby nie mylić kapusty kiszonej z kapustą kwaszoną. Są to dwa produkty o zupełnie innych wartościach prozdrowotnych.

 

  • Witamina D3

 

Niedobór witaminy D3 wiąże się z licznymi chorobami – nowotworowymi, autoimmunologicznymi, a także infekcyjnymi. Witamina D3 wpływa na komórki układu immunologicznego i ma właściwości bakteriobójcze. Jakie produkty zawierają witaminę D3? Z pewnością tran i tłuste ryby morskie takie jak śledzie, łosoś czy sardynki. Wskazana jest suplementacja tą witaminą.

Przepis na: Wieprzowina po chińsku z mango + kilka produktów wzmacniających odporność!

Przepis na: Wieprzowina po chińsku z mango + kilka produktów wzmacniających odporność!

  Łącznie: 40 min

 Liczba porcji: 2-4

Składniki:

  • 1 większa polędwiczka wieprzowa (ok. 550g)
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta przyprawy do gulaszu lub wieprzowiny
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 2 mniejsze czerwone papryki
  • 1 dojrzałe mango
  • szczypta papryki ostrej lub 1 mała papryczka chili
  • 4 cm kawałek imbiru

Dodatkowo:

  • 5 łyżek wody
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 150 g ryżu

Jak zrobić wieprzowinę po chińsku z mango?

smażona wieprzowina
Krok 1 

Polędwiczkę myjemy, usuwamy ewentualne białe błonki po zewnętrznej stronie. Następnie mięso kroimy w cienkie, dłuższe paseczki lub kostkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa wieprzowego lub do gulaszu i obtaczamy w mące.

W tym czasie gotujemy ryż w osolonej wodzie.

Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju dodajemy pokrojoną w piórka lub drobną kosteczkę czerwoną cebulę. Gdy się lekko zeszkli, wsypujemy cukier trzcinowy i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki mango, dwie papryki, przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na drobnych oczkach imbir, a także szczyptę papryki ostrej. Smażymy przez około 4 minutki na średnim ogniu. Zdejmujemy z patelni i przekładamy do miseczki. 


jak zrobić wieprzowinę po chińsku
Krok 2

Na patelnię (może być ta sama co smażyliśmy na niej warzywa) nalewamy ponownie odrobinę oleju. Nakładamy pokrojoną polędwiczkę i smażymy przez kilka minut na średnim ogniu, aby kawałki mięsa były równomiernie wysmażone. Następnie dodajemy podsmażone warzywa i całość dokładnie mieszamy.

W miseczce mieszamy wodę, sos sojowy i cukier trzcinowy. Wlewamy na patelnię i całość smażymy jeszcze przez 3-4 minuty.

Podajemy na ciepło z ryżem.

Smacznego! 


Wieprzowina po chińsku z mango

Wieprzowina po chińsku z mango

Wieprzowina po chińsku

dania z wieprzowiny

Post realizowany w ramach kampanii “Jakość z polskim certyfikatem” finansowanej z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

Print Friendly, PDF & Email

Wieprzowina po chińsku

Lubisz orientalne smaki? W takim razie polecam Wam świetną propozycję na obiad, którą można przygotować raz, dwa. Wieprzowina po chińsku z papryką, mango w lekkim sosie z dodatkiem sosu sojowego, imbiru i czosnku to genialny pomysł na wekeendowy obiad. Nie jest to czasochłonne danie, więc z polecam je upichcić także w tygodniu. Wystarczy kilka prostych składników, żeby wyczarować niesamowicie pyszny lunch dla całej rodziny.

Wieprzowina

Smażona wieprzowina wychodzi rozpływająca się w ustach. Najlepiej użyć polędwiczki wieprzowej, która jest bardzo delikatnym mięsem. Do przygotowania wieprzowiny po chińsku będzie Ci potrzebna patelnia wok. Jednak jeśli takiej nie masz to możesz użyć tak naprawdę dowolnej. Osobno gotujemy ryż biały w osolonej wodzie. To najlepszy dodatek do wieprzowiny po chińsku. Ugotowane ziemniaki czy kasza już w tym przypadku nie pasują tak dobrze jak właśnie ryż.

Wieprzowina z mango

Wieprzowina z mango to świetne słodko-pikantne połączenie smakowe. Mango powinno być dojrzałe, słodkie i soczyste. Dla wyrazistości tego dania polecam dodać paprykę ostrą w proszku lub drobno posiekaną papryczkę chili czy pepperoni. Pamiętaj, żeby kontrolować ostrość dania, żeby nie przesadzić z ostrymi dodatkami. Koniecznie wypróbuj wieprzowiny z mango.

Back to top button