Szukasz pomysłu na obiad na pierwszy, czy drugi dzień świąt? A może spodziewasz się po prostu gości czy szukasz inspiracji na wykwintny obiad weekendowy? Przychodzę Ci z pomocą! Polecam rozpływające się w ustach polędwiczki w sosie grzybowo-musztardowym.
To naprawdę prosty przepis na polędwiczki w sosie, który nie wymaga jakichś większych umiejętności kulinarnych. Do tego przepisu użyłam musztardy miodowej, która genialnie podkreśliła smak polędwiczek. Jeżeli chodzi o grzyby proponuję użyć głównie suszonych grzybów jak np. podgrzybki czy borowiki, a dodatkowo można pokroić świeże np. kurki czy w ostateczności ogólnodostępne pieczarki.
Podawaj z ulubionymi dodatkami np. pieczonym ziemniakami i surówką np. z czerwonej kapusty.
Moje polędwiczki przygotowałam w głębokiej patelni z powłoką nieprzywierającą, (o średnicy 24 cm) Carl Schmidt Sohn K2 ze sklepu Cookin.pl. Od niedawna posiadam sporo naczyń kuchennych z linii Carl Schmidt Sohn i jestem z nich niesamowicie zadowolona. Co ciekawe, marka ta powstała w 1829 roku w Solingen w Niemczech, kiedy kowal Carl Schmidt i jego syn zaczęli wytwarzać miecze. Jest to dziedzictwo mistrzowskiego rzemiosła, wieloletniego doświadczenia i tradycyjnego kunsztu, które tworzy dziś fundament profesjonalnych noży kuchennych, sztućców, nożyczek, akcesoriów i naczyń kuchennych.
Produkty z linii Carl Schmidt Sohn są stworzone dla osób, które cenią sobie doskonałą jakość, funkcjonalność i ciekawe wzornictwo. Warto dodać, że są wykonane z całkowicie bezpiecznych dla zdrowia materiałów, 100 % wolne do PFOA i innych chemikaliów, zaś aluminium użyte do ich produkcji jest typu food safe.
Ta głęboka patelnia K2 Carl Schmidt Sohn wykonana jest z wysokiej jakości odlewanego aluminium oraz niemieckiej 3 – warstwowej powłoki nieprzywierającej Greblon, co wpływa na równomierne, niskotłuszczowe smażenie lub duszenie z maksymalną retencją ciepła, bez obawy przypalenia. Ma świetną, ergonomiczną rączkę, która jest wykonana z nienagrzewającego się tworzywa sztucznego, co bardzo ułatwia jej podnoszenie, przenoszenie bez użycia rękawicy kuchennej. Można ją również stosować w piekarniku do 180oC, a także myć w zmywarce (pod warunkiem używania programów o obniżonej temperaturze).
Jeżeli szukasz pomysłu co kupić pod choinkę swoim bliskim np. rodzicom pod choinkę, a chcesz żeby prezent był naprawdę praktyczny i uniwersalny to polecam zajrzeć na stronę Cookin.pl, gdzie znajduje się kategoria – Gwarancja dostawy przed Świętami. Jestem pewna, że ten porządny prezent się spodoba i będzie służył przez wiele wiele lat.
Z kodem pycha25 możecie kupić naczynia z linii Carl Schmidt Sohn i CS Kochsysteme – 25% taniej (klik)!
Przepis na: Polędwiczki w sosie grzybowo-musztardowym
Składniki:
- 1 większa polędwiczka wieprzowa (ok. 550 g)
- szczypta przyprawy do mięs
- szczypta pieprzu
- 2-3 łyżki oliwy lub oleju
- 2 ząbki czosnku
- 70 g suszonych grzybów np. podgrzybków
- 200 g kurek lub w ostateczności pieczarek
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżka posiekanego koperku
Zobacz również:
Jak zrobić polędwiczki w sosie grzybowo-musztardowym?
Krok 1
Polędwiczkę należy umyć, usunąć ewentualne błonki i pokroić na ok. 1,5 cm plasterki. Posyp przyprawą do mięs oraz świeżo zmielonym pieprzem i przełóż na rozgrzaną patelnię z olejem. Smaż z obu stron na małym ogniu przez około 10 minut.
Krok 2
Podawaj z ulubionymi dodatkami np. ugotowanymi lub pieczonym ziemniakami i surówką np. z czerwonej kapusty.
Komentarze
Idealny obiad na jakies rodzinne uroczystosci 😀 robiłam ostatnio z suszonymi borowikami – pycha!