Polędwiczki w sosie z whiskey

5/5 (19 ocen)
Soczyste, podsmażone polędwiczki w aromatycznym sosie z whiskey to danie, które zachwyci każdego miłośnika wykwintnych smaków. Sos nadaje potrawie głęboki i wyrazisty smak, tworząc idealny dodatek do mięsa.

Ilość porcji

4-6

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min

Polędwiczki w sosie z whiskey

Polędwiczki w sosie śmietanowym z whiskey to pomysł na sycący, aromatyczny obiad. Mięso wychodzi soczyste, a sos kremowy. Nie musisz się obawiać alkoholu w tym przepisie, ponieważ procenty wyparują podczas przygotowania mięsa.

Ważnym elementem jest wcześniejsze zamarynowanie mięsa. To wpływa na jego końcowy smak. Moim zdaniem fajnie pasuje tutaj świeży rozmaryn (można go nawet kupić w Lidlu lub Biedronce), ale jeśli nie uda Ci się kupić to zastąp świeżą natką pietruszki czy nawet koperkiem.

Przepis na: Polędwiczki w sosie z whiskey

Składniki:

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa (łącznie ok. 900 g)
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • większa szczypta pieprzu czarnego
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
  • 3 łyżki oleju lub masła klarowanego
  • 2 duże cebula
  • świeża natka pietruszki
  • 5-6 łyżki whiskey
  • 200 ml bulionu np. warzywnego
  • 150-200 ml śmietanki 18% lub 30%
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • sól i świeżo mielony pieprz (do smaku)
Wyślij emailem

Jak zrobić polędwiczki w sosie z whiskey?


Krok 1

pokrojone polędwiczki wieprzowe

Polędwiczki w sosie przygotowałam z dodatkiem whiskey – alkohol odparuje w trakcie smażenia, ale jeśli chcesz to możesz go pominąć.

Zaczynamy od pokrojenia i zamarynowania mięsa. Polędwiczkę kroimy na około 0,5-1 cm plasterki (ewentualne błonki, tłuszcz wycinamy). Lekko rozbijamy za pomocą tłuczka. Wkładamy je do miski.

W małej miseczce umieszczamy przeciśnięty przez praskę czosnek (3 duże ząbki), przyprawę do mięs (1/2 łyżeczki), pieprz (większa szczypta), majeranek (1 płaska łyżeczka), lekko posiekany świeży rozmaryn (1 łyżeczka) oraz olej (3 łyżki). Mieszamy i nacieramy dłońmi mięso. Wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej całą noc.


Krok 2

smażenie polędwiczek wieprzowych

Mięso wyciągamy chwilę szybciej z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej.

Na oleju lub maśle klarowanym smażymy plastry mięsa. Najlepiej robić to na średnim lub dużym ogniu na rumiany kolor (z obu stron – to nie powinno zająć dużo czasu, po około 1,5 minuty z każdej strony). Mięso smażymy partiami na większej patelni (ma się smażyć, a nie gotować, więc nie nakładamy zbyt dużo plastrów za jednym zamachem).


Krok 3

usmażone polędwiczki wieprzowe

Następnie zdejmujemy je widelcem z patelni na jakiś głębszy talerz. Odkładamy na bok.

Mięso w tym czasie powinno już przestygnąć.


Krok 4

polędwiczki wieprzowe z whiskey oraz cebulą

Do przygotowania sosu będziemy używać tej samej patelni, na której smażyliśmy mięso.

Dwie duże cebule siekamy nożem i przekładamy na rozgrzaną patelnię (jeśli jest potrzeba to dodaj odrobinę oleju). Gdy się zeszkli, wtedy wkładamy mięso i wlewamy whiskey (około 5-6 łyżek). Po około minucie alkohol powinien odparować na dużym ogniu.


Krok 5

Polędwiczki wieprzowe w sosie z whiskey

Wlewamy bulion (200 ml) oraz wymieszaną w kubku śmietankę (150-200 ml) wraz z mąką pszenną (1 łyżka). Wlewamy do mięsa. Smażymy jeszcze około 2 minuty do momentu zagęszczenia sosu. Tylko pamiętajcie żeby zbyt długo nie gotować, aby mięso nie zrobiło się twarde. 

Dodajemy opcjonalnie drobno posiekaną natkę pietruszki (1 łyżeczka) lub koperek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem.

Polędwiczki w sosie podajemy z ulubionymi dodatkami. Fajnie pasują tu frytki z batatów lub pieczone ziemniaki czy nawet pyry z gzikiem. Myślę, że smacznym dodatkiem byłby także pieczony kalafior. Do tego domowa surówka np. surówka z kapusty pekińskiej lub colesław. Smacznego!


Polędwiczki wieprzowe w sosie z whisky

polędwiczki w whisky

Polędwiczki w sosie z whiskey

Polędwiczki w sosie z whisky przepis

przepis na Polędwiczki w sosie z whisky

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 19

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna
Joanna
1 miesiąc temu

Polędwiczki wyszły pycha 🙂 u mnie podane z kopytkami

IMG_8740

Polędwiczki w whisky

Jeżeli lubisz wykwintne dania, to te polędwiczki w whisky są właśnie dla Ciebie! Nie czuć w nich alkoholu, ponieważ wyparowuje podczas duszenia mięsa, ale nuty smakowe w tym czasie przedostają się do polędwiczek. Gotowe polędwiczki w whisky możemy podawać z różnymi dodatkami, takimi jak frytki, ziemniaki, ryż, kasza, czy pieczone ziemniaki.

Polędwiczki wieprzowe w sosie z whiskey

Polędwiczki wieprzowe to jedno najchętniej wybieranych mięs do obiadu. Nic w tym dziwnego, wychodzą delikatne, aromatyczne i rozpływają się w ustach. Stanowią idealną bazę dla wielu wykwintnych dań. W połączeniu z szlachetnym sosem whisky tworzą naprawdę rewelacyjne danie.

RozwińZwiń