Polędwiczki w sosie śmietanowym z whiskey to pomysł na sycący, aromatyczny obiad. Mięso wychodzi soczyste, a sos kremowy. Nie musisz się obawiać alkoholu w tym przepisie, ponieważ procenty wyparują podczas przygotowania mięsa.
Ważnym elementem jest wcześniejsze zamarynowanie mięsa. To wpływa na jego końcowy smak. Moim zdaniem fajnie pasuje tutaj świeży rozmaryn (można go nawet kupić w Lidlu lub Biedronce), ale jeśli nie uda Ci się kupić to zastąp świeżą natką pietruszki czy nawet koperkiem.
Przepis na: Polędwiczki w sosie z whiskey
Składniki:
- 1 duża polędwiczka wieprzowa (łącznie ok. 900 g)
- 3 duże ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs
- większa szczypta pieprzu czarnego
- 1 płaska łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
- 3 łyżki oleju lub masła klarowanego
- 2 duże cebula
- świeża natka pietruszki
- 5-6 łyżki whiskey
- 200 ml bulionu np. warzywnego
- 150-200 ml śmietanki 18% lub 30%
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- sól i świeżo mielony pieprz (do smaku)
Zobacz również:
Jak zrobić polędwiczki w sosie z whiskey?
Krok 1
Zaczynamy od pokrojenia i zamarynowania mięsa. Polędwiczkę kroimy na około 0,5-1 cm plasterki (ewentualne błonki, tłuszcz wycinamy). Lekko rozbijamy za pomocą tłuczka. Wkładamy je do miski.
W małej miseczce umieszczamy przeciśnięty przez praskę czosnek (3 duże ząbki), przyprawę do mięs (1/2 łyżeczki), pieprz (większa szczypta), majeranek (1 płaska łyżeczka), lekko posiekany świeży rozmaryn (1 łyżeczka) oraz olej (3 łyżki). Mieszamy i nacieramy dłońmi mięso. Wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Krok 2
Na oleju lub maśle klarowanym smażymy plastry mięsa. Najlepiej robić to na średnim lub dużym ogniu na rumiany kolor (z obu stron – to nie powinno zająć dużo czasu, po około 1,5 minuty z każdej strony). Mięso smażymy partiami na większej patelni (ma się smażyć, a nie gotować, więc nie nakładamy zbyt dużo plastrów za jednym zamachem).
Krok 3
Następnie zdejmujemy je widelcem z patelni na jakiś głębszy talerz. Odkładamy na bok.
Mięso w tym czasie powinno już przestygnąć.
Krok 4
Dwie duże cebule siekamy nożem i przekładamy na rozgrzaną patelnię (jeśli jest potrzeba to dodaj odrobinę oleju). Gdy się zeszkli, wtedy wkładamy mięso i wlewamy whiskey (około 5-6 łyżek). Po około minucie alkohol powinien odparować na dużym ogniu.
Krok 5
Dodajemy opcjonalnie drobno posiekaną natkę pietruszki (1 łyżeczka) lub koperek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem.
Polędwiczki w sosie podajemy z ulubionymi dodatkami. Fajnie pasują tu frytki z batatów lub pieczone ziemniaki czy nawet pyry z gzikiem. Myślę, że smacznym dodatkiem byłby także pieczony kalafior. Do tego domowa surówka np. surówka z kapusty pekińskiej lub colesław. Smacznego!
Komentarze
Polędwiczki wyszły pycha 🙂 u mnie podane z kopytkami
no to bardzo się cieszę, że smakowały 🙂