Frytki z batatów to niesamowicie pyszny dodatek do obiadu, który pasuje do każdego rodzaju mięsa. Piekłam je już tyle razy, że aż sama się zdziwiłam, że nie dodałam ich wcześniej na bloga. Najczęściej je przygotowuję do nuggetsów, pieczonych udek czy po prostu zwykłego duszonego kurczaka z warzywami. Sprawdzają się świetnie jako dodatek do obiadu, potrawa imprezowa czy zwykła przekąska.
Można je upiec z różnymi dodatkami, takimi jak: słodka czy wędzona papryka, ziołami prowansalskimi, oregano czy mieszanką wielu innych przypraw. Warto poeksperymentować z przyprawami, aby podkręcić smak batatów. A potem może jeszcze dodać do tego jakiś domowy sos? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je jako samodzielne danie i podawać np. z sosem czosnkowym.
Moja sugestia jest taka, że pod sam koniec ich pieczenia posypać lekko parmezanem lub sezamem, aby były bardziej chrupiące i wyraziste w smaku.
Jeżeli szukasz innego pysznego dodatku do obiadu, to polecam wypróbować mój przepis na pieczone ziemniaki.
Przepis na: Frytki z batatów
Składniki:
- 1 duży batat
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- mały ząbek czosnku
- szczypta ziół prowansalskich
- szczypta pieprzu
- opcjonalnie szczypta papryki słodkiej lub papryki wędzonej
- szczypta soli
- opcjonalnie 1 łyżka parmezanu
Zobacz również:
Jak zrobić frytki z batatów?
Krok 1
Użyłam dość sporego batata, ale równie dobrze możecie użyć dwóch mniejszych.
Od razu nagrzewamy piekarnik – temperatura 190 stopni (grzanie góra-dół).
Najpierw go obieramy i kroimy sobie na plastry. Następnie każdy plaster kroiłam na mniejsze, podłużne kawałki. Możesz mieć długie kawałki, lub podzielić je na połówki jak ja.
Krok 2
W małej miseczce umieszczamy oliwę (3 łyżki), czosnek (przeciśnięty przez praskę mały ząbek), zioła prowansalskie lub oregano (szczypta), pieprz (szczypta), a także opcjonalnie paprykę słodką lub wędzoną (szczypta).
Krok 3
Rozkładamy równomiernie bataty na blaszce. Pieczemy w temp. 190 stopni przez ok 20-23 minut (w zależności od grubości pokrojonych batatów). Na początku ustawiłam grzanie góra-dół, a pod sam koniec zmieniłam na funkcję grill (około 2 minuty przed zakończeniem pieczenia).
Krok 4
Pamiętaj, że długość pieczenia tych frytek będzie zależna właśnie od ich grubości pokrojenia. Nie jestem w stanie podać dla każdego idealnego czasu pieczenia, trzeba obserwować swój piekarnik na końcu podanego w przepisie czasu.
Aby były bardziej chrupiące i wyraziste w smaku to można je z wierzchu posypać startym na tarce parmezanem (1-2 płaskie łyżki) i wstawić jeszcze na minutę do nagrzanego piekarnika (z grzaniem grill lub termoobieg), tylko żeby ser się rozpuścił.
Frytki z batatów podajemy ciepłe jako dodatek do obiadu lub samodzielną przekąskę z ulubionymi sosami – np. z domowym sosem czosnkowym.
Komentarze
Kiedyś jadłem tylko frytki ze zwykłych ziemniaków i z głębokiego tłuszczu. Teraz moje ulubione to frytki z batatów i to z frytkownicy beztłuszczowej ariete
też mam ich frytownicę i frytki z batatów wychodzą pycha! Ale polecam też wypróbować “frytki” z buraka czy selera 🙂
Nie jadłam, chętnie wypróbuję 🙂
super 🙂
Nawet się nie spodziewałem, ze frytki z batatow mogą byc takie smaczne. Zawsze robiłem z ziemniakow zwyklych, ale z batatow są jeszcze lepsze :>
Jeju nigdy nie robiłam frytek z batatow, zawsze robiłam z nich zupę wraz z dynią :d muszę nadrobic koniecznie
super pomysł z tymi frytkami z batatów. Chetnie je wyprobuję Asiu.