Frytki z batatów to niesamowicie pyszny dodatek do obiadu, który pasuje do każdego rodzaju mięsa. Piekłam je już tyle razy, że aż sama się zdziwiłam, że nie dodałam ich wcześniej na bloga. Najczęściej je przygotowuję do nuggetsów, pieczonych udek czy po prostu zwykłego duszonego kurczaka z warzywami. Sprawdzają się świetnie jako dodatek do obiadu, potrawa imprezowa czy zwykła przekąska.
Można je upiec z różnymi dodatkami, takimi jak: słodka czy wędzona papryka, ziołami prowansalskimi, oregano czy mieszanką wielu innych przypraw. Warto poeksperymentować z przyprawami, aby podkręcić smak batatów. A potem może jeszcze dodać do tego jakiś domowy sos? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je jako samodzielne danie i podawać np. z sosem czosnkowym.
Moja sugestia jest taka, że przed ich upieczeniem posypać je lekko sezamem, aby były bardziej chrupiące i wyraziste w smaku.
Jeżeli szukasz innego pysznego dodatku do obiadu, to polecam wypróbować mój przepis na pieczone ziemniaki.
Przepis na: Frytki z batatów
Składniki:
- 1 kg batatów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- szczypta ziół prowansalskich
- szczypta papryki słodkiej
- szczypta papryki wędzonej
- 1 łyżka sezamu
Zobacz również:
Jak zrobić frytki z batatów?
Krok 1
Komentarze
Kiedyś jadłem tylko frytki ze zwykłych ziemniaków i z głębokiego tłuszczu. Teraz moje ulubione to frytki z batatów i to z frytkownicy beztłuszczowej ariete
super 🙂
Nawet się nie spodziewałem, ze frytki z batatow mogą byc takie smaczne. Zawsze robiłem z ziemniakow zwyklych, ale z batatow są jeszcze lepsze :>
Jeju nigdy nie robiłam frytek z batatow, zawsze robiłam z nich zupę wraz z dynią :d muszę nadrobic koniecznie
super pomysł z tymi frytkami z batatów. Chetnie je wyprobuję Asiu.