Przekąski

Frytki z batatów

Frytki z batatów to niesamowicie pyszny dodatek do obiadu, który pasuje do każdego rodzaju mięsa. Piekłam je już tyle razy, że aż sama się zdziwiłam, że nie dodałam ich wcześniej na bloga. Najczęściej je przygotowuję do nuggetsów, pieczonych udek czy po prostu zwykłego duszonego kurczaka z warzywami. Sprawdzają się świetnie jako dodatek do obiadu, potrawa imprezowa czy zwykła przekąska.

Można je upiec z różnymi dodatkami, takimi jak: słodka czy wędzona papryka, ziołami prowansalskimi, oregano czy mieszanką wielu innych przypraw. Warto poeksperymentować z przyprawami, aby podkręcić smak batatów. A potem może jeszcze dodać do tego jakiś domowy sos? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je jako samodzielne danie i podawać np. z sosem czosnkowym.

Moja sugestia jest taka, że przed ich upieczeniem posypać je lekko sezamem, aby były bardziej chrupiące i wyraziste w smaku.

Jeżeli szukasz innego pysznego dodatku do obiadu, to polecam wypróbować mój przepis na pieczone ziemniaki.

Przepis na: Frytki z batatów

  Łącznie: 30 min

Składniki:

  • 1 kg batatów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • szczypta ziół prowansalskich
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta papryki wędzonej
  • 1 łyżka sezamu

Jak zrobić frytki z batatów?

jak zrobić Frytki z batatów
Wykonanie:

Bataty obieramy i kroimy na frytki. Wrzucamy do miski, oblewamy oliwą/olejem kokosowym i przyprawiamy ziołami prowansalskimi, papryką słodką i wędzoną. Rozkładamy równomiernie bataty na blaszce (ja przed upieczeniem i po upieczeniu posypuję lekko sezamem). Piekę w temp. 190 stopni przez ok 20-25 minut (w zależności od grubości pokrojonych batatów).


Frytki z batatów

Frytki z batatów przepis

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 10

Oceń ten post jako pierwszy!

Frytki z batatów

Bataty, czyli słodkie, o pomarańczowej barwie ziemniaki, to naprawdę pyszny dodatek do obiadu. Uwielbiam je pod każdą postacią: duszoną, czy pieczoną. Smakują genialnie jako dodatek do każdego rodzaju mięsa jak np do upieczonych udek, kotleta czy nuggetsów. Ostatnio je przygotowałam także do gulaszu wołowego i równie fajnie do niego pasowały.

Bataty frytki

Frytki z batatów jest to jedna z potraw, które przygotowuję, jak tylko nie chce mi się planować posiłków z większym wyprzedzeniem. Zaglądam do lodówki i szybko “czyszczę lodówkę” tworząc spontaniczny obiad.

Te frytki goszczą na moim stole w środku tygodnia gdy tworzę jakiś naprawdę prosty i szybki obiad czy coś bardziej wykwintnego. Sprawdzają się świetnie jako zwykły posiłek, potrawa imprezowa oraz także jako dodatek do obiadu dla całej rodziny. Bataty są dostępne w każdym większym sklepie, więc spokojnie je kupisz w wolnym czasie.

Frytki z batatów z piekarnika

Frytki z batatów z piekarnika to pyszny dodatek do obiadu, ale jeżeli szukasz innego pysznego dodatku do obiadu, to podrzucam Wam mój przepis na pieczone ziemniaki.

Back to top button