Chlebek pita

4.7/5 (47 ocen)
Chlebek pita to popularny, płaski chleb pochodzący z Bliskiego Wschodu, który doskonale sprawdza się jako dodatek do różnych potraw, a także jako baza do domowych kanapek, wypełnionych ulubionymi składnikami. Składa się z kilku łatwo dostępnych składników, więc jego przygotowania jest naprawdę proste.

Ilość porcji

6-8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

90 min

Chlebek pita to niezwykle smaczne, mięciutkie placki z piekarnika lub rozgrzanej patelni. Można zrobić z nich kieszonkę i napełnić farszem lub stosować jako świetny dodatek do sosu tzatziki, hummusu czy dań z grilla.

Przepis na: Chlebek pita

Składniki:

Rozczyn:

  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży lub 7g suszonych
  • 50 ml letniej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 200 ml letniej wody
  • 1 płaska łyżka soli
  • 2 płaskie łyżki masła miękkiego lub oleju
Wyślij emailem

Jak zrobić chlebki pita?


Krok 1

Zaczynamy od rozczynu. W miseczce mieszamy 15 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych), 50 ml letniej wody, 1/2 łyżeczki cukru i łyżkę mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-20 minut.


Krok 2

Po tym czasie rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość.


Krok 3

Do większej miski wsypujemy 450 g mąki pszennej, łyżkę soli (ja użyłam himalajskiej), 2 łyżki miękkiego masła lub oleju, 200 ml letniej wody oraz przygotowany wcześniej rozczyn.


Krok 4

Całość wyrabiamy w robocie kuchennym lub ręcznie na stolnicy. Zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką.


Krok 5

Wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski, lekko wyrabiamy na oprószonym mąką blacie.


Krok 6

Dzielimy na 6-8 kawałków, formujemy je w kulkę.


Krok 7

Każdą kulkę wałkujemy na podsypanym mąką blacie na cienki, okągły placek – o średnicy około 15 cm (chociaż może być delikatnie większy).

Każdy rozwałkowany i uformowany placek przekładamy na blat podsypany mąką do lekkiego wyrośnięcia (na około 15 minut). To ważne żeby lat był równomiernie oprószony mąką, bo inaczej ciasto przyklei Wam się do blatu i ciężko będzie go po 15 minutach z niego odkleić.


Krok 8

Chlebki pita można przygotować na dwa sposoby – w piekarniku lub na rozgrzanej, suchej patelni.

W przypadku smażenia na suchej patelni:

Patelnię nieprzywierającą rozgrzewamy. Smażymy na suchej patelni teflonowej, na małym lub średnim ogniu przez około 2-3 minut z każdej strony.

W przypadku pieczenia w piekarniku:

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni (grzanie góra-dół). Nagrzewamy także tą dużą blachę dołączoną do zestawu piekarnika. Układamy na niej papier do pieczenia i układamy w odstępach nasze okrągłe placki (ja to robiłam w dwóch turach). Pieczemy przez około 6 minut aż będą rumiane.

Gotowe chlebki pita można podawać z ulubionymi dodatkami. Ja polecam z grillowanym kurczakiem, fetą i sosem tzatziki – coś pysznego!


Chlebek pita

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 47

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments