Chlebek pita to niezwykle smaczne, mięciutkie placki z piekarnika lub rozgrzanej patelni. Można zrobić z nich kieszonkę i napełnić farszem lub stosować jako świetny dodatek do sosu tzatziki, hummusu czy dań z grilla.
Przepis na: Chlebek pita
Składniki:
Rozczyn:
- 1 łyżka mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży lub 7g suszonych
- 50 ml letniej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 200 ml letniej wody
- 1 płaska łyżka soli
- 2 płaskie łyżki masła miękkiego lub oleju
Zobacz również:
Jak zrobić chlebki pita?
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Każdy rozwałkowany i uformowany placek przekładamy na blat podsypany mąką do lekkiego wyrośnięcia (na około 15 minut). To ważne żeby lat był równomiernie oprószony mąką, bo inaczej ciasto przyklei Wam się do blatu i ciężko będzie go po 15 minutach z niego odkleić.
Krok 8
Chlebki pita można przygotować na dwa sposoby – w piekarniku lub na rozgrzanej, suchej patelni.
W przypadku smażenia na suchej patelni:
Patelnię nieprzywierającą rozgrzewamy. Smażymy na suchej patelni teflonowej, na małym lub średnim ogniu przez około 2-3 minut z każdej strony.
W przypadku pieczenia w piekarniku:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni (grzanie góra-dół). Nagrzewamy także tą dużą blachę dołączoną do zestawu piekarnika. Układamy na niej papier do pieczenia i układamy w odstępach nasze okrągłe placki (ja to robiłam w dwóch turach). Pieczemy przez około 6 minut aż będą rumiane.
Gotowe chlebki pita można podawać z ulubionymi dodatkami. Ja polecam z grillowanym kurczakiem, fetą i sosem tzatziki – coś pysznego!
Komentarze