Dla dzieciPlacuszkiŚniadania wegetariańskieŚniadanieŚniadanie bez chlebaSpecjalne okazje

Przepis na pankejki

To mój sprawdzony przepis na pankejki, które wychodzą puszyste i niesamowicie smaczne. Jak dla mnie to idealny pomysł na śniadanie, które posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Najczęściej takie placuszki serwuję na weekendzie jako wypasiona propozycja śniadaniowa. Muszę przyznać, że ciężko im się oprzeć, bo te pankejki rozpływają się w ustach.

Pancakes

Jeśli jesteś fanem placuszków to ten przepis na pankejki z pewnością Ci się spodoba! Są bardzo sycące i smaczne. Można je podawać z wieloma dodatkami, lecz ja najbardziej lubię pancakes z serkiem homogenizowanym waniliowym i świeżymi owocami jak maliny czy borówki. Równie dobrze można serwować te placuszki z ulubioną konfiturą lub kremem czekoladowym.

Pomysł na śniadanie

Na moim blogu znajdziesz wiele inspiracji na śniadanie. Najbardziej popularne są puszyste pancakes z nutellą w środku oraz bananowe placuszki śniadaniowe. Oba przepisy sama wykonuję bardzo często na śniadanie, bo są skromnie mówiąc wymiatają! Ciekawą propozycją są także tosty francuskie oraz omlet cesarski.

Przepis na: Przepis na pankejki

Składniki:

  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła (roztopionego) lub oleju
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru

Pankejki przepis:

placuszki
Krok 1 

Do miski wbijamy jajko, a także dodajemy mleko (3/4 szklanki) i roztopione masło (2 łyżki, można ewentualnie zastąpić olejem). Miksujemy na małych obrotach miksera przez kilka sekund tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę pszenną (1 i 1/4 szklanki np. mąki tortowej), cukier (2 łyżki) oraz proszek do pieczenia (półtorej płaskiej łyżeczki). 


prosty przepis na pankejki
Krok 2 

Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą trzepaczki (lub zmiksuj tylko do połączenia się składników) i odstaw masę na 3-5 minut. Masa powinna uzyskać konsystencję śmietany.  


placuszki puszyste
Krok 3 

Na rozgrzaną patelnię z powierzchnią nieprzywierającą wlewamy odrobinę oleju. Nakładamy łyżkę ciasta, lekko rozsmarujemy w kształt koła. Smażymy na bardzo małym ogniu z obu stron na rumiany kolor (wtedy placuszki mają czas na podrośnięcie na patelni i wychodzą bardzo puszyste). Podajemy z ulubionymi dodatkami – ja proponuję serek homogenizowany waniliowy i świeże owoce jak borówki i maliny. Smacznego!

Jeśli szukasz podobnych inspiracji to odwiedź moją zakładkę ŚNIADANIA (klik>>).


Przepis na pankejki

pankejki

pankejki przepis

jak się robi pankejki

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 253

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
10 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Cook
16 dni temu

To nie są pancaki. Najpierw się miesza suche, później mokre. Na dodatek nie powinno się używać miksera. Im mniej mieszania tym lepiej. I wychodzą puszyste, a nie placki

Olga
29 dni temu

Najlepsze połączenie jakie dla mnie może być: pankejki + krem pistacjowy! Nie wyglądają zbyt zachęcająco, ale jak to smakuje… Polecam spróbować 🙂

Olga
29 dni temu

Moje ulubione pankejki tu w wydaniu z serkiem waniliowym i granatem. Smakują obłędnie! Szybkie w przygotowaniu. Czasami ciasto przygotowuje wieczorem, a rano tylko na patelnię i nawet przed pracą można mieć super śniadanko.

KKu
4 miesięcy temu

Śniadanko przepyszne córka i jej koleżanka się zachwycały spróbuję inne przepisy blog dodaje do ulubionych.

Zuzanna
6 miesięcy temu

Pyszne!
Najlepszy przepis jaki kiedykolwiek znalazłam!
Uzylam maki pelnoziarnistej pszennej a i tak wyszly rewelacyjne
A żeby nie byly klasyczne dodałam do masy cynamon
Mniam!

Jowita
7 miesięcy temu

Właśnie je zrobiłam na kolację. Faktycznie smażenie na mneijszym ogniu sprawia, że ciasto pieknie rośnie na patelni. Wczesniejsze mi zawsze wychodziły płaskie i przypalone… A teraz sztosik! 🙂

Jadzia
7 miesięcy temu

Noooo moje ulubione placki na śniadanie. Polecam z syropem klonowym i truskawkami!!!!

KKu
4 miesięcy temu

Śniadanko przepyszne córka i jej koleżanka się zachwycały spróbuję inne przepisy blog dodaje do ulubionych.

Pomysł na śniadanie

Szukasz jakiś sprawdzony pomysł na śniadanie? Na moim blogu znajdziesz sporo takich pysznych propozycji, którym naprawdę ciężko odmówić dokładki. W mojej zakładce śniadania (klik>>) wyszukasz świetne pomysły na placuszki, owsianki, omlety czy kanapki. Ostatnio bardzo często przygotowuję sobie owsianki na mleku jak np. czekoladowa owsianka w wersji bounty. Świetne są także mini placuszki oraz placki jogurtowe z truskawkami. Najbardziej popularnymi placuszkami na moim blogu są śniadaniowe placki bananowe, które warto przygotować na bazie dojrzałych bananów. Z ulubioną konfiturą smakują naprawdę rewelacyjnie. Jestem pewna, że na moim blogu znajdziesz dla siebie przepisy na proste i szybkie śniadania.

Pankejki przepis

Pankejki to takie puszyste placuszki, które składają się tylko z kilku tanich i ogólnodostępnych składników. Myslę, że większość zwykle będziesz mieć w swojej kuchni. Pewnie się zastanawiasz jak się robi pankejki? To naprawdę bardzo proste! Domowe pankejki puszyste powinno się smażyć na bardzo małym ogniu, aby ciasto miało czas na podrośnięcie. Jeśli je usmażysz na dużym ogniu to szybko się z zewnątrz przypalą, a w środku mogą być surowe. Ten przepis na pankejki jest bardzo prosty i z pewnością sobie z nim poradzisz. Jeśli lubisz placuszki z dodatkiem jabłek to polecam Ci także wypróbować jabłka w cieście lub proste do przygotowania puszyste placki z jabłkami.

Jak zrobić pankejki

Mój przepis na placuszki jest szybki do przygotowania. Wystarczy 10 minut i śniadanie można podawać do stołu. To świetna alternatywa dla tradycyjnych kanapek. Te pyszne placuszki rozpływają się w ustach i ciężko odmówić dokładki. Jestem bardzo ciekawa jak Ci posmakują – daj znać w komentarzu! Pankejki amerykańskie mogą się stać hitem śniadaniowym w Twoim domu!
Back to top button