
To mój sprawdzony przepis na pankejki, które wychodzą puszyste i niesamowicie smaczne. Jak dla mnie to idealny pomysł na śniadanie, które posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Najczęściej takie placuszki serwuję na weekendzie jako wypasiona propozycja śniadaniowa. Muszę przyznać, że ciężko im się oprzeć, bo te pankejki rozpływają się w ustach.
Pancakes
Jeśli jesteś fanem placuszków to ten przepis na pankejki z pewnością Ci się spodoba! Są bardzo sycące i smaczne. Można je podawać z wieloma dodatkami, lecz ja najbardziej lubię pancakes z serkiem homogenizowanym waniliowym i świeżymi owocami jak maliny czy borówki. Równie dobrze można serwować te placuszki z ulubioną konfiturą lub kremem czekoladowym.
Pomysł na śniadanie
Na moim blogu znajdziesz wiele inspiracji na śniadanie. Najbardziej popularne są puszyste pancakes z nutellą w środku oraz bananowe placuszki śniadaniowe. Oba przepisy sama wykonuję bardzo często na śniadanie, bo są skromnie mówiąc wymiatają! Ciekawą propozycją są także tosty francuskie oraz omlet cesarski.
Do miski wbijamy jajko, a także dodajemy mleko (3/4 szklanki) i roztopione masło (2 łyżki, można ewentualnie zastąpić olejem). Miksujemy na małych obrotach miksera przez kilka sekund tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę pszenną (1 i 1/4 szklanki np. mąki tortowej), cukier (2 łyżki) oraz proszek do pieczenia (półtorej płaskiej łyżeczki).
Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą trzepaczki (lub zmiksuj tylko do połączenia się składników) i odstaw masę na 3-5 minut. Masa powinna uzyskać konsystencję śmietany.
Na rozgrzaną patelnię z powierzchnią nieprzywierającą wlewamy odrobinę oleju. Nakładamy łyżkę ciasta, lekko rozsmarujemy w kształt koła. Smażymy na bardzo małym ogniu z obu stron na rumiany kolor (wtedy placuszki mają czas na podrośnięcie na patelni i wychodzą bardzo puszyste). Podajemy z ulubionymi dodatkami – ja proponuję serek homogenizowany waniliowy i świeże owoce jak borówki i maliny. Smacznego! Jeśli szukasz podobnych inspiracji to odwiedź moją zakładkę ŚNIADANIA (klik>>). Przepis na: Przepis na pankejki
Składniki:
Pankejki przepis:
To nie są pancaki. Najpierw się miesza suche, później mokre. Na dodatek nie powinno się używać miksera. Im mniej mieszania tym lepiej. I wychodzą puszyste, a nie placki
Najlepsze połączenie jakie dla mnie może być: pankejki + krem pistacjowy! Nie wyglądają zbyt zachęcająco, ale jak to smakuje… Polecam spróbować 🙂
Krem pistacjowy to ja bym mogła ze wszystkim jeść 😛 A do pankejków to już w ogóle sztosowe połączenie 🙂
Moje ulubione pankejki tu w wydaniu z serkiem waniliowym i granatem. Smakują obłędnie! Szybkie w przygotowaniu. Czasami ciasto przygotowuje wieczorem, a rano tylko na patelnię i nawet przed pracą można mieć super śniadanko.
No rewelka! 🙂
Śniadanko przepyszne córka i jej koleżanka się zachwycały spróbuję inne przepisy blog dodaje do ulubionych.
Pyszne!
Najlepszy przepis jaki kiedykolwiek znalazłam!
Uzylam maki pelnoziarnistej pszennej a i tak wyszly rewelacyjne
A żeby nie byly klasyczne dodałam do masy cynamon
Mniam!
Właśnie je zrobiłam na kolację. Faktycznie smażenie na mneijszym ogniu sprawia, że ciasto pieknie rośnie na patelni. Wczesniejsze mi zawsze wychodziły płaskie i przypalone… A teraz sztosik! 🙂
Noooo moje ulubione placki na śniadanie. Polecam z syropem klonowym i truskawkami!!!!
Śniadanko przepyszne córka i jej koleżanka się zachwycały spróbuję inne przepisy blog dodaje do ulubionych.