Przepis na pankejki

4.5/5 (2507 ocen)
Pankejki, to puszyste i delikatne placki, które są idealne na śniadanie lub podwieczorek. Ich smak sprawia, że są ulubionym daniem zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, zwłaszcza gdy są podawane z ulubionymi dodatkami, takimi jak syrop klonowy czy świeże owoce.

Ilość porcji

14

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min

Przepis na pankejki

To mój sprawdzony przepis na pankejki, które wychodzą puszyste i niesamowicie smaczne. Jak dla mnie to idealny pomysł na śniadanie, które posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Najczęściej takie placuszki serwuję na weekendzie jako wypasiona propozycja śniadaniowa. Muszę przyznać, że ciężko im się oprzeć, bo te pankejki rozpływają się w ustach.

Pancakes

Jeśli jesteś fanem placuszków to ten przepis na pankejki z pewnością Ci się spodoba! Są bardzo sycące i smaczne. Można je podawać z wieloma dodatkami, lecz ja najbardziej lubię pancakes z serkiem homogenizowanym waniliowym i świeżymi owocami jak maliny czy borówki. Równie dobrze można serwować te placuszki z ulubioną konfiturą lub kremem czekoladowym.

Pomysł na śniadanie

Na moim blogu znajdziesz wiele inspiracji na śniadanie. Najbardziej popularne są puszyste pancakes z nutellą w środku oraz bananowe placuszki śniadaniowe. Oba przepisy sama wykonuję bardzo często na śniadanie, bo są skromnie mówiąc wymiatają! Ciekawą propozycją są także tosty francuskie oraz omlet cesarski.

Przepis na: Przepis na pankejki

Składniki:

  • 1 jajko
  • szklanka mleka – ok. 220 ml
  • 2 łyżki masła (roztopionego) lub oleju – 30 g
  • 180 g mąki pszennej
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru – ok. 30 g
Wyślij emailem

Przepis na pankejki - przepis krok po kroku


Krok 1

placuszki

Do miski wbijamy jajko (1 duża sztuka), a także dodajemy mleko (niepełna szklanka, 220 ml) i roztopione masło (2 łyżki, można ewentualnie zastąpić olejem). Miksujemy na małych obrotach miksera przez kilka sekund tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę pszenną (180 g, np. mąki tortowej), cukier (2 łyżki) oraz proszek do pieczenia (półtorej płaskiej łyżeczki). 


Krok 2

prosty przepis na pankejki

Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą trzepaczki (lub zmiksuj tylko do połączenia się składników) i odstaw masę na 3-5 minut. Masa powinna uzyskać konsystencję śmietany.  


Krok 3

placuszki puszyste

Na rozgrzaną patelnię z powierzchnią nieprzywierającą wlewamy odrobinę oleju. Nakładamy łyżkę ciasta, lekko rozsmarujemy w kształt koła. Smażymy na bardzo małym ogniu z obu stron na rumiany kolor (wtedy placuszki mają czas na podrośnięcie na patelni i wychodzą bardzo puszyste). Podajemy z ulubionymi dodatkami – ja proponuję serek homogenizowany waniliowy i świeże owoce jak borówki i maliny. Smacznego!

Jeśli szukasz podobnych inspiracji to odwiedź moją zakładkę ŚNIADANIA (klik>>).


Przepis na pankejki

pankejki

pankejki przepis

jak się robi pankejki

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 2507

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
260 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kamil
Kamil
1 dzień temu

Pancakes według Pani przepisu wyszły fantastycznie, jedyne co mnie zastanawia, to ilość kcal z tych proporcji. Ma Pani taką wiedzę, aby mnie oświecić? :))

Ka Tu
Ka Tu
8 dni temu

Wyszły super. Polecam.

Matylda
Matylda
10 dni temu

Placuszki NIE rosną, ciasto jest bardzo wodniste. Nie polecam

Aurelien
Aurelien
15 dni temu

super właśnie daje na patelnie
ale pychaxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxdddddddddddddddddddddddddddddddddddddd



Liliana
Liliana
15 dni temu

Mam pytanie czy można użyć mleka roślinnego zamiast zwykłego?

Agatka
Agatka
19 dni temu

Najlepszy przepis ♡

Hania😀
Hania😀
19 dni temu

Są przepyszne zawsze wychodzą

emilia
emilia
20 dni temu

polecam jeszcze dodać do ciasta jagody mrożone albo maliny wychądzą tak przepyszne jak te normalne

Martyna
Martyna
21 dni temu

Najlepszy przepis wychodzą za każdym razem polecam👍❤

Pieczarka🗿
Pieczarka🗿
28 dni temu

Zazwyczaj jem z syropem klonowym i masłem, ale dziś spróbuję z nutellą i bitą śmietaną 🐝 pancakes wyszły świetnie🐌 jednak ja polecam bez oleju na patelni (dla wyglądu bez bąbelków)🥞

IMG20240811174648
Eliza
Eliza
1 miesiąc temu

Przepyszne polecam zrobić 💗❤️

1000005652
Sylwia
Sylwia
1 miesiąc temu

Pierwszy raz robiłam pankejki, efekt przewyższył moje oczekiwania! Z podanych proporcji wyszło mi 8 pankejków o średnicy ok. 8cm. Miałam opory przed dodaniem takiej ilości mąki, ale zdecydowanie to jest potrzebne. Wspaniale smakują! Dziękuję za przepis, zostanie ze mną na dłużej!

1000001118
11Eva
Eva
1 miesiąc temu

Zawsze mi pankejki wychodzą. Są przepyszne

Ewa
Ewa
1 miesiąc temu

Świetne, robię już któryś raz. Na płycie indukcyjnej wychodzą zawsze idealnie, jak spróbowałam na kuchence gazowej to trzeba było bardzo uważać z temperaturą w jedną lub drugą stronę

Alicja
Alicja
1 miesiąc temu

bardzo super przepis!! Wyszly smaczne, dzisiaj zrobie je ponownie😋😋

Dorota
Dorota
1 miesiąc temu

Mi nigdy nie wychodzi tak jak na zdjęciu ale ważne że tacie smakowały😂🥞

IMG_20240515_220340447
Emi
Emi
1 miesiąc temu

Okropne nikomu nie polecam straszne się na nich zawiodłam😡😡😭😥

17219122425714022759620931971005
Agnieszka
Agnieszka
1 miesiąc temu

Są pyszne lecz trochę zmieniłam kolejność i wtedy wyszły pulchne 🥰
Najpierw ubiłam jajko z cukrem i dopiero dodałam resztę składników.

Katarzyna
Katarzyna
1 miesiąc temu

Najlepszy przepis na pankejki Jaki miałam❤️ całe przygotowanie zajęło mi 10 minut no może 15🥰

20240715_195411
Oliwia
Oliwia
1 miesiąc temu

Robiłam je pierwszy raz i wyszły bardzo pyszne i puszyste. POLECAAM!!!!

Nadia
Nadia
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Oliwia

Ja robię ten przepis pankejki i myślę że wyjdzie mi dobrze

Oliwia
Oliwia
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Posmakowały i to bardzo💗

Agata
Agata
2 miesięcy temu

Kocham ten przepis mega pyszne.
Zdjęcia niestety nie wyślę bo już wszystko zjadłam z rodziną.Polecam przepis😁😁😁

juliaa.a
juliaa.a
2 miesięcy temu

najlepsze pankejki jakie jadłam 😊

IMG_20240702_092810
Lela
Lela
2 miesięcy temu

Mam dużą rodzine więc zrobiłam z dwóch porcji. Musiałam dodać trochę więcej mąki bo ciasto było zbyt lejące🫢 pierwsza tura nie wyszła ale potem było dobrze. Dziękuję za przeis są naprawdę pyszne❤️❤️❤️

Placki
Placki
2 miesięcy temu

Przepycha😍😍😍

ola
ola
2 miesięcy temu

smakują jak kapcie

Amelka
Amelka
2 miesięcy temu

Już robimy je drugi raz na śniadanie zawsze wychodzą miękkie i puszyste dziękuję za przepis i pozdrawiam ❤️❤️❤️

Bąk
Bąk
2 miesięcy temu

Dobre te ciasto mniam mniam

Nie znany
Nie znany
2 miesięcy temu

Eeee

17187865859323723995199972044980
Nie znany
Nie znany
2 miesięcy temu

Moje jest płyne nawet za i dodałem tą money nie mam innej

17187857555914857364217751134807
Dorota
Dorota
2 miesięcy temu

Można dostać maślanki zamiast mleka?

Arek Drelich
Arek
2 miesięcy temu

Prepis dział fajne na obiad nie prypalily sie 🙂

17182785694656034044304151971333
Lila
Lila
3 miesięcy temu

pankejki wyszły cudowne i znakomite. najlepsze w mojej karierze. puszyste pyszniutkie i co najważniejsze nie spalone🤣
Dziekuje za ten przepis

image
Pankejk
Pankejk
3 miesięcy temu

Wyszły przepyszne nigdy nie zrobiłam lepszych pankejków brat i tata byli zadowoleni. Nazdjęciu tylko jeden bo wszystkie już zjadłam.

17163709528979172519086731259279
Justyna
Justyna
3 miesięcy temu

Dzieci zadowolone🙂 dodałam 10g cukru waniliowego i 20g normalnego. Wyszły pyszne 🤤

1000001841
Astereq158
Astereq158
3 miesięcy temu

Naleśniki zrobiłem w wieku 8 lat sam. pierwszy raz robię pankejki bardzo dobre polecam

Zosia
Zosia
3 miesięcy temu

Wyszły *

Zosia
Zosia
3 miesięcy temu

Wyszy przepyszne ale nie umiem robić okrągłych ani równych

Miton
Miton
3 miesięcy temu

Pankejki są bardzo pyszne
Polecam.

StrayKids
StrayKids
4 miesięcy temu

PRZEPYSZNE! Robię je po raz 10 i są bardzo smaczne, ja dodaje banana i barwnik biszkoptowy. Bardzo dobre, pozdrawiam serdecznie. 🙂

Ania
Ania
4 miesięcy temu

Mam nadzieję że jak dałam cukier puder to się nic nie stało

Ania
Ania
4 miesięcy temu

Tak w ogóle to nie wiem co powiedzieć 😍😍😍😍😍🩷🩷🩷 nawet moja mama nic nie mogła powiedzieć takie dobre

Ania
Ania
4 miesięcy temu

Te pankejki były mega dobre

17148962445772045929843537463420
Lucyna
Lucyna
4 miesięcy temu

Przepis masakra … pierwszy raz mi nie wyszły a zawsze robię z pierwszego lepszego przepisu z neta . TEN przepis to dramat NIE POLECAM ( proszę nie tłumaczyć że dałam za duża temperatura tak czy siak naleśniki wyszły nie smaczne suche i blee. )

StrayKids
StrayKids
4 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Lucyna

Musiało pani coś nie wyjść 😉

Karola
Karola
4 miesięcy temu

Zawsze robię naleśniki, racuszki z głowy . Teraz chciałam z przepisu, trochę chyba za dużo mąki jak na te ilości, albo więcej mleka. Wyszły trochę gliniaste. Pozdrawiam

Klaudia
Klaudia
4 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

To nie kwestia temperatury. Ja smażyłam na małym ogniu i też wyszła glina… W przepisie jest ewidentnie za dużo mąki. Ciasto było bardzo gęste. Nie pomogło już nawet dolewanie mleka w kolejnych partiach, bo ta mąka chłonęła je jak gąbka.

Elżbieta
Elżbieta
4 miesięcy temu

Pankejki wychodzą super,polecam.😀

kasia
kasia
4 miesięcy temu

pancake nie urosły:( ALE ITAK SĄ PYSZNE!!!!
bardzo polecam!

antoni
antoni
5 miesięcy temu

GDY PRZESIEJESZ MĄKE BEDZIE LEPIEJ

Zuzia
Zuzia
5 miesięcy temu

Nie potrafię jakoś super gotować. Czasami mi nie wychodzi i ogólnie to bardzo mało gotuje. Jednak spróbowałam zrobić te pankejki i wyszły rewelacyjnie. Moim rodzicom bardzo smakowały. Rano były a po południu już zostały tylko okruszki. Bardzo dobry przepis. Polecam!

Małgorzata
Małgorzata
5 miesięcy temu

Pyszne, polecam

image
Liliana
Liliana
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Najlepsze panceki świata tyle zostało

17212179729001664070651448365524
Marzenka
Marzenka
5 miesięcy temu

Dziewczyny bomba przepis jest super. Robiłyśmy z córą dzisiaj na obiad, dodaliśmy więcej mleczka niż podano w przepisie. Dzieci szaleją ciągną mnie za spodnie ze chcą więcej 😂😂😂. Polecanki od nas dla przepisu

image

Pomysł na śniadanie

Są smaczne, puszyste i aż rozpływają się w ustach. Pancakes mają swoich zwolenników w każdym wieku. Kochają je dzieci i dorośli, ponieważ są pyszne, słodkie i proste w przygotowaniu. Dowiedz się więcej o tych placuszkach, a następnie spróbuj swoich sił, korzystając z mojego przepisu na pankejki.

Skąd się wzięły pankejki?

W Polsce mamy wielu fanów naleśników i placuszków, dlatego zacznę od wytłumaczenia różnicy między nimi. Pankejki są mniejsze, grubsze i bardziej puszyste, niż klasyczne naleśniki. Z wyglądu przypominają bardziej racuszki niż cienkie, klasyczne naleśniki, a jednak to od nich pochodzą. W późnych latach XVIII wieku do podstawowego przepisu zaczęto dodawać środki spulchniające.

Początkowo mieszkańcy USA posiadający europejskie korzenie, zajadali się cieniutkimi, klasycznymi crêpes (naleśnikami). Jednak z czasem kucharze zaczęli eksperymentować z ciastem. By uzyskać puszysty, miękki placek, zaczęli dodawać drożdże, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Sprawiło to, że śniadaniowe pancakes były bardziej sycące, pulchne. W ten sposób powstał nowy, puszysty rodzaj placka. Dziś kultura pancakes rozrosła się tak bardzo, że możesz nawet kupić specjalną patelnię z okrągłymi wgłębieniami, by Twoje placuszki miały idealny kształt.

Pancakes to dobry pomysł na śniadanie

Na moim blogu znajdziesz sporo pysznych propozycji śniadaniowych, którym naprawdę ciężko odmówić dokładki. W mojej zakładce śniadania wyszukasz świetne pomysły na kanapki placuszki, owsianki czy omlety. Ostatnio bardzo często przygotowuję sobie owsianki na mleku jak np. czekoladowa owsianka w wersji bounty. Świetne są także mini placuszki oraz placki jogurtowe z truskawkami. Najbardziej popularnymi placuszkami na moim blogu są placuszki bananowe, które warto przygotować na bazie dojrzałych bananów. Z ulubioną konfiturą smakują naprawdę rewelacyjnie. Jestem pewna, że na moim blogu znajdziesz dla siebie przepisy na proste i szybkie śniadania. Pozwól, że przedstawię Ci jeden z moich ulubionych, na pankejki.

Jeśli tak samo, jak ja i moja rodzina lubisz pancakes – przepis, który przygotowałam, na pewno przypadnie Ci do gustu. Te puszyste placuszki składają się tylko z kilku tanich i ogólnodostępnych składników. Myślę, że większość zwykle będziesz mieć w swojej kuchni. Takie słodkie śniadanie możesz zjeść z ulubionymi dodatkami i sprawić sobie i swoim bliskim poranną przyjemność. Ja lubię serwować je jako wykwintne śniadanie w niedzielę.

Przepis na pankejki

Jeśli szukasz inspiracji na pyszne posiłki, jesteś w idealnym miejscu. Jak zrobić idealne pancakes? To naprawdę bardzo proste! Domowe, puszyste pankejki powinno się smażyć na bardzo małym ogniu, aby ciasto miało czas na podrośnięcie. Jeśli je usmażysz na dużym ogniu, to szybko się z zewnątrz przypalą, a w środku mogą być surowe. Ten przepis na pankejki jest bardzo łatwy i z pewnością sobie z nim poradzisz. Jeśli lubisz placuszki z dodatkiem jabłek, to polecam Ci także wypróbować jabłka w cieście lub proste do przygotowania puszyste placki z jabłkami.

Mój przepis na placuszki jest szybki do przygotowania. Wystarczy 10 minut i śniadanie można podawać do stołu. To świetna alternatywa dla tradycyjnych kanapek. Przygotuj jajko, mleko, mąkę, masło, proszek do pieczenia i cukier. Następnie, by zrobić idealny pancake, otwórz mój przepis i do dzieła.

Z czym jeść pancakes na mleku

Prawda jest taka, że możesz łączyć swoje placuszki, z czym tylko chcesz. Przyjęło się, że najlepiej smakują na słodko i jest to najczęściej spotykany sposób podania. Zobacz, z jakimi dodatkami pancakes na mleku komponują się idealnie:

  • miód,
  • syrop klonowy,
  • dżem,
  • masło orzechowe,
  • owoce – borówki, truskawki, maliny, gruszki, banany i inne,
  • twaróg półsłodki, waniliowy lub po prostu Twój ulubiony,
  • polewa czekoladowa, toffi, truskawkowa,
  • cukier puder,
  • serek homogenizowany lub ulubiony jogurt.

Podpowiem też, że ciasto możesz urozmaicić na wiele sposobów! Jeśli jesteś fanem cynamonu – dodaj odrobinę podczas mieszania składników. Kakao lub aromat waniliowy również nadadzą Twoim placuszkom ciekawego smaku. Ponadto, jeśli przygotowujesz pancakes na mleku według mojego przepisu, możesz wymienić je na smakowe – waniliowe czy migdałowe.

Niezależnie od tego, z czym podasz pancakes ani jak urozmaicisz swoją wersję – to idealna propozycja dla dzieci oraz dorosłych. Śniadanie, kolacja, podwieczorek a może słodki deser? Zdecyduj, w jaki sposób podasz swoje pankejki. Jestem bardzo ciekawa, jak Ci posmakują – daj znać w komentarzu! Pankejki amerykańskie mogą się stać hitem śniadaniowym w Twoim domu.

RozwińZwiń