Pomysł na śniadanie
Są smaczne, puszyste i aż rozpływają się w ustach. Pancakes mają swoich zwolenników w każdym wieku. Kochają je dzieci i dorośli, ponieważ są pyszne, słodkie i proste w przygotowaniu. Dowiedz się więcej o tych placuszkach, a następnie spróbuj swoich sił, korzystając z mojego przepisu na pankejki.
Skąd się wzięły pankejki?
W Polsce mamy wielu fanów naleśników i placuszków, dlatego zacznę od wytłumaczenia różnicy między nimi. Pankejki są mniejsze, grubsze i bardziej puszyste, niż klasyczne naleśniki. Z wyglądu przypominają bardziej racuszki niż cienkie, klasyczne naleśniki, a jednak to od nich pochodzą. W późnych latach XVIII wieku do podstawowego przepisu zaczęto dodawać środki spulchniające.
Początkowo mieszkańcy USA posiadający europejskie korzenie, zajadali się cieniutkimi, klasycznymi crêpes (naleśnikami). Jednak z czasem kucharze zaczęli eksperymentować z ciastem. By uzyskać puszysty, miękki placek, zaczęli dodawać drożdże, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Sprawiło to, że śniadaniowe pancakes były bardziej sycące, pulchne. W ten sposób powstał nowy, puszysty rodzaj placka. Dziś kultura pancakes rozrosła się tak bardzo, że możesz nawet kupić specjalną patelnię z okrągłymi wgłębieniami, by Twoje placuszki miały idealny kształt.
Pancakes to dobry pomysł na śniadanie
Na moim blogu znajdziesz sporo pysznych propozycji śniadaniowych, którym naprawdę ciężko odmówić dokładki. W mojej zakładce śniadania wyszukasz świetne pomysły na kanapki placuszki, owsianki czy omlety. Ostatnio bardzo często przygotowuję sobie owsianki na mleku jak np. czekoladowa owsianka w wersji bounty. Świetne są także mini placuszki oraz placki jogurtowe z truskawkami. Najbardziej popularnymi placuszkami na moim blogu są placuszki bananowe, które warto przygotować na bazie dojrzałych bananów. Z ulubioną konfiturą smakują naprawdę rewelacyjnie. Jestem pewna, że na moim blogu znajdziesz dla siebie przepisy na proste i szybkie śniadania. Pozwól, że przedstawię Ci jeden z moich ulubionych, na pankejki.
Jeśli tak samo, jak ja i moja rodzina lubisz pancakes – przepis, który przygotowałam, na pewno przypadnie Ci do gustu. Te puszyste placuszki składają się tylko z kilku tanich i ogólnodostępnych składników. Myślę, że większość zwykle będziesz mieć w swojej kuchni. Takie słodkie śniadanie możesz zjeść z ulubionymi dodatkami i sprawić sobie i swoim bliskim poranną przyjemność. Ja lubię serwować je jako wykwintne śniadanie w niedzielę.
Przepis na pankejki
Jeśli szukasz inspiracji na pyszne posiłki, jesteś w idealnym miejscu. Jak zrobić idealne pancakes? To naprawdę bardzo proste! Domowe, puszyste pankejki powinno się smażyć na bardzo małym ogniu, aby ciasto miało czas na podrośnięcie. Jeśli je usmażysz na dużym ogniu, to szybko się z zewnątrz przypalą, a w środku mogą być surowe. Ten przepis na pankejki jest bardzo łatwy i z pewnością sobie z nim poradzisz. Jeśli lubisz placuszki z dodatkiem jabłek, to polecam Ci także wypróbować jabłka w cieście lub proste do przygotowania puszyste placki z jabłkami.
Mój przepis na placuszki jest szybki do przygotowania. Wystarczy 10 minut i śniadanie można podawać do stołu. To świetna alternatywa dla tradycyjnych kanapek. Przygotuj jajko, mleko, mąkę, masło, proszek do pieczenia i cukier. Następnie, by zrobić idealny pancake, otwórz mój przepis i do dzieła.
Z czym jeść pancakes na mleku
Prawda jest taka, że możesz łączyć swoje placuszki, z czym tylko chcesz. Przyjęło się, że najlepiej smakują na słodko i jest to najczęściej spotykany sposób podania. Zobacz, z jakimi dodatkami pancakes na mleku komponują się idealnie:
- miód,
- syrop klonowy,
- dżem,
- masło orzechowe,
- owoce – borówki, truskawki, maliny, gruszki, banany i inne,
- twaróg półsłodki, waniliowy lub po prostu Twój ulubiony,
- polewa czekoladowa, toffi, truskawkowa,
- cukier puder,
- serek homogenizowany lub ulubiony jogurt.
Podpowiem też, że ciasto możesz urozmaicić na wiele sposobów! Jeśli jesteś fanem cynamonu – dodaj odrobinę podczas mieszania składników. Kakao lub aromat waniliowy również nadadzą Twoim placuszkom ciekawego smaku. Ponadto, jeśli przygotowujesz pancakes na mleku według mojego przepisu, możesz wymienić je na smakowe – waniliowe czy migdałowe.
Niezależnie od tego, z czym podasz pancakes ani jak urozmaicisz swoją wersję – to idealna propozycja dla dzieci oraz dorosłych. Śniadanie, kolacja, podwieczorek a może słodki deser? Zdecyduj, w jaki sposób podasz swoje pankejki. Jestem bardzo ciekawa, jak Ci posmakują – daj znać w komentarzu! Pankejki amerykańskie mogą się stać hitem śniadaniowym w Twoim domu.
Komentarze
Pancakes według Pani przepisu wyszły fantastycznie, jedyne co mnie zastanawia, to ilość kcal z tych proporcji. Ma Pani taką wiedzę, aby mnie oświecić? :))
Cieszę się, że posmakowały! 🙂 Kaloryczność całości to ok. 1150 kcal, a mi wyszło 14 sztuk z przepisu, więc jeden pancakes ma ok. 82 kcal 🙂
Wyszły super. Polecam.
Bardzo się cieszę, że posmakowały ❤️
Placuszki NIE rosną, ciasto jest bardzo wodniste. Nie polecam
W takim razie niestety coś zostało źle przygotowane. Polecam przeanalizować przepis jeszcze raz, może uda się znaleźć błąd. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany, więc może coś zostało dodane 2 razy lub w niewłaściwej proporcji?
super właśnie daje na patelnie
ale pycha
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxddddddddddddddddddddddddddddddddddddddŻyczę w takim razie smacznego 🙂
Mam pytanie czy można użyć mleka roślinnego zamiast zwykłego?
Można spróbować 🙂
Najlepszy przepis ♡
Dzięki! ❤️
Są przepyszne zawsze wychodzą
Dzięki 🙂
polecam jeszcze dodać do ciasta jagody mrożone albo maliny wychądzą tak przepyszne jak te normalne
Dziękuję za podzielenie się doświadczeniem 🙂
Najlepszy przepis wychodzą za każdym razem polecam👍❤
Bardzo się cieszę, że posmakowały ❤️
Zazwyczaj jem z syropem klonowym i masłem, ale dziś spróbuję z nutellą i bitą śmietaną 🐝 pancakes wyszły świetnie🐌 jednak ja polecam bez oleju na patelni (dla wyglądu bez bąbelków)🥞
Ekstra 😍 Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂
Przepyszne polecam zrobić 💗❤️
Dzięki 🙂
Pierwszy raz robiłam pankejki, efekt przewyższył moje oczekiwania! Z podanych proporcji wyszło mi 8 pankejków o średnicy ok. 8cm. Miałam opory przed dodaniem takiej ilości mąki, ale zdecydowanie to jest potrzebne. Wspaniale smakują! Dziękuję za przepis, zostanie ze mną na dłużej!
Dziękuję za tak miły komentarz i zdjęcie 🙂
Zawsze mi pankejki wychodzą. Są przepyszne
Cieszę się 🙂
Świetne, robię już któryś raz. Na płycie indukcyjnej wychodzą zawsze idealnie, jak spróbowałam na kuchence gazowej to trzeba było bardzo uważać z temperaturą w jedną lub drugą stronę
cieszę się 🙂
bardzo super przepis!! Wyszly smaczne, dzisiaj zrobie je ponownie😋😋
cieszę się 🙂
Mi nigdy nie wychodzi tak jak na zdjęciu ale ważne że tacie smakowały😂🥞
Przecież wyglądają super! 🙂
Okropne nikomu nie polecam straszne się na nich zawiodłam😡😡😭😥
Przecież już po samym zdjęciu widać, że są mocno przypalone, wiec jak mogłyby smakować?
Są pyszne lecz trochę zmieniłam kolejność i wtedy wyszły pulchne 🥰
Najpierw ubiłam jajko z cukrem i dopiero dodałam resztę składników.
Ja nie ubijam nigdy białek i też wychodzą pulchne 🙂 Ważne, że się udały!
Najlepszy przepis na pankejki Jaki miałam❤️ całe przygotowanie zajęło mi 10 minut no może 15🥰
Rewelka! 🙂
Robiłam je pierwszy raz i wyszły bardzo pyszne i puszyste. POLECAAM!!!!
Ja robię ten przepis pankejki i myślę że wyjdzie mi dobrze
W takim razie mam nadzieję, że posmakują! 🙂
Bardzo się cieszę, że posmakowały! ❤️
Posmakowały i to bardzo💗
Kocham ten przepis mega pyszne.
Zdjęcia niestety nie wyślę bo już wszystko zjadłam z rodziną.Polecam przepis😁😁😁
Bardzo się cieszę, że pankejki posmakowały! 😍
najlepsze pankejki jakie jadłam 😊
Mega apetycznie! 😍 Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że smakują 🙂
Mam dużą rodzine więc zrobiłam z dwóch porcji. Musiałam dodać trochę więcej mąki bo ciasto było zbyt lejące🫢 pierwsza tura nie wyszła ale potem było dobrze. Dziękuję za przeis są naprawdę pyszne❤️❤️❤️
Cieszę się, że finalnie posmakowały ❤️ Z ciekawości – korzystała Pani z mąki pszennej?
Przepycha😍😍😍
Bardzo się cieszę, że smakują! ❤️
smakują jak kapcie
Niestety w takim razie coś zostało źle przygotowane 🙁 Zachęcam do przeanalizowania ponownie przepisu, może uda się znaleźć błąd w przygotowaniu.
Już robimy je drugi raz na śniadanie zawsze wychodzą miękkie i puszyste dziękuję za przepis i pozdrawiam ❤️❤️❤️
Bardzo się cieszę, że posmakowały ❤️ Również pozdrawiam serdecznie 🙂
Dobre te ciasto mniam mniam
cieszę się 🙂
Eeee
Oj coś tu bardzo źle wyszło… Patelnia w ogóle była nagrzana? Bo wyglądają “placki” na totalnie surowe patrząc na kolor, a do tego mąka bezglutenowa nie scala tak ładnie ciasta jak zwykła pszenna.
Moje jest płyne nawet za i dodałem tą money nie mam innej
Można dostać maślanki zamiast mleka?
Tak, ale proszę pamiętać, że maślanka jest nieco gęstsza niż mleko, więc obstawiam, że trzeba będzie dodać jej nieco więcej 🙂
Prepis dział fajne na obiad nie prypalily sie 🙂
Super 🙂
pankejki wyszły cudowne i znakomite. najlepsze w mojej karierze. puszyste pyszniutkie i co najważniejsze nie spalone🤣
Dziekuje za ten przepis
brawo 🙂
Wyszły przepyszne nigdy nie zrobiłam lepszych pankejków brat i tata byli zadowoleni. Nazdjęciu tylko jeden bo wszystkie już zjadłam.
Cieszę się 🙂 Dzięki za miły komentarz!
Dzieci zadowolone🙂 dodałam 10g cukru waniliowego i 20g normalnego. Wyszły pyszne 🤤
Ekstra wyszły! 😍 Bardzo się cieszę, że dzieciom posmakowały ❤️
Naleśniki zrobiłem w wieku 8 lat sam. pierwszy raz robię pankejki bardzo dobre polecam
Super! Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂
Wyszły *
Wyszy przepyszne ale nie umiem robić okrągłych ani równych
Kwestia wprawy 🙂 Najważniejsze, że posmakowały! ❤️
Pankejki są bardzo pyszne
Polecam.
Cieszę się 🙂
PRZEPYSZNE! Robię je po raz 10 i są bardzo smaczne, ja dodaje banana i barwnik biszkoptowy. Bardzo dobre, pozdrawiam serdecznie. 🙂
Super, miło mi to czytać 🙂 Równiez pozdrawiam
Mam nadzieję że jak dałam cukier puder to się nic nie stało
będzie ok 🙂
Tak w ogóle to nie wiem co powiedzieć 😍😍😍😍😍🩷🩷🩷 nawet moja mama nic nie mogła powiedzieć takie dobre
Te pankejki były mega dobre
Super, cieszę się 🙂
Przepis masakra … pierwszy raz mi nie wyszły a zawsze robię z pierwszego lepszego przepisu z neta . TEN przepis to dramat NIE POLECAM ( proszę nie tłumaczyć że dałam za duża temperatura tak czy siak naleśniki wyszły nie smaczne suche i blee. )
Musiało pani coś nie wyjść 😉
Zawsze robię naleśniki, racuszki z głowy . Teraz chciałam z przepisu, trochę chyba za dużo mąki jak na te ilości, albo więcej mleka. Wyszły trochę gliniaste. Pozdrawiam
Obstawiałabym w takim razie za wysoką temp. podczas pieczenia 🙂
To nie kwestia temperatury. Ja smażyłam na małym ogniu i też wyszła glina… W przepisie jest ewidentnie za dużo mąki. Ciasto było bardzo gęste. Nie pomogło już nawet dolewanie mleka w kolejnych partiach, bo ta mąka chłonęła je jak gąbka.
Pankejki wychodzą super,polecam.😀
Bardzo się cieszę, że smakują ❤️
pancake nie urosły:( ALE ITAK SĄ PYSZNE!!!!
bardzo polecam!
Następnym razem proszę spróbować zmniejszyć temperaturę smażenia 🙂 Cieszę się, że mimo wszystko smakują ❤️
GDY PRZESIEJESZ MĄKE BEDZIE LEPIEJ
Nie potrafię jakoś super gotować. Czasami mi nie wychodzi i ogólnie to bardzo mało gotuje. Jednak spróbowałam zrobić te pankejki i wyszły rewelacyjnie. Moim rodzicom bardzo smakowały. Rano były a po południu już zostały tylko okruszki. Bardzo dobry przepis. Polecam!
Cieszę się 🙂
Pyszne, polecam
Cieszę się, że smakowały 🙂
Najlepsze panceki świata tyle zostało
I to jest najlepsza recenzja! 😍 Trzeba w takim razie zrobić dokładkę! 🙂
Dziewczyny bomba przepis jest super. Robiłyśmy z córą dzisiaj na obiad, dodaliśmy więcej mleczka niż podano w przepisie. Dzieci szaleją ciągną mnie za spodnie ze chcą więcej 😂😂😂. Polecanki od nas dla przepisu