Nie masz pomysłu na śniadanie? W takim razie koniecznie wypróbuj mój przepis na tosty francuskie, które pięknie pachną wanilią. Bardzo mi smakują z dodatkiem konfitury (tym razem użyłam domowej produkcji dżem z truskawek), a także świeżych owoców. Jednak to co do nich dodacie zależy tylko i wyłącznie od Was i od zawartości Waszej lodówki!
Z czego można zrobić tosty francuskie? Mi najbardziej smakują na bazie domowej chałki, ale równie dobrze się nada zwykły chleb pszenny, bułka czy chleb tostowy.
Tost francuski
Czym właściwie jest tost francuski? Może nie każdy wie, ale to nic innego jak kromki pieczywka, namoczone w mleku z jajkiem i usmażone na złoty kolor. Tosty francuskie są bardzo proste do zrobienia, a co najważniejsze szybkie w wykonaniu – czyli idealne śniadanko nie tylko weekendowe! 🙂 Sposobów na ich podanie jest sporo. Można gotowe tosty posypać cukrem, cukrem pudrem, polać syropem klonowym, ozdobić świeżymi owocami, dżemem, nutellą czy sosem owocowym. Można również zrobić tosty podwójne, przekładając dwie kromki wybranym nadzieniem. Też będą pyszne. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Jeśli jednak szukacie innych słodkich inspiracji na śniadanie to koniecznie zobaczcie mój przepis na omlety na słodko, racuchy drożdżowe z jabłkami, czy puszyste pancakes z nutellą w środku. Jestem pewna, że każdy z tych przepisów Wam bardzo przypadnie do gustu.
Przepis na: Tosty francuskie
Składniki:
Ciasto:
- 6 kromek chałki lub chleba tostowego, pszennego itp
- 2 jajka
- 50 ml mleka lub śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
- masło do smażenia
- ulubiona konfitura lub świeże owoce
Zobacz również:
Jak zrobić tosty francuskie?
Krok 1
Kroimy sobie kilka kromek chałki.
Krok 2
Krok 5
Jeśli szukasz tostów w wytrawnej wersji, w takim razie polecam wypróbować – tost francuskie z żółtym serem.
Komentarze
Kocham rozmaite śniadania a te tosty są przepyszne😊
Cieszę się 🙂
dzisiaj robiłam na kolację i wyszły pycha! 🙂
Bardzo lubię takie tosty, ale nie przepadam za posmakiem masła smażonego, wiec wrzucam tosty do piekarnika, smakują troszkę inaczej ale mimo wszystko nadal są super 🙂