Śniadanie

Tosty francuskie

Masz może chleb tostowy lub czerstwą chałkę? Koniecznie wypróbuj mój przepis na tosty francuskie! To świetny pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Tym razem zaserwowałam je w wersji na słodko wraz z konfiturą z wiśni! Jednak równie dobrze możecie przygotować tosty francuskie ze świeżymi owocami czy kremem czekoladowym. To co do nich dodacie zależy tylko i wyłącznie od Was i od zawartości Waszej lodówki!

Tost francuski

Czym właściwie jest tost francuski? Może nie każdy wie, ale to nic innego jak kromki pieczywka, najczęściej czerstwego, namoczone w mleku z jajkiem i usmażone na złoty kolor. Tosty francuskie są bardzo proste do zrobienia, a co najważniejsze szybkie w wykonaniu – czyli idealne śniadanko nie tylko weekendowe! 🙂 Sposobów na ich podanie jest sporo. Można gotowe tosty posypać cukrem, cukrem pudrem, polać syropem klonowym, ozdobić świeżymi owocami, dżemem, nutellą czy sosem owocowym. Można również zrobić tosty podwójne, przekładając dwie kromki wybranym nadzieniem. Też będą pyszne. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Jeśli jednak szukacie innych słodkich inspiracji na śniadanie to koniecznie zobaczcie mój przepis na omlety na słodko, racuchy drożdżowe z jabłkami, czy puszyste pancakes z nutellą w środku. Jestem pewna, że każdy z tych przepisów Wam bardzo przypadnie do gustu.

Przepis na: Tosty francuskie

  Łącznie: 15 min

Składniki:

Ciasto:

  • 6 kromek chleba tostowego, pszennego, chałki
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • masło

Dodatkowo:

  • ulubiona konfitura lub świeże owoce

Jak zrobić tosty francuskie?

tost francuski
Krok 1:  

W miseczce lub głębszym talerzu rozkłócić widelcem jajka z mlekiem i cukrem waniliowym. Na patelni rozgrzać 2łyżki masła. Następnie  namoczyć kromkę w mleku z jajkiem. (Jeżeli chcecie zrobić tosty z nadzieniem to jedną kromkę należy posmarować dżemem, pozostawiając odstęp od brzegu i przykryć drugą kromką, następnie tost namoczyć z obu stron w mleku z jajkiem).


francuskie tosty
Krok 2:  

Tosty smażyć na rozgrzanym masełku, na średniej mocy palnika, na złoty kolor z obu stron. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!


tosty francuskie

tosty francuskie

francuski tost

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4 / 5. Ilość głosów: 2

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button