Grillowana kanapka z pysznym omletem z dodatkiem szczypiorku i chrupiącego boczku to pomysł na pyszne śniadanie czy przekąskę imprezową. Do tego niezwykle sycąca! Z pewnością posmakuje Tobie i Twoim bliskim.
Wakacje rządzą się swoimi prawami! Jeśli zamierzasz grillować od samego rana to podrzucam Ci naprawdę prostą, a zarazem ciekawą propozycję na smakowite śniadanie. U mnie grillowana kanapka została przygotowana na połówce mniejszej bagietki, ale jeśli chcesz to możesz użyć całej (tylko wtedy polecam zwiększyć ilość jajek w omlecie). Świetnie będzie tu pasować boczek czy bekon.
Osobiście korzystam z węglowego grilla marki Weber, który jest bardzo prosty w obsłudze i charakteryzuje się wysoką jakością materiałów. Do przygotowania omleta użyłam żeliwnej płyty Gourmet BBQ System, która jest zgodna z rusztami do grillowania Weber. Szybko i równomiernie się nagrzewa. Można dzięki niej zrobić mnóstwo grillowanych dań począwszy od śniadaniowych placuszków, grillowanych owoców, szaszłyków, mięs czy nawet ciast z owocami.
Przepis na: Grillowana kanapka z omletem
Składniki:
- 1/2 małej bagietki
- 3 długie plasterki boczku
- 4 jajka
- 50 ml mleka
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- większa szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- duża garść roszponki lub rukoli
- ketchup, sos BBQ lub sos czosnkowy
Zobacz również:
Grillowana kanapka z omletem – przepis krok po kroku:
Krok 1
Krok 2
Cały czas kontrolujemy swojego grilla, aby składniki zbytnio się nie przypaliły. Długość smażenia będzie zależna od stopnia rozgrzania grilla – u mnie po około 5 minutach omlet był już ładnie ścięty, a bagietka i boczek chrupiące.
Krok 3
Następnie układamy większą garść roszponki lub rukoli, plasterki grillowanego boczku. Przykrywamy górną częścią bagietki. Wbijamy na środku patyczek do szaszłyków, aby ułatwić sobie zjedzenie kanapki.
Grillowana kanapka gotowa. Zjadamy ciepłą, zaraz po jej przygotowaniu. Smacznego!
Szukasz innych inspiracji grillowych? Zachęcam także do odwiedzenia mojej PRZEPISY Z GRILLA, w której znajdziesz sporą ilość smacznych dań.
*Wpis powstał przy współpracy z marką Weber.
Komentarze