Placuszki bananowe fit

4.6/5 (90 ocen)

Ilość porcji

7

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min

placuszki bananowe fit

Placuszki bananowe fit przygotowałam bez użycia mąki, cukru czy tłuszczu. Dojrzałe banany są wystarczająco słodkie, lecz jeśli chcesz to po ich usmażeniu możesz wierzch oprószyć odrobiną cukru pudru czy polać miodem. Palce lizać!

Fit placuszki bananowe

Te placki bananowe są idealne na śniadanie czy drugie śniadanie. Są zdrowsze niż takie klasyczne placuszki śniadaniowe i składają się tylko z kilku tanich składników.

Z przepisu wychodzi śniadanie czy kolacja dla dwóch osób – łącznie 7 placuszków, każdy 85 kcal (białko 3.5 g, tłuszcze 2.3 g, węglowodany 13.4 g). Dane z aplikacji Fitatu.

Przepis na: Placuszki bananowe fit

Składniki:

  • 1 duży, dojrzały banan (po obraniu 160 g)
  • 2 małe jajka
  • 80 g płatków owsianych
Wyślij emailem

Placuszki bananowe fit przepis krok po kroku:


Krok 1

pomysł na śniadanie

Placuszki bananowe fit zaczynamy od obrania banana. Warto użyć dojrzałego, z nieco czerniejącą skórką- będzie on po prostu słodki i finalnie nie ma potrzeby dosładzania placuszków.

W misce rozgniatamy za pomocą widelca dużego banana (po obraniu około 150-160 g). Równie dobrze możesz użyć dwóch małych bananów.

Jeśli użyjesz zielonych, niedojrzałych bananów to placuszki nie będą słodkie, ale nie powinno to wpłynąć na ich konsystencję.


Krok 2

placki owsiane

Dodajemy dwa małe jajka. Całość mieszamy przez chwilę za pomocą widelca lub ewentualnie trzepaczki.

Nie ma potrzeby korzystania z blendera ręcznego czy miksera.


Krok 3

placki bananowe z płatkami owsianymi

Wsypujemy płatki owsiane (80 g). Ja użyłam płatki owsiane błyskawiczne, ale można zastąpić górskimi.


Krok 4

placki z banana fit

Mieszamy całość za pomocą widelca. Odstawiamy na minimum 4-5 minut żeby płatki owsiane nieco napęczniały.


Krok 5

fit placuszki bananowe

Do smażenia tych placuszków używam lepszej patelni z teflonową, nieprzywierającą powierzchnią, dzięki czemu nie ma potrzeby smażenia na dużej ilości oleju. Ja zazwyczaj używam praktycznie kilku kropli oleju roślinnego, choć można go tak naprawdę całkiem pominąć.

Na rozgrzanej patelni smażymy z obu stron placuszki na małym ogniu – nakładamy je za pomocą łyżki formując okrągłe placki (z tej porcji wyszło mi 7 sztuk).


Krok 6

fit placki bananowe

Placuszki bananowe powinno się smażyć na małym ogniu do takiego rumianego koloru i dopiero wtedy przewracać za pomocą łopatki na drugą stronę. Jeśli użyjesz zbyt dużego ognia, to niestety placki się szybko przypalą z zewnątrz, a w środku będą surowe.

Oczywiście te placuszki nie będą miały tak świetnej konsystencji jak takie tradycyjne pankejki na bazie mąki, mleka, proszku do pieczenia, jajek itp., ale przy użyciu lepszej patelni nie powinno być problemu z ich przewracaniem na drugą stronę.

Gotowe placuszki bananowe fit można jeść bez jakichkolwiek dodatków, bo już same w sobie są bardzo smaczne.

Jednak mi najbardziej smakują w towarzystwie świeżych owoców – z pokrojonymi truskawkami na wierzchu i polane odrobiną miodu smakują genialnie. Smacznego!

Jeśli szukasz tradycyjnych, puchatych placuszków bananowych to koniecznie odwiedź mój przepis na placki bananowe śniadaniowe.


placuszki bananowe fit

placuszki bananowe fit

fit placki bananowe

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 90

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Aga
Aga
1 rok temu

Pyszne 🥰 dziś robiłam, przepis rewelacja, dziękuję ❤️

Gosia
Gosia
1 rok temu

Bardzo Ci dziękuję za ten przepis, od kilku lat próbowałam odtworzyć te placuszki z mojej pamięci (mój ex-partner ja robił, a ja nigdy nie dopytywałam jak je robi). W końcu trafiłam na twój przepis i dowiedziałam się jakie to proste, teraz znowu zagościły w moim domu :)) pozdrawiam ciepło!

Magda
Magda
1 rok temu

Wyglądają smakowicie 😋 zastanawiam się czy można je upiec w piekarniku? 🤔