Placuszki bananowe fit przygotowałam bez użycia mąki, cukru czy tłuszczu. Dojrzałe banany są wystarczająco słodkie, lecz jeśli chcesz to po ich usmażeniu możesz wierzch oprószyć odrobiną cukru pudru czy polać miodem. Palce lizać!
Fit placuszki bananowe
Te placki bananowe są idealne na śniadanie czy drugie śniadanie. Są zdrowsze niż takie klasyczne placuszki śniadaniowe i składają się tylko z kilku tanich składników.
Z przepisu wychodzi śniadanie czy kolacja dla dwóch osób – łącznie 7 placuszków, każdy 85 kcal (białko 3.5 g, tłuszcze 2.3 g, węglowodany 13.4 g). Dane z aplikacji Fitatu.
Przepis na: Placuszki bananowe fit
Składniki:
- 1 duży, dojrzały banan (po obraniu 160 g)
- 2 małe jajka
- 80 g płatków owsianych
Zobacz również:
Placuszki bananowe fit przepis krok po kroku:
Krok 1
Placuszki bananowe fit zaczynamy od obrania banana. Warto użyć dojrzałego, z nieco czerniejącą skórką- będzie on po prostu słodki i finalnie nie ma potrzeby dosładzania placuszków.
W misce rozgniatamy za pomocą widelca dużego banana (po obraniu około 150-160 g). Równie dobrze możesz użyć dwóch małych bananów.
Jeśli użyjesz zielonych, niedojrzałych bananów to placuszki nie będą słodkie, ale nie powinno to wpłynąć na ich konsystencję.
Krok 2
Nie ma potrzeby korzystania z blendera ręcznego czy miksera.
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Na rozgrzanej patelni smażymy z obu stron placuszki na małym ogniu – nakładamy je za pomocą łyżki formując okrągłe placki (z tej porcji wyszło mi 7 sztuk).
Krok 6
Oczywiście te placuszki nie będą miały tak świetnej konsystencji jak takie tradycyjne pankejki na bazie mąki, mleka, proszku do pieczenia, jajek itp., ale przy użyciu lepszej patelni nie powinno być problemu z ich przewracaniem na drugą stronę.
Gotowe placuszki bananowe fit można jeść bez jakichkolwiek dodatków, bo już same w sobie są bardzo smaczne.
Jednak mi najbardziej smakują w towarzystwie świeżych owoców – z pokrojonymi truskawkami na wierzchu i polane odrobiną miodu smakują genialnie. Smacznego!
Jeśli szukasz tradycyjnych, puchatych placuszków bananowych to koniecznie odwiedź mój przepis na placki bananowe śniadaniowe.
Komentarze
Pyszne 🥰 dziś robiłam, przepis rewelacja, dziękuję ❤️
Miło mi to czytać 🙂 smacznego!
Bardzo Ci dziękuję za ten przepis, od kilku lat próbowałam odtworzyć te placuszki z mojej pamięci (mój ex-partner ja robił, a ja nigdy nie dopytywałam jak je robi). W końcu trafiłam na twój przepis i dowiedziałam się jakie to proste, teraz znowu zagościły w moim domu :)) pozdrawiam ciepło!
Bardzo się cieszę, że udało się trafić na ten smak i że przypadł do gustu 🙂 Również pozdrawiam cieplutko!
Wyglądają smakowicie 😋 zastanawiam się czy można je upiec w piekarniku? 🤔
Myślę, że tak, chociaż osobiście nie próbowałam 🙂