Muffiny jajeczne

4.5/5 (66 ocen)
muffiny jajeczne

Muffiny jajeczne, podwójnie serowe są niezwykle smaczne. Można je zapiekać w silikonowych foremkach lub kokilkach.

Muffiny wytrawne

Pamiętam, że kilka lat temu zrobiłam sobie na śniadanie muffiny jajeczne z szynką oraz żółtym serem i nie ukrywam, że bardzo mi wtedy smakowały. Jakoś totalnie o nich zapomniałam… A szkoda, bo są naprawdę fajną alternatywą dla tradycyjnych śniadań. Dzisiaj mnie akurat naszło na takie podwójnie serowe muffiny wytrawne z dodatkiem posiekanego sera Feta i startej na tarce mozzarelli. Do tego ćwiartki pomidorków koktajlowych i kiełki rzodkiewki… No pychota!

Mi z poniższych składników wyszło 7 muffinek jajecznych – robiłam je w tradycyjnych silikonowych foremkach do muffinek na słodko. Jeśli użyjesz większych naczyń np. kokilek do zapiekania to pewnie wyjdą Ci 2 lub 3 sztuki.

Szybkie śniadanie

Szukasz innych pomysłów na ciekawe i oryginalne śniadanie? Przychodzę Ci z pomocą. W takim razie odwiedź mój obszerny wpis, w którym znajdziesz – KILKANAŚCIE PRZEPISÓW NA ŚNIADANIE.

Przepis na: Muffiny jajeczne

Składniki:

  • 3 jajka
  • 50 ml mleka
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • większa szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 czubate łyżki startej mozzarelli
  • 1 czubata łyżka sera Feta
  • 7 pomidorków koktajlowych
  • 2-3 łyżki kiełków rzodkiewki, rukoli lub świeżych liści szpinaku
Wyślij emailem

Przepis na: Muffiny jajeczne - przepis krok po kroku


Krok 1

jajka na muffiny

Do miski wbijamy 3 większe jajka.


Krok 2

masa jajeczna na muffiny śniadaniowe

Dodajemy mąkę pszenną (1 łyżka), mleko (około 50 ml), sól i pieprz (szczypta). Miksujemy przez dosłownie 10 sekund do połączenia się składników.


Krok 3

składniki na muffinki jajeczne

Przygotowujemy sobie dodatki. Mozzarellę ścieramy na tarce o większych oczkach (powinno wyjść około 2 czubate łyżki). Na deseczce kroimy w drobną kostkę ser Feta (1 czubata łyżka), a także pomidorki koktajlowe w ćwiartkę. Dodajemy także kiełki rzodkiewki, świeżą rukolę lub liście szpinaku (około 2- 3 łyżki).

Jeśli macie ochotę to równie dobrze możecie dodać także pokrojoną w kostkę szynkę, paprykę czerwoną, oliwki czy kukurydzę konserwową.

Dodatki wrzucamy do masy jajecznej i całość mieszamy.


Krok 4

babeczki wytrawne

Nakładamy masę jajeczną do foremek – mi wyszło 7 sztuk zapiekanych w silikonowych foremkach do muffinek.   Ważne, aby nie nalewać masy aż po same brzegi foremek (żeby Wam w trakcie pieczenia nie wypłynęła ta masa jajeczna czy dodatki).

Ja silikonowe foremki włożyłam dodatkowo do specjalnej blaszki do pieczenia muffinek (ale oczywiście nie jest to konieczne).

Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 190 stopni. Po lekkim przestygnięciu bez problemu powinny Wam wyskoczyć muffiny jajeczne z foremek.

Te muffiny wytrawne polecam podawać z pieczywem. Smacznego!


Muffiny jajeczne

Muffiny jajeczne

Przepis na jajeczne muffiny

Muffiny jajeczne z warzywami

Jajeczne muffinki z serem

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 66

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Przepis na jajeczne muffiny

Szukasz pomysłu na pyszne śniadanie w niecodziennej wersji? W takim razie koniecznie wypróbuj ten przepis na jajeczne muffiny! Są bardzo proste do przygotowania, ale czas przygotowania to 25-30 min, więc bardzo lubię przygotowywać te jajeczne babeczki na weekendzie, kiedy czas za bardzo nas nie nagli. W moim odczuciu jajeczne muffiny najlepiej smakują z samym pieczywem, ale na przykład mój mąż uwielbia je z dodatkiem ketchupu.

Muffiny jajeczne z warzywami

Lubisz śniadania z jajkami, ale przejadła Ci się jajecznica? W takim razie zachęcam do spróbowania przepisu na jajeczne muffinki z warzywami! Jest to z całą pewnością świetny przepis dla osób dbających o linię, jak również jako przepis dla dzieci, które lubią jajka lub są niejadkami. Jestem przekonana, że wasze pociechy pokochają te jajeczne babeczki! Zwłaszcza, że możesz dopasować składniki do ich upodobania. Dla przykładu możesz pominąć pomidorki, a dodać kukurydzę lub szczypiorek. Z resztą jako rodzic na pewno wiesz co lubi Twoje dziecko, a za czym nie przepada 🙂

Jajeczne muffinki z serem

Z reguły muffinki kojarzą nam się ze słodką przekąską, np. z jakimś kremem czy czekoladą. Tym razem chciałam przedstawić je w zupełniej innej, wytrawnej wersji. Mam nadzieję, że te jajeczne muffinki z serem podbiją Twoje kubki smakowe, tak jak podbiły moje 🙂 W tym przepisie wykorzystałam dwa rodzaje sera – mozzarelę oraz fetę. Końcowy efekt według mnie wyszedł super! Pamiętaj jednak, żeby nie przesadzić w tym przypadku z ilością soli, ponieważ feta już sama w sobie jest trochę słona. Przygotowanie to max 10 min, a masę jajeczną przelewamy do silikonowych foremek na muffinki. Ewentualnie możesz wykorzystać papierowe papilotki.

RozwińZwiń