
Muffiny jajeczne, podwójnie serowe są niezwykle smaczne. Można je zapiekać w silikonowych foremkach lub kokilkach.
Muffiny wytrawne
Pamiętam, że kilka lat temu zrobiłam sobie na śniadanie muffiny jajeczne z szynką oraz żółtym serem i nie ukrywam, że bardzo mi wtedy smakowały. Jakoś totalnie o nich zapomniałam… A szkoda, bo są naprawdę fajną alternatywą dla tradycyjnych śniadań. Dzisiaj mnie akurat naszło na takie podwójnie serowe muffiny wytrawne z dodatkiem posiekanego sera Feta i startej na tarce mozzarelli. Do tego ćwiartki pomidorków koktajlowych i kiełki rzodkiewki… No pychota!
Mi z poniższych składników wyszło 7 muffinek jajecznych – robiłam je w tradycyjnych silikonowych foremkach do muffinek na słodko. Jeśli użyjesz większych naczyń np. kokilek do zapiekania to pewnie wyjdą Ci 2 lub 3 sztuki.
Szybkie śniadanie
Szukasz innych pomysłów na ciekawe i oryginalne śniadanie? Przychodzę Ci z pomocą. W takim razie odwiedź mój obszerny wpis, w którym znajdziesz – KILKANAŚCIE PRZEPISÓW NA ŚNIADANIE.
Przepis na: Muffiny jajeczne
Składniki:
- 3 jajka
- 50 ml mleka
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- większa szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 czubate łyżki startej mozzarelli
- 1 czubata łyżka sera Feta
- 7 pomidorków koktajlowych
- 2-3 łyżki kiełków rzodkiewki, rukoli lub świeżych liści szpinaku
Muffiny jajeczne przepis krok po kroku:
Do miski wbijamy 3 większe jajka.
Dodajemy mąkę pszenną (1 łyżka), mleko (około 50 ml), sól i pieprz (szczypta). Miksujemy przez dosłownie 10 sekund do połączenia się składników.
Przygotowujemy sobie dodatki. Mozzarellę ścieramy na tarce o większych oczkach (powinno wyjść około 2 czubate łyżki). Na deseczce kroimy w drobną kostkę ser Feta (1 czubata łyżka), a także pomidorki koktajlowe w ćwiartkę. Dodajemy także kiełki rzodkiewki, świeżą rukolę lub liście szpinaku (około 2- 3 łyżki).
Jeśli macie ochotę to równie dobrze możecie dodać także pokrojoną w kostkę szynkę, paprykę czerwoną, oliwki czy kukurydzę konserwową.
Dodatki wrzucamy do masy jajecznej i całość mieszamy.
Nakładamy masę jajeczną do foremek – mi wyszło 7 sztuk zapiekanych w silikonowych foremkach do muffinek. Ważne, aby nie nalewać masy aż po same brzegi foremek (żeby Wam w trakcie pieczenia nie wypłynęła ta masa jajeczna czy dodatki).
Ja silikonowe foremki włożyłam dodatkowo do specjalnej blaszki do pieczenia muffinek (ale oczywiście nie jest to konieczne).
Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 190 stopni. Po lekkim przestygnięciu bez problemu powinny Wam wyskoczyć muffiny jajeczne z foremek.
Te muffiny wytrawne polecam podawać z pieczywem. Smacznego!