Muffiny jajeczne, podwójnie serowe są niezwykle smaczne. Można je zapiekać w silikonowych foremkach lub kokilkach.
Muffiny wytrawne
Pamiętam, że kilka lat temu zrobiłam sobie na śniadanie muffiny jajeczne z szynką oraz żółtym serem i nie ukrywam, że bardzo mi wtedy smakowały. Jakoś totalnie o nich zapomniałam… A szkoda, bo są naprawdę fajną alternatywą dla tradycyjnych śniadań. Dzisiaj mnie akurat naszło na takie podwójnie serowe muffiny wytrawne z dodatkiem posiekanego sera Feta i startej na tarce mozzarelli. Do tego ćwiartki pomidorków koktajlowych i kiełki rzodkiewki… No pychota!
Mi z poniższych składników wyszło 7 muffinek jajecznych – robiłam je w tradycyjnych silikonowych foremkach do muffinek na słodko. Jeśli użyjesz większych naczyń np. kokilek do zapiekania to pewnie wyjdą Ci 2 lub 3 sztuki.
Szybkie śniadanie
Szukasz innych pomysłów na ciekawe i oryginalne śniadanie? Przychodzę Ci z pomocą. W takim razie odwiedź mój obszerny wpis, w którym znajdziesz – KILKANAŚCIE PRZEPISÓW NA ŚNIADANIE.
Przepis na: Muffiny jajeczne
Składniki:
- 3 jajka
- 50 ml mleka
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- większa szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 czubate łyżki startej mozzarelli
- 1 czubata łyżka sera Feta
- 7 pomidorków koktajlowych
- 2-3 łyżki kiełków rzodkiewki, rukoli lub świeżych liści szpinaku
Zobacz również:
Przepis na: Muffiny jajeczne - przepis krok po kroku
Krok 2
Krok 3
Jeśli macie ochotę to równie dobrze możecie dodać także pokrojoną w kostkę szynkę, paprykę czerwoną, oliwki czy kukurydzę konserwową.
Dodatki wrzucamy do masy jajecznej i całość mieszamy.
Krok 4
Ja silikonowe foremki włożyłam dodatkowo do specjalnej blaszki do pieczenia muffinek (ale oczywiście nie jest to konieczne).
Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 190 stopni. Po lekkim przestygnięciu bez problemu powinny Wam wyskoczyć muffiny jajeczne z foremek.
Te muffiny wytrawne polecam podawać z pieczywem. Smacznego!
Komentarze