Nie jadłeś jeszcze śniadania? Nie masz kompletnie pomysłu co przygotować zamiast “codziennych” kanapek?
Często jest tak, że masz tylko kilka składników w lodówce i na pierwszy rzut wydaje się, że przecież nic się z tego nie da zrobić… Ja wtedy zazwyczaj przygotowuję omleta lub jajecznicę, do których można dodać tak naprawdę resztki warzyw, wędlin itp.
Sezon na kurki w pełni! Zostało mi ich trochę z przepisu na polędwiczki w sosie musztardowym, więc przygotowałam pyszną jajecznicę z kurkami i posiekaną pietruszką. Do tego świeże pieczywko… Coś pysznego!
Jajecznica z kurkami jest szybka i prosta do przygotowania, a co więcej wystarczy tylko kilka składników, aby stworzyć pyszne śniadanie dla siebie i swojej połówki.
Przepis na: Jajecznica z kurkami
Składniki:
- 2-3 łyżki oleju
- 1 mała cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- 100 g świeżych kurek
- 4 duże jajka
- 1 łyżeczka masła
- odrobina natki pietruszki lub koperku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Zobacz również:
Jajecznica z kurkami - przepis krok po kroku
Krok 1
Do przygotowania jajecznicy z kurkami będziemy potrzebować średniej wielkości patelnię z nieprzywierającą powierzchnią np. teflonową. Rozgrzewamy ją z dodatkiem oleju roślinnego (2-3 łyżki). Dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Można dodać także przeciśnięty przez praskę mały ząbek czosnku. Dodajemy umyte, drobno pokrojone kurki i nadal smażymy co chwilkę mieszając.
Cebula oraz kurki mają być ładnie podsmażone (nie przypalone).
Krok 2
W miseczce roztrzepujemy 4 duże jajka (u mnie rozmiar L) wraz z małą szczyptą pieprzu – można na tym etapie dodać także szczyptę soli, ale zwykle robię to dopiero na sam koniec.
Krok 3
Roztrzepane jajka wylewamy na gorącą patelnię. Smażymy na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodajemy także łyżeczkę masła.
Ja preferuję mocno ściętą jajecznicę, ale jeśli wolisz kremową to smażymy ją na malutkim ogniu – co chwilkę zdejmując ją z ognia np. co 10 sekund, wtedy tak szybko się nie zetnie, pozostając przy tym bardziej kremowa.
Krok 4
Gorącą jajecznicę posypujemy posiekaną natką koperku czy koperkiem. Fajnie pasuje też szczypiorek.
Jajecznica z kurkami gotowa! Możesz ją do smaku doprawić solą, pieprzem lub świeżymy ziołami – oregano czy lubczykiem. Podajemy z pieczywem. Smacznego.
Komentarze
taką jajecznicę z chęcią bym zjadła
Jajecznica jest moim ulubioną potrawą na śniadanie. 😉