Domowe musli

4.8/5 (22 ocen)
Domowe musli to świetna alternatywa dla gotowych mieszanek dostępnych w sklepach. Jest nie tylko pyszne, ale i tańsze oraz pełne wartości odżywczych. Możemy je przygotować w dowolnej konfiguracji, dopasowując je do swoich smaków.

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + 40 min pieczenia

Domowe musli

Opis przepisu

Domowe musli jest naprawdę genialne w smaku oraz totalnie proste do przygotowania. Można je podawać z mlekiem, ulubionym jogurtem (naturalnym, greckim, owocowym) czy serkiem (np. homogenizowanym).

To moja ulubiona kompozycja składników na naprawdę smaczne, domowe musli. Jednak jeśli chcesz to możesz z niektórych składników zrezygnować, coś dodać od siebie – wszystko zależy od Twoich preferencji.

Dlaczego warto jeść domowe musli?

  • Jest zdrowe – Domowe musli możemy zrobić z pełnoziarnistych płatków owsianych, orzechów, pestek, nasion i suszonych owoców. Te składniki są bogate w błonnik, witaminy i minerały, które są niezbędne dla naszego zdrowia.
  • Jest tanie – Przygotowanie domowego musli jest znacznie tańsze niż zakup gotowych mieszanek, zwłaszcza jak zakupimy większe opakowania składników. Ja najczęściej kupuję 1 kg opakowania wcześniej przez internet.
  • Jest pyszne – Możemy dobrać składniki, które najbardziej nam odpowiadają.
  • Jest łatwe do przygotowania – Samo przygotowanie to tylko wymieszanie składników i podpieczenie ich w piekarniku.

Z czym jeść musli ?

Musli można jeść na wiele sposobów, a to kilka popularnych opcji:

  • Mleko – krowie, kozie, migdałowe, owsiane lub sojowe
  • Jogurt – naturalny, grecki, owocowy
  • Kefir – naturalny lub smakowy
  • Serek homogenizowany – naturalny lub smakowy
  • Sok owocowy

Co można dodać do musli?

Oczywiście wszystko zależy od Twojej kreatywności i preferencji smakowych, ale najczęściej spotkamy w musli takie dodatki jak:

  • suszone lub liofilizowane owoce – np. banany, śliwki, rodzynki, ananas, mango, jagody goji
  • pestki i ziarna – np. pestki dyni, słonecznik, siemię lniane, nasiona chia
  • orzechy – np. pekan, włoskie, laskowe, nerkowca
  • kawałki czekolady

Możesz też dodać oczywiście świeże owoce np. jabłko czy gruszkę, ale do pojedynczej porcji, którą masz zamiar właśnie zjeść.

Przepis na: Domowe musli

Porady na start

Użyta szklanka w tym przepisie, jak i każdym na moim blogu ma pojemność 250 ml.

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 szklanka płatków żytnich
  • 1 szklanka pestek dyni
  • 1 szklanka słonecznika
  • 1 szklanka płatków migdałowych
  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 4 łyżki oleju
  • 1 czubata łyżka miodu
  • 1 szklanka nasion chia
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 1 szklanka orzechów laskowych lub pekan
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
Wyślij emailem

Jak zrobić musli?


Krok 1

zmielone orzechy nerkowca oraz orzechy laskowe

Domowe musli jest niezwykle proste do przygotowania.

Powyżej wymieniłam moją ulubioną kompozycję składników, jednak śmiało możesz coś pominąć (oprócz płatków owsianych), czy coś od siebie dodać. Ja kupuję powyższe składniki przez internet np. w kilogramowych opakowaniach, co dużo bardziej się opłaca cenowo niż małe gramatury stacjonarnie w marketach. Jeżeli dość często jecie musli (jak ja) to takie rozwiązanie wyjdzie zdecydowanie bardziej ekonomicznie.

Orzechy nerkowca oraz laskowe przez chwileczkę rozdrabniamy za pomocą robota ręcznego, lub po prostu lekko siekamy nożem.

Ja akurat zmieliłam orzechy na bardzo małe kawałki, ponieważ moja 1,5 roczna córka uwielbia to musli i wolałam uniknąć większych kawałków. Jeżeli jednak wolisz większe, to możesz użyć np. połówek lub całych orzechów.


Krok 2

składniki na domowe musli

Na dużą blachę dołączoną do zestawu piekarnika i wyłożoną papierem do pieczenia (ja zastąpiłam matą teflonową) wsypujemy płatki owsiane (2 szklanki, ja użyłam błyskawicznych), żytnie (1 szklanka), pestki dyni (1 szklanka), nasiona słonecznika (1 szklanka), płatki migdałowe (1 szklanka) oraz zmielone wcześniej orzechy nerkowca (1 szklanka).


Krok 3

Podprażenie składników na domowe musli

Polewamy olejem roślinnym (4 łyżki) oraz miodem (1 czubata łyżka) i całość mieszamy.

Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 150 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). W tym czasie co 10 minut wyciągamy z piekarnika i lekko mieszamy. 


Krok 4

podprażone musli na blaszce

Odstawiamy do przestygnięcia.


Krok 5

nasiona chia, zmielone orzechy laskowe, wiórki kokosowe oraz żurawina

Przygotowujemy pozostałe składniki – nasiona chia (1 szklanka), suszoną żurawinę (1 szklanka), zmielone wcześniej orzechy laskowe lub pekan oraz wiórki kokosowe (1 szklanka).


Krok 6

Mieszanie domowego musli

Wsypujemy do przestudzonych składników i mieszamy.


Krok 7

musli w słoiku

Domowe musli przechowujemy w szczelnym dużym pojemniku szklanym czy plastikowym. Gotowe!


Domowe musli

Domowe musli przepis

Jak zrobić musli

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 22

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments