Opis przepisu
Domowe musli jest naprawdę genialne w smaku oraz totalnie proste do przygotowania. Można je podawać z mlekiem, ulubionym jogurtem (naturalnym, greckim, owocowym) czy serkiem (np. homogenizowanym).
To moja ulubiona kompozycja składników na naprawdę smaczne, domowe musli. Jednak jeśli chcesz to możesz z niektórych składników zrezygnować, coś dodać od siebie – wszystko zależy od Twoich preferencji.
Dlaczego warto jeść domowe musli?
- Jest zdrowe – Domowe musli możemy zrobić z pełnoziarnistych płatków owsianych, orzechów, pestek, nasion i suszonych owoców. Te składniki są bogate w błonnik, witaminy i minerały, które są niezbędne dla naszego zdrowia.
- Jest tanie – Przygotowanie domowego musli jest znacznie tańsze niż zakup gotowych mieszanek, zwłaszcza jak zakupimy większe opakowania składników. Ja najczęściej kupuję 1 kg opakowania wcześniej przez internet.
- Jest pyszne – Możemy dobrać składniki, które najbardziej nam odpowiadają.
- Jest łatwe do przygotowania – Samo przygotowanie to tylko wymieszanie składników i podpieczenie ich w piekarniku.
Z czym jeść musli ?
Musli można jeść na wiele sposobów, a to kilka popularnych opcji:
- Mleko – krowie, kozie, migdałowe, owsiane lub sojowe
- Jogurt – naturalny, grecki, owocowy
- Kefir – naturalny lub smakowy
- Serek homogenizowany – naturalny lub smakowy
- Sok owocowy
Co można dodać do musli?
Oczywiście wszystko zależy od Twojej kreatywności i preferencji smakowych, ale najczęściej spotkamy w musli takie dodatki jak:
- suszone lub liofilizowane owoce – np. banany, śliwki, rodzynki, ananas, mango, jagody goji
- pestki i ziarna – np. pestki dyni, słonecznik, siemię lniane, nasiona chia
- orzechy – np. pekan, włoskie, laskowe, nerkowca
- kawałki czekolady
Możesz też dodać oczywiście świeże owoce np. jabłko czy gruszkę, ale do pojedynczej porcji, którą masz zamiar właśnie zjeść.
Przepis na: Domowe musli
Porady na start
Użyta szklanka w tym przepisie, jak i każdym na moim blogu ma pojemność 250 ml.
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 szklanka płatków żytnich
- 1 szklanka pestek dyni
- 1 szklanka słonecznika
- 1 szklanka płatków migdałowych
- 1 szklanka orzechów nerkowca
- 4 łyżki oleju
- 1 czubata łyżka miodu
- 1 szklanka nasion chia
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- 1 szklanka orzechów laskowych lub pekan
- 1 szklanka wiórek kokosowych
Zobacz również:
Jak zrobić musli?
Krok 1
Powyżej wymieniłam moją ulubioną kompozycję składników, jednak śmiało możesz coś pominąć (oprócz płatków owsianych), czy coś od siebie dodać. Ja kupuję powyższe składniki przez internet np. w kilogramowych opakowaniach, co dużo bardziej się opłaca cenowo niż małe gramatury stacjonarnie w marketach. Jeżeli dość często jecie musli (jak ja) to takie rozwiązanie wyjdzie zdecydowanie bardziej ekonomicznie.
Orzechy nerkowca oraz laskowe przez chwileczkę rozdrabniamy za pomocą robota ręcznego, lub po prostu lekko siekamy nożem.
Ja akurat zmieliłam orzechy na bardzo małe kawałki, ponieważ moja 1,5 roczna córka uwielbia to musli i wolałam uniknąć większych kawałków. Jeżeli jednak wolisz większe, to możesz użyć np. połówek lub całych orzechów.
Krok 2
Krok 3
Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 150 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). W tym czasie co 10 minut wyciągamy z piekarnika i lekko mieszamy.
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Komentarze