Pancakes z borówkami

4.7/5 (48 ocen)
Kto nie kocha puszystych, domowych pancakes na śniadanie? Szczególnie gdy są pełne soczystych borówek, które dodają im wyjątkowego smaku. Myślisz, że ich zrobienie jest trudne? Nic bardziej mylnego! Ten prosty przepis jest idealny nawet dla początkujących.

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min

Pancakes z borówkami

Pancakes z borówkami to puszyste, mięciutki i sycące placuszki. Idealne na śniadanie czy słodki deser. Przygotujesz je raz, dwa, bez użycia miksera! Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli.

Przepis na: Pancakes z borówkami

Porady na start

Jeżeli masz małe dzieci, to możesz zrobić dla nich takie placuszki i pominąć po prostu cukier.

Składniki:

  • 1 duże jajko
  • 250 ml mleka lub maślanki
  • 2 łyżki masła (roztopionego) lub oleju – 30 g
  • 2 łyżki cukru białego lub pudru
  • 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki borówek amerykańskich
Wyślij emailem

Pancakes z borówkami przepis krok po kroku:


Krok 1

jajko, masło i mleko w misce

Pancakes z borówkami przygotowujemy przy pomocy trzepaczki (nie będziesz potrzebować nawet miksera).

Ciasto na placuszki z borówkami

Zaczynamy od wymieszania mokrych składników (mogą być zarówno w temperaturze pokojowej jak i wyciągnięte prosto z lodówki).

Do miski dodajemy duże jajko, mleko (250 ml), a także roztopione masło lub olej (2 łyżki).


Krok 2

Ciasto na placuszki z borówkami

Mieszamy za pomocą trzepaczki do połączenia się składników.


Krok 3

dodanie cukru i mąki

Wsypujemy suche składniki: cukier (2 łyżki), proszek do pieczenia (1 i 1/2 łyżeczki) oraz mąkę pszenną tortową (200 g).


Krok 4

ciasto na pancakes z borówkami

Mieszamy za pomocą trzepaczki tylko do połączenia się składników.

Powinno powstać ciasto o konsystencji gęstej śmietany.


Krok 5

dodanie borówek do ciasta na pancakes

Dodajemy świeże lub rozmrożone borówki amerykańskie (3 nieco czubate łyżki). Lekko mieszamy. Odstawiamy na 5-10 minut do lekkiego napuszenia się ciasta.

Pancakes z borówkami smażymy na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powierzchnią np. teflonową.

Zwykle smażę bez dodatku oleju, albo polewam patelnię kilkoma kroplami oleju czy masła klarowanego.

Nakładamy na większej patelni po czubatej łyżce ciasta. Smażymy z obu stron na średniej mocy palnika. Jeśli będziesz smażyć na dużym ogniu to szybko będą przypalone z zewnątrz, a w środku surowe i zakalcowate, bo nie zdążą się napuszyć na patelni.

Placuszki z borówkami podajemy z ulubionymi dodatkami jak np. serek homogenizowany waniliowy, świeże owoce czy ulubiona konfitura. Smacznego!

Szukasz innych przepisów z borówkami w roli głównej? W takim razie polecam wypróbować szybki placek z borówkami czy sernik z borówkami.  


Pancakes z borówkami przepis

Pancakes z borówkami

placki z borówkami

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 48

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Placki z borówkami

Zawsze lubiłam urozmaicać sobie śniadanie czymś innym niż klasyczne kanapki, dlatego na moim blogu znajduje się wiele wariantów placuszków. Najpopularniejsze to z całą pewnością placuszki bananowe, ale tym razem w związku z tym, że borówek wszędzie pod dostatkiem, to postawiłam zrobić właśnie placki z borówkami. Wychodzą naprawdę świetne w smaku i robi się je w kilka minut. Sprawdzą się też rewelacyjne jako drugie śniadanie, czy też jako deser. Jak wychodzę na spacer z moją córeczką, to takie placuszki z borówkami są świetną przekąską, którą mogę ją poczęstować kiedy słyszę z wózka “mniam mniam”. Jak również macie takie małe szkraby jak ja, to możecie całkiem zrezygnować z cukru w tym przepisie.

RozwińZwiń