Proste danie jednogarnkowe, które uwielbiam przygotowywać w sezonie wakacyjnym – Leczo z cukinią! Oczywiście można je robić przez cały rok, ale w lecie, gdy można kupić świeże, sezonowe warzywa, smakuje zdecydowanie najlepiej. Zaś w zimie moim ulubionym daniem jednogarnkowym jest bigos.
To zdrowe i kolorowe leczo z cukinią to genialny pomysł na obiad dla całej rodziny. U mnie w domu znika w tempie błyskawicznym i nie ma osoby, która by nie przepadała za tym daniem.
Przepis na: Leczo z cukinią
Składniki:
- 3 łyżki oleju
- 1 większa cebula
- 2 ząbki czosnku
- 450 g kiełbasy
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- opcjonalnie 1/2 papryki zielonej
- 1,5 kg cukinii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku lub lubczyku
- 400 g pomidorów z puszki (bez skórki)
- opcjonalnie garść pomidorków koktajlowych
- 150 ml wody
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
Zobacz również:
Jak zrobić leczo z cukinii i papryki?
Krok 1
Kiełbasę wieprzową lub drobiową (około 450-500 g, lepiej żeby nie była mocno sucha) kroimy w kostkę.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Dodajemy pomidory z puszki (około 400-500 g). Ja dodatkowo użyłam garści pomidorków koktajlowych, ale czasem zastępuję je dwoma mniejszymi pomidorami.
Krok 8
Leczo z cukinią gotowe! Ja zazwyczaj serwuję je z chlebem.
Nie masz pomysłu na OBIAD? Tutaj znajdziesz mnóstwo inspiracji na domowe, szybkie obiady klik>>
Komentarze
Potrawa super! Znika w mig z garnka. Nie ma tylko w przepisie, kiedy dodać czosnek. Czy go pokroić czy przecisnąć przez praske. Ja pokroiłam zabki w plasterki i dodalam do podsmazonej cebuli.
Czosnek przez prasę dodajemy jak smażymy cebulę
Bardzo dziękuję za wychwycenie błędu, faktycznie gdzieś mi uciekła informacja o czosnku 🙂 Informację już dodałam i ja również użyłam go w momencie podsmażania cebuli, tylko ja użyłam praski ale tak naprawdę nie ma to znaczenia i w plasterkach też będzie super 🙂 Pozdrawiam!
To leczo to moje ulubione – proste zdrowe super w smaku
Cieszę się, że tak smakują ❤️
Wspaniała propozycja na wykorzystanie sezonowych warzyw 😍
Oj tak, zdecydowanie 🙂
Nie przepadam za kiełbasą, więc dodałem kurczaka i też pasuje, jakby ktoś się zastanawiał 🙂 Przepis super opisany, wszystko jasne i przejrzyste. W tym tygodniu robię powtórkę. Dzięki!
Z kurczakiem szczerze nie robiłam jeszcze, więc dobrze wiedzieć, dziękuję za informację! 🙂 Cieszę się, że przepis przypadł do gustu ❤️
Smak dzieciństwa, teraz gotuję je dla swojej rodziny 🙂
Super! ❤️ Ja również 🙂
To leczo jest po prostu genialne! Dodatek papryki robi różnicę. Pozdrawiam serdecznie
Bardzo się cieszę, że posmakowało ❤️
Bardzo lubię leczo, ale nigdy wcześniej nie robiłam go z cukinią. Zawsze robiłam z samą papryką ale ten przepis naprawdę wychodzi super. Warto spróbować.
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂 Ja szczerze powiedziawszy wolę to “nasze leczo” z cukinią, niż z samą papryką 🙂
Leczo z cukinią to najlepsze leczo jakie może być. Ja od dziecka zajadam się takim leczo, natomiast mój mąż jest absolutnie na nie. Zdecydowanie brakuje w paprykowym leczo czegoś więcej. Cukinia czy nawet dynia.. zdecydowanie na tak! Ba, nawet dziś jadłam na obiad leczo z cukinią, które zrobiła moja mama 🙂
Pozdrawiam Lamotek
To prawda, leczo z cukinią to moja ulubiona wersja, zwłaszcza latem 🙂 również pozdrawiam!