
Proste danie jednogarnkowe, które uwielbiam przygotowywać w lecie – Leczo z cukinią! Oczywiście można je robić przez cały rok, ale w lecie, gdy można kupić świeże, sezonowe warzywa, smakuje zdecydowanie najlepiej. Zaś w zimie moim ulubionym daniem jednogarnkowym jest bigos.
To zdrowe i kolorowe leczo z cukinią to genialny pomysł na obiad dla całej rodziny. U mnie w domu znika w tempie błyskawicznym i nie ma osoby, która by nie przepadała za tym daniem.
Moje leczo wzbogaciłam pysznym koncentratem pomidorowym 30% z firmy Manufaktura Wielkopolska. Ten koncentrat jest produkowany z pomidorów najwyższej jakości: starannie wyselekcjonowanych, soczystych, dojrzewających w pełnym słońcu i bez dodatków chemicznych. To się naprawdę ceni! Koncentrat może stanowić bazę dla kremu czy zupy pomidorowej, gulaszu, lecza, bigosu czy nawet pizzy. W takim małym słoiczku zamkniętych jest aż pół kilograma polskich pomidorów. Koniecznie wypróbuj!
Przepis na: Leczo z cukinią
Łącznie: 60 min
Liczba porcji: 6
Składniki :
- 3 łyżki oleju
- 1 większa cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 g kiełbasy
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 3 średnie cukinie
- 400 g pomidorów z puszki (bez skórki)
- 250 ml wody
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego 30% Manufaktura Wielkopolska
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić leczo z cukinii?
Wykonanie:
Do rozgrzanej, większej patelni nalej olej, dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez kilka minut na małym ogniu (do zezłocenia się cebuli). Dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę i smaż przez kilka minut.
Cukinie obierz, pokrój w kostkę i dodaj na patelnię. Po chwili dodaj pokrojone w kostkę papryki oraz pomidory z puszki, duś na małym ogniu przez 10 min, mieszając co chwilkę.
Wodę wymieszaj z koncentratem pomidorowym i wlej do lecza. Dopraw solą, pieprzem oraz słodką papryką w proszku. Duś przez około 20 minut na małym ogniu, co chwilkę mieszaj, aby zawartość patelni się nie przypaliła. Po tym czasie, jeszcze ewentualnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Smacznego!