Dania mięsneObiady

Leczo z cukinią

Proste danie jednogarnkowe, które uwielbiam przygotowywać w lecie – Leczo z cukinią! Oczywiście można je robić przez cały rok, ale w lecie, gdy można kupić świeże, sezonowe warzywa, smakuje zdecydowanie najlepiej. Zaś w zimie moim ulubionym daniem jednogarnkowym jest bigos.

To zdrowe i kolorowe leczo z cukinią to genialny pomysł na obiad dla całej rodziny. U mnie w domu znika w tempie błyskawicznym i nie ma osoby, która by nie przepadała za tym daniem.

Moje leczo wzbogaciłam pysznym koncentratem pomidorowym 30% z firmy Manufaktura Wielkopolska. Ten koncentrat jest produkowany z pomidorów najwyższej jakości: starannie wyselekcjonowanych, soczystych, dojrzewających w pełnym słońcu i bez dodatków chemicznych. To się naprawdę ceni! Koncentrat może stanowić bazę dla kremu czy zupy pomidorowej, gulaszu, lecza, bigosu czy nawet pizzy. W takim małym słoiczku zamkniętych jest aż pół kilograma polskich pomidorów. Koniecznie wypróbuj!

Przepis na: Leczo z cukinią

  Łącznie: 60 min

 Liczba porcji: 6

Składniki :

  • 3 łyżki oleju
  • 1 większa cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g kiełbasy
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 3 średnie cukinie
  • 400 g pomidorów z puszki (bez skórki)
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 30% Manufaktura Wielkopolska
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić leczo z cukinii?

Wykonanie:

Do rozgrzanej, większej patelni nalej olej, dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez kilka minut na małym ogniu (do zezłocenia się cebuli). Dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę i smaż przez kilka minut.

Cukinie obierz, pokrój w kostkę i dodaj na patelnię. Po chwili dodaj pokrojone w kostkę papryki oraz pomidory z puszki, duś na małym ogniu przez 10 min, mieszając co chwilkę.

Wodę wymieszaj z koncentratem pomidorowym i wlej do lecza. Dopraw solą, pieprzem oraz słodką papryką w proszku. Duś przez około 20 minut na małym ogniu, co chwilkę mieszaj, aby zawartość patelni się nie przypaliła. Po tym czasie, jeszcze ewentualnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Smacznego!


Domowe leczo z cukinią i kiełbasą

Jak zrobić leczo z cukinii i kiełbasy

leczo z cukinii i kiełbasy

Leczo tradycyjne

bigos z cukinii

Leczo z cukinią

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Domowe leczo z cukinią i kiełbasą

Sezon na cukinię zaczyna się mniej więcej od początku lipca i trwa do października. W tym czasie często przygotowuje się domowe leczo z cukinią i kiełbasą. Jest znacznie lżejsze od tradycyjnego bigosu i najlepiej smakuje ze świeżych sezonowych warzyw z dodatkiem dobrej wędliny.

Jak zrobić leczo z cukinii i kiełbasy

Zrobienie leczo z cukinii i kiełbasy nie jest wcale trudne. Jest to danie jednogarnkowe i wystarczy zachować odpowiednie proporcje oraz postępować zgodnie z podanym schematem dodawania składników. Ma to znaczenie, ponieważ wpływa na ostateczny smak potrawy. Ważne aby ogień podczas duszenia nie był duży, ponieważ może nam się przypalić.

Bigos z cukinii

Bigos z cukinii to nic innego jak właśnie tzw. leczo, które często przygotowujemy w lecie, gdy cukinii jest bardzo dużo. Warto zrobić większą porcję, ponieważ smakuje tak samo dobrze zarówno w dniu, w którym je zrobimy, jak również w następnym. Jest to też bardzo wdzięczna potrawa, ponieważ możemy do niej dodać bardzo różne składniki, np. kurczaka, a nawet parówki :), a i tak będzie smakować pysznie.

Close