Dania jarskieObiadyPrzekąski

Pyry z gzikiem

Pyry z gzikiem to postne danie kuchni wielkopolskiej, które składa się z gotowanych w mundurkach ziemniaków, które w poznańskiej gwarze znane są jako pyry, a także z gziku, czyli twarogu w wersji na słono. Można je oczywiście jeść jako kompletnie danie, jednak dla mnie stanowią często dodatek do mięsa. Uwielbiam takie pyry z gzikiem z dodatkiem przeciśniętego czosnku i szczypiorku… Rewelacja! W okresie grillowym to super dodatek to szaszłyków czy kiełbasek z grilla.

Koniecznie wyprobuj mój prosty przepis na pyry z gzikiem. Jestem pewna, że Ci posmakują!

Przepis na: Pyry z gzikiem

Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 250 gramów twarogu półtłustego (może być też chudy)
  • 3 łyżki śmietany 12 lub 18%
  • 1/4 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • opcjonalnie 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka szczypiorku

Jak zrobić pyry z gzikiem?

Pyry z gzikiem
Wykonanie: 

Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w całości (w mundurach) w osolonej wodzie. Gotujemy na średniej mocy palnika do ich miękkości. Po ugotowaniu odstawiamy je do przestygnięcia.

W misce mieszamy twaróg wraz ze śmietaną (możecie użyć 12 lub 18%). Dodajemy posiekany drobno szczypiorek, sól oraz pieprz. Ja dodatkowo dodaję zazwyczaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Po lekkim przestygnięciu ziemniaków lekko je nacinamy tworząc na ich wierzchu krzyżyk. Na wierzch każdego nakładamy po łyżeczce lub łyżce gziku (zależy od wielkości danego ziemniaka). Smacznego!


Pyry z gzikiem

Pyry z gzikiem

gotowane ziemniaki

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 50

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button