Surówka z kapusty pekińskiej to niezastąpiony dodatek do obiadu. Jest naprawdę prosta do przygotowania i składa się z samych tanich oraz ogólnodostępnych składników. Takie surówki lubię najbardziej! Raz, dwa i pyszny dodatek do obiadu gotowy.
Jeśli już całkiem nie mam składników do przygotowania jakiejkolwiek surówki to po prostu otwieram dowolny słoik z mojej kolekcji domowych przetworów np. ogórki kiszone czy konserwowe.
Surówka
Ta niskokaloryczna surówka smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. Muszę przyznać, że mam do niej wielką słabość, ponieważ jako dziecko jadłam ją bardzo często. Do tej pory przygotowuję od czasu do czasu surówkę z kapusty pekińskiej i w moim odczuciu nie ma obiadu, do którego by ta surówka nie pasowała. Ostatnio zaserwowałam ją z pieczonym schabem oraz talarkami ziemniaczanymi i to był strzał w dziesiątkę! Koniecznie wypróbujcie taki zestaw. Jestem pewna, że Wam posmakuje.
Jeśli szukasz innego przepisu na domową surówkę to koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na surówkę z czerwonej kapusty – palce lizać!
Przepis na: Surówka z kapusty pekińskiej
Składniki:
- 1/2 dużej kapusty pekińskiej (ok. 250 g)
- marchewka
- jabłko
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 płaskie łyżki śmietany 18% lub majonezu
- szczypta soli
- opcjonalnie 1/4 papryki żółtej i czerwonej
Zobacz również:
Jak zrobić sałatkę z kapusty pekińskiej?
Wykonanie:
Surówkę z kapusty pekińskiej najlepiej przygotować 1-2 godziny przed podaniem obiadu.
Połowę kapusty pekińskiej szatkujemy drobno za pomocą noża i przekładamy do miski. Białą końcówkę kapusty wyrzucamy. Następnie posypujemy połową łyżeczki soli i lekko ugniatamy za pomocą okrągłego tłuczka lub tłuczka do ziemniaków.
Marchewkę oraz jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do poszatkowanej kapusty pekińskiej i mieszamy z 2 łyżkami śmietany 18% (możesz zastąpić majonezem) i posypujemy szczyptą soli. Całość dokładnie mieszamy.
Opcjonalnie dodaję od czasu ok. 1/4 papryki żółtej i czerwonej (startej na tarce o dużych oczkach). Wydaje mi się, że z dodatkiem tych obu papryk surówka z kapusty pekińskiej jest po prostu smaczniejsza, ale to kwestia gustu.
Surówkę z kapusty pekińskiej przechowujemy w lodówce maksymalnie do 3 dni.
Kapustę, tartą marchew i jabłko wymieszaj razem dokładnie. Na koniec dodaj jeszcze łyżkę jogurtu naturalnego. Jeśli zaś chcesz, by surówka miała ostrzejszy smak, to możesz zamiast jogurtu dodać łyżkę majonezu oraz szczyptę białego pieprzu. Jogurt można też zastąpić kwaśną śmietaną. Zamieniając jogurt na śmietanę lub majonez surówka będzie miała więcej kalorii. Jeśli dodasz majonez to, surówka z kapusty pekińskiej będzie miała około 70 kcal na 100 gramów surówki.
Smacznego!
Komentarze
Pyszna, a zarazem szybka i łatwa w przygotowaniu surówka 🙂
Ja robię bardzo podobnie… Pyszna surówka :]]
Super surówka! Pycha pycha!