Dania jarskieObiadyPrzekąski

Talarki ziemniaczane

Talarki ziemniaczane to pyszny i sprawdzony dodatek do obiadu. Pasują do każdego rodzaju mięsa: drobiowego, wołowego czy wieprzowego. Najczęściej je przygotowuję do gulaszu węgierskiego, schabowych po węgiersku, kotleta szwajcarskiego, soczystej karkówki z piekarnika czy nawet stripsów z kurczaka. Ostatnio podałam je ze schabem pieczonym oraz surówką z kapusty pekińskiej i był to jeden z najlepszych obiadów, jakie ostatnio zaserwowałam mojej rodzince.

Pieczone ziemniaki

Mój przepis na talarki ziemniaczane nie różni się dużo od pieczonych ziemniaków, które są przez Was często odwiedzane na moim blogu i przygotowywane. Można je zaserwować jako dodatek do obiadu jak i zwykłą przekąskę imprezową np. z domowym sosem czosnkowym.

Domowe talarki z ziemniaków możecie upiec be jakichkolwiek innych dodatków. Tym razem upiekłam je wraz z czerwoną lub białą cebulą i posypałam koperkiem. Jak dla mnie w tym wydaniu takie pieczone ziemniaki smakują obłędnie.

Przepis na: Talarki ziemniaczane

  Łącznie: 60 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 większe ząbki czosnku
  • 1 duża cebula np.czerwona
  • opcjonalnie koperek

Jak zrobić talarki ziemniaczane?

pieczone ziemniaki
Wykonanie:  

Ziemniaki obieramy, kroimy w grubsze plasterki. Jeśli wolisz to możesz je pokroić w dosyć cienkie plasterki, tylko wtedy należy je nieco krócej piec.

W małym rondelku rozpuszczamy na bardzo małym ogniu 2 łyżki masła (wystarczy tylko lekko pogrzać) wraz z 1 płaską łyżeczką soli i szczyptą pieprzu. Całość dokładnie mieszamy.

Do naczynia żaroodpornego przekładamy ziemniaki i polewamy roztopionym masłem. Dużą cebulę kroimy np. w piórka, 2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i również dodajemy do naczynia. Całość dokładnie mieszamy i równomiernie rozkładamy ziemniaki na brytfance. Pieczemy przez 30 minut w temp. 190 stopni (np. góra-dół) np. pod przykryciem, a później przez 10 minut dodajemy termoobieg aż nasze talarki się ładnie zarumienią (wtedy zdejmujemy opcjonalną pokrywkę naczynia żaroodpornego).

Nasze talarki z ziemniaków możemy ewentualnie doprawić solą, gdyby okazało się, że są za mało słone. Wierzch opcjonalnie posypujemy posiekanym koperkiem.


Talarki ziemniaczane

Talarki ziemniaczane

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 26

Oceń ten post jako pierwszy!

Ziemniaki z piekarnika

Uwielbiam ziemniaki za ich uniwersalność w kuchni. Można z nich przygotować naprawdę wiele potraw i każda wygląda całkowicie inaczej. Z ziemniaków można zrobić farsz do pierogów ruskich, kopytka, kotlety ziemniaczane, a nawet użyć je do pączków z ziemniakami. Myślę, że najczęściej jednak to warzywo jest traktowane jako dodatek do obiadu. Ziemniaki można podać w kilku formach np. ugotować i podać oprószone świeżym koperkiem lub je upiec. Ziemniaki z piekarnika to jeden z najpopularniejszych przepisów na moim blogu. Pieczone w pysznej marynacie wraz z rozmarynem smakują naprawdę fantastycznie i znikają z talerzy w oka mgnieniu.

Talarki z ziemniaków

Czym się różnią pieczone ziemniaki od talarków? Sposób przygotowania jest naprawdę bardzo podobny, tylko jedynie obrane ziemniaki kroimy w plasterki. Cała filozofia! Dzięki temu talarki z ziemniaków są chrupiące z każdej strony. Talarki ziemniaczane można przygotować po prostu jako dodatek do obiadu jak i zwykłą przekąskę imprezową np. z domowym sosem czosnkowym. Dzieci je naprawdę uwielbiają!

Talarki ziemniaczane z piekarnika

Talarki ziemniaczane z piekarnika są niesamowicie proste do przygotowania. To naprawdę tani dodatek do obiadu, który będzie potrafił wykonać nawet największy amator kulinarny. Talarki ziemniaczane robią się praktycznie same! Wystarczy ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i włożyć do piekarnika. To wszystko! W tym czasie możesz przygotować mięso czy nawet domowy sos czosnkowy.

Back to top button