Talarki ziemniaczane to pyszny i sprawdzony dodatek do obiadu. Pasują do każdego rodzaju mięsa: drobiowego, wołowego czy wieprzowego. Najczęściej je przygotowuję do gulaszu węgierskiego, schabowych po węgiersku, kotleta szwajcarskiego, soczystej karkówki z piekarnika czy nawet stripsów z kurczaka. Ostatnio podałam je ze schabem pieczonym oraz surówką z kapusty pekińskiej i był to jeden z najlepszych obiadów, jakie ostatnio zaserwowałam mojej rodzince.
Pieczone ziemniaki
Mój przepis na talarki ziemniaczane nie różni się dużo od pieczonych ziemniaków, które są przez Was często odwiedzane na moim blogu i przygotowywane. Można je zaserwować jako dodatek do obiadu jak i zwykłą przekąskę imprezową np. z domowym sosem czosnkowym.
Domowe talarki z ziemniaków możecie upiec be jakichkolwiek innych dodatków. Tym razem upiekłam je wraz z czerwoną lub białą cebulą i posypałam koperkiem. Jak dla mnie w tym wydaniu takie pieczone ziemniaki smakują obłędnie.
Przepis na: Talarki ziemniaczane
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 2 większe ząbki czosnku
- 1 duża cebula np.czerwona
- opcjonalnie koperek
Zobacz również:
Jak zrobić talarki ziemniaczane?
Krok 1
W małym rondelku rozpuszczamy na bardzo małym ogniu 2 łyżki masła (wystarczy tylko lekko pogrzać) wraz z 1 płaską łyżeczką soli i szczyptą pieprzu. Całość dokładnie mieszamy.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy ziemniaki i polewamy roztopionym masłem. Dużą cebulę kroimy np. w piórka, 2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i również dodajemy do naczynia. Całość dokładnie mieszamy i równomiernie rozkładamy ziemniaki na brytfance. Pieczemy przez 30 minut w temp. 190 stopni (np. góra-dół) np. pod przykryciem, a później przez 10 minut dodajemy termoobieg aż nasze talarki się ładnie zarumienią (wtedy zdejmujemy opcjonalną pokrywkę naczynia żaroodpornego).
Nasze talarki z ziemniaków możemy ewentualnie doprawić solą, gdyby okazało się, że są za mało słone. Wierzch opcjonalnie posypujemy posiekanym koperkiem.
Komentarze
Po tych 40 minutach grzania twarde i surowe…
No to nie wiem jak grubo musiały być pokrojone…
Pierwszy raz robiłam na weekendzie talarki ziemniaczane i były naprawdę pyszne Pani Asiu 🙂 Korzystałam już z wielu Pani przepisów… Sernik z białą czekoladą to prawdziwe mistrzostwo swiata <3
Kolejny przepis, który przetestowałam… Palce lizac! Do karkówki piecznej wrecz idealne 😛