Schabowe w sosie węgierskim to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Rozpływające się w ustach mięso, gotowane lub pieczone ziemniaki (koniecznie wypróbuj mój przepis) i ulubiona surówka np. z marchewki, czerwonej kapusty lub sos pieczarkowy… Czy może być coś lepszego? Wątpię!
Schab duszony w sosie
Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na schabowe w sosie węgierskim. To danie przygotowuję gdy dorwę w sklepie mięsnym ładny schab bez kości, a potrzebuję stworzyć obiad na kilka dni do przodu. Schabowe w sosie wychodzą aromatyczne w smaku, a dzięki temu, że są duszone przez dłuższy czas to rozpływają się w ustach.
Pamiętaj, że zanim wykonasz schabowe w sosie, to warto kilka godzin lub nawet dzień wcześniej zamarynować sobie mięso. To bardzo ważny element!
Jeśli szukasz podobnych pomysłów na obiad ze schabem w roli głównej to koniecznie wypróbuj:
Przepis na: Schabowe w sosie węgierskim
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 4 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżka papryki słodkiej
- 2 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta pieprzu
- 2 duże cebule
- kilka łyżek oleju
- 2 płaskie łyżki mąki
- opcjonalnie 1 łyżka posiekanego koperku
- 250 ml bulionu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- dodatkowo: ugotowane ziemniaki z koperkiem i ulubiona surówka
Zobacz również:
Jak zrobić schab w sosie?
Wykonanie:
Schab kroimy w plastry o grubości 1-2 cm. Przygotowujemy marynatę: do miseczki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (4 ząbki), oliwę (2 łyżki), szczyptę pieprzu, kilka ziarenek ziela angielskiego, 2-3 listki laurowe, przyprawę do mięsa wieprzowego (1 łyżeczkę) oraz 1 łyżkę posiekanego koperku. Całość mieszamy łyżeczką i polewamy nią dokładnie plastry schabu. Odstawiamy na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Do głębszej (większej) patelni wlewamy kilka łyżek oleju (ok. 3-4). Na rozgrzany tłuszcz dodajemy posiekaną cebulę. Smażymy do jej zarumienienia, dodając po chwili zamarynowane plastry schabu. Wlewamy ok. 250-300 ml bulionu i dusimy na małym ogniu przez ok. 70 minut (co jakiś czas mieszamy) do miękkości mięsa. Gdyby bulion szybko wyparował to wlej jeszcze przynajmniej 100 ml wrzątku. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy.
Do kubka wlewamy ok. 100 ml wrzątku i wsypujemy 2 płaskie łyżki mąki pszennej. Całość mieszamy, wlewamy do mięsa. Dokładnie mieszamy zawartość patelni, gotujemy jeszcze przez 2 minuty aż sos nam się ładnie zagęści, a mięso będzie miękkie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie posypujemy wierzch odrobiną drobno pokrojonego koperku.
Podajemy z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniaczkami (klik >>) i ulubioną surówką. Smacznego!
Nie masz pomysłu na OBIAD? Tutaj znajdziesz mnóstwo inspiracji na domowe, szybkie obiady klik>>
Komentarze