Schab w sosie paprykowym

4.9/5 (18 ocen)

Ilość porcji

2-4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

63 min

Schab w sosie paprykowym

Miałam wprawdzie dzisiaj inne plany na obiad, lecz w mięsnym zobaczyłam piękny schab. Postanowiłam, że zrobię go w sosie paprykowym wraz z różnymi warzywkami: papryką żółtą, zieloną, czerwoną, pieczarkami,cebulką, czosnkiem, pomidorami z puszki. Do tego kasza gryczana oraz ulubiona surówka – lepszego obiadu nie widzę! 🙂 Jeżeli macie wyższą, lepszą patelnię to możecie wykonać wszystko na jednym naczyniu, lecz równie dobrze możecie w garnku, a wcześniej mięsko oraz warzywa posmażyć na zwykłej patelni.

Przepis na: Schab w sosie paprykowym

Składniki:

  • 500 g schabu bez kości
  • szczypta soli, pieprzu
  • szczypta papryki słodkiej
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 litr wody
  • 1 cebula
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów (bez skórki)
  • kilka pieczarek
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka posiekanego koperku i pietruszki
Wyślij emailem

Schab w sosie paprykowym - przepis krok po kroku


Krok 1

Schab w sosie paprykowym

Schab pokroić w plastry o grubości 1-2 cm, lekko solimy, pieprzymy i posypujemy papryką słodką. Kawałki mięsa obtaczamy w mące. Wyższą patelnię rozgrzać, dodać odrobinę oleju. Mięso smażymy na patelni z obu stron.Gdy mięso jest dość dobrze przyrumienione, zacznie puszczać swój sok. Dodać posiekaną cebulkę, trzy papryki, pieczarki, ziele angielskie, czosnek, pomidory z puszki, koncentrat, chwilkę podsmażyć. Zalać wodą tak by przykrywało mięso. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok 50-60 minut. W razie potrzeby dolać wody (gdyby się wygotowała).

Gdy mięso będzie już mięciutkie, zagęścić sos łyżką mąki wymieszaną z 50 ml zimnej wody oraz śmietaną. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek i doprawić do smaku np. papryką słodką, ostrą, pieprzem.
Sos i schab gotowy – smacznego!  


Schab w sosie paprykowym

Schab w sosie paprykowym

Schab w sosie paprykowym

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 18

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Milena
Milena
6 miesięcy temu

pyszne

Marlena
Marlena
7 lat temu

Jaką śmietanę użyć? 🙂

Marlena
Marlena
7 lat temu

Witam. Jaką surówkę proponuję Pani do tego? 🙂

Cotakpachnie?
Cotakpachnie?
7 lat temu

wygląda przepysznie!!!

Pati
Pati
7 lat temu

Robiłam niedawno schab z morelą i właśnie podałam do niego sos paprykowy 🙂

Karolina
Karolina
7 lat temu

wypróbowane i rewelacja ;p bardzo proste i smaczne 🙂 ale i tak nic nie przebije deseru z solonym karmelem, który niedawno dodałas 🙂

Kolizje Smakow
Kolizje Smakow
7 lat temu

Szukałam fajne przepisu na schab a tu kaurat się pojawił 🙂