Miałam wprawdzie dzisiaj inne plany na obiad, lecz w mięsnym zobaczyłam piękny schab. Postanowiłam, że zrobię go w sosie paprykowym wraz z różnymi warzywkami: papryką żółtą, zieloną, czerwoną, pieczarkami,cebulką, czosnkiem, pomidorami z puszki. Do tego kasza gryczana oraz ulubiona surówka – lepszego obiadu nie widzę! 🙂 Jeżeli macie wyższą, lepszą patelnię to możecie wykonać wszystko na jednym naczyniu, lecz równie dobrze możecie w garnku, a wcześniej mięsko oraz warzywa posmażyć na zwykłej patelni.
Przepis na: Schab w sosie paprykowym
Łącznie: 70 min
Składniki:
- 500 g schabu bez kości
- szczypta soli, pieprzu
- szczypta papryki słodkiej
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 litr wody
- 1 cebula
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 puszka pomidorów (bez skórki)
- kilka pieczarek
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka posiekanego koperku i pietruszki
Schab pokroić w plastry o grubości 1-2 cm, lekko solimy, pieprzymy i posypujemy papryką słodką. Kawałki mięsa obtaczamy w mące. Wyższą patelnię rozgrzać, dodać odrobinę oleju. Mięso smażymy na patelni z obu stron.Gdy mięso jest dość dobrze przyrumienione, zacznie puszczać swój sok. Dodać posiekaną cebulkę, trzy papryki, pieczarki, ziele angielskie, czosnek, pomidory z puszki, koncentrat, chwilkę podsmażyć. Zalać wodą tak by przykrywało mięso. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok 50-60 minut. W razie potrzeby dolać wody (gdyby się wygotowała). Gdy mięso będzie już mięciutkie, zagęścić sos łyżką mąki wymieszaną z 50 ml zimnej wody oraz śmietaną. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek i doprawić do smaku np. papryką słodką, ostrą, pieprzem.
Sos i schab gotowy – smacznego!