Miałam wprawdzie dzisiaj inne plany na obiad, lecz w mięsnym zobaczyłam piękny schab. Postanowiłam, że zrobię go w sosie paprykowym wraz z różnymi warzywkami: papryką żółtą, zieloną, czerwoną, pieczarkami,cebulką, czosnkiem, pomidorami z puszki. Do tego kasza gryczana oraz ulubiona surówka – lepszego obiadu nie widzę! 🙂 Jeżeli macie wyższą, lepszą patelnię to możecie wykonać wszystko na jednym naczyniu, lecz równie dobrze możecie w garnku, a wcześniej mięsko oraz warzywa posmażyć na zwykłej patelni.
Przepis na: Schab w sosie paprykowym
Składniki:
- 500 g schabu bez kości
- szczypta soli, pieprzu
- szczypta papryki słodkiej
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 litr wody
- 1 cebula
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 puszka pomidorów (bez skórki)
- kilka pieczarek
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka posiekanego koperku i pietruszki
Zobacz również:
Schab w sosie paprykowym - przepis krok po kroku
Krok 1
Gdy mięso będzie już mięciutkie, zagęścić sos łyżką mąki wymieszaną z 50 ml zimnej wody oraz śmietaną. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek i doprawić do smaku np. papryką słodką, ostrą, pieprzem.
Sos i schab gotowy – smacznego!
Komentarze
pyszne
super 🙂
Jaką śmietanę użyć? 🙂
Witam. Jaką surówkę proponuję Pani do tego? 🙂
wygląda przepysznie!!!
Robiłam niedawno schab z morelą i właśnie podałam do niego sos paprykowy 🙂
wypróbowane i rewelacja ;p bardzo proste i smaczne 🙂 ale i tak nic nie przebije deseru z solonym karmelem, który niedawno dodałas 🙂
Szukałam fajne przepisu na schab a tu kaurat się pojawił 🙂