Przetwory

Ogórki kiszone

Przygotowujesz samodzielnie przetwory na zimę? To świetnie! Mam dla Ciebie sprawdzony przepis na ogórki kiszone.

Przepis jest stary jak świat, a zadanie niesamowicie proste i szybkie do wykonania. Szykuję je co roku i zawsze wychodzą świetne.

Pamiętajcie, że domowe ogórki kiszone mogą stać w spiżarce przez wiele lat. We własnoręcznie zrobionych przetworach lubię najbardziej to, że przede wszystkim wiesz co jesz i z czego tak naprawdę powstały. Nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie to bardzo istotne!

Z tego przepisu wyjdzie Wam 6 słoików 1-litrowych. 

Przepis na: Ogórki kiszone

Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 20 min

Składniki:

  • 3 kg małych ogórków gruntowych
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 3 małe czosnki
  • duży pęczek kopru włoskiego
  • 3 litry wrzątku
  • 6 płaskich łyżek soli kamiennej

Jak zrobić ogórki kiszone?

Wykonanie: 

Z podanych proporcji przygotujesz 6 1-litrowych słoików, do których zmieścisz około 3 kg ogórków gruntowych. Oczywiście jeżeli masz ich więcej to możesz przepis podwoić, czy potroić (oczywiście musisz wtedy równomiernie podwoić wszystkie składniki, a nie same ogórki). Ja mam własne ogórki i wybrałam do kiszenia te, które są jędrne, bez większych przebarwień. Jeżeli chodzi o rozmiar to unikaj dużych i szerokich ogórków, ponieważ mogą być one w środku puste lub mieć dużo pestek. Co do dodatków, czyli koper włoski, czosnek, chrzan itp, to w wielu marketach czy warzywniakach można kupić gotowe “wiązanki do kiszenia”.

PS. Jeżeli lubicie pikantne smaki to możecie także spróbować dodać do ogórków kiszonych suszoną papryczkę chili – ekstra smak!

Nasze kiszenie zaczynamy od porządnego umycia słoików i zakrętek (super, jeśli masz zmywarkę i nastawisz na dłuższe mycie, aby były idealnie czyste). Gdy nasze słoiki już gotowe, wtedy myjemy ogórki pod zimną wodą.

Są różne szkoły, jednak ja ząbki czosnku zawsze obieram. Chrzan myję, kroję w podłużne paseczki.

Do każdego słoika wkładamy równomiernie ogórki (pionowo, starając się wepchać ich jak najwięcej). Następnie wkładamy koper włoski, kilka ząbków czosnku oraz chrzan.

Zalewa do ogórków kiszonych

Z doświadczenia polecam Wam proporcję na 3 kg ogórków – 3 litry wrzątku oraz 6 płaskich łyżek soli kamiennej. W czajniku zagotuj wrzątek, wsyp sól, wymieszaj, aż sól się rozpuści i wypełnij nią słoiki. Zalewa powinna w całości przykryć ogórki aż pod samą zakrętkę (jednak ważne, aby też nie przesadzić i nie było problematyczne późniejsze zakręcenie słoików).

Słoiki zakręcamy bardzo mocno i ja zazwyczaj je jeszcze gorące przewracam do góry dnem (przynajmniej na kilka godzin). Dzięki temu możesz sprawdzić czy naprawdę szczelnie je zakręciłaś i ewentualnie coś jeszcze dokręcić (czasami starsze zakrętki są dosyć wyrobione i nie do końca szczelnie można przy ich użyciu dokręcić dany słoik). Gotowe słoiki wkładamy do spiżarki lub do szafki kuchennej.

Domowe ogórki kiszone są gotowe do zjedzenia po około 3 tygodniach.


Kiszenie ogórków

Przepis na ogórki kiszone

Ogórki kiszone

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Ogórki kiszone na zimę

Ogórki kiszone w zimie smakują naprawdę wyśmienicie i prawie każdy to potwierdzi 🙂 Aby jednak się nimi delektować musimy w lecie, gdy świeżych ogórków w sklepach i na bazarkach jest naprawdę dużo, przygotować nasze ogórki kiszone na zimę. Najlepiej jeżeli mamy dostęp do swoich ogórków gruntowych z działki lub jeżeli kupimy w sprawdzonym warzywniaku. Możecie się też spotkać z nazwą ogórki kwaszone, jednak jest to tylko inna nazwa na ogórki kiszone i niczym właściwie się nie różnią. Jest to tylko kwestia umowna tak jak nazwanie ziemniaka w okolicach poznania pyrą, czy w niektórych regionach kartoflem lub bulwą. U mnie w rodzinie przygotowujemy jednak na zimę ogórki kiszone 🙂 Wykorzystuję je nie tylko do obiadu, ale również wykorzystuję, gdy robię przepisy na sałatki.

Ogórki kiszone przepis

Ogórki kiszone przygotowuje co roku lub co dwa lata moja mama. W zależności jaką ilość przygotuje w danym roku i jak dużo zostanie zjedzonych w zimie 🙂 Ja osobiście póki co mieszkam w bloku, więc niestety nie mam spiżarni, w której mogłabym przetrzymywać moje przetwory. Jednak zawsze znajdę miejsce na mojej półce w kuchni aby zachomikować kilka słoiczków 🙂 Mój przepis na ogórki kiszone, zaczynam od przygotowania słoiczków, dlatego jeżeli nie mamy aktualnie ich na mieszkaniu to najlepiej wybrać się do jakiegoś marketu na zakupy. Ja zawsze korzystam z litrowych słoików na ogórki kiszone, ale mogą być też inne rozmiary. Jeżeli nie mamy dostępu do warzyw z naszego ogródka bądź warzywniaka, to również zakupmy w markecie pozostałe składniki. Pamiętajmy jednak, że słoiki na ogórki kiszone najpierw trzeba porządnie umyć przed pierwszym użyciem. Nigdy nie wiadomo czy nie zostały w nich jakieś środki z produkcji. Natomiast zamiast kupować osobno składniki do kiszenia, to często zdarza się, że kupimy w sklepie gotowe już wiązanki do kiszenia.

Kiszenie ogórków

Kiszenie ogórków jest bardzo proste i każdy poradzi sobie z przygotowaniem tych przetworów. Jeżeli mamy już przygotowane wszystkie składniki i słoiczki, to wkładamy do nich pionowo ogórki, koper włoski, kilka ząbków czosnku oraz chrzan. W osobnym garnku wlewamy 3 litry wrzątku oraz 6 płaskich łyżek soli kamiennej. Przygotowany roztwór solny przelewamy do przygotowanych słoiczków, aż pod zakrętkę. Następnie zakręcamy mocno słoiki i obracamy je do góry dnem na kilka godzin, aby sprawdzić czy słoiki są szczelnie zakręcone. Jak już ostygną, możemy przełożyć je do szafki, lub dać do spiżarki gdzie zacznie się kiszenie ogórków. Po około 3 tygodniach nasze ogórki kiszone będą gotowe do jedzenia 🙂 Sprawdź również moje pozostałe przepisy na przetwory.

 

Close