Ogórki kiszone

4.7/5 (170 ocen)
Muszę przyznać, że u mnie obowiązkowo co roku muszą pojawić się ogórki kiszone. Te tradycyjne Polskie przetwory są nie tylko pyszne, ale również zdrowe. U mnie najczęściej są podawane jako dodatek do obiadu lub jako składnik do sałatek.

Ilość porcji

6

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min

Ogórki kiszone

Przygotowujesz samodzielnie przetwory na zimę? To świetnie! Mam dla Ciebie sprawdzony przepis na ogórki kiszone.

Przepis jest stary jak świat, a zadanie niesamowicie proste i szybkie do wykonania. Szykuję je co roku i zawsze wychodzą świetne.

Pamiętajcie, że domowe ogórki kiszone mogą stać w spiżarce przez wiele lat. We własnoręcznie zrobionych przetworach lubię najbardziej to, że przede wszystkim wiesz co jesz i z czego tak naprawdę powstały. Nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie to bardzo istotne!

Z tego przepisu wyjdzie Wam 6 słoików 1-litrowych. 

Przepis na: Ogórki kiszone

Składniki:

  • 3 kg małych ogórków gruntowych
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 3 małe czosnki
  • duży pęczek kopru włoskiego
  • 3 litry wrzątku
  • 6 płaskich łyżek soli kamiennej
Wyślij emailem

Ogórki kiszone - przepis krok po kroku


Wykonanie: 

Z podanych proporcji przygotujesz 6 1-litrowych słoików, do których zmieścisz około 3 kg ogórków gruntowych. Oczywiście jeżeli masz ich więcej to możesz przepis podwoić, czy potroić (oczywiście musisz wtedy równomiernie podwoić wszystkie składniki, a nie same ogórki). Ja mam własne ogórki i wybrałam do kiszenia te, które są jędrne, bez większych przebarwień. Jeżeli chodzi o rozmiar to unikaj dużych i szerokich ogórków, ponieważ mogą być one w środku puste lub mieć dużo pestek. Co do dodatków, czyli koper włoski, czosnek, chrzan itp, to w wielu marketach czy warzywniakach można kupić gotowe “wiązanki do kiszenia”.

PS. Jeżeli lubicie pikantne smaki to możecie także spróbować dodać do ogórków kiszonych suszoną papryczkę chili – ekstra smak!

Nasze kiszenie zaczynamy od porządnego umycia słoików i zakrętek (super, jeśli masz zmywarkę i nastawisz na dłuższe mycie, aby były idealnie czyste). Gdy nasze słoiki już gotowe, wtedy myjemy ogórki pod zimną wodą.

Są różne szkoły, jednak ja ząbki czosnku zawsze obieram. Chrzan myję, kroję w podłużne paseczki.

Do każdego słoika wkładamy równomiernie ogórki (pionowo, starając się wepchać ich jak najwięcej). Następnie wkładamy koper włoski, kilka ząbków czosnku oraz chrzan.

Zalewa do ogórków kiszonych

Z doświadczenia polecam Wam proporcję na 3 kg ogórków – 3 litry wrzątku oraz 6 płaskich łyżek soli kamiennej. W czajniku zagotuj wrzątek, wsyp sól, wymieszaj, aż sól się rozpuści i wypełnij nią słoiki. Zalewa powinna w całości przykryć ogórki aż pod samą zakrętkę (jednak ważne, aby też nie przesadzić i nie było problematyczne późniejsze zakręcenie słoików).

Słoiki zakręcamy bardzo mocno i ja zazwyczaj je jeszcze gorące przewracam do góry dnem (przynajmniej na kilka godzin). Dzięki temu możesz sprawdzić czy naprawdę szczelnie je zakręciłaś i ewentualnie coś jeszcze dokręcić (czasami starsze zakrętki są dosyć wyrobione i nie do końca szczelnie można przy ich użyciu dokręcić dany słoik). Gotowe słoiki wkładamy do spiżarki lub do szafki kuchennej.

Domowe ogórki kiszone są gotowe do zjedzenia po około 3 tygodniach.


Kiszenie ogórków

Przepis na ogórki kiszone

Ogórki kiszone

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 170

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
11 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna
Joanna
4 miesięcy temu

Witam, po jakim czasie wskazane byłoby zagotowanie słoików celem przerwania fermentacji?

Ania
Ania
3 lat temu

Witam, mam pytanie. Robiłam niedawno ogórki z innego troszkę przepisu i po raz pierwszy. Ogórki wyszły…lekko gazowane, niektóre słoiki puściły. Dzisiaj otworzyłam jeden słoik i wyszły mocno kwaśne. Wyczytałam gdzieś ,że górki mogą się przekąsić jeśli po kilku dniach nie schowamy ich w chłodniejsze miejsce. Ja swoje trzymałam w kredensiku w kuchni w dolnej szafce. Proszę o poradę. Chciałabym uniknąć w przyszłości gazowanych ogórków.

Stasia
Stasia
4 miesięcy temu
Reply to  Ania

Też robię ogórki kiszone tak jak Pani. Mam jednak wątpliwość co do temp.wody.
Czy zalewać bardzo gorącą wodą, czy trochę ostudzoną?
Kiedyś zalewałam gorącą, ale gdzieś wyczytałam, że zalewać woda o temp.70st.

Kornelia
Kornelia
4 lat temu

Dzisiaj zrobiłam ponad 40 ogórków z tego przepisu i mam nadzieję, że beda pyszne i chrupiace ;]

Basia
Basia
4 lat temu

Robię takie same od lat i zawsze wychodzą 😀 Polecam dodać liście z czarnej i czerwonej porzeczki jeszcze

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
Reply to  Basia

Dziękuję za poradę 🙂 wykorzystam w przyszłym roku 🙂 pozdrawiam!

Kasia
Kasia
4 lat temu

hey hmm wpisy twoje super podobne do innego bloga Ania gotuje 🙂 czemu tak bardzo kopiujesz je?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
Reply to  Kasia

Cześć Kasiu, dodaję na bloga najbardziej wyszukiwane obecnie przepisy, inne blogerki robią tak samo, więc czasami się zdarzy, że jakiś jest podobny (a przepis na ogórki kiszone jest raczej standardowy i wiele osób robi je tak samo od wielu lat).

Kasia
Kasia
4 lat temu

Hmm nagłówki takie sam, otoczka cała strony, spod strony wpis parę dni po tamtym ogólnie bardzo slabo to wygląda…

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
Reply to  Kasia

No tak bo nagłówek na ogórki kiszone można zrobić na mnóstwo sposobów 🙂 Na blogu jest prawie tysiąc przepisów i niestety Panią zdziwię, ale nie ma pewnie takiego przepisu gdzie ja jako jedyna mam “oryginalny” tytuł przepisu. Jutro będę robić ogórki konserwowe i chyba będzie taki ich tytuł… 🙂

Ogórki kiszone na zimę

Ogórki kiszone w zimie smakują naprawdę wyśmienicie i prawie każdy to potwierdzi 🙂 Aby jednak się nimi delektować musimy w lecie, gdy świeżych ogórków w sklepach i na bazarkach jest naprawdę dużo, przygotować nasze ogórki kiszone na zimę. Najlepiej jeżeli mamy dostęp do swoich ogórków gruntowych z działki lub jeżeli kupimy w sprawdzonym warzywniaku. Możecie się też spotkać z nazwą ogórki kwaszone, jednak jest to tylko inna nazwa na ogórki kiszone i niczym właściwie się nie różnią. Jest to tylko kwestia umowna tak jak nazwanie ziemniaka w okolicach poznania pyrą, czy w niektórych regionach kartoflem lub bulwą. U mnie w rodzinie przygotowujemy jednak na zimę ogórki kiszone 🙂 Wykorzystuję je nie tylko do obiadu, ale również wykorzystuję, gdy robię przepisy na sałatki.

Ogórki kiszone przepis

Ogórki kiszone przygotowuje co roku lub co dwa lata moja mama. W zależności jaką ilość przygotuje w danym roku i jak dużo zostanie zjedzonych w zimie 🙂 Ja osobiście póki co mieszkam w bloku, więc niestety nie mam spiżarni, w której mogłabym przetrzymywać moje przetwory. Jednak zawsze znajdę miejsce na mojej półce w kuchni aby zachomikować kilka słoiczków 🙂 Mój przepis na ogórki kiszone, zaczynam od przygotowania słoiczków, dlatego jeżeli nie mamy aktualnie ich na mieszkaniu to najlepiej wybrać się do jakiegoś marketu na zakupy. Ja zawsze korzystam z litrowych słoików na ogórki kiszone, ale mogą być też inne rozmiary. Jeżeli nie mamy dostępu do warzyw z naszego ogródka bądź warzywniaka, to również zakupmy w markecie pozostałe składniki. Pamiętajmy jednak, że słoiki na ogórki kiszone najpierw trzeba porządnie umyć przed pierwszym użyciem. Nigdy nie wiadomo czy nie zostały w nich jakieś środki z produkcji. Natomiast zamiast kupować osobno składniki do kiszenia, to często zdarza się, że kupimy w sklepie gotowe już wiązanki do kiszenia.

Kiszenie ogórków

Kiszenie ogórków jest bardzo proste i każdy poradzi sobie z przygotowaniem tych przetworów. Jeżeli mamy już przygotowane wszystkie składniki i słoiczki, to wkładamy do nich pionowo ogórki, koper włoski, kilka ząbków czosnku oraz chrzan. W osobnym garnku wlewamy 3 litry wrzątku oraz 6 płaskich łyżek soli kamiennej. Przygotowany roztwór solny przelewamy do przygotowanych słoiczków, aż pod zakrętkę. Następnie zakręcamy mocno słoiki i obracamy je do góry dnem na kilka godzin, aby sprawdzić czy słoiki są szczelnie zakręcone. Jak już ostygną, możemy przełożyć je do szafki, lub dać do spiżarki gdzie zacznie się kiszenie ogórków. Po około 3 tygodniach nasze ogórki kiszone będą gotowe do jedzenia 🙂 Sprawdź również moje pozostałe przepisy na przetwory.

 

RozwińZwiń