Przetwory

Ogórki kiszone

Przygotowujesz samodzielnie przetwory na zimę? To świetnie! Mam dla Ciebie sprawdzony przepis na ogórki kiszone.

Przepis jest stary jak świat, a zadanie niesamowicie proste i szybkie do wykonania. Szykuję je co roku i zawsze wychodzą świetne.

Pamiętajcie, że domowe ogórki kiszone mogą stać w spiżarce przez wiele lat. We własnoręcznie zrobionych przetworach lubię najbardziej to, że przede wszystkim wiesz co jesz i z czego tak naprawdę powstały. Nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie to bardzo istotne!

Z tego przepisu wyjdzie Wam 6 słoików 1-litrowych. 

Przepis na: Ogórki kiszone

Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 20 min

Składniki:

  • 3 kg małych ogórków gruntowych
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 3 małe czosnki
  • duży pęczek kopru włoskiego
  • 3 litry wrzątku
  • 6 płaskich łyżek soli kamiennej

Jak zrobić ogórki kiszone?

Wykonanie: 

Z podanych proporcji przygotujesz 6 1-litrowych słoików, do których zmieścisz około 3 kg ogórków gruntowych. Oczywiście jeżeli masz ich więcej to możesz przepis podwoić, czy potroić (oczywiście musisz wtedy równomiernie podwoić wszystkie składniki, a nie same ogórki). Ja mam własne ogórki i wybrałam do kiszenia te, które są jędrne, bez większych przebarwień. Jeżeli chodzi o rozmiar to unikaj dużych i szerokich ogórków, ponieważ mogą być one w środku puste lub mieć dużo pestek. Co do dodatków, czyli koper włoski, czosnek, chrzan itp, to w wielu marketach czy warzywniakach można kupić gotowe “wiązanki do kiszenia”.

PS. Jeżeli lubicie pikantne smaki to możecie także spróbować dodać do ogórków kiszonych suszoną papryczkę chili – ekstra smak!

Nasze kiszenie zaczynamy od porządnego umycia słoików i zakrętek (super, jeśli masz zmywarkę i nastawisz na dłuższe mycie, aby były idealnie czyste). Gdy nasze słoiki już gotowe, wtedy myjemy ogórki pod zimną wodą.

Są różne szkoły, jednak ja ząbki czosnku zawsze obieram. Chrzan myję, kroję w podłużne paseczki.

Do każdego słoika wkładamy równomiernie ogórki (pionowo, starając się wepchać ich jak najwięcej). Następnie wkładamy koper włoski, kilka ząbków czosnku oraz chrzan.

Zalewa do ogórków kiszonych

Z doświadczenia polecam Wam proporcję na 3 kg ogórków – 3 litry wrzątku oraz 6 płaskich łyżek soli kamiennej. W czajniku zagotuj wrzątek, wsyp sól, wymieszaj, aż sól się rozpuści i wypełnij nią słoiki. Zalewa powinna w całości przykryć ogórki aż pod samą zakrętkę (jednak ważne, aby też nie przesadzić i nie było problematyczne późniejsze zakręcenie słoików).

Słoiki zakręcamy bardzo mocno i ja zazwyczaj je jeszcze gorące przewracam do góry dnem (przynajmniej na kilka godzin). Dzięki temu możesz sprawdzić czy naprawdę szczelnie je zakręciłaś i ewentualnie coś jeszcze dokręcić (czasami starsze zakrętki są dosyć wyrobione i nie do końca szczelnie można przy ich użyciu dokręcić dany słoik). Gotowe słoiki wkładamy do spiżarki lub do szafki kuchennej.

Domowe ogórki kiszone są gotowe do zjedzenia po około 3 tygodniach.


Kiszenie ogórków

Przepis na ogórki kiszone

Ogórki kiszone

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button