Przygotowujesz samodzielnie przetwory na zimę? To świetnie! Mam dla Ciebie sprawdzony przepis na ogórki kiszone.
Przepis jest stary jak świat, a zadanie niesamowicie proste i szybkie do wykonania. Szykuję je co roku i zawsze wychodzą świetne.
Pamiętajcie, że domowe ogórki kiszone mogą stać w spiżarce przez wiele lat. We własnoręcznie zrobionych przetworach lubię najbardziej to, że przede wszystkim wiesz co jesz i z czego tak naprawdę powstały. Nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie to bardzo istotne!
Z tego przepisu wyjdzie Wam 6 słoików 1-litrowych.
Przepis na: Ogórki kiszone
Składniki:
- 3 kg małych ogórków gruntowych
- kawałek korzenia chrzanu
- 3 małe czosnki
- duży pęczek kopru włoskiego
- 3 litry wrzątku
- 6 płaskich łyżek soli kamiennej
Zobacz również:
Ogórki kiszone - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Z podanych proporcji przygotujesz 6 1-litrowych słoików, do których zmieścisz około 3 kg ogórków gruntowych. Oczywiście jeżeli masz ich więcej to możesz przepis podwoić, czy potroić (oczywiście musisz wtedy równomiernie podwoić wszystkie składniki, a nie same ogórki). Ja mam własne ogórki i wybrałam do kiszenia te, które są jędrne, bez większych przebarwień. Jeżeli chodzi o rozmiar to unikaj dużych i szerokich ogórków, ponieważ mogą być one w środku puste lub mieć dużo pestek. Co do dodatków, czyli koper włoski, czosnek, chrzan itp, to w wielu marketach czy warzywniakach można kupić gotowe “wiązanki do kiszenia”.
PS. Jeżeli lubicie pikantne smaki to możecie także spróbować dodać do ogórków kiszonych suszoną papryczkę chili – ekstra smak!
Nasze kiszenie zaczynamy od porządnego umycia słoików i zakrętek (super, jeśli masz zmywarkę i nastawisz na dłuższe mycie, aby były idealnie czyste). Gdy nasze słoiki już gotowe, wtedy myjemy ogórki pod zimną wodą.
Są różne szkoły, jednak ja ząbki czosnku zawsze obieram. Chrzan myję, kroję w podłużne paseczki.
Do każdego słoika wkładamy równomiernie ogórki (pionowo, starając się wepchać ich jak najwięcej). Następnie wkładamy koper włoski, kilka ząbków czosnku oraz chrzan.
Zalewa do ogórków kiszonych
Z doświadczenia polecam Wam proporcję na 3 kg ogórków – 3 litry wrzątku oraz 6 płaskich łyżek soli kamiennej. W czajniku zagotuj wrzątek, wsyp sól, wymieszaj, aż sól się rozpuści i wypełnij nią słoiki. Zalewa powinna w całości przykryć ogórki aż pod samą zakrętkę (jednak ważne, aby też nie przesadzić i nie było problematyczne późniejsze zakręcenie słoików).
Słoiki zakręcamy bardzo mocno i ja zazwyczaj je jeszcze gorące przewracam do góry dnem (przynajmniej na kilka godzin). Dzięki temu możesz sprawdzić czy naprawdę szczelnie je zakręciłaś i ewentualnie coś jeszcze dokręcić (czasami starsze zakrętki są dosyć wyrobione i nie do końca szczelnie można przy ich użyciu dokręcić dany słoik). Gotowe słoiki wkładamy do spiżarki lub do szafki kuchennej.
Domowe ogórki kiszone są gotowe do zjedzenia po około 3 tygodniach.
Komentarze
Witam, po jakim czasie wskazane byłoby zagotowanie słoików celem przerwania fermentacji?
Nie wiem, zawsze robiłam tylko tak jak podałam w przepisie…
Witam, mam pytanie. Robiłam niedawno ogórki z innego troszkę przepisu i po raz pierwszy. Ogórki wyszły…lekko gazowane, niektóre słoiki puściły. Dzisiaj otworzyłam jeden słoik i wyszły mocno kwaśne. Wyczytałam gdzieś ,że górki mogą się przekąsić jeśli po kilku dniach nie schowamy ich w chłodniejsze miejsce. Ja swoje trzymałam w kredensiku w kuchni w dolnej szafce. Proszę o poradę. Chciałabym uniknąć w przyszłości gazowanych ogórków.
Też robię ogórki kiszone tak jak Pani. Mam jednak wątpliwość co do temp.wody.
Czy zalewać bardzo gorącą wodą, czy trochę ostudzoną?
Kiedyś zalewałam gorącą, ale gdzieś wyczytałam, że zalewać woda o temp.70st.
Dzisiaj zrobiłam ponad 40 ogórków z tego przepisu i mam nadzieję, że beda pyszne i chrupiace ;]
Robię takie same od lat i zawsze wychodzą 😀 Polecam dodać liście z czarnej i czerwonej porzeczki jeszcze
Dziękuję za poradę 🙂 wykorzystam w przyszłym roku 🙂 pozdrawiam!
hey hmm wpisy twoje super podobne do innego bloga Ania gotuje 🙂 czemu tak bardzo kopiujesz je?
Cześć Kasiu, dodaję na bloga najbardziej wyszukiwane obecnie przepisy, inne blogerki robią tak samo, więc czasami się zdarzy, że jakiś jest podobny (a przepis na ogórki kiszone jest raczej standardowy i wiele osób robi je tak samo od wielu lat).
Hmm nagłówki takie sam, otoczka cała strony, spod strony wpis parę dni po tamtym ogólnie bardzo slabo to wygląda…
No tak bo nagłówek na ogórki kiszone można zrobić na mnóstwo sposobów 🙂 Na blogu jest prawie tysiąc przepisów i niestety Panią zdziwię, ale nie ma pewnie takiego przepisu gdzie ja jako jedyna mam “oryginalny” tytuł przepisu. Jutro będę robić ogórki konserwowe i chyba będzie taki ich tytuł… 🙂