Dania mięsneObiadyZapiekanki

Papryka faszerowana

Papryka faszerowana z ryżem to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Do przygotowania tego dania użyłam kolorowych sześciu papryk, w tym dwóch: czerwonych, żółtych oraz zielonych. Równie dobrze możesz użyć samej czerwonej.

Papryka faszerowana jest bardzo sycąca i naprawdę fajnie wygląda na talerzu. Koniecznie ją wypróbujcie!

Faszerowana papryka

Mój przepis na faszerowaną paprykę jest niesamowicie prosty do przygotowania. Do farszu polecam użyć wołowego mięsa, które najpierw należy zmielić w maszynce, a następnie podsmażyć na patelni wraz z pozostałymi dodatkami.

Do farszu dodałam także sos paprykowy firmy Manufaktura Wielkopolska, który powstał na bazie najlepszej jakości, świeżej czerwonej papryki. Co ważne, w jego składzie nie ma sztucznych barwników i konserwantów. To idealny, aromatyczny dodatek do pizzy, mięs, kanapek i innych potraw. Ostatecznie możesz zastąpić sos paprykowy zwykłym przecierem pomidorowym.

Sos paprykowy - Manufaktura Wielkopolska

Przepis na: Paprykę faszerowaną

 Przygotowanie: 30 min  Pieczenie: 40 min  Łącznie: 70 min

 Liczba porcji: 6

Składniki:

  • 5-6 papryk (2 czerwone, 2 zielone i 2 żółte)
  • 2 saszetki ryżu (łącznie 200g)
  • 450 g mięsa mielonego np. wieprzowego lub drobiowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 180 g sosu paprykowego Manufaktura Wielkopolska lub przecieru pomidorowego
  • szczypta ostrej papryki
  • 200 ml wody
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • kilka listków świeżej bazylii lub 1/2 łyżeczki suszonej
  • 100 g mozzarelli

Jak zrobić faszerowaną paprykę?

Farsz do papryki
Krok 1 

Ryż gotujemy w osolonej wodzie przez 13-15 minut.

Na większą rozgrzaną patelnię nalewamy odrobinę oleju. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy na małym ogniu do momentu jej zeszklenia. Po tym czasie nakładamy mielone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do mięsa mielonego, paprykę słodką oraz ostrą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut (co chwilkę mieszając). Wlewamy wodę, sos paprykowy, passatę pomidorową, a także dodajemy odcedzony ryż, kukurydzę, zioła prowansalskie i ponownie dusimy pod przykryciem przez 15 minut (co chwilę mieszając).

W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 


Papryka faszerowana z ryżem
Krok 2

Każdą paprykę dokładnie myjemy, a następnie każdą stawiamy pionowo na desce i przekroić poziomo (ok. 1-2 cm od górnej części papryki). Usuwamy wszystkie nasiona. Wnętrze każdej doprawiamy solą, pieprzem i układamy w naczyniu żaroodpornym.

Każdą paprykę wypełniamy farszem. Wstawiamy do piekarnika, a do naczynia wlewamy 200 ml wody. Pieczemy przez 25-30 minut w temp. 180 stopni (z termoobiegiem). Po tym czasie posypujemy wierzch każdej nadzianej papryki startym serem i ponownie pieczemy przez 10 minut w temp. 180 stopni.


przepis na faszerowaną paprykę

Papryka faszerowana

Papryka faszerowana miesem mielonym i ryżem

Przepis na papryki faszerowane mięsem mielonym

Papryka faszerowana mięsem mielonym z piekarnika

Faszerowana papryka

Papryka faszerowana

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 114

Oceń ten post jako pierwszy!

Papryka faszerowana mięsem mielonym z piekarnika

Muszę przyznać, że papryka faszerowana mięsem mielonym z piekarnika wygląda naprawdę efektownie. Jeżeli chcemy zaskoczyć kogoś niecodziennym obiadem to takie faszerowane papryczki będą świetnym pomysłem 🙂 Najlepiej jak nasza papryka faszerowana mięsem mielonym z piekarnika, faszerowana będzie mięsem wołowym, ponieważ moim zdaniem smakuje wtedy najlepiej.

Faszerowana papryka

Jeżeli szukasz pomysłu na obiad to polecam wypróbować powyższy przepis na papryki faszerowane mięsem mielonym. Dzięki dodatkowi ryżu i mięsa, są naprawdę bardzo sycące, a jednocześnie bardzo smaczne. Faszerowana papryka jest naprawdę bardzo prosta i nie wymaga od nas wielkich umiejętności. Możesz użyć samych papryk czerwonych, ale różne kolory fajnie prezentują się podczas podawania dania 🙂

Papryka faszerowana miesem mielonym i ryżem

Sezon na paprykę trwa u nas mniej więcej od lipca do października. W tym okresie dobrym pomysłem będzie przygotowanie papryki faszerowanej mięsem mielonym i ryżem. W innych miesiącach również możemy zdobyć paprykę, ale nie jest już ona tak smaczna jak ta z naszego ogródka lub zakupiona w lokalnym warzywniaku. Papryka faszerowana miesem mielonym i ryżem sprawdzi się świetnie jako letni obiad, lub np. jako dodatek do grilla.

Back to top button