
Papryka faszerowana z ryżem to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Do przygotowania tego dania użyłam kolorowych sześciu papryk, w tym dwóch: czerwonych, żółtych oraz zielonych. Równie dobrze możesz użyć samej czerwonej.
Papryka faszerowana jest bardzo sycąca i naprawdę fajnie wygląda na talerzu. Koniecznie ją wypróbujcie!
Faszerowana papryka
Mój przepis na faszerowaną paprykę jest niesamowicie prosty do przygotowania. Do farszu polecam użyć wołowego mięsa, które najpierw należy zmielić w maszynce, a następnie podsmażyć na patelni wraz z pozostałymi dodatkami.
Do farszu dodałam także sos paprykowy firmy Manufaktura Wielkopolska, który powstał na bazie najlepszej jakości, świeżej czerwonej papryki. Co ważne, w jego składzie nie ma sztucznych barwników i konserwantów. To idealny, aromatyczny dodatek do pizzy, mięs, kanapek i innych potraw. Ostatecznie możesz zastąpić sos paprykowy zwykłym przecierem pomidorowym.
Przepis na: Paprykę faszerowaną
Przygotowanie: 30 min
Pieczenie: 40 min
Łącznie: 70 min
Liczba porcji: 6
Składniki:
- 5-6 papryk (2 czerwone, 2 zielone i 2 żółte)
- 2 saszetki ryżu (łącznie 200g)
- 450 g mięsa mielonego np. wieprzowego lub drobiowego
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 180 g sosu paprykowego Manufaktura Wielkopolska lub przecieru pomidorowego
- szczypta ostrej papryki
- 200 ml wody
- 200 ml passaty pomidorowej
- szczypta ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- kilka listków świeżej bazylii lub 1/2 łyżeczki suszonej
- 100 g mozzarelli
Jak zrobić faszerowaną paprykę?
Ryż gotujemy w osolonej wodzie przez 13-15 minut.
Na większą rozgrzaną patelnię nalewamy odrobinę oleju. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy na małym ogniu do momentu jej zeszklenia. Po tym czasie nakładamy mielone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do mięsa mielonego, paprykę słodką oraz ostrą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut (co chwilkę mieszając). Wlewamy wodę, sos paprykowy, passatę pomidorową, a także dodajemy odcedzony ryż, kukurydzę, zioła prowansalskie i ponownie dusimy pod przykryciem przez 15 minut (co chwilę mieszając).
W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Każdą paprykę dokładnie myjemy, a następnie każdą stawiamy pionowo na desce i przekroić poziomo (ok. 1-2 cm od górnej części papryki). Usuwamy wszystkie nasiona. Wnętrze każdej doprawiamy solą, pieprzem i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Każdą paprykę wypełniamy farszem. Wstawiamy do piekarnika, a do naczynia wlewamy 200 ml wody. Pieczemy przez 25-30 minut w temp. 180 stopni (z termoobiegiem). Po tym czasie posypujemy wierzch każdej nadzianej papryki startym serem i ponownie pieczemy przez 10 minut w temp. 180 stopni.