Dania mięsneObiadyZapiekanki

Papryka faszerowana

Papryka faszerowana z ryżem to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Do przygotowania tego dania użyłam kolorowych sześciu papryk, w tym dwóch: czerwonych, żółtych oraz zielonych. Równie dobrze możesz użyć samej czerwonej.

Danie jest bardzo sycące i naprawdę fajnie wygląda na talerzu.

Mój przepis na faszerowaną paprykę jest niesamowicie prosty do przygotowania. Do farszu polecam użyć wołowego mięsa, które najpierw należy zmielić w maszynce, a następnie podsmażyć na patelni wraz z pozostałymi dodatkami.

Do farszu dodałam także sos paprykowy firmy Manufaktura Wielkopolska, który powstał na bazie najlepszej jakości, świeżej czerwonej papryki. Co ważne, w jego składzie nie ma sztucznych barwników i konserwantów. To idealny, aromatyczny dodatek do pizzy, mięs, kanapek i innych potraw. Ostatecznie możesz zastąpić sos paprykowy zwykłym przecierem pomidorowym.

Sos paprykowy - Manufaktura Wielkopolska

Przepis na: Paprykę faszerowaną

 Przygotowanie: 30 min  Pieczenie: 40 min  Łącznie: 70 min

 Liczba porcji: 6

Składniki:

  • 5-6 papryk (2 czerwone, 2 zielone i 2 żółte)
  • 2 saszetki ryżu (łącznie 200g)
  • 450 g mięsa mielonego np. wieprzowego lub drobiowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 180 g sosu paprykowego Manufaktura Wielkopolska lub przecieru pomidorowego
  • szczypta ostrej papryki
  • 200 ml wody
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • kilka listków świeżej bazylii lub 1/2 łyżeczki suszonej
  • 100 g mozzarelli

Jak zrobić faszerowaną paprykę?

Farsz do papryki
Krok 1 

Ryż gotujemy w osolonej wodzie przez 13-15 minut.

Na większą rozgrzaną patelnię nalewamy odrobinę oleju. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy na małym ogniu do momentu jej zeszklenia. Po tym czasie nakładamy mielone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do mięsa mielonego, paprykę słodką oraz ostrą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut (co chwilkę mieszając). Wlewamy wodę, sos paprykowy, passatę pomidorową, a także dodajemy odcedzony ryż, kukurydzę, zioła prowansalskie i ponownie dusimy pod przykryciem przez 15 minut (co chwilę mieszając).

W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 


Papryka faszerowana z ryżem
Krok 2

Każdą paprykę dokładnie myjemy, a następnie każdą stawiamy pionowo na desce i przekroić poziomo (ok. 1-2 cm od górnej części papryki). Usuwamy wszystkie nasiona. Wnętrze każdej doprawiamy solą, pieprzem i układamy w naczyniu żaroodpornym.

Każdą paprykę wypełniamy farszem. Wstawiamy do piekarnika, a do naczynia wlewamy 200 ml wody. Pieczemy przez 25-30 minut w temp. 180 stopni (z termoobiegiem). Po tym czasie posypujemy wierzch każdej nadzianej papryki startym serem i ponownie pieczemy przez 10 minut w temp. 180 stopni.


przepis na faszerowaną paprykę

Papryka faszerowana

Papryka faszerowana miesem mielonym i ryżem

Przepis na papryki faszerowane mięsem mielonym

Papryka faszerowana mięsem mielonym z piekarnika

Faszerowana papryka

Papryka faszerowana

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Papryka faszerowana mięsem mielonym z piekarnika

Muszę przyznać, że papryka faszerowana mięsem mielonym z piekarnika wygląda naprawdę efektownie. Jeżeli chcemy zaskoczyć kogoś niecodziennym obiadem to takie faszerowane papryczki będą świetnym pomysłem 🙂 Najlepiej jak nasza papryka faszerowana mięsem mielonym z piekarnika, faszerowana będzie mięsem wołowym, ponieważ moim zdaniem smakuje wtedy najlepiej.

Przepis na papryki faszerowane mięsem mielonym

Jeżeli szukasz pomysłu na obiad to polecam wypróbować powyższy przepis na papryki faszerowane mięsem mielonym. Dzięki dodatkowi ryżu i mięsa, są naprawdę bardzo sycące, a jednocześnie bardzo smaczne. Przepis na papryki faszerowane mięsem mielonym jest naprawdę bardzo prosty i nie wymaga od nas wielkich umiejętności. Możesz użyć samych papryk czerwonych, ale różne kolory fajnie prezentują się podczas podawania dania 🙂

Papryka faszerowana miesem mielonym i ryżem

Sezon na paprykę trwa u nas mniej więcej od lipca do października. W tym okresie dobrym pomysłem będzie przygotowanie papryki faszerowanej mięsem mielonym i ryżem. W innych miesiącach również możemy zdobyć paprykę, ale nie jest już ona tak smaczna jak ta z naszego ogródka lub zakupiona w lokalnym warzywniaku. Papryka faszerowana miesem mielonym i ryżem sprawdzi się świetnie jako letni obiad, lub np. jako dodatek do grilla.

Close