Dania jarskieDeseryObiadySłodkości

Ryż zapiekany z jabłkami

Przed Wami pomysł na jarski obiadryż zapiekany z jabłkami!

W lecie, gdy apetyt jest zdecydowanie mniejszy niż w zimie, wtedy ten ryż występuje w formie obiadu, a z reguły to mój pomysł na pyszny deser. Myślę, że można go spokojnie zaliczyć jako kolejny mój smak dzieciństwa! Zaraz po racuchach drożdżowych z jabłkami czy naleśnikach z serem.

Zapiekany ryż z jabłkami jest mocno cynamonowy, a dodatkowo zapieczony waniliowy serek homogenizowany na wierzchu smakuje rewelacyjnie. Po prostu pycha!

Przepis na zapiekankę z ryżem i jabłkami

Poniżej znajduje się dokładny przepis na ryż zapiekany z jabłkami. Można go przygotować w naczyniu żaroodpornym czy zwykłej foremce, tortownicy. Co do jabłek to proponuję je zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie podprażyć je w garnku na suchej patelni. Wtedy z masy jabłkowej wyparuje spora ilość wody, dzięki czemu po upieczeniu i wystygnięciu deseru, będzie można go kroić w równe kawałki (jak ciastko). Z kolei wierzch polecam posmarować warstwą serka homogenizowanego waniliowego lub śmietany 18% wymieszanej z cukrem wanilinowym i np. cynamonem. Zapiekanka nie będzie wtedy sucha, a dodatkowo nadamy kolejnej pysznej warstwy.

Przepis na: Ryż zapiekany z jabłkami

 Przygotowanie: 30 min  Pieczenie: 25 min  Łącznie: 55 min

Składniki:

Masa ryżowa:

  • 3 saszetki ryżu białego (3x100g)
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta ziarenek z laski wanilii
  • 4 łyżki cukru

Masa jabłkowa:

  • 1-1,5 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru (w zależności od smaku jabłek)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 32 g cukru waniliowego

Jak zrobić zapiekany ryż z jabłkami?

Wykonanie: 

Mleko wraz z wodą zagotować. Gdy będzie wrzało, wtedy dodajemy trzy saszetki ryżu, cukier, cynamon oraz wanilię. Gotować na średnim ogniu przez około 15-20 minut. Po tym czasie ryż odcedzić i lekko przestudzić.

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i po przełożeniu do garnka gotujemy na małym ogniu. Dodajemy cukier, cynamon oraz wyciśnięty sok z cytryny. Dusimy pod przykryciem przez 5-10 minut (co chwilkę mieszając), aż sok z jabłek troszkę odparuje.

Połowę ryżu nakładamy na foremkę lub naczynie żaroodporne (wcześniej smarujemy je lekko masłem). Na ryż nakładamy nasze podprażone jabłka. Następnie nakładamy kolejną porcję ryżu. Wyrównujemy wszystko łyżką.

Na wierzch nakładamy serek homogenizowany i posypujemy cukrem wanilinowym. Piec 20-25 minut w temp. 190 stopni. Smacznego!


Ryż zapiekany z jabłkami

Zapiekanka z ryżem i jabłkami

Ryż zapiekany z jabłkami

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Zapiekanka z ryżem i jabłkami

Powyższy przepis na zapiekankę z ryżem i jabłkami nie jest do końca klasycznym przepisem, ponieważ na wierzch dodałam serek homogenizowany oraz cukier wanilinowy. Jeżeli oczywiście chcesz, to możesz pominąć te składniki, ale moim zdaniem zapiekana z ryżem i jabłkami z nimi smakuje jeszcze lepiej 😉 Ta dodatkowa warstwa spowoduje, że zapiekanka nie będzie taka sucha, a przy okazji dodamy do dania jeszcze jedną pyszną warstwę. Jeżeli szukasz innych przepisów na dania z jabłek, to może cię również zainteresować przepis na prosty jabłecznik lub racuchy z jabłkami.

Zapiekany ryż z jabłkami

Jeżeli miałabym wymienić listę smaków dzieciństwa, to na pewno byłaby bardzo długa i na pewno znalazłby się tam zapiekany ryż z jabłkami 🙂 Myślę, że nie jestem wyjątkiem, ponieważ już całe pokolenia wspominają zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem, chociażby nawet moja mama, która wspomina jak babcia robiła już to danie. Ma to logiczne uzasadnienie, ponieważ składniki są łatwo dostępne i tanie w zakupie, a samo danie jest na tyle słodkie, że praktycznie wszystkie dzieci je uwielbiają, nawet te które są niejadkami 🙂

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Oprócz tego, że ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem uwielbiają dzieci i dorośli, to jeszcze to danie jest szybkie do przygotowania i bardzo sycące. Właściwie najtrudniejszą rzeczą w tym przepisie jest starcie na tarce jabłek, więc nawet totalny amator kulinarny poradzi sobie z jego przygotowaniem 🙂 Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem szczególnie dobrze smakuje w zimie, kiedy zapach pieczonych jabłek rozejdzie się po domu, powodując ślinotok domowników, którzy z upragnieniem czekają na zapiekankę 🙂

Close