Dania jarskieDania z ryżemDeseryDesery dla dzieciDesery z owocamiDla dzieciObiadySpecjalne okazjeSłodkościZapiekankiZapiekanki z ryżem

Ryż zapiekany z jabłkami

Przed Wami pomysł na jarski obiadryż zapiekany z jabłkami!

W lecie, gdy apetyt jest zdecydowanie mniejszy niż w zimie, wtedy ten ryż występuje w formie obiadu, a z reguły to mój pomysł na pyszny deser. Myślę, że można go spokojnie zaliczyć jako kolejny mój smak dzieciństwa! Zaraz po racuchach drożdżowych z jabłkami czy naleśnikach z serem.

Zapiekany ryż z jabłkami jest mocno cynamonowy, a dodatkowo zapieczony waniliowy serek homogenizowany na wierzchu smakuje rewelacyjnie. Po prostu pycha!

Ryż z jabłkami zapiekany

Poniżej znajduje się dokładny przepis na ryż zapiekany z jabłkami. Można go przygotować w naczyniu żaroodpornym czy zwykłej foremce, tortownicy. Co do jabłek to proponuję je zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie podprażyć je w garnku na suchej patelni. Wtedy z masy jabłkowej wyparuje spora ilość wody, dzięki czemu po upieczeniu i wystygnięciu deseru, będzie można go kroić w równe kawałki (jak ciastko). Z kolei wierzch polecam posmarować warstwą serka homogenizowanego waniliowego lub śmietany 18% wymieszanej z cukrem wanilinowym i np. cynamonem. Zapiekanka nie będzie wtedy sucha, a dodatkowo nadamy kolejnej pysznej warstwy.

Przepis na: Ryż zapiekany z jabłkami

 Przygotowanie: 20 min  Pieczenie: 25 min  Łącznie: 45 min

Składniki:

Masa ryżowa:

  • 3 saszetki ryżu białego (3x100g)
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki wody
  • szczypta cynamonu
  • 1/3 łyżeczki pasty waniliowej lub 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 4 łyżki cukru

Masa jabłkowa:

  • 1-1,5 kg jabłek
  • 2-3 łyżki cukru (w zależności od smaku jabłek)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 350 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 30 g cukru waniliowego

Jak zrobić zapiekany ryż z jabłkami?

zapiekanka ryżowa
Krok 1 

W średniej wielkości garnku zagotowujemy mleko (2 szklanki) wraz z wodą (2 szklanki). 


zapiekanka z owocami
Krok 2

Gdy będzie wrzało, wtedy dodajemy trzy saszetki ryżu (każda po 100g), cukier (4 łyżki), cynamon (szczypta) oraz wanilię (np. 1/3 łyżeczki pasty waniliowej lub 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią). Gotujemy na średnim ogniu przez około 15-20 minut (według wskazań producenta). Po tym czasie ryż odcedzamy i lekko studzimy.


prosty przepis na ryż z jabłkami
Krok 3 

Jabłka (1-1,5 kg) obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach (jeśli masz bardzo słodkie jabłka to nie trzeba ich później dosładzać). Przekładamy je do garnka i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy cukier (2-3 łyżki), cynamon (1/2 łyżeczki) oraz wyciśnięty sok z cytryny (1-2 łyżki). Opcjonalnie można dodać odrobinę startej skórki z cytryny. Dusimy pod przykryciem przez 5-10 minut (co chwilkę mieszając), aż sok z jabłek troszkę odparuje.


ryż z jabłkami dla dzieci
Krok 4

Do przygotowania tego dania potrzebne będzie naczynie żaroodporne – moje jest w rozmiarze (25×18 cm).

Dwie odcedzone saszetki ryżu nakładamy do naczynia (wcześniej można je nieco posmarować masłem). Wyrównujemy i dociskamy łyżką, aby powstała zwarta warstwa.


ryż z jabłkiem i cynamonem
Krok 5 

Na ryż nakładamy nasze podprażone jabłka i ponownie wyrównujemy, a także dociskamy za pomocą łyżki.


przepis na ryż z jabłkami
Krok 6

Nakładamy pozostały ryż i wyrównujemy.


ryż z jabłkami przepis
Krok 7

Na wierzch nakładamy serek homogenizowany (350 g) wymieszany z cukrem wanilinowym (30 g). Piec 20-25 minut w temp. 190 stopni.

Kroimy dopiero gdy ryż zapiekany z jabłkami przestygnie. Wtedy będzie się ładnie kroić na talerze.


ryż zapiekany z jabłkami

ryż z jabłkami zapiekany

zapiekany ryż z jabłkami

ryż z jabłkiem

ryż z jabłkami i cynamonem

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 257

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
1 Komentarz
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
vanilia
2 lat temu

Czy serek nie zwarzy sìę podczas zapiekania?

Zapiekanka z ryżem i jabłkami

Powyższy przepis na zapiekankę z ryżem i jabłkami nie jest do końca klasycznym przepisem, ponieważ na wierzch dodałam serek homogenizowany oraz cukier wanilinowy. Jeżeli oczywiście chcesz, to możesz pominąć te składniki, ale moim zdaniem zapiekana z ryżem i jabłkami z nimi smakuje jeszcze lepiej 😉 Ta dodatkowa warstwa spowoduje, że zapiekanka nie będzie taka sucha, a przy okazji dodamy do dania jeszcze jedną pyszną warstwę. Jeżeli szukasz innych przepisów na dania z jabłek, to może cię również zainteresować przepis na prosty jabłecznik lub racuchy z jabłkami.

Zapiekany ryż z jabłkami

Jeżeli miałabym wymienić listę smaków dzieciństwa, to na pewno byłaby bardzo długa i na pewno znalazłby się tam zapiekany ryż z jabłkami 🙂 Myślę, że nie jestem wyjątkiem, ponieważ już całe pokolenia wspominają zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem, chociażby nawet moja mama, która wspomina jak babcia robiła już to danie. Ma to logiczne uzasadnienie, ponieważ składniki są łatwo dostępne i tanie w zakupie, a samo danie jest na tyle słodkie, że praktycznie wszystkie dzieci je uwielbiają, nawet te które są niejadkami 🙂

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Oprócz tego, że ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem uwielbiają dzieci i dorośli, to jeszcze to danie jest szybkie do przygotowania i bardzo sycące. Właściwie najtrudniejszą rzeczą w tym przepisie jest starcie na tarce jabłek, więc nawet totalny amator kulinarny poradzi sobie z jego przygotowaniem 🙂 Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem szczególnie dobrze smakuje w zimie, kiedy zapach pieczonych jabłek rozejdzie się po domu, powodując ślinotok domowników, którzy z upragnieniem czekają na zapiekankę 🙂

Back to top button