
Przed Wami pomysł na jarski obiad – ryż zapiekany z jabłkami!
W lecie, gdy apetyt jest zdecydowanie mniejszy niż w zimie, wtedy ten ryż występuje w formie obiadu, a z reguły to mój pomysł na pyszny deser. Myślę, że można go spokojnie zaliczyć jako kolejny mój smak dzieciństwa! Zaraz po racuchach drożdżowych z jabłkami czy naleśnikach z serem.
Zapiekany ryż z jabłkami jest mocno cynamonowy, a dodatkowo zapieczony waniliowy serek homogenizowany na wierzchu smakuje rewelacyjnie. Po prostu pycha!
Przepis na zapiekankę z ryżem i jabłkami
Poniżej znajduje się dokładny przepis na ryż zapiekany z jabłkami. Można go przygotować w naczyniu żaroodpornym czy zwykłej foremce, tortownicy. Co do jabłek to proponuję je zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie podprażyć je w garnku na suchej patelni. Wtedy z masy jabłkowej wyparuje spora ilość wody, dzięki czemu po upieczeniu i wystygnięciu deseru, będzie można go kroić w równe kawałki (jak ciastko). Z kolei wierzch polecam posmarować warstwą serka homogenizowanego waniliowego lub śmietany 18% wymieszanej z cukrem wanilinowym i np. cynamonem. Zapiekanka nie będzie wtedy sucha, a dodatkowo nadamy kolejnej pysznej warstwy.
Przepis na: Ryż zapiekany z jabłkami
Przygotowanie: 30 min
Pieczenie: 25 min
Łącznie: 55 min
Składniki:
Masa ryżowa:
- 3 saszetki ryżu białego (3x100g)
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta ziarenek z laski wanilii
- 4 łyżki cukru
Masa jabłkowa:
- 1-1,5 kg jabłek
- 2 łyżki cukru (w zależności od smaku jabłek)
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego
- 32 g cukru waniliowego
Jak zrobić zapiekany ryż z jabłkami?
Wykonanie:
Mleko wraz z wodą zagotować. Gdy będzie wrzało, wtedy dodajemy trzy saszetki ryżu, cukier, cynamon oraz wanilię. Gotować na średnim ogniu przez około 15-20 minut. Po tym czasie ryż odcedzić i lekko przestudzić.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i po przełożeniu do garnka gotujemy na małym ogniu. Dodajemy cukier, cynamon oraz wyciśnięty sok z cytryny. Dusimy pod przykryciem przez 5-10 minut (co chwilkę mieszając), aż sok z jabłek troszkę odparuje.
Połowę ryżu nakładamy na foremkę lub naczynie żaroodporne (wcześniej smarujemy je lekko masłem). Na ryż nakładamy nasze podprażone jabłka. Następnie nakładamy kolejną porcję ryżu. Wyrównujemy wszystko łyżką.
Na wierzch nakładamy serek homogenizowany i posypujemy cukrem wanilinowym. Piec 20-25 minut w temp. 190 stopni. Smacznego!