
Przed Wami pomysł na jarski obiad – ryż zapiekany z jabłkami!
W lecie, gdy apetyt jest zdecydowanie mniejszy niż w zimie, wtedy ten ryż występuje w formie obiadu, a z reguły to mój pomysł na pyszny deser. Myślę, że można go spokojnie zaliczyć jako kolejny mój smak dzieciństwa! Zaraz po racuchach drożdżowych z jabłkami czy naleśnikach z serem.
Zapiekany ryż z jabłkami jest mocno cynamonowy, a dodatkowo zapieczony waniliowy serek homogenizowany na wierzchu smakuje rewelacyjnie. Po prostu pycha!
Ryż z jabłkami zapiekany
Poniżej znajduje się dokładny przepis na ryż zapiekany z jabłkami. Można go przygotować w naczyniu żaroodpornym czy zwykłej foremce, tortownicy. Co do jabłek to proponuję je zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie podprażyć je w garnku na suchej patelni. Wtedy z masy jabłkowej wyparuje spora ilość wody, dzięki czemu po upieczeniu i wystygnięciu deseru, będzie można go kroić w równe kawałki (jak ciastko). Z kolei wierzch polecam posmarować warstwą serka homogenizowanego waniliowego lub śmietany 18% wymieszanej z cukrem wanilinowym i np. cynamonem. Zapiekanka nie będzie wtedy sucha, a dodatkowo nadamy kolejnej pysznej warstwy.
Przepis na: Ryż zapiekany z jabłkami
Przygotowanie: 20 min
Pieczenie: 25 min
Łącznie: 45 min
Składniki:
Masa ryżowa:
- 3 saszetki ryżu białego (3x100g)
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki wody
- szczypta cynamonu
- 1/3 łyżeczki pasty waniliowej lub 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 4 łyżki cukru
Masa jabłkowa:
- 1-1,5 kg jabłek
- 2-3 łyżki cukru (w zależności od smaku jabłek)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- 350 g serka homogenizowanego waniliowego
- 30 g cukru waniliowego
Jak zrobić zapiekany ryż z jabłkami?
W średniej wielkości garnku zagotowujemy mleko (2 szklanki) wraz z wodą (2 szklanki).
Gdy będzie wrzało, wtedy dodajemy trzy saszetki ryżu (każda po 100g), cukier (4 łyżki), cynamon (szczypta) oraz wanilię (np. 1/3 łyżeczki pasty waniliowej lub 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią). Gotujemy na średnim ogniu przez około 15-20 minut (według wskazań producenta). Po tym czasie ryż odcedzamy i lekko studzimy.
Jabłka (1-1,5 kg) obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach (jeśli masz bardzo słodkie jabłka to nie trzeba ich później dosładzać). Przekładamy je do garnka i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy cukier (2-3 łyżki), cynamon (1/2 łyżeczki) oraz wyciśnięty sok z cytryny (1-2 łyżki). Opcjonalnie można dodać odrobinę startej skórki z cytryny. Dusimy pod przykryciem przez 5-10 minut (co chwilkę mieszając), aż sok z jabłek troszkę odparuje.
Do przygotowania tego dania potrzebne będzie naczynie żaroodporne – moje jest w rozmiarze (25×18 cm).
Dwie odcedzone saszetki ryżu nakładamy do naczynia (wcześniej można je nieco posmarować masłem). Wyrównujemy i dociskamy łyżką, aby powstała zwarta warstwa.
Na ryż nakładamy nasze podprażone jabłka i ponownie wyrównujemy, a także dociskamy za pomocą łyżki.
Nakładamy pozostały ryż i wyrównujemy.
Na wierzch nakładamy serek homogenizowany (350 g) wymieszany z cukrem wanilinowym (30 g). Piec 20-25 minut w temp. 190 stopni.
Kroimy dopiero gdy ryż zapiekany z jabłkami przestygnie. Wtedy będzie się ładnie kroić na talerze.
Czy serek nie zwarzy sìę podczas zapiekania?