Wafle z mlekiem w proszku to fantastyczny i niezwykle prosty do zrobienia deser. Szczególnie w upalne dni kiedy temperatura zbytnio nie pozwala na włączanie piekarnika.
Wafle domowe
Jak w każdym przepisie dużą rolę odgrywają wybrane składniki. Pamiętaj, że robimy wafle z mlekiem w proszku pełnym (niestety tym droższym), a nie granulowanym. Ja najczęściej używam Łaciate. Dodatkowo nie polecam wafli tortowych z Auchan – są zbyt cienkie. Najlepiej sprawdzają się wafle np. z firmy “MUSIAŁ”, które można kupić w Carrefour lub sklepikach osiedlowych.
Przepis na: Wafle z mlekiem w proszku
Składniki:
- troszkę ponad 1/2 szklanki mleka (ok. 170 g)
- 1 szklanka cukru (250 g)
- 200 g masła
- 1 czubata łyżka kakao
- 3 i 1/2 szklanki mleka w proszku (350 g)
- 1 opakowanie wafli (180 g)
Zobacz również:
Wafle z mlekiem w proszku - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Do garnka dodajemy mleko (170 g), cukier (250 g) oraz pokrojone masło. Jeżeli preferujesz mniej słodkie desery, to polecam zmniejszyć cukier do 150-200 g. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu połączenia się składników, cały czas mieszając. Ważne, aby nie doprowadzić do wrzenia!
Krok 3
Krok 4
Co jakiś czas dobrze przemieszać masę, ponieważ na wierzchu może pojawić się taki słodki “kożuch”. Można go rozmieszać lub po prostu zjeść.
Krok 5
Krok 6
Polecam miksować dłużej niż tylko do momentu, kiedy nie widać już mleka w proszku, ponieważ wtedy masa będzie najbardziej aksamitna. W innym wypadku możemy wyczuć konsystencję mleka w proszku w masie. Najlepiej spróbować masę łyżeczką i sprawdzić czy smak jest dla nas ok.
Krok 8
Ja zawsze nakładam masę na wafla, a następnie podnoszę i trzymam go od spodu jedną ręką, a drugą ręką z nożem rozsmarowuje. Tak jest mi po prostu łatwiej, ale trzeba uważać, aby nie złamać pierwszego wafla, który jest najdelikatniejszy.
Krok 9
Krok 10
Smacznego!
Komentarze
Wyszly pyszne 🙂
cieszę się 🙂
Popraw na zatkanie zlewu korkiem, a nie kranu.
Dziękuję za wyłapanie błędu 😉
Moja masa wygląda jakby się zaważyła… Da się ja jakoś uratować?
A na pewno się zważyła, a nie pokryła się po prostu kożuchem?
Wyszło kosmicznie słodkie, aż drapie w gardło. Polecam zmniejszyć cukier, przynajmniej dwukrotnie.
Zależy kto jakie ma szklanki 😀
Właśnie dlatego gramatura w składnikach też jest podana 🤗
Nie zgodzę się, chyba że ktoś jest bardzo wrażliwy na cukier 🙂