CzekoladaDeseryDesery czekoladoweDesery dla dzieciDesery na zimnoDla dzieciImprezaSpecjalne okazjeSylwesterSłodkości

Wafle z mlekiem w proszku

Wafle z mlekiem w proszku to fantastyczny i niezwykle prosty do zrobienia deser. Szczególnie w upalne dni kiedy temperatura zbytnio nie pozwala na włączanie piekarnika.

Wafle domowe

Jak w każdym przepisie dużą rolę odgrywają wybrane składniki. Pamiętaj, że robimy wafle z mlekiem w proszku pełnym (niestety tym droższym), a nie granulowanym. Ja najczęściej używam Łaciate. Dodatkowo nie polecam wafli tortowych z Auchan – są zbyt cienkie. Najlepiej sprawdzają się wafle np. z firmy “MUSIAŁ”, które można kupić w Carrefour lub sklepikach osiedlowych.

Przepis na: Wafle z mlekiem w proszku

  Łącznie: 25 min

Składniki:

  • troszkę ponad 1/2 szklanki mleka (ok. 170 g)
  • 1 szklanka cukru (250 g)
  • 200 g masła
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 3 i 1/2 szklanki mleka w proszku (350 g)
  • 1 opakowanie wafli (180 g)

Wafle z mlekiem w proszku – przepis krok po kroku:

masa do wafli przepis
Krok 1 

Masło (200 g) kroimy w kostkę, dzięki czemu szybciej nam się rozpuści. Możesz ewentualnie pominąć krojenie, ale masło dłużej będzie się rozpuszczało.  


andrut przepis
Krok 2 

Masa do wafli

Do garnka dodajemy mleko (170 g), cukier (250 g) oraz pokrojone masło. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu połączenia się składników, cały czas mieszając. Ważne, aby nie doprowadzić do wrzenia!


przepis na wafle domowe
Krok 3 

Garnek ściągamy z ognia i do masy dodajemy kakao (1 czubata łyżka). Mieszamy za pomocą trzepaczki,  miksera (na niskich obrotach, aby masa nie chlapała) lub po prostu za pomocą łyżki. Mieszamy do momentu, kiedy rozbijemy wszystkie grudki.


masa do wafli
Krok 4 

Wymieszaną masę odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Jeżeli chcesz przyśpieszyć proces, to polecam zatkać korkiem kran, nalać do niego zimnej wody i wstawić garnek z naszą czekoladową masą.

Co jakiś czas dobrze przemieszać masę, ponieważ na wierzchu może pojawić się taki słodki “kożuch”. Można go rozmieszać lub po prostu zjeść.


masa z mleka w proszku do wafli
Krok 5 

Do przestudzonej masy dodajemy partiami mleko w proszku (350 g) i mieszamy za pomocą miksera. Mleko w proszku najlepiej dodawać po ok. 50 g, czyli po pół szklanki. Mieszamy za pomocą miksera zaczynając od najmniejszych obrotów i zwiększając je wraz z dodawaniem kolejnej porcji, kiedy wyczujemy większy opór na mikserze, aż do najwyższych obrotów.


masa do wafli
Krok 6 

Dodajemy mleko w proszku do momentu, kiedy na najwyższych obrotach miksera jest widoczny ślad po świderkach w masie, a na mikserze poczujemy, że masa zgęstniała. Jeżeli nasza masa będzie za rzadka, to polecam dodać jeszcze 25-50 g mleka w proszku.

Polecam miksować dłużej niż tylko do momentu, kiedy nie widać już mleka w proszku, ponieważ wtedy masa będzie najbardziej aksamitna. W innym wypadku możemy wyczuć konsystencję mleka w proszku w masie. Najlepiej spróbować masę łyżeczką i sprawdzić czy smak jest dla nas ok.


masa z mleka w proszku
Krok 7 

Wymieszaną masę na wafle odstawiamy na 10 min, aby jeszcze delikatnie zgęstniała.


wafle domowe z mlekiem w proszku
Krok 8 

Smarujemy nasze wafle równomiernie masą. Polecam nakładać masę łyżką, a rozsmarowywać długim nożem.

Ja zawsze nakładam masę na wafla, a następnie podnoszę i trzymam go od spodu jedną ręką, a drugą ręką z nożem rozsmarowuje. Tak jest mi po prostu łatwiej, ale trzeba uważać, aby nie złamać pierwszego wafla, który jest najdelikatniejszy.


domowe wafle z mlekiem w proszku
Krok 9 

Na każdy posmarowany blat wafla, kładziemy kolejny blat i lekko dociskamy rękami. Powtarzamy aż skończą się na blaty. Oczywiście wierzch ostatniego wafla nie smarujemy masą.


Obciążenie wafli czekolodowych
Krok 10 

Gotowego wafla zawijamy tak, aby nie wysechł i przyciskamy od góry np. książkami. Pozostawiamy wafla z mlekiem w proszku przyciśniętego w ten sposób na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Smacznego!


Wafle z mlekiem w proszku

Wafle z mlekiem w proszku

przepis na wafle z mlekiem w proszku

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 59

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Masa z mleka w proszku do wafli

Dla wielu osób wafle przekładane masą z mleka w proszku, to smak dzieciństwa. Nic w tym dziwnego! Ten pyszny deser uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Kluczowa jest tutaj masa z mleka w proszku, którą pasuje do wafli idealnie. Według mnie powyższe proporcje są idealne, a masa wychodzi lekko śmietankowa. Trzeba jednak pamiętać, aby dokładnie wymieszać mleko w proszku z masą, aby nie było czuć piaskowego posmaku.

Przepis na wafle

Powyższy przepis na wafle jest bardzo prosty, czas przygotowania to zaledwie 25 min, a wychodzą naprawdę bardzo smaczne! Przepis był bardzo popularny w latach 80 XX wieku, ponieważ produkty na przepis na wafle z mlekiem w proszku były stosunkowo łatwo dostępne. Żeby zrobić wafle przekładane masą, potrzebować będziemy masła (w latach 80 zastępowana była margaryną), cukier, mleko, mleko w proszku, kakao oraz wafle.

Przepis na wafla z mlekiem w proszku

Jeżeli lubisz słodkości, to ten przepis na wafla z mlekiem w proszku jest zdecydowanie dla Ciebie! Wystarczy podgrzać mleko, cukier, masło i kakao, aby rozpuścić wszystkie składniki i utworzyć jednolitą masę. Następnie dodajemy do przestudzonej masy mleko w proszku i mieszamy do utworzenia jednolitej masy. W kolejnym kroku smarujemy wafle wcześniej przygotowaną masą, zawijamy szczelnie, aby nie wafel nie wysechł i przygniatamy czymś ciężkim (mogą być to książki kucharskie lub ewentualnie możemy obciążyć deską). Najlepiej wafle z mlekiem w proszku przechowywać w chłodnym miejscu, ale nie ma potrzeby wkładać ich do lodówki.

Back to top button