Wafle z mlekiem w proszku

4.5/5 (248 ocen)

Ilość porcji

20-24

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

25 min

Wafle z mlekiem w proszku

Wafle z mlekiem w proszku to fantastyczny i niezwykle prosty do zrobienia deser. Szczególnie w upalne dni kiedy temperatura zbytnio nie pozwala na włączanie piekarnika.

Wafle domowe

Jak w każdym przepisie dużą rolę odgrywają wybrane składniki. Pamiętaj, że robimy wafle z mlekiem w proszku pełnym (niestety tym droższym), a nie granulowanym. Ja najczęściej używam Łaciate. Dodatkowo nie polecam wafli tortowych z Auchan – są zbyt cienkie. Najlepiej sprawdzają się wafle np. z firmy “MUSIAŁ”, które można kupić w Carrefour lub sklepikach osiedlowych.

Przepis na: Wafle z mlekiem w proszku

Składniki:

  • troszkę ponad 1/2 szklanki mleka (ok. 170 g)
  • 1 szklanka cukru (250 g)
  • 200 g masła
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 3 i 1/2 szklanki mleka w proszku (350 g)
  • 1 opakowanie wafli (180 g)
Wyślij emailem

Wafle z mlekiem w proszku - przepis krok po kroku


Krok 1

masa do wafli przepis

Masło (200 g) kroimy w kostkę, dzięki czemu szybciej nam się rozpuści. Możesz ewentualnie pominąć krojenie, ale masło dłużej będzie się rozpuszczało.  


Krok 2

andrut przepis

Masa do wafli

Do garnka dodajemy mleko (170 g), cukier (250 g) oraz pokrojone masło. Jeżeli preferujesz mniej słodkie desery, to polecam zmniejszyć cukier do 150-200 g. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu połączenia się składników, cały czas mieszając. Ważne, aby nie doprowadzić do wrzenia!


Krok 3

przepis na wafle domowe

Garnek ściągamy z ognia i do masy dodajemy kakao (1 czubata łyżka). Mieszamy za pomocą trzepaczki,  miksera (na niskich obrotach, aby masa nie chlapała) lub po prostu za pomocą łyżki. Mieszamy do momentu, kiedy rozbijemy wszystkie grudki.


Krok 4

masa do wafli

Wymieszaną masę odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Jeżeli chcesz przyśpieszyć proces, to polecam zatkać korkiem zlew, nalać do niego zimnej wody i wstawić garnek z naszą czekoladową masą.

Co jakiś czas dobrze przemieszać masę, ponieważ na wierzchu może pojawić się taki słodki “kożuch”. Można go rozmieszać lub po prostu zjeść.


Krok 5

masa z mleka w proszku do wafli

Do przestudzonej masy dodajemy partiami mleko w proszku (350 g) i mieszamy za pomocą miksera. Mleko w proszku najlepiej dodawać po ok. 50 g, czyli po pół szklanki. Mieszamy za pomocą miksera zaczynając od najmniejszych obrotów i zwiększając je wraz z dodawaniem kolejnej porcji, kiedy wyczujemy większy opór na mikserze, aż do najwyższych obrotów.


Krok 6

masa do wafli

Dodajemy mleko w proszku do momentu, kiedy na najwyższych obrotach miksera jest widoczny ślad po świderkach w masie, a na mikserze poczujemy, że masa zgęstniała. Jeżeli nasza masa będzie za rzadka, to polecam dodać jeszcze 25-50 g mleka w proszku.

Polecam miksować dłużej niż tylko do momentu, kiedy nie widać już mleka w proszku, ponieważ wtedy masa będzie najbardziej aksamitna. W innym wypadku możemy wyczuć konsystencję mleka w proszku w masie. Najlepiej spróbować masę łyżeczką i sprawdzić czy smak jest dla nas ok.


Krok 7

masa z mleka w proszku

Wymieszaną masę na wafle odstawiamy na 10 min, aby jeszcze delikatnie zgęstniała.


Krok 8

wafle domowe z mlekiem w proszku

Smarujemy nasze wafle równomiernie masą. Polecam nakładać masę łyżką, a rozsmarowywać długim nożem.

Ja zawsze nakładam masę na wafla, a następnie podnoszę i trzymam go od spodu jedną ręką, a drugą ręką z nożem rozsmarowuje. Tak jest mi po prostu łatwiej, ale trzeba uważać, aby nie złamać pierwszego wafla, który jest najdelikatniejszy.


Krok 9

domowe wafle z mlekiem w proszku

Na każdy posmarowany blat wafla, kładziemy kolejny blat i lekko dociskamy rękami. Powtarzamy aż skończą się na blaty. Oczywiście wierzch ostatniego wafla nie smarujemy masą.


Krok 10

Obciążenie wafli czekolodowych

Gotowego wafla zawijamy tak, aby nie wysechł i przyciskamy od góry np. książkami. Pozostawiamy wafla z mlekiem w proszku przyciśniętego w ten sposób na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Smacznego!


Wafle z mlekiem w proszku

Wafle z mlekiem w proszku

przepis na wafle z mlekiem w proszku

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 248

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
18 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ela
Ela
27 dni temu

Bardzo dobrze wyszło! Nic się nie zwarzyło, ani nie skruszyło ; ) Jedną masę zrobiłam z kakao (ujęłam 50g cukru), a drugą z kawą rozpuszczalną i obie wyszły pyszne! Przepis bardzo ułatwił mi przygotowania do świąt, dziękuję! 😊

Nc+
Nc+
1 miesiąc temu

Nie jest napisane jakie mają być te książki do docisniecia, który autor jest najbardziej ciezki;)

Stanisława
Stanisława
2 miesięcy temu

Masa wyszła super, bardzo dobra w smaku. Wafel gotowy czeka pod obciążeniem. Myślę że będzie pyszny.

aannn
aannn
2 miesięcy temu

Smak bardzo dobry, niestety masa skruszona, nie szło rozsmarować.

Izabela
Izabela
6 miesięcy temu

Wyszly pyszne 🙂

Tomek
Tomek
1 rok temu

Popraw na zatkanie zlewu korkiem, a nie kranu.

Anja
Anja
1 rok temu

Moja masa wygląda jakby się zaważyła… Da się ja jakoś uratować?

Bartosz
Bartosz
1 rok temu

Wyszło kosmicznie słodkie, aż drapie w gardło. Polecam zmniejszyć cukier, przynajmniej dwukrotnie.

Beata
Beata
1 rok temu
Reply to  Bartosz

Zależy kto jakie ma szklanki 😀

Masa z mleka w proszku do wafli

Dla wielu osób wafle przekładane masą z mleka w proszku, to smak dzieciństwa. Nic w tym dziwnego! Ten pyszny deser uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Kluczowa jest tutaj masa z mleka w proszku, którą pasuje do wafli idealnie. Według mnie powyższe proporcje są idealne, a masa wychodzi lekko śmietankowa. Trzeba jednak pamiętać, aby dokładnie wymieszać mleko w proszku z masą, aby nie było czuć piaskowego posmaku.

Przepis na wafle

Powyższy przepis na wafle jest bardzo prosty, czas przygotowania to zaledwie 25 min, a wychodzą naprawdę bardzo smaczne! Przepis był bardzo popularny w latach 80 XX wieku, ponieważ produkty na przepis na wafle z mlekiem w proszku były stosunkowo łatwo dostępne. Żeby zrobić wafle przekładane masą, potrzebować będziemy masła (w latach 80 zastępowana była margaryną), cukier, mleko, mleko w proszku, kakao oraz wafle.

Przepis na wafla z mlekiem w proszku

Jeżeli lubisz słodkości, to ten przepis na wafla z mlekiem w proszku jest zdecydowanie dla Ciebie! Wystarczy podgrzać mleko, cukier, masło i kakao, aby rozpuścić wszystkie składniki i utworzyć jednolitą masę. Następnie dodajemy do przestudzonej masy mleko w proszku i mieszamy do utworzenia jednolitej masy. W kolejnym kroku smarujemy wafle wcześniej przygotowaną masą, zawijamy szczelnie, aby nie wafel nie wysechł i przygniatamy czymś ciężkim (mogą być to książki kucharskie lub ewentualnie możemy obciążyć deską). Najlepiej wafle z mlekiem w proszku przechowywać w chłodnym miejscu, ale nie ma potrzeby wkładać ich do lodówki.

RozwińZwiń