Domowa gorąca czekolada z bitą śmietaną, czy może być coś lepszego? Jak dla mnie to fantastyczne umilenie sobie dnia! Szczerze mówiąc ten napój, to jedna z moich największych słabości. Uwielbiam w niej to, że wystarczy kilka minut i jest już gotowa.
Co jest kluczem najlepszej w smaku domowej, gorącej czekolady? Przede wszystkim wysokiej jakości składniki. Ważna jest czekolada mleczna i gorzka o wysokiej zawartości kakao. Jeśli tylko chcesz, to możesz zamiast czekolady mlecznej użyć czekolady karmelowej.
Wierzch gorącej czekolady można udekorować gotową bitą śmietaną w sprayu (można ja kupić praktycznie w każdym sklepie) lub samemu przygotować krem śmietankowy.
Przepis na: Gorąca czekolada
Składniki:
- 300 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 100 ml mleka
- 100 g czekolady gorzkiej
- 70 g czekolady mlecznej
- 1 płaska łyżka kakao
Dodatkowo:
- bita śmietana w sprayu
- lub 200 ml śmietanki 30% + 1 śmietan-fix + 1 łyżka cukru pudru
- kostka startej czekolady
Zobacz również:
Gorąca czekolada - przepis krok po kroku
Krok 1
Wierzch gorącej czekolady dekorujemy bitą śmietaną w sprayu lub sami ją przygotowujemy. Wystarczy ubić na wysokich obrotach zimną śmietankę kremówkę z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy kremem wierzch gorącej czekolady. Można oprószyć jeszcze odrobiną startej czekolady gorzkiej.
Komentarze
Mmm…uwielbiam.Zawsze tak robię.Muszę wypróbować z czekoladą karmelową.Nadchodzi jesień,więc będzie okazja na gorącą czekoladę.
Cieszę się, że smakuje ❤️ Z karmelową czekoladą jest naprawdę warta wypróbowania 🙂