Napoje

Gorąca czekolada

Domowa gorąca czekolada z bitą śmietaną, czy może być coś lepszego?  Jak dla mnie to fantastyczne umilenie sobie dnia! Szczerze mówiąc ten napój, to jedna z moich największych słabości. Uwielbiam w niej to, że wystarczy kilka minut i jest już gotowa.

Co jest kluczem najlepszej w smaku domowej, gorącej czekolady? Przede wszystkim wysokiej jakości składniki. Ważna jest czekolada mleczna i gorzka o wysokiej zawartości kakao. Jeśli tylko chcesz, to możesz zamiast czekolady mlecznej użyć czekolady karmelowej.

Wierzch gorącej czekolady można udekorować gotową bitą śmietaną w sprayu (można ja kupić praktycznie w każdym sklepie) lub samemu przygotować krem śmietankowy.

Przepis na: Gorąca czekolada

 Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 5 min 

Obiady - Po Prostu Pycha Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 100 ml mleka
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 70 g czekolady mlecznej
  • 1 płaska łyżka kakao

Dodatkowo:

  • bita śmietana w sprayu
  • lub 200 ml śmietanki 30% + 1 śmietan-fix + 1 łyżka cukru pudru
  • kostka startej czekolady

Gorąca czekolada – przepis krok po kroku:

jak zrobić gorącą czekoladę
Krok 1 

Do małego garnka wlewamy śmietankę kremówkę (300 ml) oraz mleko (100 ml) i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy się zagotuje, wtedy dodajemy nieco posiekaną czekoladę gorzką (100 g) i mleczną (70 g). Jeśli chcesz, to możesz zastąpić czekoladę mleczną np. taką o smaku karmelowym. Dodajemy także kakao (1 płaska łyżka). Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszamy, aż czekolady się całkowicie rozpuszczą. Ma powstać jednolita gorąca czekolada. Przelewamy ją do dwóch szklanek. Ewentualnie do 3-4 mniejszych filiżanek po 100 ml.

Wierzch gorącej czekolady dekorujemy bitą śmietaną w sprayu lub sami ją przygotowujemy. Wystarczy ubić na wysokich obrotach zimną śmietankę kremówkę z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy kremem wierzch gorącej czekolady. Można oprószyć jeszcze odrobiną startej czekolady gorzkiej.


przepis na gorącą czekoladę

przepis na gorącą czekoladę

czekolada do picia przepis

Gorąca czekolada

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 174

Oceń ten post jako pierwszy!

Gorąca czekolada z kakao

Gorąca czekolada z kakao jest pyszna już sama w sobie, ale w moim odczuciu lepiej wygląda i smakuje, gdy użyjemy dodatkowych dekoracji! Ja najczęściej używam bitej śmietany (albo w sprayu, albo przygotowuję samodzielnie) i posypuję gorzką czekoladą. Polecam jednak wypróbować jeszcze z piankami marshmallow lub użyć cynamonu do posypania wierzchu. Jeszcze inną opcją jest dodanie do czekolady troszkę syropu amaretto lub jeżeli lubimy pikantną wersję, to możemy dodać troszeczkę przyprawy chilli. Jak widzisz, czekoladę na gorąco można przygotować na wiele sposobów i każdy jest dobry, jeżeli wybrany sposób Ci smakuje 🙂

Jak zrobić gorącą czekoladę?

Aby zrobić gorącą czekoladę, będziemy potrzebować następujące składniki: 300 ml śmietanki kremówki, 100 ml mleka, 70 g gorzkiej czekolady, 100 g czekolady mlecznej oraz łyżeczkę kakao. Najpierw śmietanę kremówkę (30% lub 36%) wraz z mlekiem wlewamy do garnka i podgrzewamy. Po zagotowaniu dodajemy resztę składników i zdejmujemy z ognia. Cały czas mieszamy do całkowitego rozpuszczenia składników i aż konsystencja będzie jednakowa. Całość przelewamy do 2 kubków lub wysokiej szklanki i dekorujemy wierzch wedle uznania. Jeżeli uznasz, że czekolada jest za mało słodka, to zawsze możesz dodać jeszcze troszkę cukru. Smacznego!

Domowa gorąca czekolada do picia – przepis

Przepis na gorącą czekoladę do picia jest bardzo prosty i nie zajmuje więcej niż kilka minut. Jej smak jest wyśmienity i chętnie przygotowuje ją w zimowe wieczory, ale nie tylko. Czekolada na gorąco to mój sposób na szybkie zaspokojenie apetytu na coś słodkiego 🙂 Jest to też jeden z ulubionych napojów mojego męża, który uwielbia smak czekolady w każdej postaci. Podczas przygotowania, nie musimy twardo trzymać się powyższego przepisu. Jeżeli lubimy bardziej słodkie wersje, to dodajmy więcej mlecznej, a mniej gorzkiej czekolady i na odwrót, tak aby jak najlepiej Ci smakowała 🙂

Back to top button