Opis przepisu
Churros to genialny hiszpański deser. Podawany z płynną czekoladą smakuje rewelacyjnie. W swoim domu również możesz wyczarować w prosty sposób ten przysmak!
Hiszpańskie churros
Byłam w Hiszpanii w Walencji jakiś czas temu i niestety nie znalazłam churrosów, które by mnie powaliły na kolana czy zachwyciły, mimo że wypróbowałam je w wielu miejscach i to tych najwyżej ocenianych w internecie. Po powrocie stwierdziłam, że w tej słodkiej przekąsce jest duży potencjał i muszę przygotować przepis, który będzie smakować po prostu lepiej. Osobiście uważam, że mi się udało i ciepłe churrosy, przygotowane z tego przepisu są naprawdę rewelacyjne. Do tego płynna czekolada (użyłam belgijskiej)… No totalna rozkosz dla podniebienia!
To naprawdę świetna alternatywa dla naszych tradycyjnych pączków.
Przepis na: Churros
Porady na start
- Duże znaczenie ma w tym przepisie temperatura oleju, która powinna wynosić ok. 175 stopni. Każda kuchnia indukcyjna, czy gazowa ma różną moc, więc aby uzyskać pewność, że temperatura jest już odpowiednia, najlepiej zaopatrzyć się w termometr cukierniczy, nawet ten najprostszy. Będzie też przydatny, jeżeli będziemy przygotowywać różne inne przepisy na tłusty czwartek.
- Polecam też zakupić wcześniej dobrej jakości czekoladę. Ja najczęściej kupuję przez internet belgijskie czekolady do fondue, które pięknie się rozpuszczają i świetnie nadają się do różnych potraw. Oczywiście, jeżeli nie możesz ich zamówić, to również sprawdzą się te, dostępne w każdym sklepie spożywczym.
- Ja użyłam w przepisie czekolady gorzkiej i mlecznej w proporcji 2:1, lecz równie dobrze możesz dostosować proporcje według swojego uznania lub spróbować wersji z białą czekoladą.
Składniki:
Ciasto na churrosy:
- 250 ml letniej wody (1 szklanka)
- 100 g masła
- 3 płaskie łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 150 g mąki pszennej np. tortowej (1 szklanka)
- 3 średniej wielkości jajka
Dodatkowo:
- olej do smażenia, około 1 litr
- rękaw cukierniczy
Czekolada do podania:
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
Zobacz również:
Jak zrobić churrosy?
Krok 1
Przygotowujemy sobie składniki na churros. Na tym etapie będziemy potrzebować masło (100 g, najlepiej w temp pokojowej, ale nie jest to konieczne), cukier biały (3 łyżki), cukier z prawdziwą wanilią (1 łyżeczka), wodę (250 ml, letnia), a także mąkę pszenną (150 g).
Krok 2
Do garnka wlewamy wodę, podgrzewamy. Następnie dodajemy cukier biały i z prawdziwą wanilią oraz masło. Mieszamy do rozpuszczenia się składników, cały czas gotując na małym ogniu. Wsypujemy mąkę i mieszamy za pomocą łyżki do powstania gładkiej, jednolitej masy. To powinno zająć 2-3 minuty. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy na około 40 minut żeby masa przestygła.
Krok 3
Po tym czasie dodajemy po jednym jajku.
Krok 4
Mieszamy energicznie za pomocą łyżki, tak aby każde jajko (łącznie 3 sztuki) wmieszać w ciasto.
Krok 5
Gdy ciasto będzie jednolite to przekładamy je do rękawa cukierniczego – ja użyłam tylki gwiazdki z wcięciami.
Korzystam zwykle z jednorazowych worków cukierniczych, nie są one zbyt duże, więc podzieliłam sobie ciasto na dwie tury do wyciskania.
To ciasto jest dość gęste i łatwiej jest je wyciskać gdy worek nie jest wypchany po brzegi.
Krok 6
Wyciskamy bezpośrednio nad olejem około 10-13 cm pasek ciasta, odcinamy końcówkę za pomocą noża.
Krok 7
Smażymy partiami, po około 2 minuty z każdej strony (aby miały ładny, rumiany kolor). Przewracamy je na drugą stronę np. za pomocą patyczków do szaszłyków.
Wyjmujemy churrosy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Czekolada do podania:
W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (150 ml). Gdy będzie gorąca, wtedy zdejmujemy z palnika i wsypujemy czekoladę gorzką (100 g) oraz mleczną (50 g).
Od siebie dodam, że kupuję sobie przez internet np. allegro czekolady belgijskie w postaci groszków czekoladowych, które dosyć, że są genialne w smaku, to świetnie też się rozpuszczają. Korzystam z nich praktycznie do wszystkich wypieków, które pokazuję tu na moim blogu.
Zapraszam także do wypróbowania moich innych przepisów na Tłusty Czwartek.
Komentarze
Mam 12l i lubię eksperymentować w w kuchni. Wczoraj zrobiłam churros z pani przepisu, i mojemu tacie bardzo przypadło do gustu .
Bardzo się cieszę, że spróbowałaś mojego przepisu na churros i że posmakowały Twojemu tacie! ❤️ To naprawdę super, że już w wieku 12 lat eksperymentujesz w kuchni – brawo! Trzymam kciuki za Twoje kolejne kulinarne przygody i mam nadzieję, że inne przepisy z mojego bloga również przypadną Wam do gustu! 😊
bdb
Czy przy kroku 2 woda ma się zagotować, czy tylko podgrzewać?
Obojętnie 🙂