Churros

5/5 (22 ocen)
Churros to smażone na głębokim tłuszczu ciasto parzone, wywodzące się z Hiszpanii. Mają charakterystyczny kształt długich prętów o przekroju gwiazdy. Z dodatkiem dobrej płynnej czekolady smakują rewelacyjnie!

Ilość porcji

30-40

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + chłodzenie 40

Churros

Opis przepisu

Churros to genialny hiszpański deser. Podawany z płynną czekoladą smakuje rewelacyjnie. W swoim domu również możesz wyczarować w prosty sposób ten przysmak!

Hiszpańskie churros

Byłam w Hiszpanii w Walencji jakiś czas temu i niestety nie znalazłam churrosów, które by mnie powaliły na kolana czy zachwyciły, mimo że wypróbowałam je w wielu miejscach i to tych najwyżej ocenianych w internecie. Po powrocie stwierdziłam, że w tej słodkiej przekąsce jest duży potencjał i muszę przygotować przepis, który będzie smakować po prostu lepiej. Osobiście uważam, że mi się udało i ciepłe churrosy, przygotowane z tego przepisu są naprawdę rewelacyjne. Do tego płynna czekolada (użyłam belgijskiej)… No totalna rozkosz dla podniebienia!

To naprawdę świetna alternatywa dla naszych tradycyjnych pączków.

Przepis na: Churros

Porady na start

  • Duże znaczenie ma w tym przepisie temperatura oleju, która powinna wynosić ok. 175 stopni. Każda kuchnia indukcyjna, czy gazowa ma różną moc, więc aby uzyskać pewność, że temperatura jest już odpowiednia, najlepiej zaopatrzyć się w termometr cukierniczy, nawet ten najprostszy. Będzie też przydatny, jeżeli będziemy przygotowywać różne inne przepisy na tłusty czwartek.
  • Polecam też zakupić wcześniej dobrej jakości czekoladę. Ja najczęściej kupuję przez internet belgijskie czekolady do fondue, które pięknie się rozpuszczają i świetnie nadają się do różnych potraw. Oczywiście, jeżeli nie możesz ich zamówić, to również sprawdzą się te, dostępne w każdym sklepie spożywczym.
  • Ja użyłam w przepisie czekolady gorzkiej i mlecznej w proporcji 2:1, lecz równie dobrze możesz dostosować proporcje według swojego uznania lub spróbować wersji z białą czekoladą.

Składniki:

Ciasto na churrosy:

  • 250 ml letniej wody (1 szklanka)
  • 100 g masła
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 150 g mąki pszennej np. tortowej (1 szklanka)
  • 3 średniej wielkości jajka

Dodatkowo:

  • olej do smażenia, około 1 litr
  • rękaw cukierniczy

Czekolada do podania:

  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
Wyślij emailem

Jak zrobić churrosy?


Krok 1

Przygotowujemy sobie składniki na churros. Na tym etapie będziemy potrzebować masło (100 g, najlepiej w temp pokojowej, ale nie jest to konieczne), cukier biały (3 łyżki), cukier z prawdziwą wanilią (1 łyżeczka), wodę (250 ml, letnia), a także mąkę pszenną (150 g).


Krok 2

Do garnka wlewamy wodę, podgrzewamy. Następnie dodajemy cukier biały i z prawdziwą wanilią oraz masło. Mieszamy do rozpuszczenia się składników, cały czas gotując na małym ogniu. Wsypujemy mąkę i mieszamy za pomocą łyżki do powstania gładkiej, jednolitej masy. To powinno zająć 2-3 minuty. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy na około 40 minut żeby masa przestygła.  


Krok 3

Po tym czasie dodajemy po jednym jajku.


Krok 4

Mieszamy energicznie za pomocą łyżki, tak aby każde jajko (łącznie 3 sztuki) wmieszać w ciasto.   


Krok 5

Gdy ciasto będzie jednolite to przekładamy je do rękawa cukierniczego – ja użyłam tylki gwiazdki z wcięciami.

Korzystam zwykle z jednorazowych worków cukierniczych, nie są one zbyt duże, więc podzieliłam sobie ciasto na dwie tury do wyciskania.

To ciasto jest dość gęste i łatwiej jest je wyciskać gdy worek nie jest wypchany po brzegi.


Krok 6

Olej (około 1 litra) wlewamy do głębszej, szerokiej patelni lub po prostu do średniej wielkości, małego garnka. Najlepsza temperatura smażenia churros to około 175-180 stopni. Najłatwiej to mierzyć za pomocą termometru cukierniczego.

Wyciskamy bezpośrednio nad olejem około 10-13 cm pasek ciasta, odcinamy końcówkę za pomocą noża.


Krok 7

Smażymy partiami, po około 2 minuty z każdej strony (aby miały ładny, rumiany kolor). Przewracamy je na drugą stronę np. za pomocą patyczków do szaszłyków.

Wyjmujemy churrosy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Czekolada do podania:

W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (150 ml). Gdy będzie gorąca, wtedy zdejmujemy z palnika i wsypujemy czekoladę gorzką (100 g) oraz mleczną (50 g).

Od siebie dodam, że kupuję sobie przez internet np. allegro czekolady belgijskie w postaci groszków czekoladowych, które dosyć, że są genialne w smaku, to świetnie też się rozpuszczają. Korzystam z nich praktycznie do wszystkich wypieków, które pokazuję tu na moim blogu.

Zapraszam także do wypróbowania moich innych przepisów na Tłusty Czwartek. 


Churros

Churros

Churros

Churrosy

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 22

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Marcel
Marcel
1 miesiąc temu

bdb

Agnieszka
Agnieszka
1 miesiąc temu

Czy przy kroku 2 woda ma się zagotować, czy tylko podgrzewać?

Churros przepis

Muszę przyznać, że moim zdaniem ten przepis na churros jest najlepszy, jaki kiedykolwiek jadłam. Wiem, że przepis oryginalny na churros nie zawiera jajka, ale moim zdaniem jego dodanie powoduje, że są po prostu smaczniejsze, a przecież na tym powinno nam najbardziej zależeć 🙂 Po spróbowaniu churros w Hiszpanii w wielu miejscach, doszłam do stwierdzenia, że można to zrobić lepiej, ale musisz samodzielnie stwierdzić, czy mi się udało, przygotowując churros z tego przepisu.

Churros z czekoladą

Pochodzące z Hiszpanii churros stanowią popularny deser, tradycyjnie podawany z płynną czekoladą. Stają się też coraz bardziej popularne, zarówno w Polsce jak i na całym świecie, stając się słodką przekąską uwielbianą przez dzieci, jak i dorosłych. Churros to smażone na głębokim tłuszczu ciastka o charakterystycznym, podłużnym kształcie i gwiaździstym przekroju. Bardzo dużą rolę smakową odgrywa tutaj czekolada, w której powinniśmy moczyć nasze churros

RozwińZwiń